Јосип Броз Тито - Црвено и Црно

Какво е вашето генерално мислење за Тито?

• Позитивно, направил добри дела за Македонија и Македонците.

Гласови: 30 37,5%
  • Негативно, им наштетил на Македонија и Македонците.

Гласови: 39 48,8%
  • Немам став.

Гласови: 11 13,8%

• Вкупно гласачи
    80
Eve shto pishuva Tempo koga doadja vo Makeonija:

" Ako vo Partijata postojat pametni intelektualci (znachi ima i glupi- moja zabeleshka), sitnoburzoaski elementi, linijata kje ostane mrtva. Nasha glavna zadacha e: da se ischisti Partijata od tie elementi, da se stavi partijata vo zdravi rabotnichki race, makar shto tie rabotnici i ne znaat mnogu da zboruvaat."

izvor "Komunistichka intima" Dr.Jasna Koteska strana 184 izd. "Templum"

Човеков е бил штеточина од најголем вид. Хедонист пар екселанс.

Па кога ќе ја биде таа држава на која првиот човек кога ќе се качи на брод го нема дома да се врати 6-8 месеци? И не еднаш...него еднаш годишно по толку...како Васко Де Гама.

А за Македонците...штознам, повеќе штета отколку корист. Економски нарсиромашната република во Југославија.

Значи ти како што велиш ние секогаш сме тие што треба други да ги сфатиме зошто морале така да направат, а не онака како што требало да биде добро за нас. Ние сме тие што треба да разбереме дека 1913 година морале да не разделат, 1948 год, во граѓанската војна морал Тито да им сврти грб на Македонците и да им ја затвори границата, ние сме тие што требале да го примиме Темпо за да ни ја „реформира“КПМ оти ние сме глупи и не разбираме, ние сме тие што моравме да го разбереме градењето на тешката индустрија во т.н. петогодишни планови за обнова на СФРЈ да ја гради во Србија, Хрватска итн. ние треба да сфатиме дека морал да го уништи Ченто затоа што така морало да биде. Ние сме.... Ова е таа заблуда што Тито ни ја всади па сега многу негови наследници дипломци од кумровечката школа ни ги перат мозоците како мораме да правиме компромиси зошто така мора да биде. Ако ги ставиме нештата што Тито ги направи за Македонија и оние што не ги направи на кантар, ќе видиме дека тој всушност ништо конкретно не правеше за Македонија туку и она што го доби Македонија е благодарение на сопствените сили и напори на борците и хероите што се жртвуваа за Македонија. Тито повеќе доби од Македонија отколку што Македонија воопшто доби од него. Се што добивме беше заради тогашните гео-политички интереси на големите сили, но за жал изгубивме дупло. Тито е бледа дамка од нашата историја и никако поинаку.
Куре држисе до пивото пошо гледам од историја ти иде само минати пивски шишиња:pos2: Збориш за затворени граници,па како тоа бегалците ја преминале границата илегално? Ден денес во скопско Катланово има луѓе кој се обочувани во воените кампови,за борба во егејска Македонија мислам на егејци!! а за ченто едоставно брате работел против државата а секој кој работи против државата се знае шо го чека

Delot koj bese pod Srpskata monarhija, a koj potpadna pod rabotnickoto dvizenje(proleterijatot kako sto go narekuvas), se zdobi so sloboda za nacionalno,kulturno,jazicno i versko izrazuvanje.
Ne znam za koj prvicen dogovor zboruvas, so koj Zapadot sakal Makedonija da ja napravi slobodna i obedineta..koga znaeme deka vo 1948-1949 godina Anglija i Amerika bea tie sto pokraj Grcija frlaa bombi vrz Makedoncite vo Egejska Makedonija. Koj crn Zapad sakal Egejska da ja odvoi od Grcija?
1.Zapadot bese toj koj sto ne dozvoli Tito da gi poddrzi Egejskite Makedonci(Komunisti), vo borba za nivna sloboda , i toa preku direktni zakani.
Zapadot(pokraj SSSR) bese toj sto ne dozvoli sozdavanje na Unija pomegju SFRJ i Bugarija, so koja ke se sozdadese drzava od Jadranot do Crno more...

Ako veke spomnuvas nekakov dogovor od Zapadnite zemji za sozdavanje nezavisna Makedonija vo etnicki granici, redno e i da pokazes nekoj izvor/dokaz za tie tvrdenja...

1.Западот беше, но пред тоа Тито и Сталин многу лесно се откажаа од подршката на борбата на Македонците во Егејскиот дел заедно со КП на Грција и затворија граница. Плус спомени си и за изчезнатите офицери што сакаа да одат да го ослободат Солун.

1.Западот беше, но пред тоа Тито и Сталин многу лесно се откажаа од подршката на борбата на Македонците во Егејскиот дел заедно со КП на Грција и затворија граница. Плус спомени си и за изчезнатите офицери што сакаа да одат да го ослободат Солун.

Koi se tie isceznati oficeri????Dali si ti svesten deka na prostorot na egejska Makedonija vo toj moment koga "isceznatite oficeri " sakale da go oslobodat Solun imalo tri (3) divizii Britanski koi btw bile sojuznici na Jugoslovenskite Partizanski Edinici i go gonele zaednickiot neprijatel Germancite.SO sto toa "isceznatite oficeri" ke go oslobodea Solun???Kakov bil sostavot i brojnosta na edinicite na NOVM i POM vo Makedonija vo toj moment dali znaes???Kolkav broj pod oruzje sme imali togas???KOlku obuceni i iskusni borci sme imale?Kakva tehnika sme imale za da im potpreme na Britancite togas???
Aj ne tresete samo taka zeleni tuku malce i razmislete sto pisuvate i treba da ni bide jasno na site deka se ne e taka kako sto izgleda i deka sekogas rabotite ne izleguvaat taka kako nie sto sakame i treba da si znaeme kolku ni e dolga cergata.
Eve ti Krali Marko eden primer tebe denes za da razberes, zosto denes koga imame svoja drzava kolku tolku stabilna so priznaeni granici so svoja armija i narod ne trgneme da go oslobodime Solun???
Ajde odgovori mi na prasanjeto i samiot ke si dobies odgovor zosto togas ne sme trgnale da go osloboduvame SOlun.

Koi se tie isceznati oficeri????Dali si ti svesten deka na prostorot na egejska Makedonija vo toj moment koga "isceznatite oficeri " sakale da go oslobodat Solun imalo tri (3) divizii Britanski koi btw bile sojuznici na Jugoslovenskite Partizanski Edinici i go gonele zaednickiot neprijatel Germancite.SO sto toa "isceznatite oficeri" ke go oslobodea Solun???Kakov bil sostavot i brojnosta na edinicite na NOVM i POM vo Makedonija vo toj moment dali znaes???Kolkav broj pod oruzje sme imali togas???KOlku obuceni i iskusni borci sme imale?Kakva tehnika sme imale za da im potpreme na Britancite togas???
Aj ne tresete samo taka zeleni tuku malce i razmislete sto pisuvate i treba da ni bide jasno na site deka se ne e taka kako sto izgleda i deka sekogas rabotite ne izleguvaat taka kako nie sto sakame i treba da si znaeme kolku ni e dolga cergata.
Eve ti Krali Marko eden primer tebe denes za da razberes, zosto denes koga imame svoja drzava kolku tolku stabilna so priznaeni granici so svoja armija i narod ne trgneme da go oslobodime Solun???
Ajde odgovori mi na prasanjeto i samiot ke si dobies odgovor zosto togas ne sme trgnale da go osloboduvame SOlun.

За бројки незнам колкав број сме имале мислам , но верувам дека ако барале од нашите единици да одат на Сремскиот фронт и ако според сведочењата на нашите борци покажале голема храброст, тогаш зошто не би можеле да одат на Солун. Со оглед на тогашните моменти кога Грците и Бугарите биле заедно со Германците. Да не заборавиме дека и Тито и КПЈ и КПМ уште во стартот идејата за единствена Македонија ја прогласиле како непријателска и против сите тие се однесувале како предавници. Битно е што тогаш Тито како „вешт“ политичар во својата агенда на приоритети имал други планови.
Што се однесува до денешните прилики зошто не одиме на Солун. Затоа што овие денес и оние тогаш не се исти прилики. Тогаш Војската на НОБ и Македонските војници во неа излегоа како победници, само што испраќањето на емисари и менување на водачите на КПМ е направено токму со цел она за кое јас зборувам никогаш да не се оствари.

1.Куре држисе до пивото пошо гледам од историја ти иде само минати пивски шишиња:pos2: Збориш за затворени граници,па како тоа бегалците ја преминале границата илегално? Ден денес во скопско Катланово има луѓе кој се обочувани во воените кампови,за борба во егејска Македонија мислам на егејци!! а за ченто едоставно брате работел против државата а секој кој работи против државата се знае шо го чека

1. Да јас имам и гордо го дигам:baeh:.
Пиво не пијам, а границите биле затворени за дотур на оружје и помошен материјал за борците во Егејскиот дел на Македонија од страна на ФНРЈ.
За Ченто „пепел ти на устата“ и ако имаш барем малку Македонска самопочит ќе си ја повлечеш таа валкана мисла, а ако не ти сериозно имаш проблем со самиот себе и твојата припадност штом така можеш да се дрзнеш да зборуваш.
И на крај за информација веројатно моите години ќе ми дозволат и да ти кажам дека такво човече како тебе во поубертет веројатно подобро ќе му стои епитетот Куренце покрај твоето име.

За бројки незнам колкав број сме имале мислам , но верувам дека ако барале од нашите единици да одат на Сремскиот фронт и ако според сведочењата на нашите борци покажале голема храброст, тогаш зошто не би можеле да одат на Солун. Со оглед на тогашните моменти кога Грците и Бугарите биле заедно со Германците. Да не заборавиме дека и Тито и КПЈ и КПМ уште во стартот идејата за единствена Македонија ја прогласиле како непријателска и против сите тие се однесувале како предавници. Битно е што тогаш Тито како „вешт“ политичар во својата агенда на приоритети имал други планови.
Што се однесува до денешните прилики зошто не одиме на Солун. Затоа што овие денес и оние тогаш не се исти прилики. Тогаш Војската на НОБ и Македонските војници во неа излегоа како победници, само што испраќањето на емисари и менување на водачите на КПМ е направено токму со цел она за кое јас зборувам никогаш да не се оствари.

A bre Kralu Marko ti mene ocigledno me provociras i besmisleno si go trosam vremeto da ti objasnam nesto sto e jasno ko bel den.Kako mozele Makedonskite partizani da trgnat na Solun koga vo presret im isle pak povtoruvam so bukvi i brojki tri ( 3 ) Britanski divizii potpreni od plus edna mehanizirana divizija dodeka za vozdusnata superiornost ne treba ni da zboruvame vo korist sekako na Britancite.E sea se nesto sakas da kazes a nikako ne se iskazuvas do kraj prvo za nekoi "isceznati" oficeri pravis moabet, sega pak ako nekoj im naredil na nasive ke odele na Solun, koj toa bil sto naredil??? Ili pak koj po tvoe trebalo da naredi na NOVM da trgne na Solun???Nikoj ne go spori momentot so hrabrosta na nasite Partizanski edinici no i pored seta iskazana hrabrost ne sme mozele da se nosime so taa sila koja bila rasporedena na granicata sprema togasna Jugoslavija vo koja seuste se vodele borbi protiv okupatorite i domasnite izdajnici.Znaci i pokraj hrabrosta ne sme mozele da potpreme vo nitu eden segment na britancite, a i da sme mozele vo toj moment ni bile sojuznici od koi sme dobivale ogromna pomos vo hrana ,lekovi,gradezen materijal i sekako oruzje koe bilo od neprocenlva vaznost zatoa kako sto prethodno rekov seuste se vodele operacii i voeni dejstvija vo togasna Jugoslavija.Koga bila sozdadena idejata za edinstvena Makedonija protiv koja ete bile Tito i KPJ vednaga od samiot start???Toa vest politicar ne treba da go stavas vo navodnici bidejki mnogu svetski politicari od najvisok rang mu go imaat priznato toa na Tile i toa nikoj ne moze da go ospori no deka imal greski imal i toa povekje no sekoj ziv covek gresi pa taka i Tito.
Ne znam koga toa Grcite bile zaedno so Germancite za razlika od bugarceta koi posle okupacijata na na egejska Makedonija ja prezemaat vlasta vo egejska Makedonija i vrsat bugarizacija na naselenieto koe ziveele tamu.Jas kolku sto znam od istorijata kaj Grcite postoele dva pokreti na otporot protiv Germancite i toa rojalistickiot i komunistickiot pokret na otporot koi pokasno i se sudrija vo gragjanskata vojna vo Grcija vo koja najdebeliot kraj go izvlece na zalost Makedonskoto naselenie.
Denes ne mozime da odime na Solun od istite pricini zaradi koi ne sme mozele ni togas bidejki ednostavno nemame kapaciteti za takvo nesto , a i politickata i ekonosmkoata situacija nikako ne ni odat vo prilog dodeka pak za voenata pozicija ne treba da se trosat zborovi.

A bre Kralu Marko ti mene ocigledno me provociras i besmisleno si go trosam vremeto da ti objasnam nesto sto e jasno ko bel den.Kako mozele Makedonskite partizani da trgnat na Solun koga vo presret im isle pak povtoruvam so bukvi i brojki tri ( 3 ) Britanski divizii potpreni od plus edna mehanizirana divizija dodeka za vozdusnata superiornost ne treba ni da zboruvame vo korist sekako na Britancite.E sea se nesto sakas da kazes a nikako ne se iskazuvas do kraj prvo za nekoi "isceznati" oficeri pravis moabet, sega pak ako nekoj im naredil na nasive ke odele na Solun, koj toa bil sto naredil??? Ili pak koj po tvoe trebalo da naredi na NOVM da trgne na Solun???Nikoj ne go spori momentot so hrabrosta na nasite Partizanski edinici no i pored seta iskazana hrabrost ne sme mozele da se nosime so taa sila koja bila rasporedena na granicata sprema togasna Jugoslavija vo koja seuste se vodele borbi protiv okupatorite i domasnite izdajnici.Znaci i pokraj hrabrosta ne sme mozele da potpreme vo nitu eden segment na britancite, a i da sme mozele vo toj moment ni bile sojuznici od koi sme dobivale ogromna pomos vo hrana ,lekovi,gradezen materijal i sekako oruzje koe bilo od neprocenlva vaznost zatoa kako sto prethodno rekov seuste se vodele operacii i voeni dejstvija vo togasna Jugoslavija.Koga bila sozdadena idejata za edinstvena Makedonija protiv koja ete bile Tito i KPJ vednaga od samiot start???Toa vest politicar ne treba da go stavas vo navodnici bidejki mnogu svetski politicari od najvisok rang mu go imaat priznato toa na Tile i toa nikoj ne moze da go ospori no deka imal greski imal i toa povekje no sekoj ziv covek gresi pa taka i Tito.
Ne znam koga toa Grcite bile zaedno so Germancite za razlika od bugarceta koi posle okupacijata na na egejska Makedonija ja prezemaat vlasta vo egejska Makedonija i vrsat bugarizacija na naselenieto koe ziveele tamu.Jas kolku sto znam od istorijata kaj Grcite postoele dva pokreti na otporot protiv Germancite i toa rojalistickiot i komunistickiot pokret na otporot koi pokasno i se sudrija vo gragjanskata vojna vo Grcija vo koja najdebeliot kraj go izvlece na zalost Makedonskoto naselenie.
Denes ne mozime da odime na Solun od istite pricini zaradi koi ne sme mozele ni togas bidejki ednostavno nemame kapaciteti za takvo nesto , a i politickata i ekonosmkoata situacija nikako ne ni odat vo prilog dodeka pak za voenata pozicija ne treba da se trosat zborovi.

Очигледно ја разводенивме темата на многу веќе небитен дел. Зборувавме за Тито и неговите можности и реаккции, како и неговата можна превентивна реакција и одлука да се заземе поцврст став за решавање на Македонското прашање и користејќи ги сите предности и доприноси во Втората Светска војана да ги реализира. Мислам дека не направил доволно цврст обид за таа идеја, а како (последица) резултат на тоа следуваат и компромитирањето на Ченто, стрелањето на офицерите кои сакале да одат на Солун, вртење на грб за подршката на Македонците кои се бореле во Егејскиот дел на Македонија и британските дивизии итн. Јас како Македонец само тоа ме интересира, а колку било утопистичко тоа незнам , само знам дека она што се случи во Егејскиот дел на Македонија е како резултат и на неговата вина која неможе да се стави под „е па грешел, секој греши“. Тој не грешел, тој се пазарел и во зависност од пазарот така ние денес го перцепираме него како: од твоја страна човек за почит, а за мене човек кој не вреди да се дига на толкаво ниво барем не од нас Македонците.

vi gi procitav izlaganjata :nekade muabeti bez sol , donekade realni razmisluvanja i vmrovski plukanici po moe kamo sreka da go imame za kandidat vo ovoj izboren ciklus bi glasal bezbroj pati da mozam . licnost koja zasluzuva respekt od sekoj pogled, drzavnik koj bese pocituvan i cenet od celiot politicki svet, TITO VRATISE SE TI E PROSTENO!!!!:olee:

Tolku golema podrska za tito i posle se lutite koga srbi, grci i bugari vi veli tito ve izmisli i vi napravi drzava i isto se skapavte falenje tito.:pos2:
Gledam i nekoj od najcrvstite dpmne-ovci na forumot go sakat i pocituvat, kolku ste smesni.

da zivee nacionalizmot i pravoslavieto, smrt za komunizmot

Tolku golema podrska za tito i posle se lutite koga srbi, grci i bugari vi veli tito ve izmisli i vi napravi drzava i isto se skapavte falenje tito.:pos2:
Gledam i nekoj od najcrvstite dpmne-ovci na forumot go sakat i pocituvat, kolku ste smesni.

vistinata ne e laga TITO prv ja prizna Makedonija ko drzava vo FNRJ i toa e nepobiten fakt a za vie da razberete po dobro vratetese vo istorijata pred 2 svetska vojna da videte kade e Makedonija? a tie sto zborat deka MK e TITOVA tvorevina neka si mislat i ponatamu -lubomora i zavist sto MK ne vo nivni granici upotrebete go mozokot barem malku nema da ve kosta nisto,prasajte gi Makedonskite farmeri i zemjodelci dali im nedostiga YU pazarot tie ke vi dadat odgovor za TITOVA YUGOSLAVIJA.
I PO TITO T I T O!!!!!:olee:

Па кога ќе ја биде таа држава на која првиот човек кога ќе се качи на брод го нема дома да се врати 6-8 месеци? И не еднаш...него еднаш годишно по толку...како Васко Де Гама.
А за Македонците...штознам, повеќе штета отколку корист. Економски нарсиромашната република во Југославија.

Ш збориш бе Сашо.Па што се 6-8месеци за еденТито.кога една Илинка Митрева ја знаеш онаа челичната лејди,тигрицата бе ај сетисе.Па таа секој втор ден патуваше.Дури понекогаш и забораваше да се врати па мораа да ја враќаат.Еееее Тито.И шо Тито пушел пури.Големи мадина.На патувањата на тигрицата и пуштаа по 10 штеки цигари и 2-3 картони виски.Е сеа не ме држи за збор ако беа заедно со Државникот тогаш дозата се зголемува на 3-6 картони.И ти ќе ми кажеш Тито.Тогаш Тито ај си рекол овие 2 000 000 нека си се викаат Македонци и нека си имаат држава ако е малку посиромашна ќе си ја опраат.Арно ама лошо наследство ни остави.За тоа и јас многу му се лутам.Во наследство ни го остави СКМ-ПДП подоцна преобразени и демократизирани во СДСМ.Е от ко се преобразија и станаја поголеми верници и од самиот папа ко шо велиме почнаја да не лажат многу.Ама велат кој лаже тој и краде,па така почнаја и да не крадат и скроз не искрадоја.Знаеш ние ваму имаме една народна пословица или како се вика:Кур ни пикаја в очи а ни велеја сламка е..Е отко заврши тоа сега сакаат и името да ни го сменат.Велат поарно ќе ни било.Ќе не внеселе во НАТО.Во ЕУ.Шеќерка дури го повика Николче на ДУЕЛ.Да не бегал од женско здолниште.Да пукне чоек.И после кој ни бил крив?ЦАЦКО?Оф пардон ТИТО.

Смрт на фашизмот слобода на народот ДА ЖИВЕЕЕ

Не би рекол дека Тито бил некој голем хедонист мислам дека и не живеел толку расипнички колку што многумина претпоставуваат ,јас би го нарекол најголем опортунист,овие наши тутуритки барем 2% од неговите потези да направеа копи пејст би живееле многу подобро.

Патетично ситуацијата на бивша Ју во почетокот изгледа идилично како и сегашнава во Македонија.

Притисната од Русија(Грција) од лево и НАТО(ЕУ) од десно Тито ги основа неврзаните земји ,иначе каде би се трошеле фармерки од Тетекс со 3 џеба од позади кога цел свет купува Levis,додека нашиве тутурутчиња единствена опција им е ЕУ или пропаст.

Не сум некој југоносталгичар ама тврдам дека беше подобро(хехе си зеам за право гуштерчиња) и тоа стандардот,куповната моќ,итн.

Тито е заслужен за самостојна Македонија,не призна како рамноправна република,ја призна Македонската националност едноставно ни ја изгради националната свест на повисоко ниво.

Во спротивно со тогашната национална свест досега би биле најголеми Срби,Бугари и Грци.

Никој никогаш не не признал, ние сме им биле трн во око и непобитна реалност во 1944-та!

Тито е предводник на антифашистичката борба на народите на бивша Југославија. Под негово водство се извојувани брилијантни победи... За тоа може да се пишува на долго и нашироко...
За повоена Југославија има различни мислења, но не треба да се заборави историскиот контекст на неговото владеење.
А ова насловот на темата, Црвено и Црно = документарецот на А1, т.е. четничкиот поглед на овој историски период. Не знам зошто се даваше(не знам дали уште се прикажува) на наша национална ТВ? Немаме ли ние наши историчари? Неможеме ли ние да направиме еден документарец?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom