Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
ti dodavas, a pazi da ne ti se dodade nesto spored Jovanovoto Otkrovenie kade pisuva koj ke dodade...vie se tolkuvate po svoja kreativna logika a ne spored logickata doslednost na jasnite citati.Jas toa za borba protiv vlasta go razbiram kako cista kontradikcija nasproti stavot kade Isus veli ne se protivi na zloto.

Стиховите од Писмото:

- се читаат
- се толкува све што се подразбира под напишаното

Писмото е пишувано на едноставен јазик кој зад себе „крие„ сложена соржина, која е достапна само за Светиите.

Борбата „портив власта„ не е борба против световната власт, туку борба против „...кнезот на овој свет, кој во Мене нема ништо...2 (ГИС), што значи дека тоа е борба против секое демонско зло!

„...не се противете на злото...„ не е некоја пасивност во однос на злото, туку „непротивењето„ значи лично неучество во злото. Ако секој од нас, како поединец, не прави зло туку добор, со тоа добро го потиска злото во овој свет. Во мудростите од Стариот Завет, стои една која вели: „Бегајте од злото и злото ќе бега од вас„.
Според тебе, што значи тоа „бегање од злото„? „Фаќање магла„,а?

Објасни го стихот.

Апсурд е да бараш посредник меѓу Христа и Неговите Апостоли-па нели Христос, проповедајќи од место во место, Самиот ги одбра Апостолите? Тогаш, што ќе им се на Апостолите посредници? Па не Го бараа тие Христа туку Он ги најде/обра нив!
A Apostol Pavle koj go odbra??? Timojtej koj go odbra ??? A Tit koj go odbra ???

Одговорот е едноставен: сам Христос го одбра Апостолот Павле, на патот кон Дамаск, а Павле, проповедајќи и основајќи нови Цркви и ракополагајќи ги првите епископи, ги одбра и Тимотеја и другите први црковни поглавари на раните Цркви.

Одговорот е едноставен: сам Христос го одбра Апостолот Павле, на патот кон Дамаск, а Павле, проповедајќи и основајќи нови Цркви и ракополагајќи ги првите епископи, ги одбра и Тимотеја и другите први црковни поглавари на раните Цркви.
I treba li da mu se molam na Timotej ili na koj i da e????
Kade pisuva deka tie treba da mi posreduvaat mene ?

„...када пишува ова, каде пишува она„...Во стилот, ако не е запишано во Писмото, никаде не запишано, така?
Кога пишувам одговори на форумов, редовно се повикувам на Светите или на современите богослови, дури и со нивните имиња или издадена литература.

„...када пишува ова, каде пишува она„...Во стилот, ако не е запишано во Писмото, никаде не запишано, така?
Кога пишувам одговори на форумов, редовно се повикувам на Светите или на современите богослови, дури и со нивните имиња или издадена литература.
Pa ti dodeka se povikuvas na nesto sto ne e vo sklop na Biblijatane biduva nisto
ti se povikuvas na vtoro kanonski knigi

Е-е-ееееее...од кога Библијата е дефинирана, помина 19 векови во кои мнооооогу настани се случија. Каде се забележани тие настани?

EPA TUKA E PROBLEMOT. POVIKUVAJ SE NA SVETOTO PISMO KAKO VRVEN AVTORITET VO HRISTIJANSTVOTO!!!a ne ovoj rekol vaka, ovoj go tolkuval ovaka, sveti ovoj sveti onoj, za mitarstvata nikade ne pisuva vo biblijata a ti mi vadis citat kade pisuva nasata borba e protiv...pa da borbata e protiv sopstvenite strasti i protiv site koi pravat zlo, a onoj koj zloto go tolerira, implicite go poddrzuva.

Се што рекол Бог да се прави е запишано разбираш, ако требало да се поклонуваме на икони Исус ќе кажел но бидејќи не требало не кажал.

Edno e edinstveno e pravoslavnoto hristijanstvo,a se sto proizleleglo od nego e pravec,sekta,pogresno ucenje,eres,kako sakas kazi go,a sedmiot vselenski sobor i site ostanati se osnovale na pravoslavnite dogmi,koi se isti od vek i vekov.Samo losoto e toa sto denes lugeto se slepi,i ke se najde nekoj "tolkuvac'na Biblijata,(mislam na onie koi gi vodat ili ne znam se osnovaci na tie sekti),i ke kazuva vaka ili onaka.Samo so prosvetlen um se prima Bozjoto slovo,inace ti mozes da citas,citas do utre ako sakas i pak nema da go primis onaka kako sto treba,ili pak ke go protolkuvas pogresno,Ne za cabe rekle deka taa e edinstvenata kniga koja koga i da ja citas,i po kolku i pati da si ja procital ke osoznaes nesto novo-taa e nepresusen izvor....Bog ni go otkriva samo ona sto nasiot ogranicen um moze da go razbere.

Sakas da kazes deka pravoslavnoto hristijanstvo e ispravno (spored voljata Bozja) se drugo e eres.Zosto mnogu raboti ne se sovpagaat so Bozjata Rec-Biblijata, bidejki temava e za ikonite kazi mi kade zapovedal Bog deka treba da se koristat ili barem da preporacal ne mora da e vo zapovedna forma, da ne gi spomnuvam svekite i drugite ritualnosti sto se na prvo mesto.
Za da razberes sto pisuva vo Biblijata ne ti treba tolkuvac zemi citaj i ke razberes deka Hristos ne zboruva za ritualnosti tuku za ziv odnos so Bog
Ne mora da imas posebno prosvetlen um za da sfatis deka ritualnosta ne ja saka Hristos, sekoj normalen covek ke go razbere toa.

Zaklucok:Sleposta e prisutna kaj tie sto ne gledaat sto pisuva vo Svetoto Pismo

znaci jasno e, nema jasni dokazi vo biblijata kako VRVEN avtoritet za hristijanite, za postuvanjeto ikoni, za mitarstvata, za obozuvanjeto na bogorodica kaj katolicite i mnogu drugi nesta koi samata tradicija gi vovela zastranuvajki od cistoto izvorno hristovo ucenje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom