Јосип Броз Тито - Црвено и Црно

Какво е вашето генерално мислење за Тито?

• Позитивно, направил добри дела за Македонија и Македонците.

Гласови: 30 37,5%
  • Негативно, им наштетил на Македонија и Македонците.

Гласови: 39 48,8%
  • Немам став.

Гласови: 11 13,8%

• Вкупно гласачи
    80
Никој никогаш не не признал, ние сме им биле трн во око и непобитна реалност во 1944-та!

Гаро не те разбирам како не не признал.

Нели бевме Социјалистичка Република Македонија со главен град ,со училишта и универзитети на Македонски јазик рамноправни со сите останати што се одднесува на политичко уредување.

Сме биле реалност не викам не затоа и постоиме ,не знам какво би било сценариото ако не сме влегле во таа федерација јас мислам повеќе од црно од причина што 44-та овдека имало неписмена раја за разлика од господичните од Загреб кој имале сопствена аристрократија и Србите кој сепак биле за некој степен повеќе школовани и Словенците кој веќе зборувале германски и имале свои држави(Кралство СХС),сепак одлучиле дека таа федерација е најдобро решение, овде кај нас било чемер,јад и смрт мислам сплет околности имало балкански војни,нешто што можело да се научи било единствено во Бугарија или Србија или пак тоа кај нас што се учело било од Српско-Бугарски даскали кој нормално си ја наметнувале нивната национална свест,дури и тие што гинеле јуначки во Втора светска голем дел гинеле за партијата и нејзината кауза.

И сега ако сакаш ти да ми кажиш дека со неписмена раја и со еден Ченто и со народ кој не знаел дали е Бугарин,Србин,Комунист,Албанец,Влав,Македонец ние ќе сме успееле да создадеме од Вардарска Бановина сопствена независна Македонија јас не верувам овде само би се продолжиле братоубиствените војни и би се случил втор Букурешт и ајт у курац.

Ако одиш на теза дека сами го изборивме статусот на рамноправна република во бивша Ју тука те поддржувам(сепак и Тито го прогонувале духовите од Могилата на непобедените не можел да замижи на фактот дека сме биле рамноправни во борбата) сепак темава се работи за Тито јас мислам дека изиграл позитивна улога за Македонија,што се вика не зеде под заштита си плаќавме рекет у Београду како и сите останати крај краева сега не не сакаат ни рекетари(НАТО).

Тито е предводник на антифашистичката борба на народите на бивша Југославија. Под негово водство се извојувани брилијантни победи... За тоа може да се пишува на долго и нашироко...
За повоена Југославија има различни мислења, но не треба да се заборави историскиот контекст на неговото владеење.
А ова насловот на темата, Црвено и Црно = документарецот на А1, т.е. четничкиот поглед на овој историски период. Не знам зошто се даваше(не знам дали уште се прикажува) на наша национална ТВ? Немаме ли ние наши историчари? Неможеме ли ние да направиме еден документарец?

Емисијата сеуште се емитува на А1 ТВ секоја сабота во 18,00 часот, а не би се сложил со тебе дека е четнички поглед, туку еден објективен приказ на Тито, т.е. истакнати се и неговите позитивни и неговите негативни страни. Значи, заклучокот е, се работи за крајно контроверзна личност. За да направиме ваков документарец, треба да има заедничка соработка помеѓу пројугословенските историчари и оние кои ги знаат и позитивните и негативните страни на Тито.

абе вмровчиња вмровчиња,ете до кое дереџе не донесовте
абе думам,иако бев мал на времето ко че се одеше во солун и лерин на шопинг абе полни куфери се земаа,секој грк викаше ајде македонче ела кај мене.на граница?која граница бе,само ја покажуваш петокраката и се ти е отворено.а сега? вашите браќа,да да браќа,бугарите ни опнаа визи и не заебаваат ко шо че му текни!кој смееше бе да се заебава со нас тогаш?до москва појдов со воз,еден попреку не ми се испули.овие комшииве од запад(ај да не именувам)не смееа А да речат,види вие квазинационалисти шо напрајвте,двојазичност секаде,знамиња со орли на секој чекор,срамота,па уште имате лице да плукате по чоеко шо овозможи нормален развој на Македонија,којзнае како че не викаа сега да не беше Тито......

image.php

:tv:

Него... има разлика меѓу Југословен и Македонец, а за нас границите беа отворени како?

Второ, драга Џејн. Косово е заслуга на? :wink:

Двојазичност и во СФРЈ имаше... :toe:

Ај премногу се разборев.... па па

абе вмровчиња вмровчиња,ете до кое дереџе не донесовте
абе думам,иако бев мал на времето ко че се одеше во солун и лерин на шопинг абе полни куфери се земаа,секој грк викаше ајде македонче ела кај мене.на граница?која граница бе,само ја покажуваш петокраката и се ти е отворено.а сега? вашите браќа,да да браќа,бугарите ни опнаа визи и не заебаваат ко шо че му текни!кој смееше бе да се заебава со нас тогаш?до москва појдов со воз,еден попреку не ми се испули.овие комшииве од запад(ај да не именувам)не смееа А да речат,види вие квазинационалисти шо напрајвте,двојазичност секаде,знамиња со орли на секој чекор,срамота,па уште имате лице да плукате по чоеко шо овозможи нормален развој на Македонија,којзнае како че не викаа сега да не беше Тито......

Ili carstvo Makedonija ili Bundes Republik Makedonien...

Никој никогаш не не признал, ние сме им биле трн во око и непобитна реалност во 1944-та!
ako sme bile nikoj inisto vo1944 ta togas sto sme bile po 1944 ta pa garfild TITO sto izgradi za negovoto vladeenje vo Makedonija denesnava vlast ne moze da go okreci.po zemjotresot 1963 ta godina vo cie ime se grdese Skopje dali znaes?:uvo::uvo:

image.php

:tv:

Него... има разлика меѓу Југословен и Македонец, а за нас границите беа отворени како?

Второ, драга Џејн. Косово е заслуга на? :wink:

Двојазичност и во СФРЈ имаше... :toe:

Ај премногу се разборев.... па па

еџ сега не знам како да го напрам то мултицитат,ама ај це се снајдиме некако
0)сум го згрешиЛ ников ,нема врска
1)на пасошите пишуваше СФР Македонија,сите граници беа отворени,сега пишува Р Македонија,сите граници се затворени:toe:
2)за косово појма немам шо се случувало,а и не ме интересира
3)каква двојазичност?македонски и српско-хрватски така?па колку шо думам во Федерацијата живееа и срби и хрвати,а сега не сме Федерација(барем не сеуште,а како шо е тргнато...) за албанците да имаат свој јазик.....

ako sme bile nikoj inisto vo1944 ta togas sto sme bile po 1944 ta pa garfild TITO sto izgradi za negovoto vladeenje vo Makedonija denesnava vlast ne moze da go okreci.po zemjotresot 1963 ta godina vo cie ime se grdese Skopje dali znaes?:uvo::uvo:

Ние не сме биле никој и ништо, ние сме им биле трн во око, не ме цитирасј погрешно.

Скопје не се градеше поради Тито,л туку поради определбата на ООН за помош при катастрофи.

Јасно!

П.С. Поради јебен Тито немаме седиште не ООН во Скопје, иако било во план. Место Виена.

Зошто? Да не им се дадело премногу знаечење на македонците и Макеоднија, оти тоа водело кон јавување на ненародни мисли и идеи за обновување на етничка Македонија........итн.

Читајте малку историја и архиви...меѓу редови, а не србославски учебници.

еџ сега не знам како да го напрам то мултицитат,ама ај це се снајдиме некако
0)сум го згрешиЛ ников ,нема врска
1)на пасошите пишуваше СФР Македонија,сите граници беа отворени,сега пишува Р Македонија,сите граници се затворени:toe:
2)за косово појма немам шо се случувало,а и не ме интересира
3)каква двојазичност?македонски и српско-хрватски така?па колку шо думам во Федерацијата живееа и срби и хрвати,а сега не сме Федерација(барем не сеуште,а како шо е тргнато...) за албанците да имаат свој јазик.....

Супер ти е никот, ајде малце да си “играме“.. ама со аргументи:

Југословенски Пасош од 1986 со Грчка Виза

dok-yupassport1.JPG

dok-yupassport2.JPG

korice400.jpg

prvaSTR400.jpg

СФР Македонија?

И видиш, српско-хрватскиот беше службен јазик и покрај тоа што тука немало значајно срско-хрватско малцинство, како што е денес албанското.
А статусот на Косово како автономна покраина чинам конкретно е Титова заслуга.

dok-yupassport1.JPG

dok-yupassport2.JPG

korice400.jpg

prvaSTR400.jpg

СФР Македонија?

И видиш, српско-хрватскиот беше службен јазик и покрај тоа што тука немало значајно срско-хрватско малцинство, како што е денес албанското.

Ovoj Pasos, cinis bese so biometricki podatoci, koj zaedno so integriranoto granicno upravuvanje, borbata protiv korupcija, nezavisnoto sudstvo,sprecuvanjeto na trgovijata so belo robje i narkoticni sredstva, im obezbeduvase na togasnite gragjani patuvanje bez vizi....:pos2::pos2:
Dali da places ili da se smees so ovaa kvazi federacija narecena EU..

Во 1974 година Косово се стекнува со статусот „социјалистичка автономна покраина“ на Србија и Југославија, и во нејзе покрај српскиот официјален јазик ќе стане и албанскиот.

извор

Во 1974 година Косово се стекнува со статусот „социјалистичка автономна покраина“ на Србија и Југославија, и во нејзе покрај српскиот официјален јазик ќе стане и албанскиот.

извор
Toa traese 10 godini, potoa vo 80tite, koga se smeni nacinot na rakovodenje so Yugoslavija po smrtta na Tito, Srbite, i rekoa "pu pu nevazi" na taa deklaracija...

dok-yupassport1.JPG

dok-yupassport2.JPG

korice400.jpg

prvaSTR400.jpg

СФР Македонија?

можев да се заколнам дека пишуваше ср македонија на пасошо,ама то изгледа беше на личните карти.јбг моја грешка
најмногу ме буниш во врска со то српско-хрватскиот како службен јазик, тие биле мнозинство во цела федерација значи,во словенија било исто иако и таму немало значителен број
поентава ми е,Македонија не е федерација како што беше СФРЈ па да има повеќе службени јазици,значи не може да се меша постоење на српдко-хрватски + македоннски тогаш и македонски и некој друг јазик сега
за тоа со косово стварно не сум запознаен,така да не можам да прокоментирам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom