Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Според некои извори, буткањето на Рускиот авион било дело на пучистите, а целта била да се скрати маневарскиот простор на Ердоган и да се продлабочи антагонизмот меѓу Русија и Турција.

како кога после оборањето давитоглу вториот човек тоа времее искочи весел и насмеан да ја соопшти среќната вест за авионот. Да не беше пучот никогаш немаше да се зближат со Путин, тогаш Путин му понуди рака и овој прифати кога виде дека западот му го сврте грбот.

На Сад. Моментално може не егзистенцијален ама у секој случаи треба сите ресурси таму да ги фокусираат.
Кина и САД и воопшто западот се врзани како црева и како што стојат моментално работите секое раскинување на таа врска би било проследен со економски потреси на двете страни...

Администрацијата на Трамп можеби сакаше да ја ослаби таа врска со Кина преку економската војна што проба да ја наметне, но заглави на средпат... Кина премногу економски зависи од западните земји, за да може да делува самостојно... А од друга страна има енергетска зависност од Иран и Русија...
Автоматски споено мислење:

како кога после оборањето давитоглу вториот човек тоа времее искочи весел и насмеан да ја соопшти среќната вест за авионот. Да не беше пучот никогаш немаше да се зближат со Путин, тогаш Путин му понуди рака и овој прифати кога виде дека западот му го сврте грбот.
Ердоган бил предвреме припремен за пучот од страна на Русите. После инцидентот, Руското разузнавање дознава за играта, и му се приближува на Ердоган со докази...

Мене ми личи логична приказнава.

1578513380708.png

1. Да, да, апсолутно, тоа е предусловот, без тоа нема логика да е така. Ама да е толку Иран глуп под а), толку да се американците среќни и да поминат без жртви во база под б), и толку од цела таа тензија да се спушти топката за толку кратко време како скоро ништо да не било, а се дигаше тензија за трета светска војна под в) се премногу параметри во една ваква трилер политичка ситуација за тоа мене лично да ми е пририоден недоговорен тек на настаните.

2. Што и да кажеме влегуваме веќе длабоко во зона на теории на заговор. Едната верзија пред некоја страна на темава пишана е дека од Израел е намерно пуштена дезинформација па бомбардирањето е по грешка, друга е дека на некој во Техеран му пречела растечката моќ на генералов, трета е тоа што пиша ти, не можеме да ги знаеме задзавесните игри и пазарења, ќе остане најверојатно ова прашање нерешено како и многу други низ историјата.
Заплеткај ја работата чвор, чантрај трета светска војна остави ги сите да чекаат цела вечер, знаејќи каков избувлив човек си... И на крај направи дури и најголемите твои душмани да осетат олеснување... А пази у позадина на таа драма, Путин у Сирија слави Божик, од Сирија оди у Турција да пушта гасовод, мува не го лази....

Најмалку саат време пред нападот добиле аларм базите, ракетите патуваат неколку минути...

Шоубизнис .... али морам да признам и добар маркетинг и социјален инжинеринг....

Izgleda na dvete strani im smetaše generalot.....posebno na režimot

И така велиш си сочуваа достоинство :pos:
Само многу повеќе си го сочува САД-ето :yid:
И така Ирак изгласа резолуција со која САД-истите заминуваат од Блиски исток (за година а како одат работите ќе бидне за 5-6 месеци), ама @fmi мисли дека си сочувале достоинство. Така завршуваат работите кога ќе налеташ на некој што ќе ти врати а ти не сакаш да бидеш посрамотен па си чуваш достоинство, ех да беше Груки или Црпе како ќе го правеа пепел Иран, може и име ќе му сменеа...
...ништо се одлужува првенството до наредна прилика!
Тежко разбираш што ти кажав - достоjнството на Иран, не на САД. От авион се гледа, дека Иран предупреди Ирак за нападот,а Ирак информира САД.Затоа немаш ни един загинат от страна на САД. Размениха си удари един на друг и тоа е сега. Следи жежок мир.
Тоа што Ирак изгласа резолуциja не значи дека САД ке се повлече толкова бргу.

Генералот Сулејмани го поистоветија со Имамот Хусеин кој загина кај Кербала, а една таква споредба е можна само за лице кое нема цена, лице кое е фанатично обожавано од народот. После тој милионски погреб (џеназа) не верувам дека тука сето ова од страна на Иранците ќе запре. Додека не возвратат и убијат некоја висока државна личност на САД нема да се смират, а со тоа и САД доколку сака да остане ,,светски шериф,, ќе мора да одговори и ете ... попара.
Тоа е сосем друга работа, както кажав - жежок мир.

Tek sad smo najebali
Albanija kako i vtorata Albanija (Kosovo) se de-fakto Amerikanski državički smesteni na zapadniot Balkan, sekako deka Albanija i Albancite (koi se dominantno Muslimani Suniti) se neprijatel na Šiitskiot Iran isto kako što i KSA a i poveketo drugi Sunitski Muslimanski zemji od regionot se isto taka neprijateli na dominantno Šiitskiot Iran, a od druga strana i se sojuznici ili i se podčineti na USA !

Albanija kako i vtorata Albanija (Kosovo) se de-fakto Amerikanski državički smesteni na zapadniot Balkan, sekako deka Albanija i Albancite (koi se dominantno Muslimani Suniti) se neprijatel na Šiitskiot Iran isto kako što i KSA a i poveketo drugi Sunitski Muslimanski zemji od regionot se isto taka neprijateli na dominantno Šiitskiot Iran, a od druga strana i se sojuznici ili i se podčineti na USA !
море дрво, прочитај пред да се праиш паметен....

море дрво, прочитај пред да се праиш паметен....
?? Pa Albanija kako najgolem sojuznik na SAD vo regionov normalno e deka e na ista linija so Amerikancite i zaedno sorabotuvaat protiv režimot vo Iran ... Vo tekstot pišuva deka Albanija na svoja teritorija gi pribira Iranskite disidenti ili opozicioneri kako da gi narečam koi deluvale protiv vlasta vo Iran ?! I zatoa takva e reakcijata od Hamnei.

Тежко разбираш што ти кажав - достоjнството на Иран, не на САД. От авион се гледа, дека Иран предупреди Ирак за нападот,а Ирак информира САД.Затоа немаш ни един загинат от страна на САД. Размениха си удари един на друг и тоа е сега. Следи жежок мир.
Тоа што Ирак изгласа резолуциja не значи дека САД ке се повлече толкова бргу.

Тоа е сосем друга работа, както кажав - жежок мир.
Прво треба ти самиот да разбереш што си рекол за потоа да бараш од другите да направат обид и ги разберат твоите високи мисли.

Инаку тоа што Ирак изгласа резолуција значи дека ги поканија Америте да останат таму додека има нафта, ај не треси зелени и покажи барем малку сериозност.Дали сакаат САД да останат, секако дека сакаат но штом домаќините ти велат дека не си добредојден сакаш не сакаш ќе мора да заминеш..

Инаку не следи “жежок мир“ туку ова е затишје пред бура, штом и вакви елементарни работи не можеш да препознаеш подобро да се тргнеш настрана од теми каде само самиот себе се разбираш а другите не те разбираат.

Ова е јасно како ден, секако дека Израел не ја води политиката на САД (не онолку колку што се мисли) на Блискиот исток ама сигурно и дава тон!
Имаше шпекулација од хАреец дека веднага по атентатот врз иранскиот генерал, Трамп испратил порака до Биби во стилот “се надевам дека ова ќе помогне“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom