Како изгледал Исус?

Малку забегавме од темата Како изгледал Исус...

Не верувам баш дека сите болести се Божја посета.
Дури и Исус кога лекувал слепи, епилептичари, глувонеми, лепрозни..еднаш го прашале: дали е ова Божја казна или поради грев на родителите?
А Он им одговорил нешто као: За да се прослави Бог.

Мање-више си во право. Не се работи за тоа да се прослави Бог, туку да се покаже славата (моќта, способноста) Божја во чинењето чуда, какво што е излекувањто на болни од кои сите други луѓе се откажале.
Богословите велат дека и најобичната настинка е казна за нашите гревови а само тешките/неизлечивите болести се наречени „Божја посета„.

Ај почни со канцерите од било кој тип, па прејни да СИДА-та, па прејди на кардио-васкуларните заболувања. па прејди на наследните болести и дегенерации..разбира се, од тебе очекувам да ми покажеш некое посуштинско објаснување на болестите а не само медицниско, односно „физиолошко-хемиско„ толкување за тоа како настанува некоја болест туку зашто настанува.

Ај почни со канцерите од било кој тип, па прејни да СИДА-та, па прејди на кардио-васкуларните заболувања. па прејди на наследните болести и дегенерации..разбира се, од тебе очекувам да ми покажеш некое посуштинско објаснување на болестите а не само медицниско, односно „физиолошко-хемиско„ толкување за тоа како настанува некоја болест туку зашто настанува.

Мајстор си да ги извртиш работите, ниедна работа (по тебе) нема друг одговор освен она,..... така сакал "тој" .....изгледа буквално ја сваќаш онаа..."како да се свртиш гзот тие позади":kesa:

Мајстор си да ги извртиш работите, ниедна работа (по тебе) нема друг одговор освен она,..... така сакал "тој" .....изгледа буквално ја сваќаш онаа..."како да се свртиш гзот тие позади":kesa:

Хммм...ќе го прескокнам мојот коментар околу местоположбата од задникот. Муабетот ми беше следниот: медицината секако дека ќе ни ја понуди нејзината вистина за настанокот на болестите, без сомнение. Проблемот е во тоа што медицнината сигурно мена да понуди и посуштинско објаснување за болестите,особено не за тоа која е логиката од нивната појава и целта од нивната појава.
Но секако дека „тој „ така сакал и секако дека „тој„ не дозволува да Му се мешаат во неговите работи, кои во православието се нарекуваат „Божја промисла„.

Ало, темава има наслов „Како изгледал Исус?“
Секој нареден пост кој нема да е во врска со насловот ќе биде избришан.

Ептен сте се опуштиле ко шо гледам.

Во Писмото е вистината!

Иако според евангелијата Исус беше јавна личност, кој учеше проповедаше се дружеше одеше по куќи... нигде не е запишан негов опис, како изгледаше, та дури ни најопшти напомени, дали бил висок или низок, каква му била косата... очите...
Тоа се должи пред и се што никој кој ги пишувал евангелијата не го знаел Исуса. Тие настанале децении и векови по смрта на Исус. Но со некои индиректни показатели, можеме да претпоставиме како би изгледал. Имено во Гетсемминската градина, Јуда морал да го бакне Исуса за да го препознаат слугите на свештеникот и римските војници. Значи ли тоа дека Исус по ништо не се издвојувал по својот раст, изглед облека од било кој просечен евреин во тоа време? Спрема Х.Џ. Велс автор на “Историјата на светот“ Исус бил со слаба физичка градба поради чудно брзата смрт на крстот (која брзина го изненади Пилата). Од друга страна Челзо за ликот на Исус вели: “Кога навистина духот божји би престојувал во неговото тело, би требало да се претпостави дека тој се одликува со личота и совршенство на снагата како и со красноречивост. Зошто не може да се поверува дека оној, во чиешто тело нема нешто божествено со ништо не се разликува од другите. Меѓутоа луѓето расправаат дека Исус бил малечок по бој, а лицето му било толку грдо што предизвикувало гнасење“ Иако ова беше гледање на еден проитивник на христујанствцото и човек кој своите ставови за убавината ги градел по урнек на боговите и хероите од римакс и грчка митологија сепак, потврда за таков опис наоѓаме и кај еден голем христијански писател Теуртулијан. Тој вели: “Неговиот лик беше сосема лишен од секаква убавина и привлечност. Навистина, зарем би се нашол дрзник кој што би ставил и најмалечка дамка врз едно тело што е надарено со со натпросечна убавина и коешто блескоти со небесна светлина?. Кој би можел да плукни врз еден образ од лицето ако Христос не се истакнувал со својата грдотија којашто и го направила да биде предмет на презирање во очите на луѓето, и ако тоа лице изгледало дека единствено ја заслужува плунката“

Вистина е дека за Господ Исус Христос немаме опис како изгледал. А имаме ли за некој од Неговите апостоли? Впрочем, како изгледал или не изгледал воопшто не е важно. Она што е важно е следново: веруваш ли ти јуначе дека Тој умрел за твоите гревови и воскреснал за твое оправдание? Доколку имаш Библија, прочитај во Стариот Завет, во книгата на пророкот Исаија во 53 поглавие, таму е 'опишан' ликот на Слугата Божји, т.е. за Господ Исус Христос. Поздрав и среќно читање.

Isus izleal ko na ikonite so go ima, samo ne taka bled u liceto. Golem fraer bil, so dolga kosa, bradicka i brkcinja i gi sarmiral kurvite posto im rekol koj e bez grev neka udri prv i ovie se spasile, ne gi kamenuele i od togas i den denes vikaat site sme gresni soako i vie ste gresni i taka i posle na krstot mu vikal na tatko mu zosto me ostai a ovoj mu rekol ne se sekiraj sea ke te zeam i go zel na neboto i taka.

Isus izleal ko na ikonite so go ima, samo ne taka bled u liceto. Golem fraer bil, so dolga kosa, bradicka i brkcinja i gi sarmiral kurvite posto im rekol koj e bez grev neka udri prv i ovie se spasile, ne gi kamenuele i od togas i den denes vikaat site sme gresni soako i vie ste gresni i taka i posle na krstot mu vikal na tatko mu zosto me ostai a ovoj mu rekol ne se sekiraj sea ke te zeam i go zel na neboto i taka.
Da, da. Izgledal kako na ikonite. Ne e vazno nadvoresnoto, vazno e duhovnoto, a toj bil sin Bozji i preku nego imame sansa da zuveeme vecno.

Еј а, ја имате слушнато онаа идеја дека Исус бил црнец. Што мислите за тоа?

п.с. Оф топик, која раса бил Бог, пошто нели тој го создаде човекот да изгледа како него (по свој лик)? Значи, до мики1 или кој и да е што се разбира повеќе, која раса е Бог?

Еј а, ја имате слушнато онаа идеја дека Исус бил црнец. Што мислите за тоа?

п.с. Оф топик, која раса бил Бог, пошто нели тој го создаде човекот да изгледа како него (по свој лик)? Значи, до мики1 или кој и да е што се разбира повеќе, која раса е Бог?
Ne e crnec. Isus bil evrein, a ti si videl crn evrein? Sigurno ne. Epa gledaj sega Gospod e duhovna licnost, no ima lice i negovoto lice e covecko. E sega toj sozdal edna rasa. Ne znaeme tocno koja rasa. E sega nekoi pocnale da ziveat vo Juzna Amerika, nekoi vo Evropa, nekoi vo Azija. I poradi klimata tie dobile razlicna boja na kozata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom