Каде може да најдам? (Општи прашања)

  • Креатор на темата Креатор на темата goodman_91
  • Време на започнување Време на започнување
Не верувам,но дали има од истава јакна или слично нешто во Македонија на продажба?


 
Не верувам,но дали има од истава јакна или слично нешто во Македонија на продажба?


5 dena mi izleguvast reklami od AliExpress od vakvo cudo

Primer ovaa

 
Последно уредено:
Shekerot mi e pokacen i na gladno mi e 7, i pocnav da pazam.na ishrana,shekeri i sl.Prestanav so gazirani sokovi i slatki ,so eden zbor gledam da vnesuvan sto pomalce karbohidrati i sl.Da ne dolzam mnogu.Doma pieme ruski caj vo tekot na denot a realno cajot ne mozam da go pijam bez sheker.E sega muabetot mi e mi treba nesto sto ke go zameni shekerot a da prodolzam so cajot.Sega nekoj ke kaze pij bez sheker.Ne mozam.Zemav stevia zasladuvac od Vitaminka kako demek najzdravo ali vkusot ne mi prai merak.Nekoj da preporaca od iskustvo nekoja pozdrava zamena.Fala odnapred
Сите вештачки засладувачи се поштетни од бел шеќер.
Риалити чек: Навикни се вкусот на чај, не вкусот на благо. Не барај замени. Едноставно соочи се со тоа, ќе треба време ама потоа нема да биде јасно зошто морало се да биде благо. Бонус: и помалку благите работи ќе ги чуствуваш како благи, како на пр. помалку благите овошја.

За прво време ти треба кето или low carb исхрана, да кажеме една година. Потоа полека враќање на нешто повеќе јагленохидрати, ама никако на рафинирани (шеќер, скроб/паста, итн).
Автоматски споено мислење:

I medot e edna od opciite iskreno ali aj vikam da prasam da ne ima nesto shekerasto slucajno kako proizvod a da ne znam za toa.Gledam od Vitalia ima ovosni shekeri (fruktozi) vo pakuvanje od 300gr pa ne znam i toa dali e pozdravo od shekerot ili e samo skap marketing.Za kafeaviot nerafiniran sheker citam deka e isto skoro kako i beliot taka da ne gledam tuka nekoja si korist.
Малку мед повремено е ОК, ама не секој ден со чај. Фактчек: и медот е 99% шеќер, нешто вода и корисни нутриенти.
Сахароза (бел шеќер) е помалку штетен од чиста фруктоза. Кафеав шеќер е шеќер.

Нема замена, има само реалност и модерација.
 
Последно уредено:
Сите вештачки засладувачи се поштетни од бел шеќер.
Xylitol e peoroden shejker i e vo se podobar od beliot shejker, a ima ist vkus i so dozira isto kako i obicbiot shejker.

Da ti gi dadam dvata da gi probash nema da znaesh koj e koj

IMG_20231211_232848.jpg
 
Последно уредено:
Ako mislis na natrenot toa e mnogu stetno,vo nekoj drzavi duri i zabraneto so zakon kako sto citam po nekoj verodostojni sajtovi.Taka da toa otpagja ali sepak fala ti za preporakata.Ako e nesto drugo togas ke prasam po aptekite.
Автоматски споено мислење:



I medot e edna od opciite iskreno ali aj vikam da prasam da ne ima nesto shekerasto slucajno kako proizvod a da ne znam za toa.Gledam od Vitalia ima ovosni shekeri (fruktozi) vo pakuvanje od 300gr pa ne znam i toa dali e pozdravo od shekerot ili e samo skap marketing.Za kafeaviot nerafiniran sheker citam deka e isto skoro kako i beliot taka da ne gledam tuka nekoja si korist.
Шеќер од бреза (XYLIT)
Автоматски споено мислење:

Xylitol e peoroden shejker i e vo se podobar od beliot shejker, a ima ist vkus i so dozira isto kako i obicbiot shejker.

Da ti gi dadam dvata da gi probash nema da znaesh koj e koj

Прегледај го приврзокот 400840
Извини, касно видов...
но количински треба да се стави повеќе од брезовиот,
за да се добие иста јачина на засладувањето
 
Xylitol e peoroden shejker i e vo se podobar od beliot shejker, a ima ist vkus i so dozira isto kako i obicbiot shejker.

Da ti gi dadam dvata da gi probash nema da znaesh koj e koj

Прегледај го приврзокот 400840
Тематикава детално ја разгледував јас кога „го вртев листот“. Од сите тие засладувачи ако мора да одбереш еден тогаш овој „зајлатол“ би можело да се каже дека е најмалку штетен... Ама само ако мораш да користиш засладувач. Јас (за мене зборувам) видов дека не само што не морам, туку и дека подобар е вкусот и на чајот (зелен, црн, секаков) и на кафето. На крај се е работа на навика, но вака од искуство сега подобро ми е без засладување. Сум пробал и вака и така, па и ден денес некој по инерција ќе ми послужи засладен напиток (и да подобро ми е незасладено).

Е сега тоа се вкусови, но кога зборуваме за здравје нема збор дека подобро е да не користиш никаков засладувач. Овој зајлатол е акохолен шеќер кој сеуште има солидна енергетска вредност ама доброто е што има понизок гликемички индекс (поспоро и постепено влегува во крвта преработен како гликоза) и тоа што не прави проблеми со бактерии кои ги расипуваат забите. Лошото е што многумина имаат проблеми со дигестивниот систем од него, посебно тие со претходни проблеми (а баш тие често се решаваат да остават шеќер). Исто има и поплаки за проблеми со непца, нешто налик на парадентоза.

Тоа е тоа јас што прочитав за зајлатол/xylitol. На крај само се навикнав да не ставам никакви засладувачи. Тоа е за мене а тебе ако не ти шкоди, супер. Секој за себе си знае најдобро.
Автоматски споено мислење:

Шеќер од бреза (XYLIT)
Поголемиот дел од понудата денес е добиено/преработено од пченка. Има и од бреза, ама поскап е и треба да се бара дека е деклариран како таков.
 
засладувачиве некако имаат многу негативен маркетинг задње време. Поготово овој што го ставаат во кока кола зеро, аспартам. Луѓе пијат по неколку литри на ден со години и ништо не им е, и сега некој вика можеш да умреш од тоа. Гледав еден што објаснува, вика треба 15 лименки на ден да испиеш за да стигнеш до тоа ниво на токсичност кое они го зборат.

 
Aspartame was classified as “possibly carcinogenic to humans” (Group 2B) based on “limited” evidence for cancer in humans.



The existing animal studies and the limited human studies suggest that aspartame and its metabolites, whether consumed in quantities significantly higher than the recommended safe dosage or within recommended safe levels, may disrupt the oxidant/antioxidant balance, induce oxidative stress, and damage cell membrane integrity, potentially affecting a variety of cells and tissues and causing a deregulation of cellular function, ultimately leading to systemic inflammation.
Автоматски споено мислење:

Никад не сум сигурен кога се зaебaваш а кога си озбилен... :D

Мое мислење е дека нема „ќар“ од таквата хемија. Ако сум одлучил да забегам со опуштање, има и подобри начини да се „греши“ од пиење некои хемикалии растворени во водичка. Ама секој со својот памет. Кој љуби да пие по неколку литри кока кола зиро - нека пие. Негова работа... Тоа е од аспект на личен избор. Од здравствен аспект, друг е муабетот.
 
Последно уредено:
Aspartame was classified as “possibly carcinogenic to humans” (Group 2B) based on “limited” evidence for cancer in humans.

Автоматски споено мислење:

Никад не сум сигурен кога се зaебaваш а кога си озбилен... :D

па зошто тогаш уште се продава кока кола? Не требаше да го прекинат до сега? И тоа possibly, не е никаков доказ дека е таков. Само нивна претпоставка.

As of 2023, regulatory agencies, including the FDA[5] and EFSA,[18] and the US National Cancer Institute, have concluded that consuming aspartame is safe in amounts within acceptable daily intake levels and does not cause cancer.[35] These conclusions are based on various sources of evidence,[5] such as reviews and epidemiological studies finding no association between aspartame and cancer.[36][37][38]
 
По таа (бизнис) логика ако гледаме: И цигари сеуште се продаваат, децении откако е докажано дека се штетни дури и во облик на чадот во просторијата. Прва класа канцерогени супстанци... Аспартам е во втора.

Зајлатол/xylitol е „здрава храна“ во однос на аспартам... Ама поскап е, и затоа индустријата не го употребува така масовно како аспартамот. Дури и мастиките со него се повисока ценовна класа.
 
По таа (бизнис) логика ако гледаме: И цигари сеуште се продаваат, децении откако е докажано дека се штетни дури и во облик на чадот во просторијата. Прва класа канцерогени супстанци... Аспартам е во втора.

Зајлатол/xylitol е „здрава храна“ во однос на аспартам... Ама поскап е, и затоа индустријата не го употребува така масовно како аспартамот. Дури и мастиките со него се повисока ценовна класа.

брат, булшит ти е муабетот, земи преиспитај се. Ниеден доказ нема што аспартам го поврзува со рак. Исто како и мастиките што ги поврзуваат тие научници со рак. И некои најглупи поврзувања као црвено месо, алкохол, кисели зеленчуци, итн.
 
Дури и без читање научни истражувања, може да се оди по логиката cui bono. Кој профитира ако те убеди да не пиеш кока кола зиро, на пример? Научниците профитираат некако (ги плаќа некоја конкуренција)? Кој интерес го имаат научниците да те лажат дека аспартамот е штетен, ако навистина не е штетен? Ајде од друга страна, дали ти лично губиш нешто? Да не губиш нутриенти некои што ги има во кока кола зиро? Не, пошто буквално ништо добро нема во тоа срање... Само индустријата на газирани сокови губи..

Пошто за други работи има такви судари на интерес. За аспартамот и засладувачите може да има само влијание од индустријата за да испадне дека не се штетни (затоа и сеуште не се забранети). Но нема кој да инвестира во влијание на спротивното. И самото тоа треба доволно јасно да објасни како стојат работите.


Јас како за мене доволно детално истражив за да одлучам дека не сакам да сум ниту блиску до такви срања. Но кој сака нека повели.
 
брат, булшит ти е муабетот, земи преиспитај се. Ниеден доказ нема што аспартам го поврзува со рак. Исто како и мастиките што ги поврзуваат тие научници со рак. И некои најглупи поврзувања као црвено месо, алкохол, кисели зеленчуци, итн.
Abe i za Korona vakcina velea deka se e vo red!
A za aspartan ima EU direktiva koja ja ogranicuva kolicinata zatoa shto pogolema doza predizvikuva Rak.
I jas ne gledam pricina da ne im veruvam !

Inace Xylitol e seedno od shro se dobiva bitno da ne e Genetski Manipulirano.

Prednosti:
Pola kaloeii od bel shejker
Odlicen za diabeticari
Antibakteriski za zabite

Negativnosti
Kaaj nekoi lujge na Pocetokot AKO koristat odednash pogolema kolicina mozhi da predizvika proliv i duenje vo crevata.
Posle nekolku denovi i tie se naviknuvaat i nemaat problemi.
Opasen za kucina!
Inajmala kolicina mozhi da predizvika smrt.
 
ЕУ може да има директива колку аспартам може да има во газиран сок (кока кола на пример). Но ЕУ не може да донесе директива колку сок дневно смее да испее рандом Стојко. Ете Рон познава луѓе кои цепаат по неколку литри.

Исто така ЕУ кога регулира аспартам, ЕУ не регулира покрај аспартам колку други такви засладувачи може да се додадат... На крај победуваш само ако не играш (не консумираш).
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom