Како настанал исламот: Кој бил Мухамед?

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Тука е разликата која не сака никој да ја види Исус во неговиот живот не направил грев, додека од другата страна имаш Мухамед кој силувал, крадел, убивал, имал свои робови и сл. (ѓи направил сите гревови), кога ке се споредат ликовите и биографиите доаѓа како да споредуваш анѓел и ѓавол. Ако го гледаме ова низ призма на релиѓија сериозно се поставува прашањето кој можел да прати таков човек ко Мухамед, дали е тоа навистина Господ или пак Сатаната?

Значи тука се доаѓа до точка дајте да разграничиме што е добро, а што лошо до таму иде дискусијата. Како сега да треба јас пријателиве да ѓи убедувам дека животот и биографијата на Мухамед е чисто зло, ко да они незнаат што е добро, а што лошо.

Во однос на крстоносните војни, големо е недоразбирањето дали некаде биографијата на Исус повикува на такво нешто? Тоа што некои попови го праеле, го правеле на своја рака тоа не се верувања на Исус. Додека од друга страна го имаш Мухамед кој повикува и пишува за конкретни убивања, војни. Пак кога ќе се судрат овие две се нема аргументи за оправданост дека тој Мухамед е достоен денес некој име да му спомне, а камо ли да гледа на него како на нешто во кое треба да верува или пак да црпи духовност од него.

И да не заборавиме, а сите се праат наудрени. Во молитвите на муслиманите во џамиите се читаат молитви со кои ѓи колнат христијаните и евреите, секојдневно. Тоа треба да си болен во умот да го правиш на релиѓиска основа.

Пријателе дефакто е дека на Мухамед во пештерата не му се јавил Габриел, туку лично Сатаната. Сите објаснети работи во приказната, од паничниот страв на мУхамед кога го здогледал наводниот ангел (никој не бега од добрината, и се препознава истата надалеку), до објавата од цели 23 години степ бај степ (не мутреба толку многу мачење на господов ангел), и самиот негов избор како бандит, да биде пророк, укажуваат на тоа дека благе везе нема Габриел туку рогатиот умешал прсти.
Ова ти е религиско толкување.

Здраворазумското е со страници наназад објаснувано и на еден куп теми, дека е само прпеишано од некои претходни приказни што си постоеле, и подобрено за полесна контрола и владеење врз тогашнит ешироки народни маси.

Satanata ti e vo dusata. Toa samo 3 clena nemozat na celiov forum da ti go zaprimetat,oti ostanatata negova familija vo niv e.

Satanata ti e vo dusata. Toa samo 3 clena nemozat na celiov forum da ti go zaprimetat,oti ostanatata negova familija vo niv e.

Правило е кога се нема аргументи, да се оди на лични навреди. Ние не сме темата, а очигледно немаш што да кажеш. Темата е Мухамед. Овој коментар ти е надвор од тема.

Правило е кога се нема аргументи, да се оди на лични навреди. Ние не сме темата, а очигледно немаш што да кажеш. Темата е Мухамед. Овој коментар ти е надвор од тема.

Pa po toa pravilo vie,za zal ne zaprimetuvate,sami se zakopavte zivi vo zemja i toa i ponataka go pravite.Zarem,pred da vi ignoriram i se dodeka ne svativ deka ste decista,na sekoja poraka ne pisuvav i ne molev da se odnesuvate covecki,kako na eden covek mu dolikuva. Da si postavite prasanje od sekakov vid,povrzano si Islamot,no na kulturen nacin,bez navredi i provokacii ?
Deka molcenjeto za nerazumni luge e odgovor,ke vi pisuvam malku pokasno.

Ај да го поедноставиме твојот став.

Велиш има еден куп НЕПИСМЕНИ МУСЛИМАНИ, и дека се таквите најголема штета, за се останато.

Се наметнува прашањето како таквите неписмени муслимани, успеаја да го наметнат своето врз вас ПИСМЕНИТЕ МУСЛИМАНИ, и да ве асимилираат кон нив, а не вие нив да ги подучите.
Шо не наметнат такво нешто во Христијанството, во Будизмот, во Хиндуизмот, денес во 21 век, да идат ко идиоти и да убиваат во име н аХристос, Буда или шо ти ја знам кој.

Сори дјуд, мислам дека не си у право. Дека само правите обид за релативизација на огромната штета од вашата идеологија, или едноставно си кажуваш свои ставови во врска со Исламот. Ако е второво , тогаш респект.

Ај да се потсетиме као беше пред само 40 ина години, а како сега, во најисламските држави.

Гамал Абдел Насер го носи Египет во отворена држава за сите, ценета и почитувана од секаде.
Реза Пахлави го направи Иран да биде гордост на Блискиот исток.

Но, дојде идиотот Хомеини, религиозен фанатик и го имаме она што го имаме денес со Иран.
Исто се случува во Египет со религиозните муслимански фанатици.

Институционализираната Религија е најголема опасност за човештвото. Измешана со национализмот е убиствена.

Тоа е Исламот денес. Институционализирана религија, која врз база на шеријатот се обидува да створи исто така институционализиран национализам, во стилот сите муслимани една нација.

Ние што сме од другата страна - Атеисти, Христијани, Будисти, Пагани, следбеници на Тор и Один итн...., немаме потреба да седнеме и толкуваме што навистина е Исламот. Ама баш немаме никаква потреба од тоа.
Гледаме што се прави од неговите следбеници, и веорјатно кога ќе ги поминат црвените граници, геноцидниот запад ќе реагира, како што реагирал многу пати низ историјата - крваво и токму геноцидно.

Проблем, реално имате вие пријателе, самонаречените писмени муслимани или вистински, со овие шо наводно ви ја прљаат религијата.
Коа ќе го дигнете гласот против нив, тогаш ќе ја добиете поддршката од цивилизираниот цвет. Вака не. Со молчење, кое е дефинитивно одобрување на тоа шо го прават, нема напредок.

Еве, земи го форумов како микросредина, и кажи ми како вие се разликувате од толпата неандертлци која ги бранеше убијците на деца. Еј деца беа. Сфаќаш ли?

Ниту еден од вас не застана и не рече нешто против сцоите соверници. Мизерија. И очекувате, да некој ве разбере со вашите придики за добри и лоши муслимани. Не ме заебаај молим те.

Расчистете мајпрвин во вашите редови, па после дојдете и објаснувајте го Исламот како рлеигија на мирот. Тогаш можеби ќе се најде некој да ве слушне.

Дотогаш НЕ.

1)Никој ништо нема наметнато на никого бе другар,то некако го промашуваш.Јас зборувам дека луѓето не го учат исламот а се сметаат дека припаѓаат во него.Покрај тоа,мене никој ме нема асимилирано во тој поглед(јас никогаш нити сум протестирал нити пак ќе протестирам).
Се прашуваш зошто не е наметнато тоа во христијанството.Ме зезаш? Мислиш дека во Македонија луѓето живеат христијанство? Христијанството и Исламот во Македонија се далеку од вистинско Христијанство и Ислам.Живеењето христијанство и Ислам е една работа а раѓањето со Ислам и Христијанство е друга(ова не значи дека ти ќе живееш по принципите на Исламот и Христијанството-такво е гротото популација во Македонија).

2)Од каде добиваш за право дека тие се исламски земји?Не се, знаеш која е исламска земја(дарул ислам)? Исламска земја е земја во која владее Шеријатскиот закон.Се додека авторитетот.суверенитетот и припаѓа на државата и луѓето тоа не е исламска земја.Се разбираме нели што е тоа исламска земја.Исламска земја може да биде само Шеријатска земја и никако друга.
За се што се случува таму е друга сторија.Законите,привилигиите и слично, во тие држави е релативна појава(во стандардно менување и подобрување),додека во шеријатот е константа(се знае однапред кои се и се спроведуваат)

3)Во шеријатот владее божјиот закон,секој што оди против тој закон во таква држава со такво уредување си сноси последици.Во исламот немаш нации,раси....во исламот или си муслиман или не си(тоа е целата разлика).

4)Тоа што сте вие атеисти , будисти,Христијани....на исламот и шеријатската држава не му пречи ако сте надвор од тие граници и ако не ве интересира како живеат во тој шеријат.
1-Прва препрека е ако некој сака да ги уништи однадвор(тогаш муслиманите се бранат-тоа е џихадот).
2-Ако се наоѓаш во таква држава,обожавај кого сакаш и како сакаш но плаќаш данок на таа држава и надвор т.е во околината на таа држава се придржуваш на законите кои таа ги налага.Ако не ти одговараат се иселуваш.Ако не сакаш нити да се иселиш тогаш се преземаат радикални мерки во случајов ти го удираат „боксот„.
-Затоа напоменав предходно,лицемерно е да гледаш на другите и ако не ти одговараат нивните закони да сакаш да ги промениш милум или силум.Не оди тоа така,зошто вистинската шеријатска држава и вистинските муслимани никогаш не би ги нападнале другите кој што си живеат свој живот.Се разбираме нели , мене не ми пречи што сакаш да си правиш дома, но ако тебе ти пречи и сакаш да го уништиш мојот дом и уредување тогаш ќе се борам против тебе.

5)Разликата меѓу мене и нив, за мене тоа што му го направија т.е убиствата беа одвратни и нечовечки.Искрено за мене и овие што протестираа ми креираа револт.Но што можиш кога првиот човек на ИВЗ зборува за национализам и другите потикнуваат и ја користат религијата за оружје против Македонија.Ништо не можиш....јас да излезам сега и да го критикувам рејсот на Македонија , знаеш со каква изјава ќе излезе он? Ќе рече , овие се радикалци и побуненици на државата,а бидејќи е ИВЗ државна институција мислиш власта мене ќе ме послуша или рејсот?
Затоа од една страна е бесмислено од друга страна е државен проблем и не би се мешал во нивните закони(нека си ги спроведат онака како умеат и знаат).

6)За да расчистуваме нема што да расчистуваме.Во моментов е невозможно да расчистувам во туѓ двор ѓубрето,тоа треба самата држава да си го расчисти.Јас можам да повикам во добро и во Ислам,како и што се трудам.Но моментално,има луѓе кои не им е гајле за исламот и се верници на нацијата и тоа е тоа.
Дури и да излезам да повикам ,ќе вроди со контра ефект на мене(од старт погрешно ќе ме представат).Така да , тоа тече кон бесмисленост.

Pa po toa pravilo vie,za zal ne zaprimetuvate,sami se zakopavte zivi vo zemja i toa i ponataka go pravite.Zarem,pred da vi ignoriram i se dodeka ne svativ deka ste decista,na sekoja poraka ne pisuvav i ne molev da se odnesuvate covecki,kako na eden covek mu dolikuva. Da si postavite prasanje od sekakov vid,povrzano si Islamot,no na kulturen nacin,bez navredi i provokacii ?
Deka molcenjeto za nerazumni luge e odgovor,ke vi pisuvam malku pokasno.

Тоа ти го кажуваш. Па не би рекол јас, живеам во слободно општество, говорам тоа што читам,гледам,констатирам.
Мухамед лажел, убивал, силувал, (имал свои робови), тоа дека е педофил ако гледаш го исклучувам, но не би требало, еве да речеме детето "било" спремно за сексуален однос, јас би поставил друго прашање каде е нејзината согласност да стапи во брак со 50 годишен, дали таа имала свој живот, дали таа одлучила како ќе живее? Мислиш дека Господ ја смета неа за стока? Само стока предмет се зема така се купува или се граба/краде.
Еве тебе те прашувам одговори ми дали не го правел или го правел тоа? Ако ми кажеш дека не го правел, ќе ти дадам и примери дека го правел. Но никако да добијам одговор.

И овие незнаат што зборат, се закопале?

Каква самоодбрана пријателе? Сега да не шириме невистини и да лажеме зошто лажењето е грев, мислам ако си верник... Убаво дека се согласивме дека убивал, значи бил убиец, нема тука никаква самоодбрана.

Е сега да одиме на следно, значи Бог го пратил да убива понекогаш кога ќе си посака? Која е пораката, духовноста во ова? Јас не ја гледам затоа што е надвор од здрав разум.
Немора да припаѓам на ниедна релиѓија за да вратам ако ме напаѓаш, тоа не е некоја филозофија, тоа е животински инстинкт.
--- надополнето: 20 декември 2012 во 02:31 ---

Ако така ги дефинираме луѓето , тогаш сме сите ние на планетава земја убици(бидејќи во самоодбрана секој однас би убил).Но изгледа ти кога ќе ти дојде некој,ќе ти испоубива се и ќе сака тебе да те убие, не би се спротиставил, од принцип, бидејќи ти не си убица?Нели?

За да убиваш некого треба да има причина.Во исламот се е тоа дефинирано и дискутирано низ форумов(да не навраќаме нон стоп зошто,како,кога и во каква состојба).

Ако така ги дефинираме луѓето , тогаш сме сите ние на планетава земја убици(бидејќи во самоодбрана секој однас би убил).Но изгледа ти кога ќе ти дојде некој,ќе ти испоубива се и ќе сака тебе да те убие, не би се спротиставил, од принцип, бидејќи ти не си убица?Нели?

За да убиваш некого треба да има причина.Во исламот се е тоа дефинирано и дискутирано низ форумов(да не навраќаме нон стоп зошто,како,кога и во каква состојба).

Значи каква самоодбрана е убивањето на цело семејство на еврејка и истиот ден ја силувал, а покасно ја направил жена? Значи го убил татко и, братот и вујко и. Од што се бранел?

Значи каква самоодбрана е убивањето на цело семејство на еврејка и истиот ден ја силувал, а покасно ја направил жена? Значи го убил татко и, братот и вујко и. Од што се бранел?

Прави разлика измеѓу луѓе,нивни однос,социолошки стандарди,неукост....и ИСЛАМ.
Луѓето се една работа,Исламот како религија е сосема друга.

5)Разликата меѓу мене и нив, за мене тоа што му го направија т.е убиствата беа одвратни и нечовечки.Искрено за мене и овие што протестираа ми креираа револт.Но што можиш кога првиот човек на ИВЗ зборува за национализам и другите потикнуваат и ја користат религијата за оружје против Македонија.Ништо не можиш....јас да излезам сега и да го критикувам рејсот на Македонија , знаеш со каква изјава ќе излезе он? Ќе рече , овие се радикалци и побуненици на државата,а бидејќи е ИВЗ државна институција мислиш власта мене ќе ме послуша или рејсот?
Затоа од една страна е бесмислено од друга страна е државен проблем и не би се мешал во нивните закони(нека си ги спроведат онака како умеат и знаат).

6)За да расчистуваме нема што да расчистуваме.Во моментов е невозможно да расчистувам во туѓ двор ѓубрето,тоа треба самата држава да си го расчисти.Јас можам да повикам во добро и во Ислам,како и што се трудам.Но моментално,има луѓе кои не им е гајле за исламот и се верници на нацијата и тоа е тоа.
Дури и да излезам да повикам ,ќе вроди со контра ефект на мене(од старт погрешно ќе ме представат).Така да , тоа тече кон бесмисленост.

Ова го почитувам. Секоја чест. Се слагам.

За првите 4 работи не се слагам, баш, ама ќе одговорам подетално вечер, се надевам.

Прави разлика измеѓу луѓе,нивни однос,социолошки стандарди,неукост....и ИСЛАМ.
Луѓето се една работа,Исламот како религија е сосема друга.

Не збориме ни за ислам, збориме за Мухамед како злосторник, што и бил. Што е разликата помеѓу убијците на младите кај езерото и Мухамед кој убил цело семејство, пример?

1)Никој ништо нема наметнато на никого бе другар,то некако го промашуваш.Јас зборувам дека луѓето не го учат исламот а се сметаат дека припаѓаат во него.Покрај тоа,мене никој ме нема асимилирано во тој поглед(јас никогаш нити сум протестирал нити пак ќе протестирам).
Се прашуваш зошто не е наметнато тоа во христијанството.Ме зезаш? Мислиш дека во Македонија луѓето живеат христијанство? Христијанството и Исламот во Македонија се далеку од вистинско Христијанство и Ислам.Живеењето христијанство и Ислам е една работа а раѓањето со Ислам и Христијанство е друга(ова не значи дека ти ќе живееш по принципите на Исламот и Христијанството-такво е гротото популација во Македонија).

2)Од каде добиваш за право дека тие се исламски земји?Не се, знаеш која е исламска земја(дарул ислам)? Исламска земја е земја во која владее Шеријатскиот закон.Се додека авторитетот.суверенитетот и припаѓа на државата и луѓето тоа не е исламска земја.Се разбираме нели што е тоа исламска земја.Исламска земја може да биде само Шеријатска земја и никако друга.
За се што се случува таму е друга сторија.Законите,привилигиите и слично, во тие држави е релативна појава(во стандардно менување и подобрување),додека во шеријатот е константа(се знае однапред кои се и се спроведуваат)

3)Во шеријатот владее божјиот закон,секој што оди против тој закон во таква држава со такво уредување си сноси последици.Во исламот немаш нации,раси....во исламот или си муслиман или не си(тоа е целата разлика).

4)Тоа што сте вие атеисти , будисти,Христијани....на исламот и шеријатската држава не му пречи ако сте надвор од тие граници и ако не ве интересира како живеат во тој шеријат.
1-Прва препрека е ако некој сака да ги уништи однадвор(тогаш муслиманите се бранат-тоа е џихадот).
2-Ако се наоѓаш во таква држава,обожавај кого сакаш и како сакаш но плаќаш данок на таа држава и надвор т.е во околината на таа држава се придржуваш на законите кои таа ги налага.Ако не ти одговараат се иселуваш.Ако не сакаш нити да се иселиш тогаш се преземаат радикални мерки во случајов ти го удираат „боксот„.
-Затоа напоменав предходно,лицемерно е да гледаш на другите и ако не ти одговараат нивните закони да сакаш да ги промениш милум или силум.Не оди тоа така,зошто вистинската шеријатска држава и вистинските муслимани никогаш не би ги нападнале другите кој што си живеат свој живот.Се разбираме нели , мене не ми пречи што сакаш да си правиш дома, но ако тебе ти пречи и сакаш да го уништиш мојот дом и уредување тогаш ќе се борам против тебе.

.

Ај накратко само.

1) Точно е нем ани Христијанство ни Ислам, во Македонија. Ама тие што се нарекуваат себе си Христијани не штета на другите. Оние што се наркуваат себе си муслимани, штетат.

2) Која е шеријатска земја? Саудиска Арабија ли да ја земам за пример? Сегашен Иран? Што има фалеше на Египет и Иран со НАсер и Реза АПхлави?

3)Е така де и ја така велам, или си муслиман или не си. ТОа е Исламот. Се што не е муслиман е потенцијален противник.

4) Ова е најголемиот проблем.

Никој вас не ве чачка. Шо сакате прајте на блискиот Искток.

Ама вие бре доаѓате у Европа и се обидувате да наметнете ислам. Вие сте тие што с еобидувате д анасилно наметнете правила во туѓа куќа.

Вие правите терористички акции во Европа и САД.

Кому му е гајле шо праите у Мека, Медина, Јордан, Јемен итн... Ваша работа.

Па болдот пријателе кој го применува? Штотуку со тој болд, ги опиша муслиманите ширум светот, оние "лажните" де,

Па болдот пријателе кој го применува? Штотуку со тој болд, ги опиша муслиманите ширум светот, оние "лажните" де,

Жената тука кажува дека нема разлика никаква меѓу ваков и онаков ислам. Ислам е ислам, како што кажа и тој или си муслиман или не си. Тука ке парафразирам, гомно си е гомно и во целофан да го ставиш.

1)Никој ништо нема наметнато на никого бе другар,то некако го промашуваш.

Исламска земја е земја во која владее Шеријатскиот закон.

1. Ако не е наметнато, тогаш е избор (иако не се сложувам ека не е наметнато)

2. Да, Иран, Саудија, Афганистан, Пакистан, Малезија, Индонезија, сега и Египет, Либија...

3. или си муслиман по исламот или не си човек и следствено в фед е да бидеш поклан/разнесен у воздух, мучки убиен крај езерца....

бидејќи во самоодбрана секој однас би убил

Исус го тепаа, мачеа, каменуваа и на крја го распнаа и убија.
Ниту еднаш не помисли лошо туку само добро и на крја извика: Прости им о Татко, не знаат што прават.

Не сме сите исти. Ете ние имаме барем еден. А вие?

Ниту еден.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom