Историјата на Христијанската црква е премногу мрачна,грда,мачна,страшна и гадна

• Креатор на темата Креатор на темата FilipStefanovsk
  • Време на започнување Време на започнување
Па кога јас тврдев дека ти си рекол? Убаво пишав дека тоа за Финците е споредба! Кој се прави со сила глуп?
Јас негледам причина да се срамам што некој нема капацитет да го разбере тоа што го пишувам! За тоа треба самиот тој да се засрами!
Ако ниедна од тие жртви не е оправдана, со која цел ги споредуваш злосторствата на христијанството со оние на Џингис Кан, Хитлер, Сталин....? Што ти е поентата? Ако наведените правеле злосторства, тогаш злосторствата на христијанството стануваат понезначајни?
Не оправдувам ништо, пак ја повторуваш истата реченица.
Еве ти пак истиот дел
Човекот е чудно створење. Ниедна од овие и горните жртви не е оправдана. И еден човек да убиеше грев, а камоли збир од десетици и стотици милиони. Некој убива во име на бога, некој ради возвишени расни и патриотски чувства...свите тие биле всашност страшно болни умови.
...дали е папа, дали е поп или генерал, удебеовац или косовац...ако врши злосторство тогаш сите тие се во еден кош -болесни људи. не е повиновен свештеникот од оној другиот...зашто? затоа што ако ги делиме злосторствата врз база на тие критериуми, дали убиецот е помалку виновен ако убие уште еднаш од оној што дотогаш не убил ниеднаш? Пред Бога и пред човечките закони, тие се исти-убијци. И без разлика дал е човек дел од некоја вера или не, според она човечкото во него не би требало да се восхитува на било какви жртви.

A Zosto se veli sakaj go blizniot kako sto se sakas sebesi, a ne se veli sakaj se sebesi kako sto go sakas blizniot? Jasno covekot e egoist i nemoze da ti bide INTERESno so nekogo so koj ne si od INTERES, ovde se misli na obostran interes od koj ni edna strana ne e ostetena!
Religiite se mnogu arogantni i obicnite luge gi smetaat za ovci, nasproti relno postoeckata neednakvost, potcinuvanje, klasni razliki i se ona sto verbalno se osuduva, jas ne znam zosto imaat potreba lugeto da go zborat ona sto ne go pravat?!
Si zemale za pravo Semoknata sila da ja svedat na nivnoto religiozno spoznanie i istoto da go narecat Bozja mudrost, a site filozofski i naucni soznanija koi se dokazani i proverlivi da gi narecat covecko znaenje kako da nivnoto ne e isto taka covecko znaenje i toa prifatlivo za najsirokite narodni masi tokmu za onie koi nemaat pred se vreme da razmisluvaat i seriozno da se bavat so nauka bidejki moraat nekako da ja ovozmozat svojata egzistencija za da ja platat cenata na ziveenjeto.

Религиите се зло! Манипулирачки машинерии со единствена цел, да создадат чуство на грижа на совест кај поединецот, да го натераат да верува дека е грешен, дека не е вреден, дека треба да бара прошка...! И за таа цел не бирале средства во минатото.....па и денеска!
Неточно. Религиите не се зло.
Најголемо и единствено зло е човековата АЛЧНОСТ и НЕНАСИТНОСТ.
Сите злодела прикриени под ваква или онаква агенда и цел, се всушност извршени од луѓе кои единствено биле водени од својата алчност.
Која религија ја промовира, пропагира и подржува алчноста????
Мене единствено ми текнува на “религијата“ на парите и моќта.
Алчноста за пари и моќ и ненаситноста, односно немањето мерка за тоа колку ти е доволно, е изор на сите негативни појави од настанокот на светот до ден денешен.
Народна мудрост „Човечкото око е ненаситно“

Сите злодела прикриени под ваква или онаква агенда и цел, се всушност извршени од луѓе кои единствено биле водени од својата алчност.
Алчноста за пари и моќ и ненаситноста, односно немањето мерка за тоа колку ти е доволно, е изор на сите негативни појави од настанокот на светот до ден денешен.

Pa Bog gi napravil da bidat takvi sebicni i nenasitni i namesto da gi napravi da bidat dobri toj poveke miluva da im praka potop i cunami i razni katasrofi za da gi opameti no nikako da gi napravi onakvi kakvi sto saka da bidat!

Не оправдувам ништо, пак ја повторуваш истата реченица.
Еве ти пак истиот дел
...дали е папа, дали е поп или генерал, удебеовац или косовац...ако врши злосторство тогаш сите тие се во еден кош -болесни људи. не е повиновен свештеникот од оној другиот...зашто? затоа што ако ги делиме злосторствата врз база на тие критериуми, дали убиецот е помалку виновен ако убие уште еднаш од оној што дотогаш не убил ниеднаш? Пред Бога и пред човечките закони, тие се исти-убијци. И без разлика дал е човек дел од некоја вера или не, според она човечкото во него не би требало да се восхитува на било какви жртви.
Епа мојот коментар се однесуваше на тоа - ако се исти, зошто ги споредуваш со христијанството? И зошто тоа "И???"
На пример разговараме за пушењето и некој коментира - "И?? Додај ги во таа бројка смртните случаи од собраќајки! Многу повеќе луѓе умираат на тој начин!" Дали поради тоа треба да го забраниме собраќајот а да не ги критикуваме цигарите?

Погрешно е, кога се разгледуваат настаните во историјата ,што не се зема во предвид најбитниот чинител, а тоа е духот на времето.

Погрешно е, кога се разгледуваат настаните во историјата ,што не се зема во предвид најбитниот чинител, а тоа е духот на времето.

А да елаборираш малку?

Дух на времето е Хегелијански израз, само не гледам како може да се аплицира на оваа дискусија. Очигледно мислиш на дух на времето во некоја друга смисла на изразот...

Додека има луѓе ќе има и војни, без разлика дали постои религија или не.
Како што пиша некој погоре, човековата алчност е главна причина за скоро сите војни и конфликти.

Кога ти вели сакај го непријателот, не му се спротиставувај, на злото врати со добро...? Што прави од индивидуата? Совршена овца подготвена за стрижење! Плус, наметнува чуство на грижа на совест кај луѓето, ги држи во заблуда и пласира норми и вредности врз цели општества. За мене тоа е зло, можеби за тебе не е, но за мене е.

Додека има луѓе ќе има и војни, без разлика дали постои религија или не.
Како што пиша некој погоре, човековата алчност е главна причина за скоро сите војни и конфликти.

Супер, само не ве мрзи да пишувате вакви платитуди?

Во оваа тема се дискутира за христијанскиот придонес кон генералната несреќа на општеството. Просто.

Во оваа тема се дискутира за христијанскиот придонес кон генералната несреќа на општеството. Просто.

Не ми е јасно само што толку сте исфрсустрирани од христијанството...никој не збори за тоа како политиката и корпорациите придонесуваат за генералната несреќа во општеството.
За радикалниот ислам, за манипулацијата преку потрошувачкото општество...Јас овде гледам само еден куп исфрустрирани луѓе кои не гледаат на сегашноста туку само во историјата, а и тоа што го гледаат го гледаат селективно.

Кога ти вели сакај го непријателот, не му се спротиставувај, на злото врати со добро...? Што прави од индивидуата? Совршена овца подготвена за стрижење! Плус, наметнува чуство на грижа на совест кај луѓето, ги држи во заблуда и пласира норми и вредности врз цели општества. За мене тоа е зло, можеби за тебе не е, но за мене е.
„Ацо застани... или ќе пукам. Пукај бе братучед пукај.“ Цитат од „Пред дождот“.
Изгледа требаше да му рече „На кого бе ти ќе пукам... ММЕ...“ и му извади базука и распали по сите присутни како соодветен одговор на провокацијат??? Вака е исправното???
Ок повели води се по твои убедувања на “исправност“. Не убедувај други како да реагираат.

Ок ако ова е темата тогаш треба да се затвори, бидејќи такво нешто не ПОСТОИ.
Генералната несреќа во општеството е само и единствено само “придонес“ на АЛЧНОСТА на луѓето.

Кој ја “создал“ АЛЧНОСТА е друга тема.

Не ми е јасно само што толку сте исфрсустрирани од христијанството...никој не збори за тоа како политиката и корпорациите придонесуваат за генералната несреќа во општеството.
За радикалниот ислам, за манипулацијата преку потрошувачкото општество...Јас овде гледам само еден куп исфрустрирани луѓе кои не гледаат на сегашноста туку само во историјата, а и тоа што го гледаат го гледаат селективно.

Се лажеш. Зборуваат и пишуваат луѓето и за тоа, само не во оваа тема. Што се однесува за исфрустираноста, секој секогаш може да го обвини другиот за исфрустрираност, така да тоа е празен муабет.

Што се однесува за минатото и сегашноста, кој по твое мислење живее во минатото, тие што веруваат во дедо со долга бела брада, кој имаше и син испратен на земјата да го спаси човекот, и кој син на некој начин беше ист со татко му:pos2:, или тие што го критикуваат тоа?

Се лажеш. Зборуваат и пишуваат луѓето и за тоа, само не во оваа тема. Што се однесува за исфрустираноста, секој секогаш може да го обвини другиот за исфрустрираност, така да тоа е празен муабет.

Што се однесува за минатото и сегашноста, кој по твое мислење живее во минатото, тие што веруваат во дедо со долга бела брада, кој имаше и син испратен на земјата да го спаси човекот, и кој син на некој начин беше ист со татко му:pos2:, или тие што го критикуваат тоа?

Епа за тоа треба многу повеќе да се зборува, зошто тоа придонесува за многу поголеми несреќи во светот од христијанството..или која и да е друга религија.
И исфрустрираност велам, заради начинот на кој некои луѓе пишуваат против христијанството (или религиите сеедно), изгледа како да се преокупирани со тоа...
А за животот во минатото, не правам голема разлика меѓу тие што веруваат во дедото со белата брада и тие што го порекнуваат тоа, зошто тие што живеат во сегашноста се занимаваат со побитни работи од тие.

А за животот во минатото, не правам голема разлика меѓу тие што веруваат во дедото со белата брада и тие што го порекнуваат тоа, зошто тие што живеат во сегашноста се занимаваат со побитни работи од тие.

Таа лага е за жал дел он нашата сегашност, така да секоја критика е добродојдена. И таа лага е дел од корпусот на лаги кои им помагаат на политичарите и коорпорациите. Па сега ти види за минатото и сегашноста...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom