Kаков народ биле средновековните МАКЕДОНЦИ?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Иван Камениат, солунчанец кој себеси се декларирал како Македонец, ја има напишано историјата за Солун во 904 г., при неговата опсада од страна на Арапите. Имено, Арапите во 904 г. го зазеле Солун, сите солунчани што ги затекле во градот ги испоубиле или продале како робје, додека најголем број од солунчаните претходно пребегнале по македонските кнежевства, по планините: струмјаните, ринхините и драговитите. Тој го опишува и карактерот на Македонците и македонските власти од 10 век, па пишува:

...На запад (од Солун) се простира една рамнина, која завршува до едни други планини, каде се издига еден град, нарекуван Вероја (Бер), град познат како по жителите, така и по сите особини, со кои може да се пофали еден град по конструкција. Во средното пространство на таа рамнина, се наоѓаат некои распрснати села, од кои едни близу до градов (Солун), нарекувани со име драговите и сагудати, потчинети на градов, други пак плаќаат данок на соседниот Скитски-бугарски народ, кој не е далеку. Инаку селата живеат по соседство едни со други, па како и бидува, неретко влегуваат во сродство едни меѓу себе и со солунчаните, а тргуваат со бугарите....[79. Joannes Cameniata, De excidio Thessalonicensi, cap. 6, в изданието на Theophanis Contin., ed. Bon., p. 498. T. Tafel, De Thessalonica eiusque argo, Berolini, 1839, p. LXXVII — LXXVIII, et p. 252. ].

Гледајки дека Солун ќе биде заземен од Арапите, солунчаните решиле да побараат помош од околните Македонци т.е. од македонските кнежевства, пред се од Стримионската тема (денеска пиринска Македонија и источна егејска Македонија). Но, Македонците од околината не се одзвале на повикот на помош на солунчани, а Камениат пишува: "тоа стана поради тоа што некои од нив се прости, а кнезовите им се многу лоши; тие (кнезовите) си ја ставаат сопствената корист над општото добро, имаат обичај да прават зло на соседите, да се залагаат да добиваат подароци и не се занимаваат со ништо друго освен со сопствениот имот....
...На Војводата (струмјански-стримионски) не му беше гајле за загунувањето на еден таков град и не се погрижи тој, ниту некој од неговите потчинети да дојде и да помогне во таквата беда на нас опсадените, но како не залажуваше сите со надеж дека ќе пристигне на помош, дури до последниот ден на војната тајно го постигна злото намислено против нас и многу се потсмеваше на несреќата која не измачуваше [J. Cameniata, ibid., p. 5152–19].

Јужните Македонци биле разделени меѓу Бугарите и Византијците, но тоа ропство не било класично, ами под ропство се подразбирало плаќање данок на Бугарите и Византијците, за да не бидат напаѓани (типично македонче, не смее да се бори!). На Византија плаќале данок Драговитите и Сагудатите, додека северно од нив била Стримионската тема каде Ринхините, Смолјаните и дел од Струмјаните (пиринска Македонија) плаќале Данок на Бугарите. Македонците си имале целосна автономија, со свои кнезови и војводи на чело на кнежествата, а Бугарите и Византијците не им се мешале во уредувањето на кнежествата, ниту имале свои војски таму [81. L. Niederle, 425—428].

Уште еден важен историски факт е тоа што Македонците во 10-от век имале и своја посебна црковна организација, во времето кога Бугарите веќе имаат оформена бугарска канонски призната Црква, и покрај тоа што северна и центрлна Македонија биле окупирана од бугарската држава. Во Житието на Св. Наум Охридски се зборува за „епископ Словенски” Марко, четврт епископ на Словените од Девол, што јасно кажува дека средновековните Македонци имале религиска автономија, како посебен етникум во рамките на средновековна Бугарија од 10от век (Извор: „Житието на Св. Наум Охридски”, „Спомен за нашиот преподобен отец Наум”, 10 век, Охрид). Да биле средновековните Македонците потчинети на бугарската или ромејската црква, тогаш, би биле покорни на бугарскиот преславски или ромејскиот константинополски патријарх, и нив би ги славиле и спомнувале по пишаните документи.


Впрочем, во целата средновековната книжнина од Македонија никогаш не се спомнуваат верски лидери од соседните народи, како бугарските или византиските патријарси, но се спомнуваат само државните лидери на окупаторите на македонската земја, бугарскиот и византискиот император. Сите средновековни автори од Македонија, обично, своето пишано дело го завршуваат со годината, името на политичкиот и верскиот лидер (по духовната традиција се пишува и името на нивниот верскипастир) кога е завршено делото или пак настанот што е опишан; како нивен верски пастир секогаш се опишани охридските словенски епископи. Се забележува прифаќањето на световната власт на окупаторските сили, но не и на дyховната власт и некаква верска автономија која се уште не е доволно истражена.

:je: :je: :je:
 
Член од
12 јуни 2006
Мислења
232
Поени од реакции
31
- Aj koga ke zavrsi fudbalskoto prvenstvo fino objasni mi sto narod bile toa Vizantijcite.
(PORAKATA E ZA BITUSANEC):kez:
 
Член од
18 април 2005
Мислења
25
Поени од реакции
0
Да

Taкова нешто като средновековни македонци като отделна нација не е имало и нјама да има!В среднивековието в Македонија са живели б'лгари ,г'рци,власи и др. като б'лгарите са били мнозинство!Другото е художествена измислица за прости и неуки хора!
 
Член од
20 јуни 2006
Мислења
7
Поени од реакции
0
e pa nema, a vlasite od makedonia sa potomcite na antickite makedonci
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Kuber напиша:
Taкова нешто като средновековни македонци като отделна нација не е имало и нјама да има!
E си се зезнал, еве на форумов имаш жив доказ во нас дека има. Земи прочитај и друга литература, не само од бугарски историчари, ќе се препородиш со ново знаење, досега неоткриено од тебе.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Lichno citirav na forumov barem 5-6 srednovekovni istorichari i hronichari koi pishuvaat za Makedonci -- na primer "Timarion" spomenuva "makedonski narod"; Jovan VI Kantakuzen koj ja locira Makedonija vo istoriskite granici; Pavl Mavrocen isto taka; itn.

Medju vizantijskite avtori koi go animiraat imeto Makedonija i etnonimot Makedonci e ucheniot EFREM vo vtorata polovina na 13. i pocetokot na 14. vek. Okolu 1313 godina, toj napisal hronika vo stihovi vo koja se zboruva za istorijata na rimskite i vizantiskite carevi do 1261 godina. Opisuvajkji go padjanjeto na gradot Solun pod vlasta na Normanite 1185 godina, toj kje soopsti:

"Lele, lele, zazemen e onoj grad Solun, velam metropolata na Makedoncite."

Znachi Bugarot "Kuber" i takvite kako nego treba da svatat deka lagata e laga, kolku i da ja povtoruvaat. Zatoa, ajde malku po-konstruktiva diskusija.
 

India

'vamos a la playa'
Член од
17 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
4
Srednovekovnite Makedonci se svoeviden hibrid megu antickite Makedonci i nekoi doseleni slovenski pleminja koi so tek na vreme celosno gi pokorile. Osven toa nekoi istoricari smetaat deka Slovenite mnogu porano se doseleni ali toa se samo seuste nedokazani teorii.Koj gavol ke gi znae koj so kogo pravel deca. Site sme hibridi. Nejkam sega da se somnevate dali ste Makedonci ili ne. Samo sto do Samoil, a i nekoe vreme po nego nie seuste sme bile nekolku pleminja koi ziveele na teritorijata na Makedonija koi toj uspeal da gi obedini protiv neprijatelite(Vizantijci, Bugari i koi se ne).Razvivanjeto na nacionalnata svest doaga podocna.
 
Член од
12 јуни 2006
Мислења
232
Поени од реакции
31
India напиша:
Srednovekovnite Makedonci se svoeviden hibrid megu antickite Makedonci i nekoi doseleni slovenski pleminja koi so tek na vreme celosno gi pokorile.Osven toa nekoi istoricari smetaat deka Slovenite mnogu porano se doseleni ali toa se samo seuste nedokazani teorii.Koj gavol ke gi znae koj so kogo pravel deca.Site sme hibridi.Nejkam sega da se somnevate dali ste Makedonci ili ne. Samo sto do Samoil, a i nekoe vreme po nego nie seuste sme bile nekolku pleminja koi ziveele na teritorijata na Makedonija koi toj uspeal da gi obedini protiv neprijatelite(Vizantijci, Bugari i koi se ne).Razvivanjeto na nacionalnata svest doaga podocna.
Tragicno e kolku ne se upotrebuva sopstvenata glava, veruvate na toa sto ve ucele na casovi.
"Vizantija" i "vizantijci" se termini od 19 vek, izmisleni od angliskite, francuskite i germanskite masoni. Toa bilo Istocnoto Rimsko carstvo, najdolgotrajnata hristijanska imperija (podocna ortodoksna ili pravoslavna) koja bila konglomerat od narodi megu koi najbrojni bile Makedoncite, so svoi dinastii.

Da tvrdi denes nekoj deka Makedoncite dosle od zad Karpatite, kako nepismeni, nekrsteni mnogubozci, i im nametnale na "starosedelcite" Makedonci, (koi patem, bile gavni vo najgolemata imperija vo toa vreme) jazik i kultura e prilicno nezdravo. -Toa ti e kako da tvrdis deka Portugalcite dosle od Brazil, Spancite od Meksiko.
 
Член од
12 јуни 2006
Мислења
232
Поени од реакции
31
Kuber напиша:
Taкова нешто като средновековни македонци като отделна нација не е имало и нјама да има!В среднивековието в Македонија са живели б'лгари ,г'рци,власи и др. като б'лгарите са били мнозинство!Другото е художествена измислица за прости и неуки хора!
Dali vo bugarija ima bugari-muslimani?
 
Член од
12 јуни 2006
Мислења
232
Поени од реакции
31
KRIS напиша:
e pa nema, a vlasite od makedonia sa potomcite na antickite makedonci
- Vlasite se najverojatno starite grci (Elinite) ili dojdenci so rimskata vojska (Etrurci). Vo sekoj slucaj mnogu interesni.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Мое мислење е дека античките македонци имале сличен јазик како што е денес влашкиот. А колку што знам јас Власите се остатоци од Римската империја шт само го потврдува фактот дека и римското царство било македонско царство.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
ZOTE напиша:
Мое мислење е дека античките македонци имале сличен јазик како што е денес влашкиот. А колку што знам јас Власите се остатоци од Римската империја шт само го потврдува фактот дека и римското царство било македонско царство.
Zote, ako e toa kako sto velis kako gi objasnuvas toponimite kako Mircin(os), Dober(os), Skupi, Bylazora koi imaat makedonski koren?? Da ne go spomnam i Gord(ium) vo Mala Azija...

Do 13ti vek romejskite (vizantiskite) istoricari pisuvaat za makedonsko i slovensko naselenie edno do drugo no Makedoncite kako dominantni. Posle 13 vek slovenite se gubat kako entitet i ostanuvaat samo Makedoncite taka da e mnogu jasno sto se slucilo... ova sum go proveril vo poveke dokumenti...
 
Член од
20 јули 2006
Мислења
2
Поени од реакции
0
Все ми е таја за вас каквито искате се чувствајте Македонци ако искате и Марсијанци ! Но за бога братја не крадете и не преиначавјте б'лгарската историја!
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
25
Поени од реакции
0
xenon напиша:
Все ми е таја за вас каквито искате се чувствајте Македонци ако искате и Марсијанци ! Но за бога братја не крадете и не преиначавјте б'лгарската историја!
Сте се покажале вие какви браќа сте низ историјата и вие и останатите, кога треба некој да се бори со вас, тогаш сме браќа, после тоа сме бугари, срби и грци. А за крадење историја НЕ СЕ НИ ОСМЕЛУВАЈ да јадеш лајна. Да те подсетам само дека текстот на една од "Вашите бугарски песни" иде МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ, китка шарена.....

Колку што гледам ни сега не се штедите многу да крадете од други, пола од таа курварница на телевизија наречена "Планета" пеат србски турбофолк. Нема да се изненадам ако за 20 години почнете да тврдите дека Цеца е бугарка.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Silen напиша:
Zote, ako e toa kako sto velis kako gi objasnuvas toponimite kako Mircin(os), Dober(os), Skupi, Bylazora koi imaat makedonski koren?? Da ne go spomnam i Gord(ium) vo Mala Azija...

Do 13ti vek romejskite (vizantiskite) istoricari pisuvaat za makedonsko i slovensko naselenie edno do drugo no Makedoncite kako dominantni. Posle 13 vek slovenite se gubat kako entitet i ostanuvaat samo Makedoncite taka da e mnogu jasno sto se slucilo... ova sum go proveril vo poveke dokumenti...
ZOTE

Како прво Александар Македонски е по потекло од племето Илири за кое знаеме дека се денешните Албанци. Ако споредиш Влашкиот и Албанскиот јазик ќе најдеш многу сличности, дури кога ќе слушнеш Влашки ти треба неколку минути да сватиш дека тоа не е Албански јазик. До доаѓањето на Турците на овие простори немало муслимани, па така и асимилирањето на Албанците од страна на Турците било неминовно. Како второ Албанија е вештачка држава, а и самиот збор Албанија "значи висок планински човек" (ова го има изјавене еден наш академик по повод докажување на Скендербрг дека бил Македонец). Така да на Балканот се е измешано, не викам јас дека сите Албанци се македонци, но тие со плави коси и бел тен со сигурност се Антички Македонци. како пример ќе го земам Артим Шаќири кој не само што личи на Антички Македонец туку и зрачи со таква енергија. Така да се чека се да си дојде на свое место во овој Хаос наречен Балкан.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom