Како настанал исламот: Кој бил Мухамед?

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
4)За штета,најголема штета на овој свет е “ИСЛАМСКО НЕПИСМЕН МУСЛИМАН “.Бидејќи таа неписменост е сама по себе услов за манипулација и неразумни постапки.
Можеби и си во право дека неписменоста е плодна почва за манипулација со верниците,но сепак сите тие што се дел од врвот што манипулира,разно-разни имами(зборам за светот на исламскиот екстремизам),финансиери на терористички групи,се итекако писмени и школовани...и пак го злоупотребуваат исламот и убиваат во име на Алах.Ајде да речеме дека ваквите групи само го оцрнуваат исламот и работат во служба на неговата лоша репутација низ цел свет-што планираат вистинските Муслимани да превземат во оваа насока и како мислат да се борат против оваа појава?Ова со твој речник кажано.
--- надополнето: 19 декември 2012 во 15:57 ---
@BREAKER7777777-Дали сметаш дека е во ред Западот,бидејќи го сметате за најголем непријател заедно со Евреите,да прогласи дека сите Муслимани кои живеат по западните држави,да плаќаат данок а ако не сакаат да платат да ги депортираат на Блиски Исток а ако не го прифатат ни тоа,да почне сите да ги убива?Ќе се согласиш дека е фер одговор наспроти решенијата што ги нуди шеријатското право?

Можеби и си во право дека неписменоста е плодна почва за манипулација со верниците,но сепак сите тие што се дел од врвот што манипулира,разно-разни имами(зборам за светот на исламскиот екстремизам),финансиери на терористички групи,се итекако писмени и школовани...и пак го злоупотребуваат исламот и убиваат во име на Алах.Ајде да речеме дека ваквите групи само го оцрнуваат исламот и работат во служба на неговата лоша репутација низ цел свет-што планираат вистинските Муслимани да превземат во оваа насока и како мислат да се борат против оваа појава?Ова со твој речник кажано.
--- надополнето: 19 декември 2012 во 15:57 ---
@BREAKER7777777-Дали сметаш дека е во ред Западот,бидејќи го сметате за најголем непријател заедно со Евреите,да прогласи дека сите Муслимани кои живеат по западните држави,да плаќаат данок а ако не сакаат да платат да ги депортираат на Блиски Исток а ако не го прифатат ни тоа,да почне сите да ги убива?Ќе се согласиш дека е фер одговор наспроти решенијата што ги нуди шеријатското право?

Има побуненици против таквиот ислам.Но конкретно неможеш да направиш ништо освен да потикнуваш кон учење.На крајот на краиштата,не си моќен бидејќи голем дел се неуки.Наше е да зборуваме и поучуваме другото Аллах џ.ш најдобро знае.

Фер е,секоја држава си има свои принципи и закони.Овие држави си имаат свој закон на функционирање(ирелевантно за поединецот дали е добар или лош).Ако не им одговара , нека си се иселат.Државата со такви закони си има право на тоа нешто(никој не го оспорува тој факт).Фер е , бидејќи си на нивно тло и како гостин треба да се понашаш складно со нивните барања,ако не ти одговара исели се.
Е сега,Македонија пример,јас сум гостин тука(национализам,...) не ме интересираат.Не би сакал да се судам под таков закон(затоа се трудам да не бидам проблематичен во ниеден случај и да би дошол до судење).Но,ако не сум добар гостин тука т.е не плаќам данок,убивам невини....со право ќе ме депортираат.Нема што тука другар,јас живеам во таква држава со грото население кои си имаат свој закон и принципи,своја религија и верувања.Ако не ми одговара,не ме присилува никој да живеам тука,ако пак сакам да живеам тука нормално ќе треба до одредена мерка да се адаптирам во таа држава и нивните принципи.

....Ајде да речеме дека ваквите групи само го оцрнуваат исламот и работат во служба на неговата лоша репутација низ цел свет-што планираат вистинските Муслимани да превземат во оваа насока и како мислат да се борат против оваа појава?...
Па секојдневно со свои очи гледаме што превземаат.

На пример, кога во Македонија Муслиманите убија деца за Велигден, нивните соверници излегоа на улица и бараа слобода за убијците викајќи смрт за Каури. Паметиш?

protesti%20monstrum600.jpg

Muamed velis nejkel slika za da ne bide zlatno tele. A Mahdi? El Vahab? Drugine?

A be, vred, neli nepismena raja ne sfakja. Jasno.
No, ako Hasan e nepismen, a ibraim pismen. Zosto mesto Ibraim da go uci Hasana i dvata da se pismeni, Hasan go tera Ibraima da pravi nepismeni raboti. A potoa dvajcata go gonat Ismaila koj se druzi so Petko, Mirjam i Kwame? Ma kraj site ebani, a Hasan nasmean ceka 72 devici?

Muamed velis nejkel slika za da ne bide zlatno tele. A Mahdi? El Vahab? Drugine?

A be, vred, neli nepismena raja ne sfakja. Jasno.
No, ako Hasan e nepismen, a ibraim pismen. Zosto mesto Ibraim da go uci Hasana i dvata da se pismeni, Hasan go tera Ibraima da pravi nepismeni raboti. A potoa dvajcata go gonat Ismaila koj se druzi so Petko, Mirjam i Kwame? Ma kraj site ebani, a Hasan nasmean ceka 72 devici?

Гледаш, кога си упорен, знаеш и нешто паметно да напишеш. Мислам, со секој нареден пост ја зголемуваш шансата и да напишеш некој пост кој ќе има смисла. Дури и за тебе е невозможно нон стоп да лупаш глупости. Значи браво, продолжи во овој ритам. Сега засега имаш просек од 1 паметен пост на секој 1000, само ме мрзи да ти ги барам останатите 24...

Pouka za site, pokraj islamisite:

Ne go potete sosila. Ima forumdzii koi dovolno go potat za celo covestvo.

Od bez aerodromot se, ako ne poznavte.

Telinja, od lajna stokmeni, za razlika od Muhamed, koj ne treba da ima slika, prilika lik, obraz ili prikaz, ovie ni rogovi nemaat, Suti a bodat...cek, cek, a be, na kogo me potsekjaat...na zapoteni obezaerodromni, a ne se od islamot.
Se cini taka zapocnal islamot. Od isfrustrirani zapoteni potnici.

Слика не се црта бидејќи Мухамед с.а.в.с не сакал да стане личност која се обожава покрај Аллах џ.ш(Мухамед с.а.в.с е само човек,пратеник од бога и не заслужува да се обожава Мухамед с.а.в.с,обожавањето му припаѓа само на Аллах џ.ш).
Слика не се црта оти ако сега постоеше негова слика сите свеќи ќе му палеа.
И немој да говориш со јазик на омраза,прашај како човек и ќе се потрудат луѓето да ти одговарат како на човек.
--- надополнето: 19 декември 2012 во 15:38 ---

Мухамед се залагал да се обожава еден Аллах џ.ш , единствен.Друга многу важна работа,убиството е убиство.Ладнокрвно,благо,вакво такво....резултатот е исти.
Мухамед с.а.в.с возвраќал на удар т.е ако некој сакал да го убие него и неговиот ислам,тој возвратувал.
Примерот за идните генерации е разумен и добар,ако некој те удира-возврати.Нема ништо врска тоа со духовност,тоа е самоодбрана.

Каква самоодбрана пријателе? Сега да не шириме невистини и да лажеме зошто лажењето е грев, мислам ако си верник... Убаво дека се согласивме дека убивал, значи бил убиец, нема тука никаква самоодбрана.

Е сега да одиме на следно, значи Бог го пратил да убива понекогаш кога ќе си посака? Која е пораката, духовноста во ова? Јас не ја гледам затоа што е надвор од здрав разум.
Немора да припаѓам на ниедна релиѓија за да вратам ако ме напаѓаш, тоа не е некоја филозофија, тоа е животински инстинкт.
--- надополнето: 20 декември 2012 во 02:31 ---

Доналд,
1)Болд-Тоа не е педофилија(објаснето е на предходните страни).Дефиницијата за педофилија е друга и тотално инкомпактибилна со постапката на пејкамберот с.а.в.с.
Како што предходно реков,ти можеш да дадеш дефиниција која е комапктибилна со постапката :Пр:Можеш да речеш дека Мухамед с.а.в.с имал брак со млада персона,можеш да речеш дека имал брак некомпактибилен во годините за свое поимање,но неможеш да речеш дека е тоа педофилија бидејќи се коси т.е е контрадикторно.
2)Болд-Немора мене да ме читаш,излези и види како се индоктринирани децата.Голем дел да ги прашаш кој бил Џ.Кастриот,Наим Фрашери,што симболозира албанското знаме,која годишнина му е .....се ќе ти кажат во детали.Прашај ги еден асхаб(пријател) кој што живеел со пејкамберот с.а.в.с нема да умеат голем дел да ги набројат.Јас живеам со такви луѓе и јас како што имам напоменато имам најдено дека голем дел немаат поим нити ИСЛАМ што значи.Е тука пријателе ќе сватиш за какви верници се работи.За домашното индоктринирање не е проблемот во исламот,проблемот е во луѓето и во нивното погрешно сваќање за религијата, социолошката одамнешна стигма за другите кои се со друго сваќање и друго име(Спасе,Митра како и Хасан,Омер....секогаш еден со друг ќе се противници поради фактот што едниот е Спасе а другиот е Омер,не поради фактот и што и двајцата можеби знаат што говори самата религија),други празници и принципи....
Тука е проблемот пријателе,социолошката стигма.За нив Али Ахмети е муслиман и покрај тоа што изјави дека е :Атеист-Но името му е такво , нели :).

Исламот другар,не се учи пред тв екран.Јас се слагам со тебе дека таквиот ислам треба да изчезне(бидејќи исламот не е тоа што ти го сервираат).Исламот се знае каков и и со какви ставови е(исламот затоа се учи).За да се биде муслиман не е само да се изговори шехадет,него тој шехадет да се потврди со дела и говор.А делата тука мањкаат некако,не се исламски-убивање на невини,самоубиство....да не говорам во старт грешките кои ги исфрлаат од вера(како на пример припишувањето на друг бог покрај Аллах џ.ш преку незнаењето за исламот или намерното припишување на здруженик покрај Аллах џ.ш).
Саката персона(кога се работи за исламот и неговиот став) се станува преку незнаењето за исламот.Само такви сакати персони кои не знаат дека не смее да се убива невини,ќе посегнат по убиство.Затоа,кога би бил на твое место не би посакувал да бидат “исламско неуки“ луѓето,бидејќи исламско неуки се и затоа убиваат.

3)Карикатурата е карикатура.Ја прави во свое место и своја држава.Тој што ја прави таа карикатура кога би ја направил во шеријатска држава,тогаш друга песна ќе се пееше.Вака , лесно паѓање на провокација и мешањето во политиката.Но се си има причина нели,не за џабе постојат толку “неморални“ и одвеани личности кои сметаат дека во слободата на говор не треба да има граници нели.
Но,самоконтрадикторно е бе другар,нелогички е да не постои граници и разум и разбирање за другите.Многу егоистичен пристап е.
Тоа ти е исто како,јас сега да се дигнам и да пцујам се живо и диво од Македонија,да велам Грците се добри , да мавам сатира за Александар Македонски и неговите походи и битки....нелогички е тоа бидејќи ги респектирам другите луѓе со Македонско потекло,ја респектирам нивната култура,живеење...луѓе со такви принципи.Оти да им ги валкам јас принципите?Неморално е,нечовечки е.
Ако почниме така,јас ќе кажам што сакам и ти ќе кажеш што сакаш и таа слобода на говор знајш кај ќе не однесе?Во препирки,тепања и меѓусебни убивања.

4)Не го релативизирам исламот,исламот е тој што е.Исламот има јасно дефинирани граници.Се знае што е што и се дефинира.За штета,најголема штета на овој свет е “ИСЛАМСКО НЕПИСМЕН МУСЛИМАН “.Бидејќи таа неписменост е сама по себе услов за манипулација и неразумни постапки.

Ај да го поедноставиме твојот став.

Велиш има еден куп НЕПИСМЕНИ МУСЛИМАНИ, и дека се таквите најголема штета, за се останато.

Се наметнува прашањето како таквите неписмени муслимани, успеаја да го наметнат своето врз вас ПИСМЕНИТЕ МУСЛИМАНИ, и да ве асимилираат кон нив, а не вие нив да ги подучите.
Шо не наметнат такво нешто во Христијанството, во Будизмот, во Хиндуизмот, денес во 21 век, да идат ко идиоти и да убиваат во име н аХристос, Буда или шо ти ја знам кој.

Сори дјуд, мислам дека не си у право. Дека само правите обид за релативизација на огромната штета од вашата идеологија, или едноставно си кажуваш свои ставови во врска со Исламот. Ако е второво , тогаш респект.

Ај да се потсетиме као беше пред само 40 ина години, а како сега, во најисламските држави.

Гамал Абдел Насер го носи Египет во отворена држава за сите, ценета и почитувана од секаде.
Реза Пахлави го направи Иран да биде гордост на Блискиот исток.

Но, дојде идиотот Хомеини, религиозен фанатик и го имаме она што го имаме денес со Иран.
Исто се случува во Египет со религиозните муслимански фанатици.

Институционализираната Религија е најголема опасност за човештвото. Измешана со национализмот е убиствена.

Тоа е Исламот денес. Институционализирана религија, која врз база на шеријатот се обидува да створи исто така институционализиран национализам, во стилот сите муслимани една нација.

Ние што сме од другата страна - Атеисти, Христијани, Будисти, Пагани, следбеници на Тор и Один итн...., немаме потреба да седнеме и толкуваме што навистина е Исламот. Ама баш немаме никаква потреба од тоа.
Гледаме што се прави од неговите следбеници, и веорјатно кога ќе ги поминат црвените граници, геноцидниот запад ќе реагира, како што реагирал многу пати низ историјата - крваво и токму геноцидно.

Проблем, реално имате вие пријателе, самонаречените писмени муслимани или вистински, со овие шо наводно ви ја прљаат религијата.
Коа ќе го дигнете гласот против нив, тогаш ќе ја добиете поддршката од цивилизираниот цвет. Вака не. Со молчење, кое е дефинитивно одобрување на тоа шо го прават, нема напредок.

Еве, земи го форумов како микросредина, и кажи ми како вие се разликувате од толпата неандертлци која ги бранеше убијците на деца. Еј деца беа. Сфаќаш ли?

Ниту еден од вас не застана и не рече нешто против сцоите соверници. Мизерија. И очекувате, да некој ве разбере со вашите придики за добри и лоши муслимани. Не ме заебаај молим те.

Расчистете мајпрвин во вашите редови, па после дојдете и објаснувајте го Исламот како рлеигија на мирот. Тогаш можеби ќе се најде некој да ве слушне.

Дотогаш НЕ.

Doni, aj ne zaebaaj i ti ;)
Kako moze nekoj da veruva posebno vo Tor, a posebno vo Odin :D

Inaku, koga sme kaj miroljubivosta na islamot.
Mimo se, seto nivno se sveduva do (da se izrazam prostoseljacki) kompleks na malokirevizam.

Koga risjanite go re-osvoija Erusalim gi poklaa site saraceni, muslimani i se sto ne bese risjansko, a vo gradot.
Koga Saladin go prezede povtorno, ne go stori toa.
Ne bese do religijata kaj nego, tolku, kolku sto bil COVEK.
kako obratniot slucaj. Kaj "svetite krstonosci".

Ama...i pismenosta kaj togasnite muslimani bila na nisko nivo, kako kaj "zapadnite risjani". So sustinska razlika. Liderite na islamot, togss, bile pismeni. Krstonoscive ne se banjale (prostotilak) i nivnite lideri i duhovni otci bile perverzni devijanti.
"koj ke ubie arap/saracen/nevernik direktno odi vo rajot" - so taa recenica se upatuvani.

Potsekja na 72 devici?!

Seuste, za zal, na ova nivo na razvoj (tehnoloski i sekakov) islamistite se na nivo na togasnite krstonosci. Albeit pojke se banjaat. Valjda. No, vo segasniov niven mracen "sreden vek". Traurno e sto barem togas kaj krstonoscite nemalo vakov npredok za ubivanje, za razlika od sega so "suicide vests i ostali oruzja za masoven potomor".

Imas pravo. Instituciite koi "sirat sveta vistina" od sekigas za sitni svoi zemski potrebi mamoebavale.
Jas sum licno svedok kako pismena raja (islamski opredelena) molci kako onakva pod kosula pred zapovedite na nepismen selski glavatar ili usen nedoucen selski minaretdzija.

Pocnaa i knigi da palat. Vekje videno. Zdodevno i necovecki.

Koj e vinoven?
Cobeckata glupost pri slepo veruvanje bez pogovorno i kritika.
Bidejki: um ne caruva, ama nepismena sila zidini uriva!!

Паметам се пријателе,само барам здрав разум во толпата,но залудно.

Здрав разум не оди во иста реченица со институционализирана религија.

Атеизмот е најблизок до здравиот разум.
Затоа и не може да биде ударна игла против ваков тип на идоктринираност, како што е исламската идеологија.

Велат, клин со клин се избива.

На религија, ќе одговориш со религија. Нема друго. За жал.
--- надополнето: 20 декември 2012 во 09:31 ---
Doni, aj ne zaebaaj i ti ;)
Kako moze nekoj da veruva posebno vo Tor, a posebno vo Odin :D

Inaku, koga sme kaj miroljubivosta na islamot.
Mimo se, seto nivno se sveduva do (da se izrazam prostoseljacki) kompleks na malokirevizam.

Koga risjanite go re-osvoija Erusalim gi poklaa site saraceni, muslimani i se sto ne bese risjansko, a vo gradot.
Koga Saladin go prezede povtorno, ne go stori toa.
Ne bese do religijata kaj nego, tolku, kolku sto bil COVEK.
kako obratniot slucaj. Kaj "svetite krstonosci".

Ama...i pismenosta kaj togasnite muslimani bila na nisko nivo, kako kaj "zapadnite risjani". So sustinska razlika. Liderite na islamot, togss, bile pismeni. Krstonoscive ne se banjale (prostotilak) i nivnite lideri i duhovni otci bile perverzni devijanti.
"koj ke ubie arap/saracen/nevernik direktno odi vo rajot" - so taa recenica se upatuvani.

Potsekja na 72 devici?!

Seuste, za zal, na ova nivo na razvoj (tehnoloski i sekakov) islamistite se na nivo na togasnite krstonosci. Albeit pojke se banjaat. Valjda. No, vo segasniov niven mracen "sreden vek". Traurno e sto barem togas kaj krstonoscite nemalo vakov npredok za ubivanje, za razlika od sega so "suicide vests i ostali oruzja za masoven potomor".

Imas pravo. Instituciite koi "sirat sveta vistina" od sekigas za sitni svoi zemski potrebi mamoebavale.
Jas sum licno svedok kako pismena raja (islamski opredelena) molci kako onakva pod kosula pred zapovedite na nepismen selski glavatar ili usen nedoucen selski minaretdzija.

Pocnaa i knigi da palat. Vekje videno. Zdodevno i necovecki.

Koj e vinoven?
Cobeckata glupost pri slepo veruvanje bez pogovorno i kritika.
Bidejki: um ne caruva, ama nepismena sila zidini uriva!!

Може бе и у Тор и у Один. Јас сум следбеник нивни, само не се експонирам многу:D Таткои син, один и Тор, Јахве и Исус, ти текнуе:P

Ги споменуваш крстоносните војни и Ерусалим, ама тоа било пред 6 века. И никој од Христијаниве не ги оправдал крстоносните војни.

А, тие 6 век аподоцна, водат свои војни, налик на тие од пред 6 века.

Место д анаучат од историјата, тие ја повторуваат и тоа многу полошо.

За болдот, тотално си у право.

Ke go brtis drugiot obraz za da slucajno nenti go isteraat okoto, oti ako ti go isteraat okoto, treba i ti nim da im gi isteras ocite.
Aj za zabite i nekako, imame poveke. Koj ima vestacki, koj karies, nekij plomba, ama imame povekje od dve. A oci se dve.
I potoa so zabite, lpri slakanicite te po edniot te po drugiot obraz i da prostis. Ama za oko, ne! Ako ti go isteraat okoto, ti nim dvete. Ionaka se slepci. Sto ke im se.

P.S. Biblijata e socineta i do Stariot Zavet i od Noviot.
Edniot del, ponoviot, veli, ljubi go blizniot svoj i koga ti slapa samari. Ama onoj, drugiot, bara da mu ti iskopas ocite kako vratka.

Nacionalizam se vraka so nacionalizam. Fundamentalizam so fundamentalizam.
Ne razbiraat deka ima edno mesto koe e otprilika vaka interpretirano:
Vtorot bozje carstvo ke dojde koga evreite ke gi zaposednat celosno obata brega na rekata Jordan (interpretacija na golem del od bible belt na najmoknata po oruzje drzava na svetot)!

Sto prajme koga samite tie nesakajki ke si go isteraat ednoto oko od uplaf i za toa ke pocnat da obvinuvaat muslimani?

A gledame sto se slucuva vo svetiot grad na trite najgolemi religii i na bregovite na rekata Jordan!

P.S. Biblijata e socineta i do Stariot Zavet i od Noviot.
Edniot del, ponoviot, veli, ljubi go blizniot svoj i koga ti slapa samari. Ama onoj, drugiot, bara da mu ti iskopas ocite kako vratka.

Што е прекрасен пример за рационалноста и доследноста на Библијата, и што многу зборува за интелектуалниот капацитет на ликовите кои веруваат во неа...

Ги споменуваш крстоносните војни и Ерусалим, ама тоа било пред 6 века.

Ех да беа пред 6 века само. Не велиш девет - десет. века.

Доцнат и не учат ништо од грешките на другите.

Тука е разликата која не сака никој да ја види Исус во неговиот живот не направил грев, додека од другата страна имаш Мухамед кој силувал, крадел, убивал, имал свои робови и сл. (ѓи направил сите гревови), кога ке се споредат ликовите и биографиите доаѓа како да споредуваш анѓел и ѓавол. Ако го гледаме ова низ призма на релиѓија сериозно се поставува прашањето кој можел да прати таков човек ко Мухамед, дали е тоа навистина Господ или пак Сатаната?

Значи тука се доаѓа до точка дајте да разграничиме што е добро, а што лошо до таму иде дискусијата. Како сега да треба јас пријателиве да ѓи убедувам дека животот и биографијата на Мухамед е чисто зло, ко да они незнаат што е добро, а што лошо.

Во однос на крстоносните војни, големо е недоразбирањето дали некаде биографијата на Исус повикува на такво нешто? Тоа што некои попови го праеле, го правеле на своја рака тоа не се верувања на Исус. Додека од друга страна го имаш Мухамед кој повикува и пишува за конкретни убивања, војни. Пак кога ќе се судрат овие две се нема аргументи за оправданост дека тој Мухамед е достоен денес некој име да му спомне, а камо ли да гледа на него како на нешто во кое треба да верува или пак да црпи духовност од него.

И да не заборавиме, а сите се праат наудрени. Во молитвите на муслиманите во џамиите се читаат молитви со кои ѓи колнат христијаните и евреите, секојдневно. Тоа треба да си болен во умот да го правиш на релиѓиска основа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom