Каде е топката на децата?

• Креатор на темата Креатор на темата Zaphod Beeblebrox
  • Време на започнување Време на започнување
Џоистик генерација
Во право си, сега можеш наместо да пишуваш постови помали од 2 реда можеш да ги викнеш другарите по мсн и да се соберете да играте жмурка или боље другарките да ги викнете и да играте "spin the bottle" (ако веќе воопшто знаат овие генерации како се игра).

Саботно пладне, топло сонце и прекрасно време. Две деца од по 8,9 години се сретнуваат по улица. Се поздравуваат и по 2 реченици си кажуваат "Ај ке си позбориме на MSN" и си идат накај дома пред својот компјутер. Се повеќе деца се затвараат дома пред компјутерот и го живеат својот социјален живот преку интернет. Во годините кога се слободни од сите обврски и треба да си уживаат во времето надвор со другарчињата тие се кријат дома и си комуницираат по msn.

Се поретко пред зграда го слушам детскиот џагор, звукот на топката во игрите кои како мал секојдневно ме тераа да бидам надвор во природа.
Каде ги снема игрите на децата и зашто се повеќе се дома затворени?

Баш имаше една тема за тоа што би било без медиуми каде што најмногу обрнав внимание на овој “проблем“

Без телевизија и радио во никој случај, а без интернет ќе биде како што беше пред 10тина години, кога голем процент имаа дајл ап и го користеа замо за нужни ситуации, кога децата наместо мрежно да играат кретенски игри ( со извинување на тие што ги играат сеуште, мене ми се стварно бесмислени ), играа брканица/жмурка/долга магарица/што и да е друго, наместо да киснат на мсн/скајп/hi5/myspace и по цел ден да прават бош муабети, ќе излезат надвор и ќе се подружат со вистинските, реални другарчиња, а не некои рандом интернет зависници што ги запознале по актуалните... коментирај ми-да ти коментирам сајтови итн.
Не се сеќавам кога последен пат сум видела да се соберат цел чопор деца позади зградиве кај мене и да ечи цело маало од нивната галама. Сега сите имаат компјутер дома и АДСЛ со супер голема брзина и игриците ќе им се симнат за ненормално кратко време и ќе можат слободно да продолжат со тапење на мозокот, наместо да излезат надвор и да возат ролери или точак, за тротинетот јасно ми е дека е веќе одана демоде.... да се социјализираат.

Откако имам на располагање АДСЛ дома, станав многу голем зависник од интернет. На почеток ми беше интересно да кликнам на секоја можна страна, да го видам тоа чудо од мсн и сл, а сега ми е навика од која богами тешко се одвикнувам и не би можела да функционирам без sign in-копчето да го кликнам или да видам што филмови има да понуди екстра торент ( мининова, демоноид, кој и да е друг сајт ).:/
Но многу ми е мило што не сум дел од денешниве деца, на кои тек сега им започнува развојот, а тие веќе имаат подочњаци до колена од дремење пред компјутер и ако продолжи со ова темпо развојот на технологијата, нема да имаме понапредни генерации, туку позатупени и позатупени кои ќе знаат само за играње игри.

Секако дека има многу предности интернетот, како брза комуникација со далечни пријатели/роднини, брз пристап до корисни информации, денеска е предност да се разбираш во компјутери и насекаде бараат луѓе кои што се внесени во компјутерската технологија, за филмовите треба само симни и гледај, наместо да ги потегнеш нозете до Видеотека/ДВДтека и плус ќе го имаш филмот за себе, наместо да треба да го враќаш итн, но ова се` е убаво и супер што го имаме на располагање се` додека не почнеме да го користиме на погрешен начин, а дефинитивно го. Доаѓа до замена и разнишување на некои вредности. Како што спомнав погоре дека друштвените игри во парк се заменети со мрежно играње и веќе на 7-8 години на децата им се побитни другарчињата со кои играат Wow или Кантер, отколку тие со кои што можат да играат камај-камај ( божем компарациа со Кантер беше ова :) ) и на 15 ќе биде: "My imaginary friend thinks you have serious problem" :/

Ама јбг, како поминува времето се менуваат работите и ако додека ние сме биле мали сме се собирале да играме на Нинтендо, сега секој си е по дома и играат по сервери.
Приоритетите на децата се сменети. Кога бев мала, ретко кој имаше мобилен од возрасниве, тогаш пејџерите беа во мода. Сега веќе во 3то-4то одделение мора да се има мобилен. Место да бараат скришно место кога играат жмурка, бараат за да учат анатомија уште пред да тргнат во школо. Не дека порано немало љубопитни што гледале филмови, па сакале да разлигават нечија фаца, ама ова е претерано.
Да не набројувам повеќе примери. Во секој случај, не е вината на децата. Првобитно е на примарното воспитување што до добиваат од нивните родители, а потоа од самото општество кое од една страна не може да тапка во место и да нема прогрес никаков, а од друга страна ги упропастува наредниве генерации.
Дури до тој степен е дојдено, да се радувам ако видам деца да викаат, трчаат, играат во парк.

Како и да е, за жал не може да смениме ние ништо, освен да не допуштиме нашите деца да се робови на напреднава технологија. :)

Од една страна убаво е од мали години да се разбираат во технологијата,затоа што потребно е за иднина.Ама не во многу рани години.Има време за се...нека го искористат детството,не дека сум нешто возрасна,ама мислам на оние деца до 10 год,штета да им помине ака детството.Абе мали кога бевме,па со топка ќе играме дефин,па народна девојчиња,фудбал,жмурка,газенка...излегувавме од 6 и дома во 10 се прибиравме,цело време на улица,се глупиравме.И ни фали сега нешто?Не.Незнаеме се околу компјутерите?Знаеме.Епа?Мора да реагираат и родителите,а не да ги пуштат цел ден на компјутер.Лесно е да речеш:Еее нека седи на компјутер,нема да досаша цел ден,а кога одат по гости само:Е и нашиов,цеел ден а компјутер.Па направи нешто бе.Ама не е да се рече до неколку случаи,сега ретки се оние кои излегуваат на улица,па и тоа е дополнителен проблем.Што ќе прави само дете на улица кога сите му се другарчиња пикнати дома пред компјутерите?А сака да игра...:toe:Има разни случаи...мене ми помина тоа време за играње,ама колку-толку излегувам до двор,низ населба со другари,другарки...Добро,ние и веќе не сме деца па со топка да играме,ама сепак треба малку и надвор да поминуваме време.
А на машките(многу паметни суштества)секоја чест!Одсекогаш се собирале за спорт и засекогаш ќе се собираат.Дали 12,дали 20 или 33 постојано се игра фудбал,кошарка,серва...тоа е многу убаво,барем излегуваат од дома.Ама еве и фифа некои игрици ова она има,не ги привлекува толку.Барем тоа...

Компјутерот поточно видео игрите и интернетот се главната причина зашто повеќе не се слуша детскиот џагор. Денес помладите односно оние кои се на возраст од 11 до 14 години се преокупирани со MSN со играње оnline игрици и слични глупости. Пред неколку години пред влезот на мојата зграда не можеше да се дочека да се влезе во зграда од играње фудбал, играње тапка со сликички одбојка и тн. А денес истите тие деца не можеш да ги начекаш надвор. Или се дома и дремат на компјутер или се во некое интернет кафе. Што ли ќе прават идните генераци.. дали дотогаш луѓево ќе се свеснат дека компјутерот т.с. интернетот е зараза или свесно ќе го уништуваат својот живото и животот на своите деца.

Ја коа бев 8-9 години цел ден надвор бев до 3 бев на школо до дома да остаам книгите јадам и надвор зимно време едвај чекав снег, ќе се соберевме у парк па војна па ова па она, и ја го иам истото забележано дека децата веќе се помалку излегуваат од дома... :nenene: ! Ептен кога беше лошо времето па на компјутер. Порано школски беше цело време пун сеа одвај дали 2-3 пати неделно се пуни... :tapp:

Компјутерските игри имаат една негативна работа што уште повеќе ги задетинуваат луѓето во нивните сваќања.
Генерацијата која 90% од времето го поминува со минимална физичка активност доведува до одредени деформации на човековото тело и го намалува растот. Затоа денешниве деца кои имаат по 16-17 години изгледаат 5-6 години помали (се однесува на тие што нонстоп се пред компјутер).
Уште една негативна работа е што во реални ситуации каде е потребна комуникација со луѓето се далеку посрамежливи, незнаат за телесен јазик (боди ленгвиџ), повлечени се во себе и сигурно се осеќаат само зад идентитетот кој го имаат во интернет просторот. Од тука излегуваат и никовите кои ги користат а се одликуваат со успешни личности било од цртаните филмови или реалниот живот. Позади тие никови осеќаат одредена самодоверба.
Друга негативна страна која ја носи интернетот е слабеење на меморијата кај луѓето, се што треба да се запомни се запишува не компјутер и во истиот момент ни излегува од мозокот.

Па ја за пц знам пред 6 години,до пред една година бев по цели денови надвор,нема ја цел живот надвор да дремам ко бадиалџија:tapp:

Вашето било и поминало :smir: сега ние сме на ред,и ако ни е поинтересно да седиме на компјутер него да излагаме надвор [како што кажувате вие,а немора да значи дека е така] така ќе праиме :smir: Времињата се сменија не е се како во вашата младост :smir:

Да сте биле на наше место да сте имале се,надвор да не ќе сте седеле ?

Вашето било и поминало :smir: сега ние сме на ред,и ако ни е поинтересно да седиме на компјутер него да излагаме надвор [како што кажувате вие,а немора да значи дека е така] така ќе праиме :smir: Времињата се сменија не е се како во вашата младост :smir:

епа то е проблемот пошо така прајте , и ко ке видам некој дечишта 4 година средно изгледа ко за 11 години да има ... треба да сфатите дека никој не ви брани да седите на компјутер само си прајте самите лошо за вас, не се развивате како шо треба. наместо да мислите машките за фудбал женските за ластик да играте вие од 10 години лечите љубовни проблеми на мсн

Да сте биле на наше место да сте имале се,надвор да не ќе сте седеле ?
1 година се разлика. А едниот му прави на другиов ако бил на негово место, мислиш 100 година е разликата. :pos::pos:

Извинете за оф-топикот.

Се трудам да одам надвор и да играме фудбал со другарите онака за разонода, но повеќето од времето го поминувам пред компјутер.(голема зараза е)
Ми недостигаат времињата кога не сум се прибирал дома и сум скитал, играње фудбал,криенка.

епа то е проблемот пошо така прајте , и ко ке видам некој дечишта 4 година средно изгледа ко за 11 години да има ... треба да сфатите дека никој не ви брани да седите на компјутер само си прајте самите лошо за вас, не се развивате како шо треба. наместо да мислите машките за фудбал женските за ластик да играте вие од 10 години лечите љубовни проблеми на мсн

А што ? На 13/14 год треба жмурка да играме пред зграда или ластик ? :kesa:

Вие не сфаќате или се праите дека не сфаќате дека ние излагаме ? Само што тоа излагање е помалку застапено во однос на вашето кога сте биле млади ! Тогаш било шема да скокате на улица,да играте жмурки сега компјутерите се у шема ! Знаеме дека не е здраво,али никој не кажа дека ние не излагаме воопшто надвор и дека не се движиме ! :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom