Како да инсталирам Windows XP & Windows Vista (објаснето со слики)

• Креатор на темата Креатор на темата inteleghenca
  • Време на започнување Време на започнување
за првите две прашања првото може и второто на ЦД да го ставиш а за третото незнам:smir:

1.Mozi da ima neso problem ako go simnam od net??
2.a ke moram isto dago instaliram bez dago izrezam ili mora da se izrezi na CD?

3.Dali bi mozelo da koristam2Windowsi,, vistava sto go imam i da go instaliram xp
i dali ima tutorial za koristenje na 2 windowsi??

Ако го симнеш од нет може и да неможеш да го инсталираш, затоа најубаво земи си испробано Windows XP CD од другар и изрежи го. Можеш да користиш 2 Windowsa (ако мислиш за dual boot), a тоа туторијали незнам што ќе ти се :toe:... Vista си е Vista, XP си е XP, ги менуваш такашто правиш рестарт и при подигањето на OS-от те прашува дали сакаш да се стартува XP-то или Vista-та.

Baram pomos
Jas imam Laptop acer7520 windows vista home premium(Germanski jazik),, ama mene tolku bas nemi se sviga za mene je podobar windows XP posto po stabilen mi izgleda XP-eto..E sega sakam da znam dali bi mozel dago izbrisam vistava i da go instaliram XP i dali bi imal dalje neso problem otkako ke go instaliram xp??
ii dali mozam istite driver da gi koristam ili treba da simnam od NET?
i dali nekoj znae link za xp so podobar service pack??

Можеш да ја избришеш вистата и да инсталираш виндоус. Нема да имаш никакви проблеми, истите драјвери неможеш да ги користиш значи ќе мораш да симнуваш нови наменети за XP оперативниот систем. Провери ПП за торентот со Win xp sp3

Jas mozebi ke go instaliram i XP da korista dva windowsi xp i vistava sto ja imam ovie 2dena,, ama sakam uste nesto da ve prasham.... 1.kako trebit dago startam cd-eto preku my computer mora?? ili dago restartiram komp??
2.Dali neso treba da pazam pred go instaliram xp ili bilo sto??
3.Znae nekoj kaj mozam da najdam driver ili dali ima driver scanner da vidam kako se vikaat driverite za mozam da gi najdam na net!?:back:

Jas mozebi ke go instaliram i XP da korista dva windowsi xp i vistava sto ja imam ovie 2dena,, ama sakam uste nesto da ve prasham.... 1.kako trebit dago startam cd-eto preku my computer mora?? ili dago restartiram komp??
3.Znae nekoj kaj mozam da najdam driver ili dali ima driver scanner da vidam kako se vikaat driverite za mozam da gi najdam na net!?:back:

А да го однесеше ти комп. кај некој поискусен?

зошто ако инсталираш XP на компјутер со претходно инсталирана виста јас мислам дека го брише boot менито.

1. Бутабилното цеде го ставаш, после го рестартираш компјутерот, стискаш F8 и избираш First Boot Device да биде cd/dvd
2. Не ти го разбирам баш прашањето, незнам за какво пазење мислеш...
3. Симни си everest home edition, и ќе ти ги покаже сите делови кои се на твојот компјутер и после ќе можеш да симнеш соодветни драјвери за нив.

Vistava mie vo C instalirana xp-evo dago instaliram mozam vo E? da mozam 2-ta Windowsi da gi koristam!!!

Пардон мај френч, зошто нема ваква дробна тема за инсталирање Линукс?
Ај бидете добри колку што сте паметни и просветлете нè нас, обичните смртници.

Нема сwики4ки како тука.

До сега само виндоуси имам инсталирано, ваљда процедурата на инсталирање ОС со секое бутабилно цеде е иста...

Ако мислиш за Ubuntu вака:

1. Го ставаш CD-то у CD/DVD Rom и праиш рестарт.
2. Одкако ќе се рестартира компјутерот, го бутираш CD-от и ја одбираш Try Ubuntu... опцијата и чекаш да се лоадира системот.
3. Одкако ќе се лоадира системот идеш на System > Administration > Partition Editor. (Ќе ти се појави еден прозор).
4. На прозорот кој ќе ти се појави идеш десен клик на (доколку имаш C и D партиција) D партицијата и ја одбираш опцијата Edit или Resize (не ми текнува како беше) и потоа ја намалуваш таа партиција минимум онолку колку што ти е потребно (или по твој избор остави повеќе од потребото) за да направиш ext3 и linux-swap партиција.

- ext3 партицијата мора минимум да е 5gb.
- linux-swap партицијата препорачливо е да е x2 од рамот (доколку имаш 1gb рам, тогаш linux-swap партицијата ќе биде 2gb).

5. Одкако ќе ја намалиш D партицијата ќе ти се отвори празен простор, на тој празен простор одиш десен клик и ја одбираш опцијата New и креираш нова партиција. Не заборавај да ја ставиш да биде ext3 и остави простор за linux-swap партицијата.
6. Одкако ќе ја направиш ext3 партицијата, иди десен клик на остатокот (празниот простор кој си го оставил за linux-swap) од хардот и повторно одберија опцијата New за да креираш нова партиција и не заборавај да ја ставиш linux-swap.
7. Одкако ќе го направиш сето ова иди на Apply и причекај системот да ги изврши промените (доколку има некоја грешка ќе ти јави).
8. Доколку не јави грешка, стартувај го Install фајлот кој се наоѓа на самиот десктоп и после тоа само следи ги чекорите (не е тешко, местиш временска зона, User и Pass и некои такви работи).
9. Е сеа кога ќе дојдеш кај делот каде да се инсталира линуксот ќе ја одбереш опцијата Manual и ќе наместиш да се инсталира на ext3 партицијата која претходно си ја креирал, меѓутоа пред да стиснеш да се инсталира треба да и додадеш една цртичка на ext3 партицијата, тоа ќе го направиш со кликанње на ext3 партицијата, ја одбираш опцијата Edit или Change (не ми текнува како беше) и имаш еден дел кај што местиш за Root, таму треба да ја додадеш следнава цртичка: "/" (без наводниците).
10. Одкако ќе го направиш и тоа продолжуваш со инсталацијата (имаш уште 2-3 чекори).
11. После кога ќе заврши инсталацијата ќе ти побара рестарт и тоа е тоа.

Се надевам дека разбра нешто од ова :)

Можеш да ја избришеш вистата и да инсталираш виндоус. Нема да имаш никакви проблеми, истите драјвери неможеш да ги користиш значи ќе мораш да симнуваш нови наменети за XP оперативниот систем. Провери ПП за торентот со Win xp sp3
Вистата не е windows?:uvo:

ej eве кај мене што е проблемот го ставив ЦД-то и го ресетирав комп. натиснав ф8 и се појави тоа каде треба да се форматира комп. но никако да се појави првата слика стои само сина позадина и во долниот лев ќош пишува Sistem is statring windows ( почекав 10 мин и исклучив дали преба да се чека повеке или нешто не е во ред )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom