Како го разбирате светото тројство?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување
Како нескафе три у едно,и покрај трите различни состојки сепак искуството на сетилните органи т.е. уживањето е едно.И пак е кафе,не е кафе,шекер и млеко.

Чорбаџија ај би те замолил да ми одговориш на прашањето на оваа тема. Баш би сакал да го чуам твоето мислење.
Donald Sikert и тебе би те замолил,би сакал да го слушнам и твоето ....

Чорбаџија ај би те замолил да ми одговориш на прашањето на оваа тема. Баш би сакал да го чуам твоето мислење.
Donald Sikert и тебе би те замолил,би сакал да го слушнам и твоето ....

Гурџи искрено првпут ја глеам темава:)

Знаеш дека не можам да ти одговорам, религиски на ова прашање:)

Јас многу работи од Библијата ги сметам како објаснувања за нешто сосема друго, а не за тоа што го кажуваат Христијаните.

Можам да ти кажам само дека тоа што се вели за Светото Тројство, дека е Отец, Син и Светиот Дух, е симболика за трите клучни сили во нам познатиот универзум - Активна, Пасивна, Неутрална.

Активната е Отецот- Апсолутот, Бројот 1.
Пасивната е задолжена за сите феномени низ уноиверзумов и на планетава. Таа е веројатно Светиот Дух.

И неутралната која треба да симболизира "Љубов", вистинско знаење, како своевиден баланс е веројатно Синот.

Или со други зборови кажано имаш Простор (активна), Време (пасивна) и Каузалност како неутрална сила која прави баланс врз сите дејанија во просторно временскиот систем, во кој делува токму таа - каузалноста.

Значи Богот е апсолутот, просторот каде се се случува, Светиот Дух се сите феномени низ Универзумот, Синот е линкот меѓу првите две, кој треба да го донесе знаењето, за да се формира едно нешто како целина.

Ај ако сакаш и тебе би те замолил за малку поопширен одговор...плиз
Светото тројство или таканаречениот тринитет за мене претставува хармонија измеѓу телото,разумот и духот.
Таткото-би бил разумот
Синот-би бил физичкото тело
Светиот дух-нашата духовна есенција те спиритуалниот дух.

"Whoever blasphemes against the Father will be
forgiven, and whoever blasphemes against the Son will be
forgiven, but whoever blasphemes against the Holy Spirit will not
be forgiven either on earth or in heaven.":)

А што има тука, натпревар кој ќе измисли покреативно или попоетско „свето тројство“? :)
Извини али друг пат ќе ти одговорам, можеби на некоја друга тема.

А што има тука, натпревар кој ќе измисли покреативно или попоетско „свето тројство“? :)
Извини али друг пат ќе ти одговорам, можеби на некоја друга тема.

Чорбаџи..убаво те замолив за твоето мислење.
Ако сакаш одговори, би ми било мило да го слушнам твоето нововерско мислење.
Ако не сакаш..не е морално.
Нема тука натпревари, секој си го дава своето мислење кој како мисли.
А ако сакаш да се правиш мудар....прави се на јавриите, немој на мене ќе те молам.

Чорбаџи..убаво те замолив за твоето мислење.
Ако сакаш одговори, би ми било мило да го слушнам твоето нововерско мислење.
Ако не сакаш..не е морално.
Нема тука натпревари, секој си го дава своето мислење кој како мисли.

Искрено да ти кажам се уште немам смислено некое свое онака знаеш креативно и поетско мислење за тоа што за мене индивидуално и за своја душа ми претставува „светото тројство“. Ќе треба некој ден да прочитам што сè е изнапишано на оваа тема, па да смислам нешто ново, нешто уникатно, нели да не биде нешто што веќе е пишано, затоа што и јас сакам да бидам креативен и уникатен како вас.

А во меѓувреме, ај пиши ми што за тебе претставува „нововерско мислење“, за да не ти дадам некое поинакво мислење, па џабе трудот да биде. Дали е тоа мислење од некоја нова вера? Али тука е проблемот што јас не сум у тек кои се најнови вери. Ако ми дадеш линк од најновите вери, тогаш може да ги разгледам и согласно со нив да ти дадам најнововерско мислење.

Искрено да ти кажам се уште немам смислено некое свое онака знаеш креативно и поетско мислење за тоа што за мене индивидуално и за своја душа ми претставува „светото тројство“. Ќе треба некој ден да прочитам што сè е изнапишано на оваа тема, па да смислам нешто ново, нешто уникатно, нели да не биде нешто што веќе е пишано, затоа што и јас сакам да бидам креативен и уникатен како вас.

А во меѓувреме, ај пиши ми што за тебе претставува „нововерско мислење“, за да не ти дадам некое поинакво мислење, па џабе трудот да биде. Дали е тоа мислење од некоја нова вера? Али тука е проблемот што јас не сум у тек кои се најнови вери. Ако ми дадеш линк од најновите вери, тогаш може да ги разгледам и согласно со нив да ти дадам најнововерско мислење.

Значи ли ова дека вие нововерците не сте креативни
и го толкувате Светото писмо како и Христијаните, мислам на црквата и свештениците?
Па нели вие го негирате нивното толкување?
Затоа и те прашав за твое мислење.
Ама очигледно е дека не знаеш да дадеш друг одговор освен оној што го дава црквата...а ве мислев по “креативни“

Значи ли ова дека вие нововерците не сте креативни
и го толкувате Светото писмо како и Христијаните, мислам на црквата и свештениците?
Па нели вие го негирате нивното толкување?
Затоа и те прашав за твое мислење.
Ама очигледно е дека не знаеш да дадеш друг одговор освен оној што го дава црквата...а ве мислев по “креативни“

Епа си имал погрешна перцепција за нас. Ние воопшто не сме креативни и уникатни во давањето одговори. Всушност, најголема слабост ни е да измислуваме креативни и уникатни одговори. Нашите одговори се многу старомодни, од библиско време, најчесто 2000 години стари, а понекогаш и повеќе. И воопшто не се уникатни, туку се општо познати, најчесто препишани од она што Исус и апостолите го зборувале или некој друг од евангелистите, пророците и сл.
Затоа и ме збуни кога ми рече дека сакаш „нововерско“ мислење, бидејќи моето мислење не е ново, туку 2000 години старо, а во некои случаи и постаро.

Епа си имал погрешна перцепција за нас. Ние воопшто не сме креативни и уникатни во давањето одговори. Всушност, најголема слабост ни е да измислуваме креативни и уникатни одговори. Нашите одговори се многу старомодни, од библиско време, најчесто 2000 години стари, а понекогаш и повеќе. И воопшто не се уникатни, туку се општо познати, најчесто препишани од она што Исус и апостолите го зборувале или некој друг од евангелистите, пророците и сл.
Затоа и ме збуни кога ми рече дека сакаш „нововерско“ мислење, бидејќи моето мислење не е ново, туку 2000 години старо, а во некои случаи и постаро.

Ама очигледно е дека не знаеш да дадеш друг одговор освен оној што го дава црквата..

MIKI1 ...ај ке те замолам и ти ако сакаш да ми дадеш малку подетално објаснување за темава.
Како црквата го објаснува Тројството...
Гледам Чорбаџијата тенок ми стое со Светото писмо,...

MIKI1 ...ај ке те замолам и ти ако сакаш да ми дадеш малку подетално објаснување за темава.
Како црквата го објаснува Тројството...
Гледам Чорбаџијата тенок ми стое со Светото писмо,...

Бог Е Еден, во чија полнота се разликуваат три ликови/ипостаси: Отецот и Синот и Духот Свет.
Отецот Е беспочетен, Синот Е роден од Отецот во вечноста а Духот Свет излегува од Отецот, исти така во вечоста, на Небесата. Така, Отецот Е исходиште и за Синот и за Духот. Синот и Духот Свет постоеле во заедница со Отецот и пред да се „одвојат„ од Отецот.

Отецот не Е исто што и Синот и Духот.
Синот не Е исто што и Отецот и Духот.
Духот не Е исто што и Отецот и Синот.

Отецот и Синот и Духот се „познаваат„ еден со друг 100%-но, без никакво криење: она кое го знае Отецот, го знаати и Синот и Духот.

Отецот и Синот и Духот Свет се неразделни и во непрекинато личносно битисување и советување-делуваат потполно складно.

Отецот Е Бог, Синот Е Бог, Духот Свет Е Бог-сите се Богови по својата природа и тааа природа им е заеднички атрибут.

Сите ликови имаат и свои непреносливи атрибути, кои (атрибути) ги чинат ликовите од Отецот и Синот и Духот Свет како засебни ликови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom