Како се сметаат поените од матурата и средниот успех? Помош ве молам.

• Креатор на темата Креатор на темата FallenHypaspist
  • Време на започнување Време на започнување
Перцентилниот ранг е диференцирачки фактор во одредувањето на бодовите.
Тој означува од колку проценти матуранти кои го полагале истиот тест сте ВИЕ подобри.
Пример - добиваш 95 бода на тестот.Луге кои имаат до 94 бода претставуваат 92.45 проценти од целокупниот број на испитаници.Ти и сите оние кои имаат ист број бодови како тебе имаа перцентилен ранг од 92.45.Перцентилниот ранг не е уникатен , но сепак помага.
95 бода е 5 според нивната скала и бодовите од првиот екстерен испит се следните
5(оценка)*0,9245(перц.ранг)*2= 9,245 бода

Уф, сложено. Посебно ако се нема увид кај другите (а тешко увид во ова), па самиот да пресметаш. А ако се нема увид можеби постои веројатност преку ова да се изманипулира бројот на бодови. Сепак 7, 8 или 9 бодови не се малку.

Нема потреба од увид.Ти и сите оние кои имаат ист број бодови како тебе на тој екстерен испит ке имаат ист перцентилен ранг.Нивните оцени ке го дадат просекот од четирите години , всушност тука е подвојувањето кај децималите.можеби има тројца кандидати кои имале САМО една 4ка во средното , но имале различен број на вкупни оценки и просекот секако ке им биде различен.
Овој систем на матура е направен со цел да се избегнат манипулациите од тој тип.Лесен е за сфакање , само прочитајте внимателно.На крајот од краиштата , поминете добро со оцени и нема потреба да се замарате со децимали.

Да не знае некој кога ќе ги објават резултатите од екстерното полагање :toe:

Да не знае некој кога ќе ги објават резултатите од екстерното полагање :toe:

Резултатите ќе ги објавани на 14-15 и до 25 ќе има простор за жалби. Сите тестови се прегледани,а неделава се поставуваат критериумите за оценување.
Денес мајка ми прашуваше и ова е тоа што и го рекоа.

Сигурна сум видовте дека на официјалниот сајт има "резултати", ама ништо не може да се добие.... :toe:

Тоа се резултатите од ланската матура. Од оваа година уште ги нема, барем јас така мислам.

e dali moze nemoj koj zavrsil lani da mi kaze so kolku poeni se polozuva i za kolko od prilika se razlikuvaat edna od druga ocenka po predmetot matematika
fala odnapred!

Сега на сајон прочитав дека резултатите ќе биле објавени на 14 јули (вторник) во 12:00 во училиштата и на нивниот сајт.

Од успех ги имам сите 60 поени. Од интените полагања ги имам сите 16. Од проектната ги имам 4.
Македонски положив со (4) 82,91
Англиски со (5) 92,03

Ај некоја добра душа нека ми препрачуна со колку имам вкупно:smir:

Од успех ги имам сите 60 поени. Од интените полагања ги имам сите 16. Од проектната ги имам 4.
Македонски положив со (4) 82,91
Англиски со (5) 92,03

Ај некоја добра душа нека ми препрачуна со колку имам вкупно:smir:
Македонски 4*2* 82,91 /100 = 6,6328
Англиски 5 * 2 * 92,03 /100= 9,203
Вкупно 95,8358.

Фалаааа:smir: Не се баш 100 како што си планирав зимоска али ок е. :)

Се сомневам во процентот или во перцентилниот ранг, имено македонски имам сите 4 години 4-ки, и на матурата имам 4-ка а перцентилниот ранг ми пишале 51,35%, како го најдоа и дали има грешка и за тоа македонски имам 4,1 поен

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom