Кајгана психолог

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто кога легнувам да спијам, некогаш ми се случува хаос во главата... муабети, слики неповрзани и ми создава чувство на неугодност

Бидејки самиот си го дозволуваш тоа...Пробај,насочи ги мислите кон друго нешто...Или пак опушти се со добра музика или филмче...Отстрани ги црните мисли.Знам дека можеш.Сигурно ја знаеш таа поговорка нели?Од глаата си патиме.Се е до нас.

Не ми е јасно т.е не си јасен.

Сега кога велиш муабети и слики дали тие муабети се однесуваат на иднината(на пример утре, по една недела на овој ќе му речам ова) а потоа и создаваш слика од таа ситуација или пак од можниот исход?

Генерално на повеќето главата ни е во хаос еве и јас кога имав инсомниа едвај чекав да изгрее сонце а дотогаш...дотогаш нервоза, жештина нагло потење-маки.

И помина инсомниата пак има хаос но сега го контролирам, па кај ќе ни е крајот ако го замараме мозокот со битни или небитни работи(без разлика) кога тој треба да се одмори, а ако не го одмараш и ако имаш хронична ненаспаност тогаш мозокот ти функционира како да е под дејство на алкохол-со еден збор малку си по артард,побавен имаш неволност и.т.н

Чувството на неугодност е само последица на тие т.н муабети и слики, ако нив ги нема тогаш нема да има ниту неугодност.

Не ми е јасно т.е не си јасен.

Сега кога велиш муабети и слики дали тие муабети се однесуваат на иднината(на пример утре, по една недела на овој ќе му речам ова) а потоа и создаваш слика од таа ситуација или пак од можниот исход?

Генерално на повеќето главата ни е во хаос еве и јас кога имав инсомниа едвај чекав да изгрее сонце а дотогаш...дотогаш нервоза, жештина нагло потење-маки.

И помина инсомниата пак има хаос но сега го контролирам, па кај ќе ни е крајот ако го замараме мозокот со битни или небитни работи(без разлика) кога тој треба да се одмори, а ако не го одмараш и ако имаш хронична ненаспаност тогаш мозокот ти функционира како да е под дејство на алкохол-со еден збор малку си по артард,побавен имаш неволност и.т.н

Чувството на неугодност е само последица на тие т.н муабети и слики, ако нив ги нема тогаш нема да има ниту неугодност.

Не туку буквално неповрзани работи што се небитни, едноставно како да сум прегорел и се се меша внатре се прави каша од муабети и слики...

Ок ама ти немаш во главно аудиовизуелни халуцинации и тоа е добро.

Ништо не ти е прегорено you just worry too much.

Остави го мозокот да пасе.

Бтв ме интересира дали некогаш наместо муабети во главата ти се "врти" музика(некоја омилена песна или некоја која некој ќе ја запее у друштво па после цело време ти е в глава??

Си пробал да ги игнорираш муабетите па и сликите и да ги замениш на пример со музика ете да си вртиш омилена песна во мозокот или пак да пуштиш нешто музика на ПЦ и да се сконцентрираш на таа??

А какви муабети се тие, исто и сликите, дали и ти си таму и учествуваш или си само набљудувач??

Колку време (одприлика) трае еден муабет а колку една слика додека се замени со друга??

Не туку буквално неповрзани работи што се небитни, едноставно како да сум прегорел и се се меша внатре се прави каша од муабети и слики...

Пробај со техники на дишење да го смириш умот. Делува, зборувам од искуство.

Зошто кога легнувам да спијам, некогаш ми се случува хаос во главата... муабети, слики неповрзани и ми создава чувство на неугодност

Се случува ова и кај други. Пример додека идев во школо или на факултет, некој ден пред испит кога легнував мозокот без да сакам сам си ги повторуваше лекциите со огромна брзина, како да врти страни од учебник. Или кога имам напорен ден, вечерта кога легнувам мозокот сам пресметуваа димензии, бројки, пресметки. Во тој момент мислам дека може и да ми прегори и неможам да го контролирам. Јас станувам и уклучувам нет и читам некоја глупава тема од стилот на тинејџерска љубов, потоа си легнувам со мозок полн глупости :)

Можеби не е за тука прашањево, но немам нерви да барам по темите...
Ќе ги замолам оние кои се помалку или повеќе устручени во оваа област, да ми одговорат. Дали човек кој пати од шизофренија е барем на моменти свесен за тоа? Значи ги има пред себе лекарските наоди, ги чита... Го негира тоа, или како? Доколку му укажеш на пореметувањето, можно ли е дополнително да му нанесеш штета? Како да постапам доколку личноста во таков момент комуницира со мене и бара помош? Го приметив дека е параноичен и смета дека најблиските сакаат да му наштетат, но не знам како да постапам во таков момент освен да пробам да го смирувам, а не сакам да помисли и дека јас работам против него. Баталете одговори од типот да го прегледа стручно лице, тоа е веќе средено. Прашувам што треба конкретно јас да направам при комуникација, затоа што приметив дека личноста ме смета за блиска и очекува било каква помош од мене.

Ќе ги замолам оние кои се помалку или повеќе устручени во оваа област, да ми одговорат. Дали човек кој пати од шизофренија е барем на моменти свесен за тоа? Значи ги има пред себе лекарските наоди, ги чита... Го негира тоа, или како? Доколку му укажеш на пореметувањето, можно ли е дополнително да му нанесеш штета? Како да постапам доколку личноста во таков момент комуницира со мене и бара помош? Го приметив дека е параноичен и смета дека најблиските сакаат да му наштетат, но не знам како да постапам во таков момент освен да пробам да го смирувам, а не сакам да помисли и дека јас работам против него. Баталете одговори од типот да го прегледа стручно лице, тоа е веќе средено. Прашувам што треба конкретно јас да направам при комуникација, затоа што приметив дека личноста ме смета за блиска и очекува било каква помош од мене.
Мислам дека нема да има никава корист од тоа да му укажеш за состојбата која ја има. Може да има моменти кога е свесен за неа, ама кога нема да биде свесен, можат да му се испомеша се у главата, па и да почне да те смета и тебе за непријател.

Сепак нека ти одговори некој постручен, јас ова од лично искуство ти го кажувам. Ама ќе прочепкам по стручна литература деновиве која ја имам по дома, па ако најдам нешто што може да ти помогне ќе ти пишам пак.

Јас до пред неколку месеци имав другар, не со шизофренија, но со заебана психа и висока интелигенција. Потрошив време, здравје и расположение предолг период за да биде добро. Он секако не беше тука за мене, кога мене ми се појавија проблеми, напротив ме водеше кон само - потценување и самодеструктивност. Јас испаднав кривата у нашиот однос, според него. Јебига, морав понекад критички да зборам со него за сржта на проблемот, зошто очигледно имаше необјективен, one-sided пристап, наместо да бидам како сите други пријатели, себична - грижејќи се за него само преку форсирање смешкање у петок и сабота вечер.

Ова може и нема толку врска со тоа што го прашуваш, зошто у твојот случај е нешто многу посериозно. Ипак, нека стои.

Пробај со слушалки и вклучен rainy mood да заспиеш, мене многу ми помагаше во периоди кога ќе сумирав нешто.

Се што треба да правиш е да бидеш смирена. Ако одиш кај него дома, немој ама буквално ништо да чепкаш. Ни филмови, ни цедиња, ни слики, ама баш ништо. Биди нежна и падни на негово ниво. Дај му повеќе простор и време за изразување.

Прашувам што треба конкретно јас да направам при комуникација, затоа што приметив дека личноста ме смета за блиска и очекува било каква помош од мене.

Наметни му се како афторитет и како особа што му мисли добро.
Гарант со оглед на неговата состојба скоро сите почнале да го избегаваат, пошто не знаат како да се понашаат со него.
За почеток викај го да искочите на кафе или пиво, али пази ако зима апчиња да не му напраат полошо, пошто кога се зимаат апчиња не треба да се пие алкохол. Со ова ќе му кажеш дека ти е стало до него и дека си му другарка и дека го цениш.
После откако ќе ја стекнеш таа доверба почни пополека да му кажуваш како треба да се понаша и како треба да постапува. Значи неосетно треба да го воведуваш во нормалниот свет. Ова е најтешкото нешто, пошто бара многу трпение и многу залагање. Никако не треба да го осудуваш туку треба неосетно да му ги промениш навиките и мислењето за одредени личности за кои он смета дека му праат лошо.
Значи треба он да почне да го води твојот (нормалниот) живот, а никако не треба ти да почнеш да го водиш неговиот живот.

nego aj da se ispukam i jas gledam ekipava tuka ste .... bas da vi kazam znaci vaka iam 30 godini vo mojov ebano izopacen zivot stastarija mi se ispodesavalo pocni od semejstvoto zavrsi do sam sebe .. moite roditeli edniot originalen i primer za svetot drugiot ubi boze da ne ti dade gospod ni na son takov (no za zal pred 40 dena zamina na toj svet) ne deka go mrazam no mi ostavi damki za koj sto ne mozam da se oporavam . ucev osnovno skolo znaci so zelba da bidam primer i da sum uspesen vo se odkako se vrati cale od zatvor rabotite se smenija pocna da me true da me maltretira so negovoto devijantno i nikavo odnesuvanje se desavalo so denovi da ne jadam da spijam so knigi na ulica poslem toa aj osnovnoto se zapisav gimnazija najdobar ucenik vo generacija ako me maltretirase ne se predavav na sekoj mozen nacjn se trudev da ne mislam se frliv na rabota uste kako srednoskolec prodavav stari romancinja na ulica rastovarav kamioni rabotev vo otpad sobirav staro zelezo ma so ti ne rabotev vo cirkus vo luna parkovi samo da preziveam ,.... vo sred zimi jas na ulica spiev zosot ne me sakase
ajde nejse toa zaminav za vojska bese avgust 2001 me fati periodot na voeniot konflikt jas vo veles a majka mi mi e vo glavata kretenot od roditel zamiina ja ostavil sama nisto najdov nacin da uspeam nekako da se vratam i da i pomognam na majka mi toa bea periodi na nastani za koj sto ne sakam da kazuvam zosto navistina so solzi vo ocite ova go pisuvam 3 pati imav sreka da ne bidam ubien. zavrsi se toa so nekoja si panika uspeav da se zapisam na fakultet za informaticki nauki i toa go zavrsiv so uspeh posle toa pocnav da rabotam vo bolnica kako smetkovoditel i pravev so ti ne znaci svestolog,za ebani 4000 denari pod dogovor 4 godini skapav vo megju vreme pocnav i taksi da vozam znaci vremeto nemase kade da najdam sloboden prostor non stop pod pritisok... poslea toa pocnaa yuste pogolemi problemi znaci siot imot i se sto imavme steknato vo zivotot tatko mi bez nase znaenje prodade i go snema na izvesen period ostanavme na ulica plakam i den denes se uste kirii da preziveam. sekoj den sum izlozen na pritisok od lugjeto koi niti gi znam niti gi poznavam se mislam kako da go prodolzam zivotot pocnav da se plasam od se okolu mene me fati edna depresija od koja ne mzoe da izlezam padnav tolku loso so morav da zavrsam vo bolnica jas sebesi ne se smetam za lud no psihijatriskiot tretman uste poveke me navlece na edna situacija za koja mislam deka neam izlez ... mn sum razocaran od se okolu mene i ednostavno ne mi se izleguva od doma se plasam od realnosta i od svetot so se slucuva se nesto ko da me stega i gusi i mislam deka tolku mi deluva anksioznosta i depresijaa so mozam ad napravam nekoe navistina ne sakano delo ... se nadevam deka ke procitate i izvinete ako so nesto pogresiv.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom