Ивана Рожман: Одлуката на МОК ме уништи и ме натера да се откажам од атлетиката

Статус
Затворена за нови мислења.
Dexter26,
Рожман да оди на Олимпијада ќе биде последна, исто и јас... Така да тука нема разлика. Кога жени трчаат под 11 секунди, а таа нема ниту еден резултат под 12, значи аматерка е. Еднаш била со wild карта, од каде и е нејзе правото повторно да оди со wild карта. Била, се прошетала, почувстувала атмосфера, не се подобрила, чао, пријатно... Зошто да ја праќаат на Олимпијада? За да подобрува лични рекорди? Кога сите подобруваат светски и национални рекорди, таа сакала да оди на Олимпијада да подобрува лични рекорди... За лични рекорди нека си трча во ливада, нека врти кругови во дворот дома. Да се фалиш со резултат од 12.92 е смешно... Б олимписка норма за нејзината дисциплина е 11.38, па сега пресметај. И 100.000 евра да и се дадат за подготовки таа нема да може да ја исполни истата.

Рожман да оди на Олимпијада ќе биде последна, исто и јас... Така да тука нема разлика. Кога жени трчаат под 11 секунди, а таа нема ниту еден резултат под 12, значи аматерка е. Еднаш била со wild карта, од каде и е нејзе правото повторно да оди со wild карта. Била, се прошетала, почувстувала атмосфера, не се подобрила, чао, пријатно... Зошто да ја праќаат на Олимпијада? За да подобрува лични рекорди? Кога сите подобруваат светски и национални рекорди, таа сакала да оди на Олимпијада да подобрува лични рекорди... За лични рекорди нека си трча во ливада, нека врти кругови во дворот дома. Да се фалиш со резултат од 12.92 е смешно... Б олимписка норма за нејзината дисциплина е 11.38, па сега пресметај. И 100.000 евра да и се дадат за подготовки таа нема да може да ја исполни истата.

Е за тоа дека нејзините резултати се катастрофални, во целост си во право.

Истовремено, претпоставувам дека си во право кога велиш дека најверојатно планира да ја искористи Олимпијадата за да го собори својот личен рекорд, а не за да оствари подобар пласман за Македонија.

Но не можам да се согласам со тебе околу тоа дека и 100.000 евра да и се дадат а подготовки, таа не би ја исполнила нормата, бидејќи не сме виделе досега на дело нешто такво да се случи, да му ги дадеш на македонски спортист 100.000 евра за тренинг и подготовки, а тој/таа да ги испотроши парите на прошетки и глупости.

Во изминативе 4 години државата нема инвестирано ни денар во атлетски патеки, со исклучок на атлетската патека на Националната Арена Филип Втори Македонски, која сеуште не е завршена.

Како можеш да очекуваш од спортист да исполни норма кога не му обезбедуваш ни најосновни услови за да се докаже ?

Е сега, ако тие 100.000 евра ги дадеш за спортистот да тренира во друга држава, по можност во државата во која ќе се одржи идното натпреварување, јас тоа би го прифатил, но под услов спортистот да биде 24/7 под надзор на МОК, чисто колку за да знаеме каде е и на што го троши времето и народните пари, се разбира.

Во изминативе 4 години државата нема инвестирано ни денар во атлетски патеки, со исклучок на атлетската патека на Националната Арена Филип Втори Македонски, која сеуште не е завршена.

Како можеш да очекуваш од спортист да исполни норма кога не му обезбедуваш ни најосновни услови за да се докаже ?

Па тогаш госпоѓица Рожман нека излезе и нека каже дека заради тоа што не се вложува во атлетиката и дека таа нема ни НАЈОСНОВНИ услови за тренинг, таа не може да исполни норма и дека заради тие причини се откажува, а не дека МОК не ја пуштиле на прошетка во Лондон само затоа што од куп дрва, таа била најмало дрво. Кај беше госпоѓица Рожман 4 години (од олимписките игри во Пекинг, па досега) да се пожали за овие проблеми? Или си рече ај ќе си ќутам, ќарив еден аранжман за Пекинг, па по 4 години не ми бега Лондон, па сега као нешто разочарана... Абе ај не заебавај, брука невидена сме, поарно уште едно спомениче нека кренат со тие пари што ги фрлија за олимпијците наши вајлдкардовски...

Па тогаш госпоѓица Рожман нека излезе и нека каже дека заради тоа што не се вложува во атлетиката и дека таа нема ни НАЈОСНОВНИ услови за тренинг, таа не може да исполни норма и дека заради тие причини се откажува, а не дека МОК не ја пуштиле на прошетка во Лондон само затоа што од куп дрва, таа била најмало дрво. Кај беше госпоѓица Рожман 4 години (од олимписките игри во Пекинг, па досега) да се пожали за овие проблеми? Или си рече ај ќе си ќутам, ќарив еден аранжман за Пекинг, па по 4 години не ми бега Лондон, па сега као нешто разочарана... Абе ај не заебавај, брука невидена сме, поарно уште едно спомениче нека кренат со тие пари што ги фрлија за олимпијците наши вајлдкардовски...

Во целост ти е на место коментарот, Рожман требало да се пожали изминативе 4 години бидејќи државата не инвестирала не само во нејзините тренинзи и подготовки, туку општо во тренинзите и подготовките на останатите македонски олимписки репрезентативци.

Па не едно спомениче, туку десетици споменици беа подигнати со пари кои што можеа да бидат инвестирани во многу поважни области, во спорт, во култура, во патишта, во железница, во енергетика и во што ли уште друго не.

Но правилникот на МОК според кој не е важно тоа дали си подобар/ра од останатите спортисти од твоја категорија во Македонија, туку дали си остварил/а норма и слични услови се тотално нефер и неправедни кон тие кои се докажале како подобри од останатите.

Ако можеме било кој да го отфрлиме од конкуренцијата само затоа што веќе еднаш му/и била пружена шанса и не успеал/а да се докаже, тогаш зошто воопшто да праќаме некој кој активно тренира и се подготвува за натпреварување ?

Полесно ќе им биде на МОК да соберат неколку средношколци/ки по случаен избор и нека влечат сламки, тој кој/таа која ќе ја извлече најкратката сламка нека го/ја испратат на Олимпијада, наместо да инвестираат во тренинг и подготовки на тие кои активно се занимаваат со спортот.

Од оваа гледна точка, треба на сите играчи во сегашната национална репрезентација во кошарка и во ракомет, да им се забрани играње на наредните квалификации за Олимпијада, што ако сме освоиле 4-то место на Европско Првенство во Кошарка, се обидоа и неуспеаа да се квалификуваат за ЛОИ 2012, можеби на наредното Европско Првенство во Кошарка ќе освојат 3-то место, а можеби 2-ро место, па можеби дури и 1-во место, но бидејќи не успеале да се квалификуваат на ЛОИ 2012, ќе им забраниме да се квалификуваат за ЛОИ 2016, судејќи според ваквиот правилник на МОК, во пракса баш вака истиот би требало да се спроведува, еднаш се обиделе и не успеале, па затоа испаѓаат од конкуренција.

Чист идиотизам !!!

Став на атлетичарот Александар Кираџиев: Ивана Рожман ја извртува вистината

Правилата ги носи и е регулатор Интернационалниот Олимписки Комитет (ИОК). Тоа правило што два пати еден ист атлетичар не е дозволиво да настапува на Олимпијади е крајно исправно според мене. И тоа е донесено од ИОК. Не е донесено ниту од МОК, ниту од АФМ, ниту за тоа одлучува било кој друг, ОСВЕН ИОК. МОК е само извршител, односно ги спроведува правилата што ги налага ИОК. И крај.

http://www.ekipa.mk/News.aspx?newsId=10163

Став на атлетичарот Александар Кираџиев: Ивана Рожман ја извртува вистината

Правилата ги носи и е регулатор Интернационалниот Олимписки Комитет (ИОК). Тоа правило што два пати еден ист атлетичар не е дозволиво да настапува на Олимпијади е крајно исправно според мене. И тоа е донесено од ИОК. Не е донесено ниту од МОК, ниту од АФМ, ниту за тоа одлучува било кој друг, ОСВЕН ИОК. МОК е само извршител, односно ги спроведува правилата што ги налага ИОК. И крај.

http://www.ekipa.mk/News.aspx?newsId=10163

Myth busted! :) А Иванчето нешто многу жустра во коментарите (на екипа.мк) е... камо да беше жустра на патеката, Усеин Болт л*јна ќе јадеше!

Разбирам, жално е што ова ѝ ја уништува кариерата. Ама уште пожално е што со такви резултати воопшто и имала кариера.

Myth busted! :) А Иванчето нешто многу жустра во коментарите (на екипа.мк) е... камо да беше жустра на патеката, Усеин Болт л*јна ќе јадеше!
Се закараа по коментари овие :)

Еј, па оваа да тренирала толку како што штрака на тастатура, не норма, светска рекордерка ќе беше... ццц...

Во прашање е Лондон,шопинзи,многу нови слики на фејсбук покрај биг бен и сл...не е мала работа .

Е па Ивана Рожман е атлетичарка која ја има претставувано Македонија на Олимпијада и ќе те замолам да се држиш до македонскиот спорт, а не до подобрите фудбалери, ако тие подобри фудбалери немаат македонско државјанство за да можеме некој од нив да го испратиме на Олимпијада, тогаш воопшто не ни треба да се земат во предвид како потенцијални атлетичари кои би ја претставувале Македонија на Олимпијада.

Ако Рожман за тебе е аматерка, ќе те замолам да ја контактираш и да си ги измериш способностите со нејзе на атлетската патека, доколку бидеш побрз/а од нејзе (тешко ми е да заклучам дали си машко или женско, името вели едно, сликата вели друго), тогаш ајде да те испратиме тебе на Олимпијада, во спротивно, ако Рожман не смее уста да отвори, тогаш на тебе треба јазикот да ти го стерилизираат со антестезија додека се прави муабет за атлетика.
Морам,
Јас сум АМАТЕР за трчање (ништо чудно и за 15 да ги истрчам 100те метри) ама ИСТО И РОЖМАН е АМАТЕР исто колку и мене. Ако јас застанам да се занимавам со нуклеарна физика и незнам неутрон шо е нема поента да барам државата да ми гради сај фај лабораторија и да плукам по нив дека сум дрвце малку нема смисла. Чисто ради илустрација примеров.
Така муабетот „најдобра“ македонска атлетичарка немој ти се молам.
Вакви антиталенти е срамота да се праќаат на олимпијада (сори ама лузерската девиза на Пјер не ја прифаќам).
Еден Оскар Писториус (секоја чест за чоекот) е побрз од овие антиталентиве наши.

На крај зошто воопшто да одат ако се без резултати?Прво, да им се обезбедат услови, а во меѓувреме да ги укинат тие вајлд карти за да не се лижат 4 години за екскурзија.

Друго, многу, многу мизерен речник на г-ѓицата атлетичарка :tapp:

На крај зошто воопшто да одат ако се без резултати?Прво, да им се обезбедат услови, а во меѓувреме да ги укинат тие вајлд карти за да не се лижат 4 години за екскурзија.

Друго, многу, многу мизерен речник на г-ѓицата атлетичарка :tapp:
Во коментарите е јака... пушела и пак била најдобра во Македонија... Затоа нека се натпреварува само во Македонија :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom