Изгради свој компјутер. (Build your own PC)

• Креатор на темата Креатор на темата [-_-]
  • Време на започнување Време на започнување
Vanguard го нема во Сет, можеш да земеш VS, напајање кое е една класа под Vanguard, или GM, кое е малце послабо од VS.
http://set.com.mk/Computers-IT/PC-and-PC-equipment/Motherboard/ASUS-VANGUARD-B8524664 еве ја матичната вангард, иначе ко што гледам у сетек нема некој добар избор на напајање или е прескапо или е пре слабо[DOUBLEPOST=1401557104][/DOUBLEPOST]http://set.com.mk/Computers-IT/PC-and-PC-equipment/Power-Supply/Cooler-Master-GM-series23585
ова напојување ке бива за тие компоненти ?

Јас зборев за Vanguard напајањето, од CM. Ако мислиш на матичната, финтата е што Асус користи делови од класа на Z87 матични на B85 чипсет...

GM моделот кој си го линкал е и повеќе од доволен за било која и3/и5-ка, дури и со оверклок.

Многу пари се 5550 за B85 плоча, сепак за тие пари има и Z87 плочи со повеќе можности за оверклок.

Многу пари се 5550 за B85 плоча, сепак за тие пари има и Z87 плочи со повеќе можности за оверклок.
Да ти кажам право гледам да пројдам ефтино а квалитетно, затоа барам некој да ми помош за избор на соодветна матична и напојување за ова конфугурација
10438715_237557709774422_441670403_n.jpg

Како што читам Б85 вангардот има можност само за crossfire иначе неможам да додам уште пари мн ми се фаќа некаде 800 евра за сеа без монитор, а што средно завршуваш?

Има можност да, ама прочитај што пишав, втората карта ќе иде на слот што е PCIe 2.0 x4 место x16, а тоа е огромна разлика и нема да осетиш разлика во перформанси, нема да има проток воопшто и премногу ќе се гуши картата.
И кај ефтините Z87 плочи не е нешто многу различно, Z87-HD3 на пример покрај PCIe 3.0 x16 има PCIe 3.0 x4 али овој ги дели линиите со PCIe x1 слотовите, така да ако ставиш таму карта ги губиш тие слотови и обратно. Некои имаат само еден PCIe 3.0 слот итн. Затоа ако сакаш SLI/Crossfire присобери уште 50 евра и земи асална Z87 плоча.

Best B85>worst Z87, Vanguard е далеку подобра од ентри левел Z87 гомцата, поготво ако не клокаш како повеќето кои прават мид рејнџ конфигурации. Материјалите и контролерите на оваа плоча се на исто ниво со скапите Z87 плочи, едниствено што немаш повеќе линии, и оверклок, тие работи се апсoлутно небитни кај конфигурации со 1 карта, или пак мид рејнџ конфигурации генерално.

За мене многу подобро е да имам висок квалитет на фази, мосфети, кондензатори, кондуктори - осигурачи и квалитет на самото PCB наместо опција за оверклок, додатни линии со 4/5 фазички од 10A...

Последно уредено:
Best B85>worst Z87, Vanguard е далеку подобра од ентри левел Z87 гомцата, поготво ако не клокаш како повеќето кои прават мид рејнџ конфигурации. Материјалите и контролерите на оваа плоча се на исто ниво со скапите Z87 плочи, едниствено што немаш повеќе линии, и оверклок, тие работи се апсилутно небитни кај конфигурации со 1 карта, или пак мид рејнџ конфигурации генерално.

За мене многу подобро е да имам висок квалитет на фази, мосфети, кондензатори, кондуктори - осигурачи и квалитет на самото PCB наместо опција за оверклок, додатни линии со 4/5 фазички од 10A...
Веке одлучив конфигурација Б85 Вангард со и5 3.2 и гтх 760 и 650 вати кулер мастер напојување.

Best B85>worst Z87, Vanguard е далеку подобра од ентри левел Z87 гомцата, поготво ако не клокаш како повеќето кои прават мид рејнџ конфигурации. Материјалите и контролерите на оваа плоча се на исто ниво со скапите Z87 плочи, едниствено што немаш повеќе линии, и оверклок, тие работи се апсoлутно небитни кај конфигурации со 1 карта, или пак мид рејнџ конфигурации генерално.

Што и фали на оваа со 2500 денари поефтина:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4566#ov
http://extremespec.net/gigabyte-ga-b85-hd3-motherboard-review-design-testing-performance/3/

Има одличен дизајн, ладење, заштити, добар оверклокерски потенцијал, има AMD CrossFire, HDMI, DVI, SATA3, USB3.0 и тако даље...

BoumL6sIQAAGWC7.png

Шо мислите за конфигурацијава со оглед на тоа шо не сум некој гејмер и би играл игри од типот на FSX, FM14, FIFA (да речеме бар 12 да можам да ја играм), Call of duty.
И од каде би ме фатило најефтино ?

BoumL6sIQAAGWC7.png

Шо мислите за конфигурацијава со оглед на тоа шо не сум некој гејмер и би играл игри од типот на FSX, FM14, FIFA (да речеме бар 12 да можам да ја играм), Call of duty.
И од каде би ме фатило најефтино ?
Графичката е преслаба на ниво на една интегрирана Intel HD 4600, не гледај да има само повеќе VRAM, туку и други работи се битни.

Минимум GTX650 да осетиш колку-толку дека имаш графичка во компјутерот способна да истера некоја игрица.

Што и фали на оваа со 2500 денари поефтина:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4566#ov
http://extremespec.net/gigabyte-ga-b85-hd3-motherboard-review-design-testing-performance/3/

Има одличен дизајн, ладење, заштити, добар оверклокерски потенцијал, има AMD CrossFire, HDMI, DVI, SATA3, USB3.0 и тако даље...

Послаба контрола на фанови.

Послаби индуктори и кондензатори.

Послаби мосфети.

Не е сертифицирана за работа во лоши услови (не е изработена еднакво квалитетно) нема помината серверски тест за доверливост.

Нема добра фан контрола

Биосот е полош

Нема термален радат за мерење на темпратура на различни места на самата матична.

Има послаб контролер за аудио.

Послаб контролер за лан.

Нема display port.

Мислам дека е доста како за генерална разлика....е сега дали вреди сето ова 2.500 денари разлика е дискутабилно, ако се работи за конфигурација со лимитран буџет, за средна класа би рекол дека вреди. Ова ти е уствари Z87 матична, според квалитет без малце..

Последно уредено:
Графичката е преслаба на ниво на една интегрирана Intel HD 4600, не гледај да има само повеќе VRAM, туку и други работи се битни.

Минимум GTX650 да осетиш колку-толку дека имаш графичка во компјутерот способна да истера некоја игрица.
А на што би можел да скратам (освен хард дискот што ќе го скратам од 500 на 250 или 160) и парите да ги пренаменам на графичка ?

А на што би можел да скратам (освен хард дискот што ќе го скратам од 500 на 250 или 160) и парите да ги пренаменам на графичка ?

И што ако го скратиш дискот? 300 денари ќе заштедиш и ќе завршиш на крај со мал диск и ќе се нервираш. Не купувај графика ако не ти треба у моментот, користи ја старата на некој месец додека не собереш некој денар за нешто добро.

И што ако го скратиш дискот? 300 денари ќе заштедиш и ќе завршиш на крај со мал диск и ќе се нервираш. Не купувај графика ако не ти треба у моментот, користи ја старата на некој месец додека не собереш некој денар за нешто добро.
Иам 500 гига екстерен затоа не ми е проблем со 160 интерен, а старата графичка ми е FX 5200, шо значи нема корист од неа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom