Kajgana Song Contest #254 - Најдобар гитарски настап во живо на сите времиња

Член од
20 април 2023
Мислења
988
Поени од реакции
2.430
Најкомплетното соло во историјата на музиката. Нема подобро ни да има. Со секоја измината секунда те носи во нова димензија, и кога мислиш дека си го достигнал прагот на спокој господинот Дејвид повлекува уште една жица и те возвишува пак. Не знам, не можам да го опишам чувството кога го слушам солово. Надприродно.
vo zivo ushte poubavo zvucheshe :)

Член од
28 октомври 2019
Мислења
14
Поени од реакции
50
Имаше некој набројано неколку господари на инструментот јас тука би го додал и Buckethead. Можеби не е познат како наведениве но има објавено повеќе соло албуми од било кој гитарист мислам се над 435.
Настапов мислам дека е една од најубавите верзии на Soothsayer а солото од 3:14 до крај е перфекција. Исто така да имаш тешка социјална анксиозност и да носиш маска од која воопшто не се ни гледа гитарата и да свириш со таква прецизност и брзина е особено за почит.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.411
Поени од реакции
16.627
Guitar Man" is a 1967 song written and originally recorded by Jerry Reed, who took his version of it to number 53 on the Billboard country music charts in 1967. Soon after Reed's single appeared, Elvis Presley recorded the song with Reed playing the guitar part, and it became a minor country and pop hit.

Џери направи хит If I Promise
и за Том Џонс , само што тој го обогати и со други инструменти
Штета нема Ливе изведба од Џери Рид,
горе е линк од песната, а има на ЈуТјуб и доста Туториали за неа, кој сака да ја свири
Автоматски споено мислење:

перфектна ливе изведба на една од најпознатите светски Романси, има 150г+ стара историја... гитаристот е АНОНИМУС од кафанче :cool:
https://www.facebook.com/multazam.adam.7/videos/375950535777181

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
На темава ми фали Ангус Јанг (ACDC)

ми фали ова соло од Принс (некој го стави па го повлече), за кој мислам дека е еден од најпотценетите и не е вбројуван меѓу топ 10

ако не технички најзахтевно, едно од најемотивните у секој случај. Се мислев меѓу него и Еди и го избрав Еди пошто човекот е иноватор

ако одев со тоа кој е за мене технички најдобриот гитарист кој некогаш чекорел на земјинава топка, тоа е Пако Де Лусиа и тоа во однос на механика на свирење, како и комплексност на ритмите и хармониите кои ги свири. Човекот свири совршено од 14 години кога има издадено плоча, имам среќа сум му бил на настап на скопски џезз фестивал пред скоро 30 год ко копиљ, а татко ми покоен му беше огромен фан. Така што одам и со него со мојата омилена нумера

не го избрав пошто неќев да и дадам насока на темава да биде шпанско фламенко

од помладата генерација одам со Тим Хенсон (Полифија)

Балканот е расадник на таленти, ете веќе го ставија Точак. Ми фали една изведба на Бистра Вода од Леб и Сол во Њу Јорк

тука Влатко свири ко опседнат од демон, ја силуваше гитарата

од помладите од Македонија, Дамјан Пејчиноски

и Пелумб Керими

и last but not least е жена која од сите овие од Балканов најмногу има успеано свирејќи класична гитара, Ана Видович

жената која успеа да го засени Андрес Сеговиа

и да не заборавам линк до темата за гласање

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom