Јас го поддржувам пристапот на немање release верзии и пуштање на тикет на PROD веднаш што ќе биде одобрен. Ова стварно го убрзува развивањето, ја намалува шансата за багови затоа што тасковите ги пушташ еден по еден, не 20 наеднаш.
Ама мислам дека е тешко да развиваш комплексен софтвер без QA. Еднставно, колку и да имаш автоматизирани тестови, тешко е да ги покриеш сите можни сценарија што можат да се случат. Добар QA инженер е пред се ултра јак корисник на системот. Ги знае сите финти и edge case-ови.
Во голем систем, ти како рандом дев немаш шанса да ги знаеш сите функционалности на системот. Како резултат на тоа, не си способен да напишеш тестови што ќе можат ефективно да го истестираат. Најголемата разлика е во контекстот што го има dev-от и тој што го има QA-от.
Кај мене во фирма, кога имаме некој покомплексен feature за тестирање, QA човекот може да помине неколку дена во пишување на test case-ови. Не е ова затоа што тој се лабави и пие кафиња, туку толку е времето што му треба да ги дефинира. После иде тестирањето што може да трае и цела недела.
Во овој случај, и те како сакам да имам QA човек кој ќе се бави со оваа работа, отколку ова време да го троши некој девелопер, што уствари може да донесе многу поголема вредност ако работи на друг тикет.
Ne znam ni kakov vi e produktot, ni kakva vi e firmata, pa mozhebi kaj vas e soodvetno da nema covek so takva pozicija. I ja rabotam vo takva firma, PO e toj sto pravi proverki i na kraj samite musterii

Na prethodniot proekt, takvo nesto bese nevozmozno da se izvede. Brz development, celosniot proekt bese nepoznat za povekjeto inzeneri za da mozhat sami da pratat sto se isporacuva.
Proverka na kvalitet e normalna rabota vo site industrii, ne samo vo IT. Dali kje go pravi covek koj e specijaliziran vo toa, samite inzineri i tn, si e stvar na organizacija. Nekoj kje si gubi vreme so toa. Po mene dosta podobro e da e covek specijaliziran za toa, kolku i da e rabotata poednostavna.
Работам во банка без физички филијали, значи се е дигитализирано. Платформата има над 2 милиони корисници. Апсолутно не е едноставен продукт, има мал милион предизвици, посебно пошто главен продукт на банката е трејдање. Ако ваков мега продукт може да биде успешен без QA, не гледам зошто истиот пристап не би можел да се примени во продукти од помали размери.
Сум работела за многу помали продукти каде пристапот беше тотално различен, церемонијален, бавен. Со пуштање на прод секој втор четврток, па секој втор понеделник затворање на сите ПР и merging на релис бренч, па секој втор вторник тестирање на пред продукција од страна на QA, па фиксање багови под стрес во среда, па четврток стискање палци и пуштање се наеднаш. Е ако има баг кој знае од што е, копај низ комити и мисли се.
PO-то креираше сториња на Јира и го менаџираше планирањето, ама не беше дел од тимот. Ние едноставно добивавме листа со барања која ја преточувавме во софтвер, некој друг тестираше и тоа беше тоа.
Искрено кога започнав на сегашното работно место ми беше страв од првичниот впечаток на лабав пристап, ама после толку време поминато тука, не би менувала ваков начин на работа за ништо друго.
Прво самиот тим има мајндсет you build it you own it. Во секоја смисла. Ние како тим сме одговорни за квалитетот на софтверот, значи при сама изработка и во секојдневната работа дискутираме секакви сценарија. Ние сме истовремено и девелопери и business owners поради ваквиот пристап, можам да кажам дека секој во тимот е на некој начин и експерт за самиот домејн. Некогаш и свесно не покриваме 100% од случаите, има некој edge use case чија имплементација не носи толку голем бенефит во споредба со времето изгубено на покривање на тој случај. Едноставно креираме метрики и следиме колку често би имале таков проблем во продукција, па соодветно итерираме и оптимизираме за тоа.
И добар QA често не може да предвиди некои однесувања на корисниците, ти може да дизајнираш скроз bulletproof систем што поминал секакви тест сценарија, и да дојде некој 80 годишен дедо, да направи каша попара ( а притоа сценариото е скроз леџит ) и пак се враќаш на нула.
Тематикава е длабока, и самиот факт што работам во продукт компанија а не како консултат на дел од софтвер што истовремено се гради од 10 тима низ цел свет придонесува за фактот што повеќе тежнеам кој овој пристап. Свесна сум дека не може да се употреби секогаш и насекаде, ама ете имајте го на ум дека се деливира добар и квалитетен софтвер и без QA, кога работите во фирма каде имате блиска соработка и брз фидбек од сите засегнати.
Знам дека за многумина ваквиот начин на работа е неконвенционален ама гледам и многу фирми, барем тука дека се насочуваат на ваков начин на работа, што од финансиска, што од организациска потреба.