Каде е топката на децата?

• Креатор на темата Креатор на темата Zaphod Beeblebrox
  • Време на започнување Време на започнување
Денеска е време на предвреме пораснати деца и недораснати возрасни - не знам кој социолог

Децата го следат првобитниот инстикт, а тоа е оспособување да бидат возразни преку игра. Внесете го тоа во вашите глави. Они потсвесно знаат дека играњето топка и добрата кондиција не е веќе на цена туку познавање на технологија и компјутери . Они се оспособуваат за новиот живот на мали нозе со тоа што поминуваат значително време со технологијата на овој или оној начин. Технологија која го движи нашето општество. Познавањето на таа технологија ни ги зголемува шансите за успех, затоа и децата не се замараат со топката таа е излишна во ова оптштество.

Она што мене ме плаши не е неиграњето со топката туку децата се учат дека за секој проблем има easy way out.
Депресивен си - земи апче
Девојка ти те откачи - дупи курва
Не знаеш како со луѓе- влези во виртуелниот свет
Не си среќен - заработи некој денар повеќе купи ова купи она

Инстант генерација, со инстант решенија, со инстант начин на живеење . Тоа ме плаши . Не ме плаши промискуитетот, не ме плаши девијатноста кај нив туку со сила наметната неспособност за решавање на животни проблеми и пасивноста . Делегирањето на одговорности, проблемите ти ги решава психолог, сексолог, виртуелно другарче, политичарите итн итн а не ти самиот. Се е решливо за момент. Се е лесно. А цената која треба да се плати ќе ја платат идните генерации меѓу кои и ако даде господ и моите деца.
Ме плаши што произведуваме мали исплашени,без свест која се протега подалеку од радиусот на нивниот задник, неспособни, без никаков сон и визија за иднината, деца чие егзистенција е сведена на површно плискање во водите на животот.
А тоа никој не го гледа и тоа ме плаши најмногу на свет дека кога ќе го видиме ќе биде прекасно .
Мрачен свет не чека со вакви генерации ... многу мрачен .
Без сон , без визија ние сме сјебани иднината е сјебана, еднина надеж ми е дека нема да ја дочекам мојата 50 та година и со тоа да гледам како овој свет иде у курац.

Денеска е време на предвреме пораснати деца и недораснати возрасни - не знам кој социолог

Децата го следат првобитниот инстикт, а тоа е оспособување да бидат возразни преку игра. Внесете го тоа во вашите глави. Они потсвесно знаат дека играњето топка и добрата кондиција не е веќе на цена туку познавање на технологија и компјутери . Они се оспособуваат за новиот живот на мали нозе со тоа што поминуваат значително време со технологијата на овој или оној начин. Технологија која го движи нашето општество. Познавањето на таа технологија ни ги зголемува шансите за успех, затоа и децата не се замараат со топката таа е излишна во ова оптштество.

Она што мене ме плаши не е неиграњето со топката туку децата се учат дека за секој проблем има easy way out.
Депресивен си - земи апче
Девојка ти те откачи - дупи курва
Не знаеш како со луѓе- влези во виртуелниот свет
Не си среќен - заработи некој денар повеќе купи ова купи она

Инстант генерација, со инстант решенија, со инстант начин на живеење . Тоа ме плаши . Не ме плаши промискуитетот, не ме плаши девијатноста кај нив туку со сила наметната неспособност за решавање на животни проблеми и пасивноста . Делегирањето на одговорности, проблемите ти ги решава психолог, сексолог, виртуелно другарче, политичарите итн итн а не ти самиот. Се е решливо за момент. Се е лесно. А цената која треба да се плати ќе ја платат идните генерации меѓу кои и ако даде господ и моите деца.
Ме плаши што произведуваме мали исплашени,без свест која се протега подалеку од радиусот на нивниот задник, неспособни, без никаков сон и визија за иднината, деца чие егзистенција е сведена на површно плискање во водите на животот.
А тоа никој не го гледа и тоа ме плаши најмногу на свет дека кога ќе го видиме ќе биде прекасно .
Мрачен свет не чека со вакви генерации ... многу мрачен .
Без сон , без визија ние сме сјебани иднината е сјебана, еднина надеж ми е дека нема да ја дочекам мојата 50 та година и со тоа да гледам како овој свет иде у курац.

Немој така голем песимист си ти, но ова е претерано.

Не значи дека ке е се така црно, напротив јас мислам дека идните генерации кај нас ке бидат во подобро светло подобра иднина,
Мислам дека наредните генерации се повеке ке ја отфрлат конзервативноста и простатилокот кој за жал сега владее со голем процент кај старите а и дел кај младите генерации кој овие несвесно им го наметнуваат.
За некој како мене роден кога рикна чернобил, пораснат во време на Југославија и комунизам, созреан во време на транзиција, или трансформација за 120 степени општествено, не е тешко да ги разберам и едните и другите, сепак се вртам кон иднината и модерниот начин на живеење.
младиве денес имат порелаксирани неконзервативни односи едни према други, и фамилијарно, имат компјутери пристап до интернет телевизија, учат странски јазици и и го согледуваат светот од посебен агол, тоа многу ке им помогне во понатамошното градење на личноста,
што подалеку од религиите глупите традиционални дискриминации, верски, национални, или расистички толку подобро, бар јас така гледам на тоа, а и убеден сум дека ќе се гордееме со нив....

Немој така голем песимист си ти, но ова е претерано.

Не значи дека ке е се така црно, напротив јас мислам дека идните генерации кај нас ке бидат во подобро светло подобра иднина,
Мислам дека наредните генерации се повеке ке ја отфрлат конзервативноста и простатилокот кој за жал сега владее со голем процент кај старите а и дел кај младите генерации кој овие несвесно им го наметнуваат.
За некој како мене роден кога рикна чернобил, пораснат во време на Југославија и комунизам, созреан во време на транзиција, или трансформација за 120 степени општествено, не е тешко да ги разберам и едните и другите, сепак се вртам кон иднината и модерниот начин на живеење.
младиве денес имат порелаксирани неконзервативни односи едни према други, и фамилијарно, имат компјутери пристап до интернет телевизија, учат странски јазици и и го согледуваат светот од посебен агол, тоа многу ке им помогне во понатамошното градење на личноста,
што подалеку од религиите глупите традиционални дискриминации, верски, национални, или расистички толку подобро, бар јас така гледам на тоа, а и убеден сум дека ќе се гордееме со нив....
dude look around you ...еби тоа што го рчкам другар ти
just look around you .
Смрди од секоја ебана пора, шахта, политичка емисија, живот. Сите знаат дека смрд, никој не се бори за да прекине да смрди и да не гуши сите. Никој не превзема иницијатива не само овде туку и на запад. Германија за пример ја земам, никој не рече а за кризита се очекуваа штрајкови ама на крај ништо. Работите сеа велиш дека се акутни а јас гледам проблем кој ќе стане хроничен. Ако младите не знаат да се борат со своите проблеми како ќе се борат утре за подобро општество и за себе?!
Да знаат повеќе од мене и тебе за компјутери ама за светот кој живеат и како го добиле тој свет? Го добиле пошто нечии баби и дедовци решиле да покажат среден прст на локалните моќници, а неколку од нив и на глобалните. Е тоа не го знаат како да се спротистват на неколкумината кои не дупат у здрав мозок и го користат фактот дека сме исплашени за своите работи, предмети, љубовници, рчки , курови. Ете тоа е проблемот ги учиме да се покорат и да не гледаат подалеку од својот гз, можат сами без другите, а у курац без другите се ништо. Индивиуализмот е добар за тоа што ти го говориш во постот. Ама не е добар кога станува збор за твојата заедниоца и општество. Ги учиме на екстремен индивидуализам и себичност. А тоа утре ќе ни се наплати . Да можеме да се лажеме дека се полиберални бла бла ама реалноста е дека тој либерализам доаѓа не од тоа што се самосвесни туку од тоа што курот ги боли за другите и нивната несвесност дека сами си копаат гроб со тоа .

Само погледни колку веднат глава секој ден за да сабјата не ги исече.

Just look ... and you expect a bright future for god sake you are blind then .

Топката е на компјутерот нели ја гледате:pos2: сега е поинтересно уше од мали нозе да се седи на мсн и фб а игрите на пс се вистинска рекреација:toe:.. Веќе и бебињата почнаа да имаат фб али тоа е тоа нели сме земја на информатичарите :pos2:

Се уште се потсекам на разните игри на улица како што се криенка,брканица,ластик џамлии ова она...ах тие времиња како вчера да ги доживував,сакам да се вратат тие денови и повторно да уживам во тие игри:pipi:
Но,како што спомнаа некои сега се се повеке на компјутер играат игрици како кантер страјк,супер марио ова она...а не излегуваат надвор да ги фати сонцето или да го дувне ветерот туку се плаши како што се вели"некој ке му го грабне пцто".
Имам еден пример ама и девојчето не е ама баш ни малку воспитано,нејзините родители не ја воспитувале.Се однесува како машко,само со момчиња се дружи,во својата кука има 5 фудбалски топки од секоја фудбалска лига од Европа замисли ти тоа.Ја изнесува надвор ја шутираат на два-три пати и топката ја пукнат,па ајде уште една па друга па трета.И кога и ја купија последната фудбалска топка и купија и компјутер на седум години па и плус тоа интернет и ставиле(топката секако ја остави и седна на компјутерот):tapp:просто не ми се веруваше кога ми кажаа.Се запрашав па дали тие родители знаат што се случува со нејзиното дете?секогаш кога доагаше со нејзината братучетка која ми е другарка постојано збореше за тие игрички и се тепаше:tapp:на интернет да не кажувам колку седи.Пред школо и после школо.Значи денеска Компјутерот односно интернетот рулз:toe:Можеби забегав од темата ама кажав пример.

топката на децата од дамна ја снема.. компиутерот го гледаат и како фудбал и ко баскет и ко СЕ.. компиутеризацијава некако колку е позитивна толку е и негативна ко шо можам да видам.

Имам братучед кој е 6 години. Секој викенд бидејќи не е на училиште доаѓа кај мене за да игра кантер на компјутер. Не дека дома немаат компјутер имаат 2 лаптопи и едно старо пц ама неговите сестри се поголеми едната на факс другата средно и не му даваат да ѓи чепка лаптопите бидејќи ги крши од земја како порцелан. И сега зборот ми е, дете од 6 годинки кое уште незнае како се вика игра кантер и тоа кога ќе дојде на пример во петок после училиште игра до сабајле до 3-4 часот, додека седам јас пред компјутер и тој седи и пука кантер цело време без престан, единствена пауза му е само кога ќе стане да јаде или да иде до вц толку. И кога ќе стане следниот ден уште нерасонет веднаш трча пак на компјутер како мислиш некој ќе му го зема. Сум зборел со неговите родители а и на моите дека не е добро толку многу време да троши пред компјутер, ама никој не те сфаќа, сите велат нека си игра така ќе биде мирен нема да прави бељи. Извинете но, јас кога бев толку мал не се сеќавам да седев пред компјутер 10-12 часа на ден само за да играм некоја пуцачка игра, уствари јас ни немав компјутер во тоа време. Кога јас бев мал по цел ден бев надвор од дома со маалски другарчиња и правев бељи, си играв надвор по цели денови, додека си сеуште мал треба да го искористиш тоа време од животот бидејќи после е веќе касно. И сега што може да заклучиме од сево ова? Дека ако братучед ми продолжи со овој начин на живот да расте пред компјутер тогаш тешко му се пишува. Недај боже кога ќе порасне уште малку ќе стане некој фрик и ќе биде влезен во некој филм или поточно во виртуелниот свет од кој тешко ќе може да излезе. Мене тоа воопшто не ми се допаѓа, но гледам дека во денешно време повеќето од малите деца така растат со компјутер уште на 5-6 години и ајде.:toe::toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom