он топик
Радикалите имаат на секои избори се' повеќе и повеќе гласови ама мислам дека тоа се должи на тоа што никогаш и не биле на власт. Исто како кај нас, има многу незадоволни од транзицијата кај нив, мислат дека којзнае што ќе се смени ако дојдат Радикалите. А и тие што се тврдокорни националисти си се за нив. Ама ако, не дај Боже, дојдат на власт, народот ќе се разочара и од нив. На Србија и' е преку глава од проблемите што и' ги донесе национализмот.
Еве едни интересни податоци за зголемувањето на гласовите на радикалите...
2002 год Шешељ - 1,063,296 гласови
2004 год Николиќ - 1,434,068 гласови
2008 год Николиќ - 1,612,612 гласови (прв круг)
Ete sme u centar na metata.
Znaci...mnogu e lesno da kritikuvas i da objasnuvas kako treba od stanoviste na opozicija.Pokraj idejata,potrebna e i umesnost i tim za da mozes da gi `odigras` svoite potezi koga si na pozicija.
Stravot od radikalite e barem za mene neprifatliv,a i pomalku imbecilen.
Sekoe naredno odlaganje na priznanieto deka oni imaat najmnogu doverba kaj gragjanite vo Srbija ke nosi se povekje i povekje glasovi tokmu za niv.Ke dadam krajno nepovolna sporedba,no pred nekoja nedela povtorno ja preprocitav Mein Kampf na Hitler...odlucnata sila i rapidniot skok na popularnosta na negovoto `dvizenje` mu ja ima dadeno tokmu neodlucnata i plasliva politika na negovite politicki sopernici vo toa vreme.Kako i faktot sto dolgo vreme...gi imaat prosto...hmmm...ignorirano.
Postoi eden fenomen sto se slucuva vo opstestvoto vo takvi situacii i mnogu gragjani (megju koi sto i strasno sposobni i obrazuvani kadri) svojata licna srekja i uspeh pocnuvaat da ja baraat vo soodnos so uspehot na dvizenjeto,(ili radikalnata stranka u nasiov slucaj).
Pa daj be lugje,aman...pustete gi neka rabotat malku i nek se smirat.Neka pokazat vekje na delo sto mozat i znaat da napravat,deka se ustati toa znaeme.
Pogotovo mnogu bi sakal recimo Aleksandar Vucic da stane premier ili minister za Nadvoresni raboti,pa da pokaze sto znae i sto moze.
Misirkov,Makedonija nema potreba ama ni 2% da stravuva od moznata pobeda na radikalite kako na pretsedatelskite izbori sega,taka i na narednite parlamentarni.Duri mislam deka ke bide i dobro za nas.Povekje plasi se od onoj Koshutnica,covekot so sto lica i tri mozni scenarija vo sekoja situacija,otkolku od onoj so koj sto tvrdo ali maski moze da pregovaras,pa i da se ispcues ako treba,ama takov sto nikogas nema da pogazi stav koj sto otvoreno i javno go iznesol.
A toj e deka
R.Makedonija e sosedna zemja so koja sto mora da se neguvaat dobri odnosi.
I po prasanje na Bosna...hehehe...smanji osjecaj Mohe...

...nemoj meni objasnjivat ko je ko i kakva je situacija trenutno u Bosni.Na liniji sam svaki dan sa jaranima a imam ih i takve koji su ostali s jedne i s druge strane carobne linije,koja puno toga dijeli.Bosna je najgora Miloseviceva greska.Da je malo od malo poradio na specijalni rat,bosnjaci (koji su srbi muslimani,jer samo jedan procenat populacije tamo je sacinjen od pravih turaka) bi bili najbolji srbi.Al on je rijesio da ih kolje i gadno se prevario,sto mu je na kraju i doslo do glave.Nazalost...ratne oziljke su i dalje i te kako sveze i nema ni govora o celosnom pomirenju u sledecih bar 100 god.
Od tuda i radikalizam...bio islamski bio to cetnicki...jer ne vjerujem da bi i ti i ja bili drugciji kad bi gubili nekoga iz familije .:wink:
A i bez uvrjede...

...nisam se zaprimjetio da te ja nesto poducujem i da ti objasnjavam o americi.Ja stalno pitam...kad neko bolje zna.:smir: