Кајгана психолог

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби не е за тука прашањево, но немам нерви да барам по темите...
Ќе ги замолам оние кои се помалку или повеќе устручени во оваа област, да ми одговорат. Дали човек кој пати од шизофренија е барем на моменти свесен за тоа? .

Да.

Значи ги има пред себе лекарските наоди, ги чита... Го негира тоа, или како? Доколку му укажеш на пореметувањето, можно ли е дополнително да му нанесеш штета?

Тоа зависи од типот на шизофренија, и секако дека можеш да му нанесеш штета иако истапуваш со добра намера.

Како да постапам доколку личноста во таков момент комуницира со мене и бара помош?

Во каков момент?

Кога е свесен, ако е тоа случајот потруди се со добро одбрани зборови и примери да му објасниш дека неговата состојба е на некој начин и несватена дарба, користи ја премисата дека ништо не е без причина.

Ако е другиот момент, прашање е кој бара помош и повторно зависи од типот и од аудиовизуелните халуцинации и нивниот интензитет и зачестеност, но ако е овој момент имај предвид дека Х твое дејство може да резултира со суицид или Х последици за личноста а како да помогнеш, најдобро е да укажеш дека на моменти и тебе така ти се случува неосновано да се плашиш и сл но ете си се навикнала.(на овој начин самиот сваќа дека не е сам ниту е единствен и тоа делува смирувачки на нив).

Го приметив дека е параноичен и смета дека најблиските сакаат да му наштетат, но не знам како да постапам во таков момент освен да пробам да го смирувам, а не сакам да помисли и дека јас работам против него

Гарант има помислено.

. Баталете одговори од типот да го прегледа стручно лице, тоа е веќе средено. Прашувам што треба конкретно јас да направам при комуникација, затоа што приметив дека личноста ме смета за блиска и очекува било каква помош од мене

Прашањето е која личност.

А вистината дека неможеш да помогнеш(иако сакаш) е сурова но е факт.

Еве ваков ми е проблемот:
Само што започнав прва година техничко, повеќето се здружија како друштво(се познавале од порано) но јас некако се чувствувам затуцан, затворен, и срам ми е да се запознаам со нив. Се плашам дека ќе бидам таков забораен. Едно дете со мене што учеше во основно исто така е таков(и полош, на пример ретко се стрижи, брковите остаени,онака затуцани) само разликата е тоа што јас сакам да сум среден и берам гајле околу тоа како ќе ме прифатат, а него не му е гајле за тоа. Мислам дека ќе ме наречат "женче" во класот зашто физичко од некој вроден страв не можам да ги извршувам сите активности што другите деца, скоро сите можат. Имам некој вроден страв.
Незнам колку ќе ме разберите, ама ако е веќе темава отворена, да си пишам ...
И да, мислам дека имам социјална фобија :(

Само што започнав прва година техничко, повеќето се здружија како друштво(се познавале од порано) но јас некако се чувствувам затуцан, затворен, и срам ми е да се запознаам со нив. Се плашам дека ќе бидам таков забораен. Едно дете со мене што учеше во основно исто така е таков(и полош, на пример ретко се стрижи, брковите остаени,онака затуцани) само разликата е тоа што јас сакам да сум среден и берам гајле околу тоа како ќе ме прифатат, а него не му е гајле за тоа. Мислам дека ќе ме наречат "женче" во класот зашто физичко од некој вроден страв не можам да ги извршувам сите активности што другите деца, скоро сите можат. Имам некој вроден страв.

Јас секогаш се водам од тоа дека ОРГАНИЗАЦИЈАТА Е СЕ ВО ЖИВОТОТ.КОЛКУ ПОДОБРО ГО ОРГАНИЗИРАШ ЖИВОТОТ ТОЛКУ ПОДОБРО И ЌЕ ГО ЖИВЕЕШ,ОДНОСНО СЕДНИ,КОНСОЛИДИРАЈ СЕ САМИОТ СО СЕБЕ И НАПРАВИ ШЕМА ОДНОСНО ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СЕБЕ И СВОЈОТ ЖИВОТ КАКО И ИДНИНАТА.Но можам да ти кажам дека мора еднаш да ја погледнеш виситната во очи,според твоето пишување покажуваш слабости што е нормално,не сме сите исти,јас на пример бев многу полош од тебе во детството,прав антисоцијален лудак што се бори со се и сешто (болести,проблеми и што ти не),сам на себе си бев најголем другар и психолог,од таму го научив тоа што ти го пишав на почетокот.Но како што кажав,научи секоја вистина да ја погледнеш во очи,тоа е најголемиот почеток на човекот.Ако успееш во тоа следното е правилото СЕКОЈ ПРОБЛЕМ КОЈ Е ПРАВИЛНО ПОСТАВЕН Е ПОЛА РЕШЕН ПРОБЛЕМ.Односно приказната со таткото и синовите кога им дал прачки и ги врзал во коноп,им рекол скршите ги сите одеднаш,никој неможел,го одврзал конопот,им ги поделил и ги искршиле (скратена верзија ) ,тоа сака да каже проблемот се дели на помалку проблемчиња,се размислува за нивното решение,причина најважно од се.. СЕКОГАШ ИМА НАДЕЖ...

Јас секогаш се водам од тоа дека ОРГАНИЗАЦИЈАТА Е СЕ ВО ЖИВОТОТ.КОЛКУ ПОДОБРО ГО ОРГАНИЗИРАШ ЖИВОТОТ ТОЛКУ ПОДОБРО И ЌЕ ГО ЖИВЕЕШ,ОДНОСНО СЕДНИ,КОНСОЛИДИРАЈ СЕ САМИОТ СО СЕБЕ И НАПРАВИ ШЕМА ОДНОСНО ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СЕБЕ И СВОЈОТ ЖИВОТ КАКО И ИДНИНАТА.Но можам да ти кажам дека мора еднаш да ја погледнеш виситната во очи,според твоето пишување покажуваш слабости што е нормално,не сме сите исти,јас на пример бев многу полош од тебе во детството,прав антисоцијален лудак што се бори со се и сешто (болести,проблеми и што ти не),сам на себе си бев најголем другар и психолог,од таму го научив тоа што ти го пишав на почетокот.Но како што кажав,научи секоја вистина да ја погледнеш во очи,тоа е најголемиот почеток на човекот.Ако успееш во тоа следното е правилото СЕКОЈ ПРОБЛЕМ КОЈ Е ПРАВИЛНО ПОСТАВЕН Е ПОЛА РЕШЕН ПРОБЛЕМ.Односно приказната со таткото и синовите кога им дал прачки и ги врзал во коноп,им рекол скршите ги сите одеднаш,никој неможел,го одврзал конопот,им ги поделил и ги искршиле (скратена верзија ) ,тоа сака да каже проблемот се дели на помалку проблемчиња,се размислува за нивното решение,причина најважно од се.. СЕКОГАШ ИМА НАДЕЖ...

и ова е проблемот, понекуогаш си се мразам зошто сум таков, зошто немам друштво, ме одбиваат сите. Скоро цело лето ми помина пред компјутер, и малку на одмор.

и ова е проблемот, понекуогаш си се мразам зошто сум таков, зошто немам друштво, ме одбиваат сите. Скоро цело лето ми помина пред компјутер, и малку на одмор.

Кога пишав ЈАС БЕВ МНОГУ ПОЛОШ ОД ТЕБЕ тоа не го пишав џабе,не чекај се соџвакано и сервирано стави прст на чело и размисли за се што ти пишав.Прочитај го ако треба неколку пати,ако сакаш пиши ми и во инбокс,можеме и така да поразговараме :)

Да почнеме од почеток, не сум психолог, нити сум стручен, ама ќе ти кажам како да почнеш да се социјализираш чекор по чекор.

Прво, викаш дека ти е срам за да се запознаеш со нив, тој срам произлегува од твојот страв дали ќе бидеш прифатен во друштвото или не. Нешто што самиот ти го потенцира подолу. Значи, за да го побиеш и срамот за да исчезне, прв чекор кон твојата реинкарнација на личноста е да се потрудиш твојот став да бидеш прифатен во друштво и од луѓе да ги смениш. Значи, не треба да се коваш и градиш како личност само заради одредени ликови и друштва да те прифатат, биди тоа што си, работи го тоа што го сакаш и живеј го она кое сакаш да го доживееш. Не плаши се да ги искажеш своите ставови или интересни, некој може ќе ти контрира, некој можеби ќе сподели исто искуство како тебе и ќе имаш истомисленик. Значи, човекот го одликува тоа што е уствари он, како единка, не друштво, не социјален статус. Значи те одликува твојот карактер, твоето однесување и твоите ставови.
Пример, еве, велиш дека сакаш да си среден, убаво облечен, според ова те перцепцирам како модерен човек кој се грижи за својот изглед и е кон пат да биде џентлмен, ако на ова надодадеш манири и однесување на џентлмен, ти си класа момак, без разлика дали си богат или сиромашен. А во друштва, особено женски се цени добар изглед, став и интелигенција.
Сума сумарум од првиот пасус, твојот комплекс од друштвено прифаќање - да го снема. Немора да бидеш прифатен, ти си таков каков што си, има и други слични на тебе, и тие се луѓе, тие се твое друштво. Не се плаши да бидеш различен.

Второ, женче може биде кажан било кој. Ама дали си? Дали стварно мислиш дека си женче? Сфати дека твоето мислење за тебе треба да е над сите, ако се чувствуваш ти како женче, ондак имаш проблем. Ама ако те некој Петко кажал женче за да излезе фраер пред другарите, тоа нема никакав значај. А тоа што неможеш сите активности да ги извршиш на физичко, не те прави женче, уопште. Значи имаш став, фобија да не се повредиш, не знам како се вика медицински, ама лекот е едноставен, народски. Значи, почнуваш да се опуштат, и земаш да вежбаш нешто теретана/кошарка/фудбал, било што, твојот страв дека ако кренеш нога да шутнеш дека ќе се повредиш, треба да го снема. За ова има и бајачки, не сум баш сигурен, ама мислам дека има, ако мислиш дека тоа ќе ти помогне, иди и посети бајачка.
Сума сумарум, све е до психа, треба пред све да го цениш своето внатрешно мислење за себе, и врз основа на него да се градиш и однесуваш. Дали некој ќе те рече овака или онака не значи апсолутно ништо.

Трето, мислам дека не треба толку сериозно да се опседнуваш со твојов проблем. Нормален е за дете во твоја ситуација, си пошол во ново училиште, нова средина и мислиш дека не се вклопуваш. Тоа е заради тоа што се плашиш да пробаш, немој да се плашиш. Најубаво е запознавање на луѓе и наоѓање свои контраши и истомисленици, тоа се нови искуства, нови другарства од кои можеш само да учиш и напредуваш како личност. Животот е поле за натпревар, не е поле за стагнација и повлекување во себе.

Тоа е, се надевам дека ти помогнав.

Мораш да знаеш дека некогаш мораш да го превзедеш првиот чекор во запознавање.Со срамежливоста и затвореноста никој нема да те повика од дома...Поентата е самиот да се потрудиш да стекнеш нови пријателства...
Нели е така?И нема потреба од мразење на самиот себеси..Едноставно никој не е совршен,не си ни ти а не е ни некоја рандом личност од улица..

не е погодна темава, ама не најдов ништо, а и не ми се отвора нова тема само за ова..

може ли некој подетално/поубаво/полесно/со пример да ми го објасни поимот "самоактуализација"?
маслов, пирамида, врвот.. ви текнува ваљда, тие што сте учеле психологија

не е погодна темава, ама не најдов ништо, а и не ми се отвора нова тема само за ова..

може ли некој подетално/поубаво/полесно/со пример да ми го објасни поимот "самоактуализација"?

Самоактуализација значи одредена психолошка состојба која поедницот треба да ја постигне во својот развој но пред да ја постигне човекот има потреби... се однесува на состојба кадешто човекот се чувствува спокоен, на менталното здравје.. е што може да му припречи по патот е дека човекот може да биде лишен од основните физиолошки потреби или друго кажано се мисли дали му успева да се храни, дали може да си го задоволи тоа.. освен тоа треба да се осеќа сигурен, сакан, да се самопочитува е тек тогаш може да го постигне процесот наречен самоактуализација ....

Самоактуализација како поим е илузија....не можеш да бидеш тоа што си. Затоа што ти се и ти си ништо. Твојата дуална природа ти го налага тоа. Со емотивното тело (да го речеме) ти си се што постои....сите можности. Со менталното тело ти си ништо, до тоа доведува фактички методот на негација(apophatic да го наречеме). Постои самореализација, ама тоа е друг феномен и тешко тука зборови да се употребат.

Во последниве неколку години мојот живот стана тотален хаос, што би кажале разбранувано море од кое може да излезе се` и сешто. Значи по игра на судбината, ми се случија лоши работи (семејни) кои ми сменија се`. Во периодот кога требаше да се забавувам јас доживеав трауми ( не се работи за семејно насилство). Денес 3 години подоцна јас пробувам да се вратам во нормала, се запишав на факултет, излегувам со друштво и се` тоа, меѓутоа имам проблем што сум претерано сериозен (имам 19 години), значи не можам да се опуштам како што треба.Знам да се нашалам и се` тоа ама не можам да се претставам во вистинското светло. Како нешто да ме спречува да се опуштам. Ова ми прави проблем со девојките. Комуницирам со нив, се шегувам, знам да ги насмеам и разведрам, да ги ценам и почитувам, ама за жал се останува на муабет и понекое излегување на кафе. До сега за жал не сум можел да почувствувам љубов од нивна страна, сум имал симпатии и се тоа ама за жал до сега ништо не сум можел да направам и покрај вложениот труд. Се чувствувам отфрлен и непосакуван од нивна страна. Затоа ве молам за некој совет и мислење од ваша страна ( какво и да е) за овој проблем. :)
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 17:49 ---
Во последниве неколку години мојот живот стана тотален хаос, што би кажале разбранувано море од кое може да излезе се` и сешто. Значи по игра на судбината, ми се случија лоши работи (семејни) кои ми сменија се`. Во периодот кога требаше да се забавувам јас доживеав трауми ( не се работи за семејно насилство). Денес 3 години подоцна јас пробувам да се вратам во нормала, се запишав на факултет, излегувам со друштво и се` тоа, меѓутоа имам проблем што сум претерано сериозен (имам 19 години), значи не можам да се опуштам како што треба.Знам да се нашалам и се` тоа ама не можам да се претставам во вистинското светло. Како нешто да ме спречува да се опуштам. Ова ми прави проблем со девојките. Комуницирам со нив, се шегувам, знам да ги насмеам и разведрам, да ги ценам и почитувам, ама за жал се останува на муабет и понекое излегување на кафе. До сега за жал не сум можел да почувствувам љубов од нивна страна, сум имал симпатии и се тоа ама за жал до сега ништо не сум можел да направам и покрај вложениот труд. Се чувствувам отфрлен и непосакуван од нивна страна. Затоа ве молам за некој совет и мислење од ваша страна ( какво и да е) за овој проблем. :)

Како што напомена( 3 ГОДИНИ ПОДОЦНА ПРОБУВАМ ) ова време ти е проблемот за тоа. Значи ти 3 години од коа ти се сличиле немили настани ти си бил оптеретен со тоа. Според мене ако не се лажам, си бил настрана од социјалниот живот. Сакам да кажам затворен во себе. Што се однесува до опуштањето, пробај вежбајго мозокот. Пробај со книги, започни да се бавиш со спорт или било каква рекреација. Сакам да кажам треба времето да го исполниш, од проста причина ти колку и да си опуштен а да немаш некаква цел повторно и повторно ќе се враќаш на “ лошиот период “. Нека ти биде цел ден пополнет. Само ти можиш сам на себе да си помогнеш. Кога сме кај девојќите, брате во ред е тоа што ги смееш и разбердруваш супер од твоја страна, но покажи им ти љубов. Очекуваш да градеш ѕид но немаш тули ? Мораш да покажеш заинтересираност, шарм и сето тоа ке има ефекти. И не ми кажувај сериозен братче, сигурен сум дека не си повеќе од 25 така да што сериозност сега покажуваш. Фрлисе на живот малце.
Сакам да те читам повторно со позитивен одговор. Внеси позитив во животот.. Позз и секое добро !
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 18:50 ---
Како што напомена( 3 ГОДИНИ ПОДОЦНА ПРОБУВАМ ) ова време ти е проблемот за тоа. Значи ти 3 години од коа ти се сличиле немили настани ти си бил оптеретен со тоа. Според мене ако не се лажам, си бил настрана од социјалниот живот. Сакам да кажам затворен во себе. Што се однесува до опуштањето, пробај вежбајго мозокот. Пробај со книги, започни да се бавиш со спорт или било каква рекреација. Сакам да кажам треба времето да го исполниш, од проста причина ти колку и да си опуштен а да немаш некаква цел повторно и повторно ќе се враќаш на “ лошиот период “. Нека ти биде цел ден пополнет. Само ти можиш сам на себе да си помогнеш. Кога сме кај девојќите, брате во ред е тоа што ги смееш и разбердруваш супер од твоја страна, но покажи им ти љубов. Очекуваш да градеш ѕид но немаш тули ? Мораш да покажеш заинтересираност, шарм и сето тоа ке има ефекти. И не ми кажувај сериозен братче, сигурен сум дека не си повеќе од 25 така да што сериозност сега покажуваш. Фрлисе на живот малце.
Сакам да те читам повторно со позитивен одговор. Внеси позитив во животот.. Позз и секое добро !

Им покажувам љубов, флертувам ама без никаков ефект. Крајот е ист- ништо.
Како да ме проколнал некој да не фатам девојка. :D
--- надополнето: 2 ноември 2013 во 15:02 ---
И имам 19 години, прва година на факултет :D

Цитирам „ ВО ПЕРИОДОТ КОГА ТРЕБАШЕ ДА СЕ ЗАБАВУВА “.. Зошто имаш предрасуди дека си веќе израснат ?

Сакав да кажам додека моите врсници се забавуваа јас не можев и бев под стрес.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom