Интересни коментари во темава, со некои се согласувам со некои така и така.
Сеедно кој ќе "победи" во војнава, па видовме доста спремна одбрана на Иран а богами и добри контранапади и стратешко затворање на теснецот.
За тоа кој губи, ако не сте ги виделе цените на нафтата насекаде у светот, дури и во УСА, за којашто Трамп јаде гомна дека не зависат од нафтата на Иран, ама сепак зависат од сите други арапи у околина и теснецот. Губиме ние што ќе треба да платиме поскапо или што стравуваме некој да не не нападне.
Прво пробуваше да буши на Гренланд, па да ја зема Венецуела, па на крај отиде у Иран.
И стара приказна, имало диктатори, режими, се тоа е лицемерие и хипокритичност за остварување на целта.
На почетокот пред даго изберат изгледаше океј со Илон Маск како десна рука, мислиш ќе праат електрични коли и камиони низ светов, ама без нафта не можат ништо. Ама оној наводно барал наместо НАСА неговата СпејсХ да биде главна вселенска програма у УСА и да цица пари од американскиот буџет.
На почеток почна и со преговори за Украина и Русија, ама очигледно не постигна ништо и ќе го втераше светов у уште една војна, ама добро што сите членки на НАТО го одбија за Иран.
Дали Израел сноси најголема вина или се само "виновници" кои Американски експерти како Џефри Сакс ги посочуваат како виновници?
Од економски аспект петродоларот е на мета, и треба да биде, зашто Америка само штампа ли штампа пари и нуди кредити на држави преку ММФ Светска Банка за коишто знае дека нема да ги вратат, оти секоја влада е корумпирана и ќе бегаат надвор да ги трошат тие долари, а Америка за возврат ќе си земе што сака. Ресурси, рудници, минерали, нафти, истото е и со ЕУ, па Австријци и Германци си земаат и водостопанства, електродиструбиции, мобилни и интернет оператори итн...
Сеедно, не дека многу го сакам Иран, мислам немам ни причина зашто да го мразам ниту да го сакам, ама Американците сите овде знаеме што направија во 2001 кај нас, направија проблем со рамковниот договор со кој до ден денес ние Македонците имаме проблем од аспект на барање работа, посета на некои територии итн... Морало да бидат 25% у Влада, у Репрезентација Фудбалска, Министерства и други јавни претпријатија итн..., а не ни одат на работа. Онаму на аеродром ќе се пукаа, добро што не бутнаа некој авион. На нив им одговара да сме у НАТО, оти се плашат од Србија. А најиронично е што они се најголеми избегнувачи на данок и давачки кон државата, па испаѓа дека само ние Македонците ја плаќаме членарината у НАТО.
Отидов ја малкку офтопик, ваљда нема некој да ми замери.
У врска со Џефри Епстин, зарем не е сумљиво што AI зема толкав замав баш кога требаше да се објават слики и видеа од островот?
AI е просто како изговор. Демек не е вистинска сликата, AI е.
55K likes, 816 comments - thedailyshow on April 20, 2026: "@JonStewart has seen Trump's Iran negotiating skills before in "The Art of the Deal"".
www.instagram.com
164K likes, 3,018 comments - thedailyshow on May 5, 2026: "@jonstewart remembers the last time Donald Trump tried to do math, 20 years ago".
www.instagram.com
159K likes, 2,198 comments - thedailyshow on March 24, 2026: "Trump’s delusions of jointly controlling the Strait of Hormuz with Iran are straight out of the rom-com "Me and the Ayatollah"".
www.instagram.com
108K likes, 1,433 comments - thedailyshow on March 16, 2026: "@jonstewart Iran-splains the ramifications of closing the Strait of Hormuz in a way even Trump can understand".
www.instagram.com
128K likes, 2,451 comments - thedailyshow on March 23, 2026: "Jon Stewart isn't so sure Trump is actually talking to Iran's "top person"".
www.instagram.com