ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Ти си баце за лечење сигурно те имаат злоставувано скромни и поштени па влечеш некоја траума од нив во животот.

Ако имаш инфо за Хејрич, сподели, не блефирај.

Пробај одговори на дечкиве што те подбраа погоре, со аргументи, не само да кажуваш дека се лузери и да бегаш.

И земи зелено џамче да им го забричиш успат.

Последно уредено:
У суштина се работи за обичен бројлер, нит е успешен, нит има квалитетен продукт, нит има толку пари на сметка на фирма, све е фејк и набилдано за да се фура и да се претстави нешто што не е.

Фирма со блокирана сметка имаше до пред скоро, регистрирана негде Јуни 2025 во МКД. Незнам какви им се договорите за вработување кои ги имаат со македонските вработени овде, дали почитуваат закони и слично, дали перат пари преку странски сметки јебеш ли га, дали имаат офис и слично, ама ќе дознаам детали, па ќе пишеме.

Началниче рулз!
Автоматски споено мислење:

Да консолидирам и добијам уште некои детали, па ќе имате писание.
Главната сметка за фирмата, онаа каде што се чуваат парите од корисниците што платиле е отворена во американска банка.
Незнам како изгледаат договорите со вработените, ама можам да ти потврдам дека милионите се чуваат надвор од македонија.

Линк или скриншот од статусот?? Не сум у тек.
1760131111471.png

@KyleXY Thanks за линкот. Цирка 100-ка се сеуште на Линкедин вработени, претпоставувам не е баш точно во моментов.

У кои коментари ме издробил кој? Лузери што се немаат остварено па рџавем курцу длаке сметају? Пих, од такви само ташаков може да се заталаса. Ајде број таму колку луѓе се избркани од IT фирми, очигледно имаш некоја траума.

Тажно. Ако си успешен во глобални рамки а доаѓаш од умрена држава, имаш обврска да се пофалиш за да мотивираш. Секако “поштењачини” како тебе секој што објавува успех е контра вашите “Трајче скромниот” убедувања и воспитувања. Лузери сте баце, јбг.
Sto se popali tolku, da ne si ti licno :D Sam gi ubaci u temata i sea ne smee da se komentiraat?

Ти си баце за лечење сигурно те имаат злоставувано скромни и поштени па влечеш некоја траума од нив во животот.

Ако имаш инфо за Хејрич, сподели, не блефирај.

Пробај одговори на дечкиве што те подбраа погоре, со аргументи, не само да кажуваш дека се лузери и да бегаш.

И земи зелено џамче да им го забричиш успат.

Телетабисче, активен си на темава откако те бришнале на некој проект со Бреинстер сертификатче па сеа ќе броиме колку отпуштања има.
Sto se popali tolku, da ne si ti licno :D Sam gi ubaci u temata i sea ne smee da se komentiraat?

Никад нема да пропуштам шанса на лузерско македонче што стално друг му е крив или ако му намирисам завист да му извадам кур на маса, абе задње да ми биде со такви бубашваби ќе се опраам до крај. Никаков аргумент немаат, криво им е дека не им текнало некаква идеја, ама не е идејата тука. Него не сакаат да го изедат патот типчето што го има пошто грицкал нокти за доручек у СФ додека да успее. А они сакаат на бенч да лапаат у Авенга по 1500 еур плата и така до пензија. Е сори батка умре тоа време.

Линкдин има автоматизиран систем на препознавање спам бот и слично, тој се води највеќе преку фрекфентност. Хејрич не го прекршува тоа правило и затоа се под радар или во сива зона, што не ги прави полу или целосно нелегални.

Немој да мислиш дека Линкдин ги нема веќе проверено, пошто масовно се употребувани.

И во краен дел, нивни клиенти јавно ги објавуваат на Линкдин како продукт кој генерира вредност.

Е само уште да го пројдат филтерот на Кајгана експертите и се ќе биде ок. Ете може пак тековната од компанивол да се пушти, секако тоа нешто значи бахахаха. Тие фирми у Америка и Естонија имаат оној крелацон компанивол пушта тука. Класично непознавање како функционираат нештата. Али пуста завист, чир на желудник ќе пука кај и да е.

@Menethil Јасно

ова малце ме збуни, па мислев дека 25 се останати а реално биле 25 layed off.

За 25 ли му е муабетот? Во денешно време 25 се мачкина кашлица. Не може да се мери со РЛД и нивните 120 отпуштања минатиот месец.

Телетабисче, активен си на темава откако те бришнале на некој проект со Бреинстер сертификатче па сеа ќе броиме колку отпуштања има.

Никад нема да пропуштам шанса на лузерско македонче што стално друг му е крив или ако му намирисам завист да му извадам кур на маса, абе задње да ми биде со такви бубашваби ќе се опраам до крај. Никаков аргумент немаат, криво им е дека не им текнало некаква идеја, ама не е идејата тука. Него не сакаат да го изедат патот типчето што го има пошто грицкал нокти за доручек у СФ додека да успее. А они сакаат на бенч да лапаат у Авенга по 1500 еур плата и така до пензија. Е сори батка умре тоа време.

Линкдин има автоматизиран систем на препознавање спам бот и слично, тој се води највеќе преку фрекфентност. Хејрич не го прекршува тоа правило и затоа се под радар или во сива зона, што не ги прави полу или целосно нелегални.

Немој да мислиш дека Линкдин ги нема веќе проверено, пошто масовно се употребувани.

И во краен дел, нивни клиенти јавно ги објавуваат на Линкдин како продукт кој генерира вредност.

Е само уште да го пројдат филтерот на Кајгана експертите и се ќе биде ок. Ете може пак тековната од компанивол да се пушти, секако тоа нешто значи бахахаха. Тие фирми у Америка и Естонија имаат оној крелацон компанивол пушта тука. Класично непознавање како функционираат нештата. Али пуста завист, чир на желудник ќе пука кај и да е.
Poleka, ne si izvaidil na nikoj kur, i ti tipkas tuka kako site ostanati, zatoa e forumot.
Megju drugo, Lester ima firma i vajda naprail pari, pa ne znam koja pusta zavist ja gleas?

Ne e ovoj Nik edini od Makedonijaso naprail pari na net. Pricinata zaso se analizira e:
1. Go spomnavte na temata
2. Se fali javno i privlekuva publicitet, pozitiven i negativen ocigledno. Primer, likovite so prodavaa skripti bea dnoto na faks, sig nema da mu aplaudiram na toa.

Mene samo me zanimase sto kjar ima IT industrijata od ova, nasproti edna outsorce firma. Toa deka ona prai pari, ne e neso nevideno kaj nas.

Последно уредено:
Mene samo me zanimase sto kjar ima IT industrijata od ova, nasproti edna outsorce firma. Toa deka ona prai pari, ne e neso nevideno kaj nas.
Поголемо знаење и искуство во делот на развој на продукти. Знаеме сите дека имаме добри програмери кај нас, ама ни фалат луѓе што знаат продажба, маркетинг, развој на продукти...
Треба да преминеме од продажба на време (оутсорсинг) во продажба на вредност (развој и продажба на сопствени продукти). Ова неможе да се случи преку ноќ, ама кога луѓево ке видат 1, 2, 5 успешни примери.... полека ке се смени ситуацијата.

Поголемо знаење и искуство во делот на развој на продукти. Знаеме сите дека имаме добри програмери кај нас, ама ни фалат луѓе што знаат продажба, маркетинг, развој на продукти...
Треба да преминеме од продажба на време (оутсорсинг) во продажба на вредност (развој и продажба на сопствени продукти). Ова неможе да се случи преку ноќ, ама кога луѓево ке видат 1, 2, 5 успешни примери.... полека ке се смени ситуацијата.
Toa e muabetot, diskutirame dali e primer na toa so go zboris, odnosno od startup do uspesen produkt. A ne naprail pari fatete mu se za kurot muabet.

Почнавме дека е успешна приказна па се пуштија компанивол тековни и дека биле скамери. Е јебига, тогаш и бројки се вадат пошто тоа е коренот на проблемот.

Помина времето за ваков кадар. Ако не научија кога имаше малку продукти и евтин кеш, тешко дека ќе научат сега кога една грешка може да го банкротира цел стартап.

Инаку, си 1000% на траг на проблемот. Само би додал дека инвеститорите се вториот дел од проблемот. Немаме таква култура, ќе те направат луд ако им отидеш и побараш пари, дури и тие што ти се блиски. А да не збориме дека никогаш нема да се разберете околу евалуација. Денес, ако сакаш да пробиеш продукт, мора да изгориш многу кеш, што во превод значи инвеститори со дебела кожа и трпение.

Дополнително, и тие што ги градат продуктите се писмени само од техничка страна, и доста зелени, па ги разбирам и инвеститорите што повеќе веруваат во некој Љутви што ќе подмити и/или рекетира пола општина, ама ќе изгради зграда, отколку во некој рандом гик што живее во свет на бајките и освен код, не знае ништо друго за водење бизнис или градење и промоција на продукт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom