J
Johnny Stulic
Гостин
Никој никогаш не не признал, ние сме им биле трн во око и непобитна реалност во 1944-та!
Гаро не те разбирам како не не признал.
Нели бевме Социјалистичка Република Македонија со главен град ,со училишта и универзитети на Македонски јазик рамноправни со сите останати што се одднесува на политичко уредување.
Сме биле реалност не викам не затоа и постоиме ,не знам какво би било сценариото ако не сме влегле во таа федерација јас мислам повеќе од црно од причина што 44-та овдека имало неписмена раја за разлика од господичните од Загреб кој имале сопствена аристрократија и Србите кој сепак биле за некој степен повеќе школовани и Словенците кој веќе зборувале германски и имале свои држави(Кралство СХС),сепак одлучиле дека таа федерација е најдобро решение, овде кај нас било чемер,јад и смрт мислам сплет околности имало балкански војни,нешто што можело да се научи било единствено во Бугарија или Србија или пак тоа кај нас што се учело било од Српско-Бугарски даскали кој нормално си ја наметнувале нивната национална свест,дури и тие што гинеле јуначки во Втора светска голем дел гинеле за партијата и нејзината кауза.
И сега ако сакаш ти да ми кажиш дека со неписмена раја и со еден Ченто и со народ кој не знаел дали е Бугарин,Србин,Комунист,Албанец,Влав,Македонец ние ќе сме успееле да создадеме од Вардарска Бановина сопствена независна Македонија јас не верувам овде само би се продолжиле братоубиствените војни и би се случил втор Букурешт и ајт у курац.
Ако одиш на теза дека сами го изборивме статусот на рамноправна република во бивша Ју тука те поддржувам(сепак и Тито го прогонувале духовите од Могилата на непобедените не можел да замижи на фактот дека сме биле рамноправни во борбата) сепак темава се работи за Тито јас мислам дека изиграл позитивна улога за Македонија,што се вика не зеде под заштита си плаќавме рекет у Београду како и сите останати крај краева сега не не сакаат ни рекетари(НАТО).