Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување

Тие MEK се единствените кои буквално никоја од опозициските факции не можат да ги поднесат. Пред некоја недела/месец некој од нивните еден улета со камион на протест на ројалистите во САД. Бивши албански резидент во тоа МЕК кампот во Шќиперија.

Имаш упла од шаренокуртонците. Сигурно навечер ги сонуваш и два три пати стануваш од сон. Не си прав. Едно е да излезеш на протести кај нас или било каде во цивилизираниот свет а друго е во Иран. Кај нас можеме на протести и онака оти ни било досадно пред кооперација додека во Иран, каде што знаеш дека може да те обесат, мора да имаш некој голем зорт за да излезеш на протести. Е сега размисли зошто некој во Иран би излегол на протести и би го жртвувал својот живот и животот на своето семејство. Настрана тоа.... да не се лажеме, ниту САД ниту на Изралел курац ги боли за тоа што некој Ахмед имал мака од режимот, сигурно Биби и Трамп спијат немирно ради Ахмед. Друго е оведе работата.
Овде Израел и САД имаат заеднички интерес да Иран биде ослабен, и тоа сосема легитимен. Читам шупци пишуваат како Иран невин бил нападнат, па тоа било спротивно на меѓународното право, па тоа било суверена држава.... па Хезболах, Хамаз, Хутите, и другите срања биле во право што војуваат против Израел, свршуваат кога Хезболах ке удри на Израел........... а ако им спомнеш дека лајната Хезболах, Хамаз, Хути, шиитски полиции во соседни држави и уште еден куп срања се на Иран, тогаш ја вртат топката и фантазираат како тоа не биле гомна на Иран ами самиот Израел ги создал за да го напаѓаат, и ке ти закачат пет страни со твитер од некој шупак бебо или некој како нас ,,експерт,, од недојдија... еј :tapp: дали сте добри сдо мозокот? Па тоигаш ајатоласите и другите лајна на Иран се нај глупите створења, не им текнува да излезат јавно и наместо со подршка да кажат дека Хезболах, Хамаз, Хутите,... се кукавички јајца на Израел и дека Иран се противи на секоја акција на тие терортистички групи и им забранува влез на територија на иран на сите припадници на тие групи.... И тоа што Израел е постојано напаѓан од Иран, тоа било во согласност со меѓународното право, Израел нама право да се брани, Израел треба да седи мирен а овие да го уништат. Па некој со газот да размислова подобро ке резонира од нив со мозокот. Па Израел ако дозволи Иран воено да ојакнува, си ја потпишал смртната пресуда, некараат израелците друго место за живеење. И не ми лапрдајте 1651 како било и како 48 евреите дошле, и незнам што.... Израел е факт и има право да се брани. Гледаме која воена моќ ја има Иран денес и можеме да замислиме ако го остават која моќ ќе ја има после десет години. Ова што денес Иран го прави со теснецот под притисок на нападите, после десет години ке го прави од кур ќеиф, и од забава ке ги анектира сите околу него. Затоа на Трамп треба да му се честита што имаше јајца да го нападне Иран додека сеуште не е предоцна, имаше муда да го направи она што немаа муда да го направат сите пред него кои се занимаваа со гадафи и милошевиќ....
Gotovo, me ubedi.
Urime SAD, Urime Izrael.
Значи не постои ништо шо можеш да напишеш за да ме убедиш дека не си платен, и ова е твое лично размислување. Слични текстови вртите по социјалните мрежи и по други платформи.
Не кажувај, ке поделиме Фифти Фифти. Ќути, има добра паричка.
I jas del sakam , znaci na tri delime :sneaky:
P.s Laze jas samo od takvi ko dedoti se plasam ;)

SAD su carstvo zla, a s Izraelom u tandemu su historijski najveće zlo koje je ikada postojalo

Jedan od republikanskih propagandista nedavno je vikao: "Jeste li znali da su u Iranu žene prisiljene nositi hidžab?!"

Prvo, već dugo nisu prisiljene na to. Čak je i prethodni predsjednik, Raisi, to ukinuo. I sada žene mogu 'slobodno' hodati. Međutim, čak i prije toga, nošenje hidžaba nije bilo obavezno i nije se moralo skrivati lice, samo se moralo nositi maramu.

Drugo, kako ovo opravdava agresiju i ubojstvo djevojčica?

Možda je logika bila: "Ubit ćemo ih da ne odrastu i ne budu prisiljene nositi hidžab?" Hvala, to je puno bolje. Bit će mrtve i neće morati trpjeti „teror režima“.

Onda svi ponavljaju priče o tome kako je "režim ubio 30-40-70-100 tisuća prosvjednika". Dokazi? Vjeruj mi, brate! Baš kao što je Staljin ubio milijardu i pol ljudi, a Mao sve Kineze.

Ukrajince su toliko "genocidirali" da im je stanovništvo smanjeno s 20 na 52 milijuna, a Ujgure su desetkovali s 4 na 10 milijuna. Bibi Netanyahu je ogorčen. Pa tko tako čini genocid? Pogledajte kako se to radi! I udari po Gazi.
SAD je ubio 6,5 milijuna ljudi u Vijetnamu, najmanje 1,4milijuna u Iraku i još 700 000 u Afganistanu. A onda su tu bili SRJ, ranijeSrbi po BiH, Somalija, Libija, pučevi koje su organizirale SAD i pokrenuti sukobi. Samo u Ukrajini, jer su prevrat organizirale SAD, poginulo je gotovo dvamilijuna ljudi.

Kako je s lupetanjima o progonu Židova u Iranu? Nema toga. Središnja sinagoga u Teheranu je nečuvana i u 80 godina nije bilo niti jednog napada na nju. Iranci imaju garantirano mjesto za predstavnika Židova u parlamentu, a poslanik je kirurg, Židov iz Teherana. A ima ih oko 40 000, ali su vjernici njih oko 23 000, pa se mnogi izjašnjavaju kao Iranci, ako su ateisti, dok se ovih 23 000 upisuju kao Židovi zbog vjere, jer nemaju znak jednakosti između vjerskog i nacionalnog identiteta. Ali tko to zna?

Istovremeno, Izraelci u potpunosti prakticiraju apartheid i progon na temelju vjerskih i etničkih predrasuda, a to su i ustavno „ozakonili“ 2018.

Usput, podsjetite me, na temelju čega je obustavljena istraga protiv vojnika izraelske vojske koji su pred kamerama silovali palestinske žene? Dokazi o ratnim zločinima su dostupni, ali gdje je kazneni progon?

Postoji i video američkih vojnika koji stižu u stambenu četvrt Dubaija, ispaljuju salvu iz raketnog sustava, skrivaju se iza civila i odlaze. Nadaju se protunapadu i gubitku nevinih života.

Ali "zli" Iranci ne odgovaraju, pa ne mogu prikazati snimku "gledajte, pogađaju stambena područja".

Ali postoji mnoštvo snimaka SAD-a i Izraela koji pogađaju stambena područja Teherana i Isfahana.

Малку четиво за домашниве демократи и благонадежни ционисти!
За повеќе на линкот погоре,

Па не, кај нас не дојде после втората светска војна некој да каже дека ова не е веќе наша земја туку на доселениците. Ако сакаш аналогија со Македонија, тогаш треба некој да дојде и да ни каже дека поради некоја историја пред 2000 години, пола Македонија веќе не е наша и ние треба да бидеме рамнодушни и среќни заради тоа. Дали би го прифатиле тој компромис и би коегзистирале со новите доселеници?

И пред да ми кажете дека еве ни се мешаат и нас во државата, и се обидува некој да ни кажува дека нешто не е наше, тогаш како можете да барате од Палестинците да се помират и да прифатат окупација со насмевка? Ако ве боли за тоа нас што ни го прават соседите, тогаш треба најдобро да разбирате како му е на еден народ кога некој од надвор му ја крои судбината и му се меша во историја.
Па тоа го зборат шипциве, а и грците доселеници во егејска, они биле автохтони илири, а грците Македонија била грчка од стално. Они идат дури и степен погоре викаат дека сме дојденци. И ние не рековме кој ве ебе ќе ве требиме, сакавме мир за разлика од палестинците. И не се рокаме во сред албански/грчки прослави. Јас ќе ги поддржував нив искрено, ама 100 пати им е понуден мир, две држави, они не сакаат и бараат евреиве да се истребат, ама немаат моќ и они се требени. Затоа тогаш кој ги ебе, нека се тепаат.

Па тоа го зборат шипциве, а и грците доселеници во егејска, они биле автохтони илири, а грците Македонија била грчка од стално. Они идат дури и степен погоре викаат дека сме дојденци. И ние не рековме кој ве ебе ќе ве требиме, сакавме мир за разлика од палестинците. И не се рокаме во сред албански/грчки прослави. Јас ќе ги поддржував нив искрено, ама 100 пати им е понуден мир, две држави, они не сакаат и бараат евреиве да се истребат, ама немаат моќ и они се требени. Затоа тогаш кој ги ебе, нека се тепаат.
Тоа не е понуден мир, тоа е ултиматум во стилот дај ни ја куќата, а ти ќе живееш во подрумот. Тоа е понижување.

Прегледај го приврзокот 472889
Прегледај го приврзокот 472890

Стварно ова дека Мици го намалил ДДВ од 18 на 10% за нафтата?
Не биди vanlok или audiofil. Намести скриншоти што зафаќаат цел екран на компјутер што капак на сè се на француски, сосема доволно ќе било да постираш линк од статијава (и евентуално мало објаснување).

Тоа не е понуден мир, тоа е ултиматум во стилот дај ни ја куќата, а ти ќе живееш во подрумот. Тоа е понижување.
Тоа за почеток, после и од подрум те бркаат па ни во маало/град веќе не смееш да останеш. Етничко чистење, ама они „имаат право“ на тоа. Разбираш? Они се „посебни“, они се „божјите луѓе“ и ним се им е дозволено. Пошто нешо нешо холакост, пошто само нивни гинеле во ВСВ. Затоа сега може да прават геноцид пренесувано во живо 24/7 и никој да не смее да им ѕуцне (во ЕУ и во затвор завршуваат некои за критика)... И најироничното е што изгледа секогаш ќе има доволно од корисните и добри гојими да ја повраќаат/повторуваат таа наратива.

Исто како Егејска
Да, Палестинците се во иста позиција како протераните Македонци. Ако за Егејска велиме дека е неправда, неправда е и за Палестинците.

Не сите потези, овој да. Искрено, 20 години и повеќе се надевав да направат нешто во врска со Иран. Знам дека нападот е од погрешни причини, само се надевам дека како side effect народот на Иран ќе се ослободи и ќе се врати на тоа што беше до 79-та. Тоа е каде стојам во врска со ова.

Се плашам дека портокаловиот ќе се разбуди на погрешна нога, ќе ја свитка опашката и ќе остави калакурница зад себе. Многу е непредвидлив и не можат да го контролираат, тоа е очигледно.
Автоматски споено мислење:

Не можеш да знаеш бројки во Иран, но има 15 милиони дијаспора што го мразат режимот од дно на душа, луѓе кои бегаат и бараат азил во други држави, луѓе кои буквално гинат за промени... тоа не е струја.
Logicno e lugjeto sto se iseleni da se protiv vlasta. Tie sto ne im smeta, nemaat tolku pricini da se selat.
Ginat, zaso i od sprotivnata strana ima lugje sto ginat za rezimot.

Iran ne e nekoe opstestvo kako Severna Korea (zatvoreno). Skoro site sto sum gi upoznal se dosta nacitani i polni so informacii za svetot okulu niv. Dopolnitelno, konstantno se pod sankcii, losa ekonomska sostojba i voeni napadi. Dokolku nema dovolno lugje so go podrzuvaat nivniot rezim, nema sansi da izdrzi tolku vreme.

Прегледај го приврзокот 472889
Прегледај го приврзокот 472890

Стварно ова дека Мици го намалил ДДВ од 18 на 10% за нафтата?

На вонредна владина седница, беше донесена одлука да се намали Данокот на додадена вредност за бензините и дизелот. Намалувањето од 18 на 10 отсто ќе стартува на полноќ меѓу понеделник и вторник и ова би требало да придонесе да нема зголемување на цената на бензините, а да има до три денари на цената на дизелот. Мерката е донесена бидејќи според пресметките, од утре ќе требаше бензинот да се зголеми за 6,5, а дизелот за 10,5 денари.

Не биди vanlok или audiofil. Намести скриншоти што зафаќаат цел екран на компјутер што капак на сè се на француски, сосема доволно ќе било да постираш линк од статијава (и евентуално мало објаснување).
Не отварај на компјутер. Отвори кајгана на телефон, помали се сликите.

Да бев на компјутер ќе ставев линк. Од телефон фаќа многу кликање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom