Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
В'рнете "Изгреј зора на сВободата" како химна и лавчето за герб. Реабилитирајте ги Мара Бунева, Тодор Александров и другите. Осудете го србо-комунистическиот режим и всичко ке си дојде на местото. ;)
Фали само уште едно нешто, ситница де....вие и грците да го вратите тоа што го имате украдено

Не гледам причина за особена преработка на химнава.
Ваква каква што е, е прекрасна.

А, нејзиното враќање би имало и огромна симболика.
Особено што се однесува до раскинувањето на папочните врвци со бившиот котел на народи кој експлодира, овај екс Ју.

Многу ми се допаѓа химанва, и јас сум за предлогот да ставеме лавче за на црвен штит*, и да ја ставеме химнава како национална химна**

*златен лав на црвен штит е уште средновековен симбол на Македонија,колку да им појаснам на евентуалните гомнојадци!
** химната е интонирана на АСНОМ и пеена од широките народни маси, за неа се лежело и затвор. И ова колку да појаснам на потенцијални гомнојадци!

Аман бе, уџум кај бугарите пак?
Текстот мене доста ми звучи бугарски (простете на моето незнаење ако е поинаку), бугарите велат дека нивен композитор го напишал маршот (никој досега не докажа дека е поинаку... освен обидот на трн, кој не е веродостоен воопшто... мене прво прашање кое ми се заврте во главата од видеото е: од кај да знам дека химната не е залепена на видеото од некој локален патриот 2000 и некоја година?)...
Убава е и оваа химна, сегашната. Ама ваша работа е сепак тоа, знам дека не сакате албанци да ви се мешаат во овие работи.

QUO VADIS MACEDONIA !!!

Македонци да сакат за химна Бугарска песна на Бугарски jазик, а единствениот што се спротивставува да биде Албанец... Да ви кажам само дека песната што jа толку сакате беше химна и на врховистичкото ВМРО во Бугариjа , и таа песна jа пееjа врховистите кога ги изклаа струjата на Сандански во Горна Джумаjа 1928-ма година

мрш таму
свобода
:pos2:
нема шо да бараме ние од таа песна
нека му седи кај шо е нека си ја пеат одродените македонци

Знаеш која смешка ќе биде после ако песнава ни биде химна? Колку само бугарите со потсмев ќе ни се обраќаат "хе хе, бугарска песна за химна користите" ...без разлика дали е, или не е. Заебана историја има песнава, заебани композитори, делува и вака и вака...зборовите се бугарски. Ако се модифицира текстот ондак џабе, не е тоа тоа. Ајде сега Stairway to Heaven со мои зборови ќе ја испеам...ќе модифицирам.

Доста не дриблаат од сите страни, уште сол на раните сами да си ставаме со химнава па дополнителен смех со бугарите ...

Крај краева, еве како албанец, давам само мислење. Што и да одлучи македонскиот етникум, јас за тоа ќе гласам, чесен збор. Ако сакате, еве мојот глас иде ЗА. Но проблемо.

остај ти песната и со вас имаме проблеми
ихихихи
нека помисли некој од вас пак да земи оружје врака
па да ја решиме :vozbud:

Како прво за јазикот на песнава,дијалектите на Македонскиот јазик не се само од Гевгелија до Куманово и Дебар до Берово.Има тука и Лерин и Костур и Џумаја и Ќустендил сите со скроз различни наречја и дијалект.Со денешниов стандардизиран литературен јазик оваа песна е “бугарска’’, за тоа време не би рекол.
На крај караева ако е установен факт дека овде е појдовната точка на јазиците од Солун до Сибир не гледам што има немакедонско во песнава.Ако можеле цел народ да се поистоветува со оваа песна чак и на заседание на АСНОМ да се интонира тоа е тоа:toe:.
Јас за оваа песна слушнав пред некое време(уствари кога слушна и поголем дел од популацијава) добра е да стои во колективна свест на народот ама за химна не.

остај ти песната и со вас имаме проблеми
ихихихи
нека помисли некој од вас пак да земи оружје врака
па да ја решиме :vozbud:

Пиле бе. Зашто бараш репете, дека на вистинската случка се криеше па сеа со ВМРО доза на патриотизам мислиш дека по втор пат поголем маж ќе бидеш? Смрдле бе.

Ај вака, да не замешаме два миљонски народ у гомна, јас и ти јек-а-јек да се испробаме. Оружје по твој избор.

ова овде шо се прај муабет за пример дека оваа песна ќе биди химна
то шанси нема никакви
туку ај остај то
тебе љоч со Кама ќе ти дојдам
:pusk:куропушачи племето ќе ви го сотриме

ова овде шо се прај муабет за пример дека оваа песна ќе биди химна
то шанси нема никакви
туку ај остај то
тебе љоч со Кама ќе ти дојдам
:pusk:куропушачи племето ќе ви го сотриме

Да ти дадам домашна адреса да не се мачиш да ме бараш? БиХ 33/1-26. Скопје.

Телефонски број ти треба? Слика? Кажи...не се срами.

rymz: или дискутирај по темата или скини се од темата. Истото важи и за InternetMR.

По темата: имаме општоприфатена национална химна. Таа не треба да се менува, нема зошто. А оваа македонска песна која сте ја поставиле можеби имала некаква функција порано (како впрочем и многу други наши песни, маршови) и без разлика дали била интонирана при АСНОМ - не е наша химна.

Менување на химна е несериозно за било која држава, особено во ситуација кога се бара целосно менување на нашето име, а при сменети знаме и Устав.

Никој не збори дека химната треба да се постави за химна на Република Македонија. Ако треба некоја песна да биде химна, тоа е „Земјо Македонска“.

Настрана од несериозниот пристап на на неколку чобани, песната не е бугарска, ниту јазикот е бугарски, впрочем е и далеку постара од тоа што се тврди - докажано.

Инаку Принц може колку сака да јаде лој, дека песната можела да биде додадена во 2000 во некое студио, фактот е дека тие филмови се земени какви што се од видео архивот на градот Њу Јорк.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom