Како го разбирате светото тројство?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување
ama sai baba verva u reinkarnacija a nema reinkarnacija poso toa e osporuvanje na semokta bozja sekoj ziv stvor pak da go stvori, oti spored reinkarnacija samo rodot osptojuva i vo taa smisla i nie ama drugi zivoti se toa, zatoa toj uci gluposti.

ama sai baba verva u reinkarnacija a nema reinkarnacija poso toa e osporuvanje na semokta bozja sekoj ziv stvor pak da go stvori, oti spored reinkarnacija samo rodot osptojuva i vo taa smisla i nie ama drugi zivoti se toa, zatoa toj uci gluposti.

znam koj e sai baba i znam za negovoto ucenje ne se sekiraj ama tipot vika isto ko muhamed jas sum posledniot bozji pratenik a se znae vo biblijata sto pisuva za lasnite proroci koj ce sledat po isus

fino te ucele tebe ,priemen kaj polagase kaj ljubomir gajdov:vozbud:
posle tolku procitani knigi vakvi gluposti da napises ....bravo
a vo vrska so prasanjata vo zivotot gledam tebe sve ti e jasno a i mene mi e jasno ....

Хехе,ти само мислиш дека ти е јасно,а во суштина изгледа дека појма немаш........А за приемен нема потреба да полагам, а ако мислиш дека се глупости овие,па повели демантирај ме,само ќе те молам со факти а не со рекла казала...па, бујрум!!!!!!!!!!

epa vidis hristijanstvoto i islamot se mnogu slicni vo sustina, dogmatski i obredno se razlikuvaat no imaat ist koren, vo Kur anot se spomnuva isus, Marija bezgresnoto raganje na Isus i tn, kade e razlikata? pa toa sto denes hristijanskite drzavi se u stvari sekularni drzavi a ne verski ko sto se Iran na primer, i ima nekoi dodadoci vo hristijanstvoto koi ne se izvorni, na primer znaeme od kade bil Isus, od Bliskiot Istok, Palestina, e sega kako se sirelo hristijanstvoto grcite i drugite narodi si dodavale na primer go obozuvaat Isus mu stavaat bozji svojstva, posle svetci ovoj onoj pa tie sto rekle za ova, nivni tolkuvanja i poleka poleka se stvorile idei koi nemale vrska so izvorot, na primer mitarstva, toa e del od pravoslavnata tradicija ama ne od samiot izvor svetoto pismo, zatoa ke vidis protestantite koi se drzat samo do Biblijata ne veruvaat vo svetci i mitarstva, i sega ispaga sekta deka se tie koi ustvari baraat vrakanje kon izvorot da se iscisti verata od novotarii, a tie sto se tradicionalisti kao demek pravi.Vo kuranot pisuva deka evreite i hristijanite ne treba da se izednacuvaat so nevernicite, oti i megu niv ima luge koi dobro pravat a zlo sprecuvaat.Taka da duhot na vremeto vo koe ziveeme e malku nezgodno, se stava akcent na nacionalni i verski razliki a ane na sustinata, a toa se postapuvanjeto delata, neli Isus rekol po delata ke gi poznaete a ne po dogmite, ko sto mnogu ubavo zabelezi eden tuka na forumov, znaci ako se fakame za dogmite toa go pravime na smetka na postapkite kao demek povazni se ritualite od postapuvanjeto vo sekojdnevniot zivot. E sega edna druga stvar, Isus spored ona kakva e Biblijata denes ne kazuva kako da se odnesuvam ako nekoj me napadne, On veli ne se protivi na zloto, svrti go drugiot obraz i tn ama toa ne e adekvatno i ne se ni praktikuva toa, posle hristijanite samite prifatile drzavata da bide sekularna to est bozjte zakoni da ne bidat pravno vovedeni kako sankcii ako se prekrsuvaat. Na primer za kradenje siromasite odma idat apsaana a bogatite plakaat kaucija, dobar advokat i pak se dozvoluva nepravda.E sega kako naednas islamot koj so vekovi bil toleranten, poznat po toa sto ja unapreduval naukata, filozofijata, umetnosta i tn, na primer delata na Aristotel gi prevele arapite otkako primile islam, a za toa vreme hristijanstvoto imalo inkvizicija, neznaenje, nemale kanalizacija itn, sega kako ispadna Islamot los a Hristijanstvoto dobro? Toa se stereotipi i pogresni zaklucoci. Ako se gleda istoriski znaci od distanca ke se vidi deka koga islamot bil dominanten (vladeenjeto na kalifatite i Otomanskata imperija) toj i bil toleranten, no sega koga se vrsi agresija na nekoi islamski zemji samodbranata se tolkuva kako zlo, no pak ke recam samodbranata ne moze da se izednaci so napadot, oti samodbranata e posledica na napadot i napadot prethodi na samodbranata.

1 Коринќаните 14 - ред 5............Павле до Коринќаните

"Би сакал сите да зборувате на јазици , а уште повеќе да пророкувате .Зошто оној кој пророкува е е поголем од оној кој зборува на јазици , Освен ако ги Толкува , та заедницата да добие поука ."-- затворен цитат

Значииииииииииииии

нов завет и апостоли нигде не кажуваат дека Христ е последниот пророк....

А еве што Он вели за Себе:

„...Јас Сум Алфа и Омега, почеток и крај-вели Господ, Кој е , Кој беше и Кој иде, Седржителот„ (Откровение, 1.8).

Кој е следниот по Христа?
Антихристот...

„...Јас Сум Алфа и Омега, почеток и крај-вели Господ, Кој е , Кој беше и Кој иде, Седржителот„ (Откровение, 1.8).

Антихристот...

"Би сакал сите да зборувате на јазици , а уште повеќе да пророкувате .Зошто оној кој пророкува е е поголем од оној кој зборува на јазици , Освен ако ги Толкува , та заедницата да добие поука ."-- затворен цитат

Значииииииииииииии

eve ti odgovor od ateist kade ti pisuva deka ke ima posle Isus use... a ti aman so toa alfa...znaes isus si zborel poetski u metafori i toa koa velel tatko mi mislel na bog poso sve e od bog znaci metaforicno tatko mi poso neli sinot coecki se upotrebua na mnogu mesta, znaciiii...jaba ja to tebi pricam...

Антихристот...

Истото го викал и Хегел...:vozbud:

Значииииииииииииии

eve ti odgovor od ateist kade ti pisuva deka ke ima posle Isus use... a ti aman so toa alfa...znaes isus si zborel poetski u metafori i toa koa velel tatko mi mislel na bog poso sve e od bog znaci metaforicno tatko mi poso neli sinot coecki se upotrebua na mnogu mesta, znaciiii...jaba ja to tebi pricam...

Истото го викал и Хегел...:vozbud:

А може и вака:
„...Јас дојдов во името од Мојот Отец и не ме примате; а некој друг, ако дојде во своеиме, него ќе го примите...„(Јован, 5.37).

Коментар?

А може и вака:
„...Јас дојдов во името од Мојот Отец и не ме примате; а некој друг, ако дојде во своеиме, него ќе го примите...„(Јован, 5.37).

Коментар?

ЕВЕ ТИ КОМЕНТАР ШТО БАРАШЕ !

Дела 15 -ред 32 ( Писмото до Антиох)

" Јуда пак и Сила кои и самите беа ПРОРОЦИ ,ги храбреа и ги закрепнуваа браќата со многу зборови "- затворен цитат

значиииииииииииииииии

Во редовите на Христијаните веќе имало ДВАЈЦА ПРОРОЦИ ......

MIKI1...........Овие двајца ПРОРОЦИ современици на апостолот Павле за тебе се Антихристи...................

хахахахахаааааааааа
што не ќе чуе и види човек ..какви се не глупости од православниве

Мики разликата меѓу нас Атеистите и вас Религиозната забеганија е што ние си ВЕРУВАМЕ барем на сопствените очи ..........што нее случај со вас........хахахаха

човече па вие ниту на очите не си верувате ..а сакате во некакви богови.....хахха

Па и апостолот Петар во посланија ако види човек имал дар на пророштво , исто и апостолот Павле.....а што да се каже за откровението на Јован.....................за тебе сите овие се Антихристи.............хаххахааа.........свашта

И како леба ти го поврза тоа Алфа и Омега со пророците..баш ме интересира ?
Кога Мојсеј е колку знам првиот ...ама и Мојсеј за Исус ќе рече ...карикирано ..дека Бог ќе им издигне Пророк поголем од него ...........значи нее Алфа барем во поглед на пророците...си имало и после Мојсеј други пророци па и после Исус....ништо нее чудно ...и нигде нема забрана да има нови пророци....

Атеист, твоето „толкување„ на стиховите е промашено најмалку 100%. Ем си надвор од Црквата, ем се впушташ во толкување стихови. „Набадаш„ стихови како ќе ти дојде и тврдиш дека си ја нашол врката помеѓу нив. Ајде де...Како си тргнал со толкувањето, во скоро време ќе можеш да формираш своја заедница, ради имиџот наречена „црква„ и ќе тврдиш дека токму твоите толкувања се вистинските.

Аирлија работа!

Велиш, имало разлика меѓу атеистите и православните. Па нормално дека има-затоа и се именуват со различни изрази! А тоа дека атиситите им верувале на своите очи, тоа е тешка самоизмама: атеистие веруваат само во „рекла-кажала„ во прикаски „од 16-та рака„, оти сето она со кое се занимааваат атеистите и во кое „веруваат„, за нив, како обично смртници, е недостапна работа. Недостапни се субатомските честички како што се недостапни и галаксиите а сепка тие, атеистите, веруваат дека постојат иако самите атеисти не ги виделе, туку „некој „им ги пренесува таквите информации. Оние кои веруваат во Христа, веруват во точно, конкретно битие, а верата која дава свои плодови, потврдува дека верувањето не е „слепо„ и неразумно, туку дека е основано и мерливо.

Како ги поврзав Алфа и Омега со пророците? Едноставно: поднаучи малку за Хриатовата природа, за Неговите особини, за смислата и целта од Неговото прво доаѓање и ќе ти се разјасни. А Христос, Синот Божји и човечки, е последниот пророк кој му е птребен на родот човечки.

Кога сме веќе кај очите: Атеист, според твоето око, дали Сонцето се врти околу Земјата или обратно, и зашто е тоа така? Чекам одговор...

Za isus se vika sinot covecki!

...но и Синот Божји, истовремено. Кога нешто тврдиш, оди до крај, а не вака, на „делови„.

bog ne postoi osven vo vasata, nivnata i nivnata i nivnata i nivnata...vera!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom