deXterche напиша:
Ај ако знае некој да објасне како се поврзуваат повеќе компјутери во мрежа со swich (да имаат ADSL конекција). И како се сетираат.
Е па вака декстеру
Имаш 3 начина со Router , преку gateway , и со самостојно конектирање
1.Рутерот е машина која изиграва gateway и која дели интернет на останатите. За огромни мрежи е пожелно да се набави рутер. Рутерот се конектира на свич, и преку WEB интерфејс се дотерува. обично адресата на гејтвејот е 192.168.1.1 а DHCP сервисот сам го препознава. Значи немаш потреба од статични IP на компјутерите ( јас секогаш користам статични)
2. Да користиш еден компјутер како сервер ( гејтвеј за интернет).
а) Вака конфигурирај го Gateway PC-to (од кое другите ПЦ-а ќе земаат интернет)
на активната АДСЛ конекција поставуваш Sharing. Одиш на конекцијата:
десен клик => Properties => Advanced (tab) => означуваш allow other network users to connect through this computer's internet connection, стискаш ок и готово
потоа најпожелно е да наместиш статична IP адреса на LAN:
Control Panel => Network connections => десен клик и Properties на мрежната картичка => во General tab бараш Internet Protocol (TCP/IP) и кликаш во PROPERTIES => во General tab избираш Use following IP address: => во полето IP Address пишуваш 192.168.1.1 (стандардна IP адреса на еден гејтвеј , а можеш да бираш и друга) => во полето во истиот прозорец SUBNET MASK внесуваш 255.255.255.0 => полето за gateway го оставаш празно. => Притискаш ОК и готово.
б) Конфигурација на останатите PC (оние кои ќе користат интернет од серверот)
Control Panel => Network connections => десен клик и Properties на мрежната картичка => во General tab бараш Internet Protocol (TCP/IP) и кликаш во PROPERTIES => во General tab избираш Use following IP address: => во полето IP Address пишуваш адреса на LAN-от ( различна од сите останати компјутери на пр. 192.168.1.2 ,192.168.1.3 , 192.168.1.4 во зависност колку PC-ја имаш) во полето во истиот прозорец SUBNET MASK внесуваш 255.255.255.0 => во полето за GATEWAY ја внесуваш адресата од SERVER-компјутерот ( во нашиот случај 192.168.1.1) => потоа кликаш Use the following DNS server addresses и тука доколку ги знаеш можеш да ги внесеш ДНС серверите на МТ-НЕТ (или доколку користиш друг провајдер неговите ДНС-сервери), а најпожелно е да ја отчукаш адресата од серверскиот ПЦ, во наш случај 192.168.1.1. => притискаш ОК
И готово кога на сервер-пц ќе конектираш интернет сите останати ќе влечат конекција од него.
3. Самостојно конектирање не би ти препорачал бидејќи со МТ-НЕТ ( доколку го користиш) не е сјајно. И често има проблеми кога повеќе компјутери ќе сакаат да се конектираат , а некогаш е и невозможно. А добрата страна е што секој компјутер ќе има различна WAN адреса ( адреса на интернет рутираните пакети).
Control Panel => Network connections => Add new connection => Connect to internet => Set up my connection manually => Connect using a broadband connection that requires a user name and password => isp name одбираш по желба => username (доколку си на МТ-НЕТ АДСЛ)
username@mt.net.mk => password ти си знаеш => Next => finish
И пробај паралелно на повеќе компјутера да конектираш ..
Ова се трите начини, има и повеќе на пр. земање на интернет преку прокси сервер подигнат на локален сервер-ПЦ ама овој начин не ти го препорачувам дека користи многу ресурси од серверот. Ако има нешто нејасно слободно прашај ме , и барем дај ми едно зелено за ова