Како младите од дијаспората ги наоѓаат и бираат своите дечковци/девојки?

• Креатор на темата Креатор на темата lo6ko piratot
  • Време на започнување Време на започнување
Целава тема е навреда за Љубовта и слободата на избор. Еве си дискутираме без проблем, не гледам навреда од моја страна (освен можеби благ сарказам на моменти) а гледам омраза и фрустрации од твоја. Ќе одам да прошетам малку надвор дури не е зајдено сонцево а ти размисли за слободата на избор и човечките вредности :smir:

...или само појаснување дека некои работи едноставно изгледаат невкусно, така како што изгледаат залепениот пикинезер од 20цм и аљаскиот маламут од 120цм кој патем припаѓаат на ист род (куче) и различна "националност".

И бидејки лугето се различни и имаат право на различни мислења не те обвинувам ниту пак имам право ти и понатаму да и "припаѓаш" на онаа либерална група која на пикинезерот и маламутот (македонецот и странецот) ке гледаат само како слободен избор во љубовта, а јас и понатаму ке си останам со "старомодната" група која на пикинезерот и маламутот (македонецот и странецот) ке гледа како како на нешто невкусно, нешто кое може да биде исправено без притоа да влијае на животот на другите:smir:

епа мали, супер што е така ама ако ти на твоето дете не му кажеш дека грците го измислиле сексот ке дознае само и ке ти донесе дома зет, а ако ти си тој кој ке му каже дека стварно грците го измислиле сексот ама македонците биле тие што им кажале дека сексот со жена е уствари правата ствар, тогаш може и ке ти донесе снаа.

валда сега ме разбра поубаво дека ти си тој кој на некој начин ке му ја одредиш судбината на твоето дете и ке го поучиш што во животот да вреднува повеке а што помалце а после нормално е тој а не ти да избере што понатака

и да не забегуваме надвор од темава истото важи и за тебе

И во право си НЕЗНАМ, беше само моја пертпоставка која беше донесена врз база на твојата изјава дека си морал да бидеш македонец зошто...и ако не си ке сфатам дека тоа било причината за нашите разидувања во мислењата

Боже Господе остај ги грците и сексот. И ако сака, нека ми донесе маж дома. Има некои аспекти во целава ситуација кои очигледно се обидуваш да ги согледаш и стварно ми е бесцелно понатаму да ти ја објаснувам целата ситуација. Нема јас да му ја одредувам судбината на моето дете затоа што прво немам право да го правам тоа, а второ, и да имам право не е моја за да ја одредувам јас. Што ќе вреднува и што ќе цени во животот ќе му посочам, но нема да му наметнам.
Нема јас моето дете да го правам робот кој ќе живее по некакви со прости норми и предрасуди создадени од реално гледано, малку понеразвиени луѓе во свеста. Жал ми е што морам да го кажам ова, ама предците наши биле ко коњи, само право гледале. И мило ќе ми биде мене што јас ќе бидам еден од луѓето кои ќе овозможат малку пошироко прифаќање на ситуациите.

И пак ќе кажам, браковите на луѓето од дијаспората со (фигуративно кажано) тамошните домородци не е никаков проблем. Иди заљуби се во жена која не е македонка па да те видам дали ќе размислуваш вака. Не е само да се каже, треба и да се размисли.

у реду братче, фала што коментираше на темаваи ако сакаш слободно дискутирај си и понатаму ...што се однесува до мене сметам дека колку и да дебатираме јас и ти секогаш ке се разидуваме а ако продолжиме мислам дека само ке се караме и навредуваме што искрено немам намера да го правам... ти имаш еден став и истиот си го искажа, јас си имам друг и јас си го искажав и за некој можеби ке сум у право а за друг можеби и не. Ипак сме луге и сите сме различни (што е и сосема нормално) и затоа нема да очекувам сите да размислуваат исто. :toe:

Или тоа или ќе си живеете во слога и љубов, базирано на национална перцепција.

Не виделе мака децава, мама и тато+ компјутер+ интернет = трансцендентал негатив вајб иф ју ноу вот ај мин мејт :)

--- надополнето ---

...или само појаснување дека некои работи едноставно изгледаат невкусно, така како што изгледаат залепениот пикинезер од 20цм и аљаскиот маламут од 120цм кој патем припаѓаат на ист род (куче) и различна "националност".

И бидејки лугето се различни и имаат право на различни мислења не те обвинувам ниту пак имам право ти и понатаму да и "припаѓаш" на онаа либерална група која на пикинезерот и маламутот (македонецот и странецот) ке гледаат само како слободен избор во љубовта, а јас и понатаму ке си останам со "старомодната" група која на пикинезерот и маламутот (македонецот и странецот) ке гледа како како на нешто невкусно, нешто кое може да биде исправено без притоа да влијае на животот на другите:smir:

Море не ти е срам човекот да го споредуваш со пекинизери и маламути? Ти реков научи англиски и разбери ја разликата. Те молам немој да генерализираш кога човекот го споредуваш со пекинизери и маламути, зборувај во свое име оти повеќето не го заслужуваат тоа :*

Нема врска националноста кога се бира партнер. И не е точно тоа дека Македонците од дијаспората намерно бираат странски партнери. Еве пример моментално сум надвор од Македонија и можам од блиску да видам како младите Македонци во странство ги бираат партнерите. Има неколку типа, пример има некои што се срамат од тоа што се Македонци и едвај чекаат да се омажат за странец зашто за нив нешто што е поврзано со Македонија е старомодно и просто. За мене овој тип се изгубени случаи. Има и друг тип на млади, кои што се свесни дека се Македонци и баш би сакале да се омажат/оженат со Македонец/Македонка. Сфаќаат дека најдобро би било за нив ако се зачува хармонијата и чистокрвноста во семејството. Ем тие среќни ќе си најдат сродна душа, ем старите во фамилијата ќе бидат среќни. Зашто има и такви родители кои што не сакаат да ги видат децата да се мешаат со странци, ама тоа мислам дека е ептен застарено и затупено мислење. Ако нивното дете се венча со некој од сосема друга раса (Арап, црнец, или недајбоже Србин :)) тоа им е најголем срам и им доаѓа да се самоубијат. И последниот тип на млади Македонци на кои ич не им чуе од која националност им е партнерот. Може да биде Македонец, супер е тоа, ама супер ќе биде и да е странец само ако им се допаѓа и си одговараат. Сум видел еден куп млади Македонци кои зеле партнер странец и супер им е. Или пак децата нивно немаат никакви комплекси од тоа што се мешани, впрочем тоа е прифатливо во ова наше модерно општество. Плус тоа, колкави се шансите пример ако живеете во Америка да најдете Македонец што ќе ви одговара? Во тој компот од народи Македонците се едвај стотинка од процент од целата популација и јасно е дека поверојатно е да се најде странец за партнер. И на крај пак ќе кажам, нема врска од кај е партнерот се додека си одговараат еден со друг. Не е лошо да се земе странец, лошо е да заборавиме кои сме и што сме.

Аман бе луѓе, затруени сте! Дај бре во љубав не мешајте глупости, остајте ја љубовта чиста, ваква да била таква да била, дај живејте слободно, заљубете се искрено и уживајте со човекот. Шо мешате патриотизми глупости во ова поле, баш сакам да земам некоја Јапанка.:D

Јас сакам принцеза на бел коњ од Македонија, а сум во дијаспората. Еве ако има некоја што знае да замеси зелник нека се јави по ПП.
Јас црн, висок, ВСС, 3 златни ретривери, пропатувано пола Африка, Азија и цела Европа, 6% боди фет.

Олеснителни околности - Коњот не мора да е вранец.

Нема врска националноста кога се бира партнер. И не е точно тоа дека Македонците од дијаспората намерно бираат странски партнери. Еве пример моментално сум надвор од Македонија и можам од блиску да видам како младите Македонци во странство ги бираат партнерите. Има неколку типа, пример има некои што се срамат од тоа што се Македонци и едвај чекаат да се омажат за странец зашто за нив нешто што е поврзано со Македонија е старомодно и просто. За мене овој тип се изгубени случаи. Има и друг тип на млади, кои што се свесни дека се Македонци и баш би сакале да се омажат/оженат со Македонец/Македонка. Сфаќаат дека најдобро би било за нив ако се зачува хармонијата и чистокрвноста во семејството. Ем тие среќни ќе си најдат сродна душа, ем старите во фамилијата ќе бидат среќни. Зашто има и такви родители кои што не сакаат да ги видат децата да се мешаат со странци, ама тоа мислам дека е ептен застарено и затупено мислење. Ако нивното дете се венча со некој од сосема друга раса (Арап, црнец, или недајбоже Србин :)) тоа им е најголем срам и им доаѓа да се самоубијат. И последниот тип на млади Македонци на кои ич не им чуе од која националност им е партнерот. Може да биде Македонец, супер е тоа, ама супер ќе биде и да е странец само ако им се допаѓа и си одговараат. Сум видел еден куп млади Македонци кои зеле партнер странец и супер им е. Или пак децата нивно немаат никакви комплекси од тоа што се мешани, впрочем тоа е прифатливо во ова наше модерно општество. Плус тоа, колкави се шансите пример ако живеете во Америка да најдете Македонец што ќе ви одговара? Во тој компот од народи Македонците се едвај стотинка од процент од целата популација и јасно е дека поверојатно е да се најде странец за партнер. И на крај пак ќе кажам, нема врска од кај е партнерот се додека си одговараат еден со друг. Не е лошо да се земе странец, лошо е да заборавиме кои сме и што сме.

баш заради оваа причина и баш заради третата група на македонци ја отворив и темава ...такви од типот како првите ке постојат секогаш и секогаш ке бараат странци, за вторите веке се е јасно

епа еве прво ти дефинирај ми го поимот националност и каква улога има во животот, па после јас ке се потрудам да ти објаснам шо има везе националноста у избирање животен партнер

дефиницјата ти е припадност на лажно множество луѓе кои веруваат во својата етничка чистота и непоколебливо минато...

на мене никаква улога не ми има...не верувам во тој идеал, непостоечки е за мене, нешо јалово што произлегува од страв...

Изгледа само на lo6ko piratot му смета ако македонка земе маж од друга националност. Се прашшувам зошто? ама најверојатно он никад нема да каже.

Изгледа само на lo6ko piratot му смета ако македонка земе маж од друга националност. Се прашшувам зошто? ама најверојатно он никад нема да каже.

изгледа дека да ама му смета и ако македонец земе жена од друга националност и тоа само затоа што си се ситниме ко нација ...и искрено мило ми е што е така .. ако во иднина има референдум во земјава за промена на името или било што слично, ло6ко ке биде првиот што ке заокружи Нова Македонија за да ја сруши поделеноста по национална основа, да стане граѓанин на планетата земја и да продолжи да си гледа само за себе. А, Македонија што мора да постои т.е. нека си постои ке им ја дадеме на бугарите или грците или србите или на сиптарите ...и онака повеке си ја сакаат од нас :smir:

Тема која што се помалку се смета на за табу во нашиве разиграни краишта:back:
Се разбира како и сите други нешта во нашиот свет, си има позитивни и негативни страни.

Но сепак се работи за "некаква" промена која што поголем процент на луѓе во светот ја сметаат за потребна и суштинска за прежививуање на човечкиот род.
Стремежот е кон тоа да не постојат граници и кон апсолутно истребување на војувањето меѓу себе.

Реално и јас сметам дека спојување и зближување на народите помеѓу себе ултимативно ќе води кон одстранување на многу бариери и ќе носи кон некаква просветлена иднина на физичко и духвно ниво.

Така да, мој совет во врска со ова е Make Love - Not Warcraft

87__504x_make-love-not-warcraft.jpg

изгледа дека да ама му смета и ако македонец земе жена од друга националност и тоа само затоа што си се ситниме ко нација ...и искрено мило ми е што е така .. ако во иднина има референдум во земјава за промена на името или било што слично, ло6ко ке биде првиот што ке заокружи Нова Македонија за да ја сруши поделеноста по национална основа, да стане граѓанин на планетата земја и да продолжи да си гледа само за себе. А, Македонија што мора да постои т.е. нека си постои ке им ја дадеме на бугарите или грците или србите или на сиптарите ...и онака повеке си ја сакаат од нас :smir:
Лошко не биди лош и не се рчкај со онаа заебаната ....Судбина .Не знаеш во животот ни со кого ке завршиш или пак твоите деца утре.Затоа поштеди се од можната акробација самоујед на муда некој ден..:)
Овде во странство знам еден човек “нинџа“ за Македонија со 2 керки кој на моабетот за странски зет фрлаше шурикан во секунда.Сега “комитата“ си игра гушка и чува едно азијатче и едно црнче.....внучињата де :)
Моабетот за нација не е за овде а пожелно е да го направиме за да видиш после 200 години како ке се перцепира поимот и верувам дека ке ти се дигне косата исто како и на мене :ija:....:)

Ти пријателче не вадеше ами паспорта Бугарска?

Лошко не биди лош и не се рчкај со онаа заебаната ....Судбина .Не знаеш во животот ни со кого ке завршиш или пак твоите деца утре.Затоа поштеди се од можната акробација самоујед на муда некој ден..:)
Овде во странство знам еден човек “нинџа“ за Македонија со 2 керки кој на моабетот за странски зет фрлаше шурикан во секунда.Сега “комитата“ си игра гушка и чува едно азијатче и едно црнче.....внучињата де :)
Моабетот за нација не е за овде а пожелно е да го направиме за да видиш после 200 години како ке се перцепира поимот и верувам дека ке ти се дигне косата исто како и на мене :ija:....:)

искрено баш и не сум суеверна личност така да судбината не ми ја крои некоја виша сила туку тоа е само одлика на се она што јас или некој друг пред мене сме го направиле, го правиме или ќе го правиме ...така да исто е и со твојот познаник ...претпоставувам дека тој останал сам и изолиран од македонците па неговите деца сакале несакале биле принудени да се дружат во такви кругови и да одберат партнер таков каков што одбрале и за некоја година ко ке дојдат (ако дојдат) неговите внуци во Македонија на се овде ќе гледаат само како на обични камења а ние кутрите ке се чудиме и ке ги правиме ненормални, неписмени и... НАЦИИТЕ ко нации постоеле и ке постојат, а дали ние ке си ја зачуваме или нема да си ја зачуваме нашата зависи од нас самите ....што ке си надробиме тоа и ке си сркаме

п.с. и да не го чуди комитата ако еден ден реши со жената му да гледаат шведски акциони филмови, си ја види керка му во главна улога
--- надополнето ---

Ти пријателче не вадеше ами паспорта Бугарска?

не пријателче уште невадам блгарска паспорта ама кај и да е ке извадам и тоа исто како што извадил некој друг амерички пасош или како што извадил некој трет германски пасош или како што извадил некој четврт.... и се тоа од економски причини и не гледам што има лошо во тоа ...пак јас ке си останам тоа што сум и тој што сум ...бугарите се тие што треба да се плашат од мене, не македонците

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom