Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
MIKI, razberi deka pokajanieto e licen stav , ne moze crkvata da se pomoli za upokoeniot koj bil nedovolno pokajan (delumno pokajanie) ne postoi takov termin.
Povtorno si kontradiktoren koga ja spomnuvas Biblijata.So primerot na razbojnikot direktno Gospod mu vetuva mesto vo rajot bez molitvi od crkvata.
Tvoite komentari nemaat vrska so Pismoto neznam kako ne zabelezuvas.

miki napravile od tebe, odgledale mnogu ubavo socijalizirano stravce vo mehanizmot na nasata stvarnost, no jas sum drug tip koj ne podnesuva mediokriteti i populizam, zatoa ne sum samo protiv ikonite nego voopsto protiv cela hipokrizija na religijata vo svet kade ako nemas pari ke te ostavat da umres.

- Незнам што и кого подразбираш под медиоритети-веројатно себси се сметаш за нешто надпросечно...
- Популизмот е наменет за широките мнадодни маси (и столови) но никако за поединци! Црквата е заедница од поединци а не аморфна маса.
- Парите не се влезница за Рајот, туку потреба во овој свет. Ако светогорските монаси велат дека парите се потребни, јас се согласувам со нив.

MIKI, razberi deka pokajanieto e licen stav , ne moze crkvata da se pomoli za upokoeniot koj bil nedovolno pokajan (delumno pokajanie) ne postoi takov termin.
Povtorno si kontradiktoren koga ja spomnuvas Biblijata.So primerot na razbojnikot direktno Gospod mu vetuva mesto vo rajot bez molitvi od crkvata.
Tvoite komentari nemaat vrska so Pismoto neznam kako ne zabelezuvas.

- Покајанието не е личен став, туку начин ана живот. Покајанието е секојдневно однесување и свесност за својата отпадната природа.
- Да, постои делумно/нецелосно покајание, кое се состои во прикривање и неисповедање на одредени гревови пред исповедникот и пред Христа Бога.
- Примерот со разбојникот од крстот е најдобриот пример за тоа како делува логиката Божја. Така. „...последните ќе бидат први и првите ќе бидат последни..„
- Моите коментари имаат врска со Писмото. Да беше поинаку, сеге ќе пишував вицеви.

Uste edna izmislica ispovedanje pred ispovednik, za da imas celosno pokajanie.
Pokajanieto
e promena na razmisluvanjeto, promena na nacinot na ziveenje, otfrlanje na stariot nacin na ziveenje i zapocnuvanje nov.Znaci se kaes za nesto (gresniot nacin na ziveenje) i pocnuvas nov nacin, nema potreba da se ispovedas pred covek, mu se obrakas na Bog On go prifaka tvoeto pokajanie i brkas rabota.Nema potreba od treto lice.
Pak nema vrska frazata: poslednite ke bidat prvi, a prvite posledni, so slucajot na razbojnikot.
Ova objasnuva deka za sekogo ima mesto vo rajot dokolku mu se obrati na Bog i direktno se pokae.
Povtorno problem so Biblijata.

Uste edna izmislica ispovedanje pred ispovednik, za da imas celosno pokajanie.
Pokajanieto
e promena na razmisluvanjeto, promena na nacinot na ziveenje, otfrlanje na stariot nacin na ziveenje i zapocnuvanje nov.Znaci se kaes za nesto (gresniot nacin na ziveenje) i pocnuvas nov nacin, nema potreba da se ispovedas pred covek, mu se obrakas na Bog On go prifaka tvoeto pokajanie i brkas rabota.Nema potreba od treto lice.
Pak nema vrska frazata: poslednite ke bidat prvi, a prvite posledni, so slucajot na razbojnikot.
Ova objasnuva deka za sekogo ima mesto vo rajot dokolku mu se obrati na Bog i direktno se pokae.
Povtorno problem so Biblijata.

- Не е измислица покајанието-па сам Христос тоа им го кажа на Апостлите: „....Вистина, вистина ви велам: се што ќе сврзете на земјата, ќе биде сврзано и на небото, и се што ќе разврзете на земјата, ќе биде развразно на небото...„ (Матеј, 18.18) А ти пак кажувај ми прокаски дека не сум имал врска со Библијата.
- Покајанието не е само промена на размислувањето, туку и потреба од исповедање на сите претходн (и идни) гревови пред свештеникот, кој е сведок на исповеста од верникот (за да не испадне дека верникот се кае туку-така ама тоа негово покајание никој не го забележал!) а Христос е Оној Кој ги покрива и простува гревовите.
- Фразата има итоа каква врска со раболникот од крстот. Тој пример најдобри ни покажува дека и најголемите грешници можат за заработат Рај. Патем кажано, дел од православните Светии, водејќи чисто световен живот, биле багабонти.

- Не е измислица покајанието-па сам Христос тоа им го кажа на Апостлите: „....Вистина, вистина ви велам: се што ќе сврзете на земјата, ќе биде сврзано и на небото, и се што ќе разврзете на земјата, ќе биде развразно на небото...„ (Матеј, 18.18) А ти пак кажувај ми прокаски дека не сум имал врска со Библијата.
- Покајанието не е само промена на размислувањето, туку и потреба од исповедање на сите претходн (и идни) гревови пред свештеникот, кој е сведок на исповеста од верникот (за да не испадне дека верникот се кае туку-така ама тоа негово покајание никој не го забележал!) а Христос е Оној Кој ги покрива и простува гревовите.
- Фразата има итоа каква врска со раболникот од крстот. Тој пример најдобри ни покажува дека и најголемите грешници можат за заработат Рај. Патем кажано, дел од православните Светии, водејќи чисто световен живот, биле багабонти.

Mnogu mi e zal sto ne se razbirame.ISPOVEDANJETO PRED SVESTENIK E GLUPOST.Nema nikakva potreba od ispovedanje pred pokajanieto.Kako moze da gi ispovedas site prethodni i idni grevovi pred nekoj svestenik pa toj da bide svedok pred Gospod. I toa za da go zabelezi svestenikot pokajuvanjeto e interesna rabota.
Okolinata treba da go zabelezi pokajanieto odnosno promenata.Ako postoi iskreno pokajanie odnosno promena nema da ostane nezabelezana.

Mnogu mi e zal sto ne se razbirame.ISPOVEDANJETO PRED SVESTENIK E GLUPOST.Nema nikakva potreba od ispovedanje pred pokajanieto.Kako moze da gi ispovedas site prethodni i idni grevovi pred nekoj svestenik pa toj da bide svedok pred Gospod. I toa za da go zabelezi svestenikot pokajuvanjeto e interesna rabota.
Okolinata treba da go zabelezi pokajanieto odnosno promenata.Ako postoi iskreno pokajanie odnosno promena nema da ostane nezabelezana.

Ти ја посочив новозаветната заснованост на Светата тајна исповест-покајание, и со тоа покажав дека не е нечија измислица, туку Христова заповед кон Апостолите, која се пренесува генрациски преку ракополагањето на новите свешптеници, кои сеткнуваат власт за отупштање или неотпуштѕање гревови во името Христово.
Подобро од тоа-здравје.

Велиш, околината треба да го забележи покајанието? Ајде де-ете ти уште еден фарисејски знак за гордост-другите да ме видат дека сум се покај, така!?
А еве што вели Христос за покажувањето на својата праведност пред луѓето: „...И им рече: „Вие се правите праведни поред луѓето но Бог ги знае вашите срца; зашто она што меѓу луѓето се цени, пред Бога е одвратност...„. (Лука, 16.15).

Svetata tajna ispovest-pokajanie
Od kade ovie termini "sveti tajni" mnogu nekako misticno zvucat.Pocnuvas da se dvizis nakaj okultizam so vakvi nekoi skrieni raboti.A toa svetata tajna ispovest pokajanie verovatno ti ja voveduvas vo hristijanstvoto kako novitet, poradi osvezuvanje na vernicite da razbijat monotonija.
Molimte najdi citat kade sto Hristos im zapoveda na apostolite vakvi ili slicni raboti.
Okolinata ako ne te zabelezuva deka si se pokajal znaci ti zivees po starite normi(ne si nanovoroden). Spored nacinot na tvoeto odnesuvanje se poznavaat darovite na Svetiot Duh koj ti se dadeni.

ako crkvata e zbir od poedinci, sfativ, po mene crkvata e zbir od dogmatici i idolopoklonici.

Svetata tajna ispovest-pokajanie
Od kade ovie termini "sveti tajni" mnogu nekako misticno zvucat.Pocnuvas da se dvizis nakaj okultizam so vakvi nekoi skrieni raboti.A toa svetata tajna ispovest pokajanie verovatno ti ja voveduvas vo hristijanstvoto kako novitet, poradi osvezuvanje na vernicite da razbijat monotonija.
Molimte najdi citat kade sto Hristos im zapoveda na apostolite vakvi ili slicni raboti.
Okolinata ako ne te zabelezuva deka si se pokajal znaci ti zivees po starite normi(ne si nanovoroden). Spored nacinot na tvoeto odnesuvanje se poznavaat darovite na Svetiot Duh koj ti se dadeni.

- Не воведувам ништо во православието. Се што е потребно, веќе постои. Православието не трпи призволности, проширувања, скратувања, додавања, одземања или „модерни„ толкувања на учењето кое веќе ни е подарено од Апостолите и Светите Оци од минатите векови.
- Сакаш цитат? А што после цитатот? Ќе ми речеш дека и цитатот ми е контрадикција?
О.К. Еве го цитатот: „..исповедајте си ги гревовиоте еден на друг и молете се еден за друг за да се исцелите. Голема сила има усрдната молитва на праведникот. (Јаков, 5.16).
Ајде сега да те читам...

- Таман работа ако околината ме забележи. Додуша, морам да признаам дека секоја промена во однесувањето од поединецот е лесно забележлива, но целта на преумувањето и целосно преорганизирање на личнто живеење не е во тоа другите да ме видат (како „праведните„ фарисеи, кои ужувале да бидат гледани од околината!), туку сам Бог да ја види мојата промена, после која следи и Божјата помош на патот кон спасението.

- Јас не сум Апостол Христов на кој Светиот Дух ги излил своите дарови непосредно. Според поравославното учење, даровите од Светиот Дух се стекнуват преку побожниот живот, што значи дека тие не се категорија добиена по автоматизам. Мудроста, советот, смирението, расудувањето и сл. се дарови од Светиот Дух, кон кои тежнее секој православен верник.

ako crkvata e zbir od poedinci, sfativ, po mene crkvata e zbir od dogmatici i idolopoklonici.

Да, Црквата е заедница од поединци, независно од нивната национална и “обоена„ припадност, кои решиле да го примат Христа за свој Бог и според Него да живеат. За разлика од Стариот Завет каде само јудеите биле одбран народ Божји, во новозаветново време, Црквата-заедницата од поединци (а не цел народ-колектив) е одбраниот народ Божји.
Догмите се проверени, утврдени и неменливи учења, кои се неизбежен дел од православието.
Самиот поим „идол„ значи „наместо„, „на местото од...„ па пошто христијански е да се прифати Христос за свој Бог, тогаш, како може прифаќањето на вистинскиот Бог да биде идолопоклонство? Христос воопшто не е поставен „ на местото од...“„ туку сам Христос е вистинскиот Бог.

ikonite se idoli zatoa pravoslavcite se idolopoklonici, a veci znaenja nema osven deka nisto ne se znae so sigurnost, zatoa naukata vo odnos na vecnite prasanja zazema agnosticki stav, nejzinata cesnost ne i dava da laze ko sto go pravi toa religijata.

ikonite se idoli zatoa pravoslavcite se idolopoklonici, a veci znaenja nema osven deka nisto ne se znae so sigurnost, zatoa naukata vo odnos na vecnite prasanja zazema agnosticki stav, nejzinata cesnost ne i dava da laze ko sto go pravi toa religijata.

Ниедна и никаква наука никогаш нема да ти понуди ниеден конечен одговор.
За разлика од науките, верата е учење кое од Бога ни е откриено, и тоа без наша заслуга и без научни експерименти во акцелераторот од ЦЕРН.

pa site za sebe trvrdat deka samo oni se praviot pat, tuka e problemot, u stvari site ste vo zabluda, bog ke vi rece NIKOGAS NE SUM VE POZNAVAL, VIE STO PRAVITE NEZAKONSKI DELA!!!

pa site za sebe trvrdat deka samo oni se praviot pat, tuka e problemot, u stvari site ste vo zabluda, bog ke vi rece NIKOGAS NE SUM VE POZNAVAL, VIE STO PRAVITE NEZAKONSKI DELA!!!

Нема тука никаков проблем.

Идеалното совпаѓање на верската „теорија„ со личната „пракса„ е најдобриот доказ за исправноста од верата.

Таму каде теоријата и праксата имаам непремостлив јаз, и тоа е одличен доказ за „точноста„ од теоријата.

А и праведните прават незаконски дела-па не се тие безгрешни ангели...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom