Joomla

• Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување
Г

Грејвдигер

Гостин
Сите Joomla теми се споени во една и од сега користете ја оваа тема за проблеми, прашања, новости и се околу Џумла.

Член од
15 март 2007
Мислења
55
Поени од реакции
0
Zdravo
so koj modul ili ekstenzija mozam da optimiziram web sajt za da mi go pokazuva meniteo na sajtot vo google pri prebaruvanje, kako sto e prikazano na slikava
Blagodaram Untitled-1.jpg

Член од
27 јуни 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Joomla на хостинг од Телеком?

Дали има некој закачено Joomla на хостинг во Македонски Телеком? Ми ја креираа предходно базата и сега ги закачив фајловите но кога отидам на веб страната ништо не се појавува.
Администраторскиот дел го отвара без проблем. Имаат
PHP Version: 5.2.10
Database Version: 5.0.77

Г

Грејвдигер

Гостин
Дали има некој закачено Joomla на хостинг во Македонски Телеком? Ми ја креираа предходно базата и сега ги закачив фајловите но кога отидам на веб страната ништо не се појавува.
Администраторскиот дел го отвара без проблем. Имаат
PHP Version: 5.2.10
Database Version: 5.0.77
Ако не се лажам треба да го избришеш инсталациониот директориум откако ќе ја инсталираш Џумлата.

Темата е споена со главната тема за Joomla, нема потреба да се отвараат нови теми за секој проблем.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.532
Поени од реакции
29.080
Модул за табелата од Премиер Лига да можам јас да ја средам на изглед ...

Член од
14 мај 2010
Мислења
113
Поени од реакции
20
Имам еден проблем во Joomla. Се работи околку артиклите. За секој артикл имам ставено слика, и за секој артикл користам read more. Нели во Joomla кога ќе притиснеш read more автоматски се дели текстот (со една линија), и тој што е над линијата нон-стоп се прикажува, а за да го видиш и останатиот текс ќе треба да стиснеш на „повеќе“. Е сега: јас над линијава што е, користам и соодветна слика за артиклот но во помал формат. И сакам, кога ќе кликнам да сликава да се појави целиот текст, ама да не се појавува оваа помалава слика што е над read more туку само онаа во „оргиналниот“ формат.

Мислам дека ќе ме разберете оти не знам како подруго да го објаснам ова. За ова има милион примери: еве на пример на кајгана на почетнава, за сите артикли на почетнава има слика но во помал формат. И ако кликнеш на сликава, ќе се отвори целиот артикл но оваа слика во помала резолуција нема да се појави, туку ќе се појави сликата во оргиналнот формат.

Знаев порано како се прави ова, но некое време немав работено во Joomla и сега за жива глава не ми текнува :D. Мислев да не е со intro text, ама не е оти кога ќе стиснам на read more, не ми го покажува текстот (и сликата) над read more т.е. се појавува само содржинава што е под read more.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Ке ставиш во сетинзите intro text да се покажува само на front page, section, category view, додека во article view да не се покажува. А се под read more во текстот да ти биде како што сакаш со поголема слика и сл. Алтернативно можеш да пробаш со K2 CCK.
И кај мене на страната така е направено.

Член од
14 мај 2010
Мислења
113
Поени од реакции
20
А знае ли некој како да ја променам локацијата на „прочитај повеќе“ копчето во Joomla?

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference inC:\xampp\htdocs\components\com_contact\models\category.php on line 84

Ми ја дава ова грешка во Joomla 1.6 кога креирам контакти. Чаре?

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference inC:\xampp\htdocs\components\com_contact\models\category.php on line 84

Ми ја дава ова грешка во Joomla 1.6 кога креирам контакти. Чаре?
Средив :D

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.665
Поени од реакции
747
Значи вака, првпат го имам овој проблем, веќе 2-3 дена се мачам со него.
Работата е во тоа што не можам да го најдам index.php фајлот директно на сервер (преку ftp). Не се наоѓа во root фолдерот. Се работи за Joomla 1.5.20.

Досега, во претходните верзии на џумла, едитирањето на темплејтот се вршеше кога ќе се отиде во Extensions--> Template manager--> се одбира темплејтот--> Edit--> Edit Html

И таму без проблем можев да тргнам нешто што ми смета.

Конкретно ми сметаат фрази на англиски:
1. You are here: (breadcrumb) ===> сакам на македонски јазик да стои
2. Welcome to Frontpage...

Работата е што за првпат по инсталацијата на џумла, ми бараше инсталација на плагин ЈА Т3 Framework.

По инсталацијата на истиот, самото мени е модернизирано, значи откако ќе отидам на Extensions--> Template manager--> се одбира темплејтот--> имам различни функции кои можам да ги работам.

Но никако не успевам да го најдам index.php фајлот. Барав преку FTP, не можам да најдам...

Кога ќе ја отворам страната и преку пребарувач ќе отидам на View-->Page Source, го гледам index.php фајлот, и сите оние работи на англиски јазик кои сакам да ги тргнам. Но никако да ги најдам истите...

Ако некој има некоја идеја, би било фино да ја сподели

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.665
Поени од реакции
747
Иако не пиша никој, јас решив да го споделам решението до кое дојдов:

Ко што сфатив јас, се работи за посебен фрејмворк во кој не постои еден index.php фајл, туку истите се поделени на т.н блокови (на повеќе .php фајлови)

локацијата до истите е следнава:

root/plugins/system/jat3/base-themes/default/blocks

во фолдерот blocks ќе ги забележите овие фајлови, и во зависност од тоа што треба да се промени ќе го отворите соодветниот фајл. Во мојот случај се работеше за navhelper.php

Се надевам објаснувањево ќе помогне на некој

Член од
27 мај 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Здраво.
Сакам да прашам како можам да конвертирам целосен џумла веб сајт во HTML веб сајт?
Значи изгледот и се друго да си биди како што си е сега, ама да имам index фајлови, pictures фолдери и така натаму...
Доколку не е можно, ве молам препорачајте ми веб креатор со кој ќе можам да вметнам слики, HTML текст и т.н.
БЛАГОДАРАМ!

Г

Грејвдигер

Гостин
Десен клик - Save page as и зачувај си ја страницата како .html, само ќе си ги промениш локациите на сликите кај сакаш да ти бидат и сл... Али која е поентата од Џумла да вратиш на статична html страница? :/

Член од
27 мај 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Ама после frame src ми дава код од каде што ми ја вчитува џумлата.
Јас сакав да прашам како да КОНВЕРТИРАМ и потоа од кога ќе ја аплоадирам да си вчитува од аплоадираното (од images фолдерите и т.н., а не од веб страницата од каде што сум ја зачувал) :D
А поентата е во тоа што сакам да ми биди побрза мојата веб страница, која и покрај едитирањето на ккомпресираните кодовите (во фајлот mootols.js) таа сепак е спора.

Kajgana Shop

На врв Bottom