Изградба на мотор

Сакаш само шасијата да ја менуваш? И да се одлучиш во кој модел, пошто се разликуваат по детали. За резервоарот мислам дека Андроник може да ти поможи (се извинувам ако грешам), оти сигурен сум дека имаше еден член кој имаше модофоцорано Јамаха 750 од брзинско во чопер и го имаше преправано резервоарот.

А и незнам зошто би ја менувал шасијата воопшто? Тоа плавото е гром јас ако би го имал така ке го возам.

Ако мене ме прашаш, плавото не би го чепкал!
Би нашол некое друго Мото Гучи, во не некоја посебна состојба и би преправал.

Доволно е да најде машина од моторот.... Се натаму се прави! И јас би играл на таа карта.
А ако немаш оригинал машина... може да пробаш со некоја друга која има сличен агол на поставеност.

Јас имав до пред неколку години Гуци 500 (како оној синиот - само поубав со метални куфери и феноменална боја - металик златна сахара) го дадов (поради некои причини) и сега ме фаќа мисла пак да земам таков. Значи самата машина е во големина и снага мнооогу слична а можеби и иста (во мали детали разлика) со старите модели. Дали е можна преправка на постоечката рамка или е подобро да се изгради нова, дали е изводливо (мене пошто не сум “мајстор“ тоа ми изгледа можно , иако дума ми е резервоарот и виљушките кои (ако се дојди до правење) МОРААТ да го имаат оној изглед на 20сетите. Инаку се паѓа во вода. Јас искрено би направил компилација на двата модели си тоа што од првиот би го презел резервоарот кој оди ПОД шипката од рамот

Гарфилд направи промена на брзински јамаха во чопер стил, кај мајстор па кастом ова, кастом она. Ќе те кошта многу така.

Ако побараш рачки кои би одговарале, тогаш ќе биде едноставно. А ако земиш самиот да ги виткаш, мора да најдеш некој кој се разбира. А не знам дали во Македонија (или Србија) има такви. Можеби во Србија, а за Македонија немам слушнато.

Резервоарот би било тешко да го направиш сам. Ти требаат лимови, виткање, местење, не верувам дека ќе успееш да го направиш да личи нешто слично или барем доволно добро како овие горе. Овој првиот изгледа полесен, ќе го обработиш со китови и работи, може да го дотераш.

Инаку, мене моторов (оригиналниот плавиот) ми изгледа многу многу привлечен. Уште да има куфери (видов некои слики) би бил бонбона. Само не знам седиштето колку му е удобно?

Колку би одел ваков еден кај нас?

Има некој идеја колку чини вилушка и гидан? Односно, од чопер да се направи спортски нејкед? Колку е изводливо, сакам и опашката да ја сменам. И убав фар преден,голем, хромиран, како и брзинометар/обртометар?

Можеби ми е луда идејава, можеби не треба да чепкам, ама сепак е само идеја.

Гарфилд направи промена на брзински јамаха во чопер стил, кај мајстор па кастом ова, кастом она. Ќе те кошта многу така.

Ако побараш рачки кои би одговарале, тогаш ќе биде едноставно. А ако земиш самиот да ги виткаш, мора да најдеш некој кој се разбира. А не знам дали во Македонија (или Србија) има такви. Можеби во Србија, а за Македонија немам слушнато.

Резервоарот би било тешко да го направиш сам. Ти требаат лимови, виткање, местење, не верувам дека ќе успееш да го направиш да личи нешто слично или барем доволно добро како овие горе. Овој првиот изгледа полесен, ќе го обработиш со китови и работи, може да го дотераш.

Инаку, мене моторов (оригиналниот плавиот) ми изгледа многу многу привлечен. Уште да има куфери (видов некои слики) би бил бонбона. Само не знам седиштето колку му е удобно?

Колку би одел ваков еден кај нас?

18799wp0.jpg

18801cp1.jpg

Ova e so kuferi ( i ovoj ne e moj, imam nekoja slika ali na fotografija (vo toa vreme slabo imase digitalni aparati) mojot ja nemase prednata maska i vetrobran i sedisteto mu bese custom, inaku redok model vo MKD mozebi 10tina da gi ima ovoj modelbese koristen od Voenata Policija vo JNA taka da mozebi da napalkam nekoj na nekoja aukcija vo Beograd (tamu vojskata pocna da prodava se i sesto) . Dosta cenet model (i vo stranstvo). Ovde mozi da se prodava i nekoj so mana (a tesko e za delovi za nego) Zato mi e son da zemam od vojskata direktno posto cel svoj vek go pominuvaa vo hangari redovno paleni i odrzuvani. Takov... bi me sluzel mene i decata (a mozi i nekoe vnuce)
VNIMANIE DO POCETNICITE, kaj ovoj model DESNO E MENUVACOT A LEVO KOCNICA
Zatoa reeetko mu go davav na nekoj da go povozi, lesno gresea

PS I ovoj na slikata nema original sedistge (barem ne zadnoto),inaku masinata ima mnogu snaga (ne vo KS tuku vo nM) ima maksimum 4800 rpm i 27 KS i nekoi 140 km/cas ali .... vozenjeto e uzivanje, a zvukot... uhhh koga vozev niz tesnite ulici a zad mene od kukjite se odbivase kako tatnez zvukot na 500ccm na eden cilinder cetritakten motor. Specificen dizajn, zvuk i smek ima ova masina (izgleda kako od 30setite)
Ednas vozi Guzzi i sekogas kje ostani zarazata vo tie masini

PPSS
Na ovoj model DODADENI se zadnite zmigavci i epten grd stop
Inaku kaj originalot stopot e umetnicko delo ... ako najdam slika kje postiram

12755579gg0.jpg

Ova bese mojot Guzzi... eeeeeeh

Член на раководството..........golema komplikacija e tvojava idea vo MKD.
Na zalost nema prvo tim , vtoro grupirana oprema na koja mozes takvo nesto da napravis , a da ima integritet.
Pa samo viliskata da ja usvois si napravil svetski biznis. Dobra takva viluska ke ja prodades vo zilion parcinja.
Sto si go prodaval toa Gucito...9 mora da ti bilo epten gusto)...pa sega places....:)????...inaku toa motorot od 500 ccm. so eden cilinder ima navistina NEPOVTORLIV ZVUK......

Sto si go prodaval toa Gucito...9 mora da ti bilo epten gusto)...pa sega places....:)????...inaku toa motorot od 500 ccm. so eden cilinder ima navistina NEPOVTORLIV ZVUK......

Беше ојдена виљушката од менувачот (не одеше во втора брзина туку мораше 1-3-2) и ламелите беа при крај. Најблиску најдов специјализирана продавница за делови за овој модел во Холандија. Ко сега се сеќавам... 195 марки виљушките и 360 марки ламелата, банкарско плаќање, транспортни трошоци, царина.... Си помислв... ваков каков е ќе го продадам 1000 марки па ќе си купам (овој пат на лицитација на војската во Србија еден во фабричка состојба) Брзо го дадов, друг не зедов и до ден денес тагувам (од време на време тешка воздишка од мене излегува а кога сум сам липам над сликите) Да занев немаше да го дам али ...... тоа е. Овде што ги возат “цивилите“ се веќе при умирање, платините се комбинираат и прават кој како знае, се швајцоваат, се крпат.... ти велам само од војската земање (ПЛУС една резервна машина во сандак) - да се најди.

ПС
Е што маки имав со свеќици секогаш носев 2-3 резерва, ни една не одеше долго , ставав Босна 100 али изгледа требаше од оние со краток навој (како за пентите) Нигде немаше од оние кои по каталог ги препорачуваа. А штосен беше кога ќе го паркирав пред продавница и тој надвор ДУМ.... ДУМ... ДУМ..... ДУМ полека лезетски да ги броиш (и целиот се поттрзнува на секој удар - замаец 13 кила !!!)

ППСС
У ствари што толку компликации а бе гледај ги сликита 1928.. 1926 се правени оние рамки и виљушки. Ехееј денес Спилберг чуда праи со ефекти а луѓето се спремаат за на Марс а ја не сум можел да заварам 5-6 шипки и да свиуткам некоја ламарниа
Немој молим те!

ППСС
У ствари што толку компликации а бе гледај ги сликита 1928.. 1926 се правени оние рамки и виљушки. Ехееј денес Спилберг чуда праи со ефекти а луѓето се спремаат за на Марс а ја не сум можел да заварам 5-6 шипки и да свиуткам некоја ламарниа
Немој молим те!

Pa gledam samo komplikacii: ti treba prvo ubavo vo nekoj CAD da ja nacrtas i da ja proveris kinematikata....posle treba da nabavis cevki vo MNOOGU mala kolicina od 4130 (ruski 20 ili uste podobro Н10Т0)celik, pa nesto lim so soodvetna debelina, pa da napravis sablon za tocno zavaruvanje, pa posle seto toa termicki da go obrabotis za da ne ti se svitka na prvata pogolema dupka......prethodno cevkite preciszno da gi skrois i obrabotis naleganjata i na kraj da najdes dobar tig zavaruvac koj nema da ti zavari spageta uvitkana...
imas nesto rezenje na laser na sitni parcinja od lim.....aj za federite nema problem vo MKD imas barem tri odlicni proizvoditeli...(imase???)....
so toa zavrsuvas so viluskata....da ne zaboravam strafovi,cauri i bolsni se od pogirniot materijal.
Ako otides na plac i kupis zelezni cevki ...ic ne pocnuvaj.......
Zatoa ti spomnav , ako usvois sasija i viluska za sebe..... si ja usvoil uste barem za 200 slicni budaletinki vo svet :):)!!! Rezervoarot ti e moj baksis......:) :)!!
Bez kapakot za gorivo....nemam idea kako e originalot...od 1925 :)
Motorot ti e posebna prikazna........no mislam ima nekoi koi go pravat ...mislam.....

Sega gi zagledv toa slikite...imas uste edna sitnica , harmonikite na viluskata gi prigusuva so frikcionen amortizer.....uste toa da go napravis....onie 200 budaletinki mnozi gi so tri....

Pa gledam samo komplikacii: ti treba prvo ubavo vo nekoj CAD da ja nacrtas i da ja proveris kinematikata....posle treba da nabavis cevki vo MNOOGU mala kolicina od 4130 (ruski 20 ili uste podobro Н10Т0)celik, pa nesto lim so soodvetna debelina, pa da napravis sablon za tocno zavaruvanje, pa posle seto toa termicki da go obrabotis za da ne ti se svitka na prvata pogolema dupka......prethodno cevkite preciszno da gi skrois i obrabotis naleganjata i na kraj da najdes dobar tig zavaruvac koj nema da ti zavari spageta uvitkana...
imas nesto rezenje na laser na sitni parcinja od lim.....aj za federite nema problem vo MKD imas barem tri odlicni proizvoditeli...(imase???)....
so toa zavrsuvas so viluskata....da ne zaboravam strafovi,cauri i bolsni se od pogirniot materijal.
Ako otides na plac i kupis zelezni cevki ...ic ne pocnuvaj.......
Zatoa ti spomnav , ako usvois sasija i viluska za sebe..... si ja usvoil uste barem za 200 slicni budaletinki vo svet :):)!!! Rezervoarot ti e moj baksis......:) :)!!
Bez kapakot za gorivo....nemam idea kako e originalot...od 1925 :)
Motorot ti e posebna prikazna........no mislam ima nekoi koi go pravat ...mislam.....

Sega gi zagledv toa slikite...imas uste edna sitnica , harmonikite na viluskata gi prigusuva so frikcionen amortizer.....uste toa da go napravis....onie 200 budaletinki mnozi gi so tri....

Значи ни правење рам не е ко што беше.....
ееее кој му правеше во 1928 кинематики и цртежи во КАД....
Бем ти Теслу што ги компликува работите!

Него ова е сега идеја, (ако ништо друго ќе купам и ќе го возам онаков каков е.
Е да имав една идеја (веќе користена до сега али е добра) Еднаш ја споменав овде, значи градба на мотор со машина од Буба. Инаку строго земено то би било само составување пошто рамка би зел од некој Руски Ирбит Урал или Днепар од 60 сетите (ги има на тони во Русија и тие заедници таму)

Плус пар ситници како ... трансмисија или менувач... али боже мој....

Na zalost....toa ti e realnosta......a da doneses star Ural e prakticno nevozmozno....polesno e da se kupi nov........ volkot e samo 5500 dolara kolku se sekavam...
Imase eden tip vo Skopje pred milion godini napravi nesto so VW boxerot , ama samo za slikanje...ne veruvam deka go povozal i sto metri...:).................ne zeznav bese motor od zastava 101 popreku postaven......

Тешки муабети паднале овде :)... Член, стварно има работа за да се дотера да изгледа исто како моделот од 20-тите. Но, сепак би рекол дека вилушката не е страшна, се изработува. Само ти треба правиот матерјал. Да имаше барем една за модел, колку лесно ке ти беше....
Сепак се знае секој кеиф се плаќа!

Back
На врв Bottom