Не треба да отидам на Малдиви за да заклучам дека има убави плажи. Исто така, не треба да се вратам со временска машина до нацистичка Германија да кажам дека системот бил репресивен нели?

Доволно е да прочитаме јавно достапни документи/информации.
Зошто сметам дека Иран е репресивен (слично на другите системи во регионот)? Едноставно, им гледам легислатива (шеријатско право) и јавни политики врзани со човекови права и слободи (жени имаат лимитирани права на наследство, мора да носат шамија во јавност, не смеат да критикуваат власт и тн). Да не зборувам за право на фер судење и третирање на неистомисленици. Споредено со, да речеме Чешка, каде што можеш да кажеш "има корупција во влада" без да бидеш затворен или егзекутиран, во Иран ја немаш таа слобода. Да не ме сватиш погрешно, не сум за промена на режим преку војна во Иран и дека ја оправдувам инвазијата, напротив. Арно ама, државно правниот апарат - функционира автократски (како и другите земји во регионот).
Во ред, не мора да се живее за да се има гледиште кон животот.
Она што сакам да го речам, патем и јас не сум го посетил Иран, е дека своето гледиште кон Иран го имам благодарение на достапни информации исто како и ти, прашањето е колку тие информации се точни и доволни за да се има колку толку коректно гледиште.
Кога не би постоела манипулација (во случајов дехуманизација и демонизација на Иран) веројатно достапните инфо се доволни ама кога ја има на секој чекор, би требало секоја од тие инфо да се третира како што треба.
Остави ги другите во регионот и пошироко.
Иран е теократија, односот кон понежниот пол е резултат на религија традиција и х фактори, секое општество има свој развоен пат па и во односите маж-жена, кога ќе биде тоа пречка за понатамошен развој самото општество ќе ги менва тие односи.
Носење на шамии го има и кај нас, посети некоја рурална средина и ќе се увериш, се разбира не мора ама носат.
Ајде мајката зарем во Иран нема опозиција која ја критикува власта (еве доказ дека имаш стереотип и не ќе да се доволни твоите инфо за да ти гледиштето биде ок, туку е производ на манипулација).
Како мислиш дека е судењето во Иран, ти пишат обвинение и немаш право на сведоци, адвокати на ѓаволот и нема твоја изјава амо доволно е да некој напише обвинение дури ни материјални докази не се потребни, сериозен си?
На кои неситомисленици се однесува на оние што сакаат нафтените извори да ги дадат на САД или на што всушност мислиш?
Чешка па и било која друга земја си е приказна за себе, си има своја култура традиции не знам зошто правиш паралели, сакаш целиот свет да биде унифициран ли, сите да се облекуваме исто да мислиме исто да имаме иста култура да имаме исти погледи кон животот, смрта да имаме ист Бог шо е раборава не ми е јасно........
Еве во САД нема корупција си донесоа закон за лобирање и оп нема корупција, сакаш ист таков закон да биде донесен и во Иран за да нема корупција! И според тебе правото јавно да говориш дека владата е корумпирана е слобода!!!!
Каде тоа и кога некој е егзикутиран затоа што јавно говорел против политиката на владата и дека имало корупција, имаш некој пример а да не е ЦНН и ББЦ?
Секако дека исправно го читам напишаното, затоа што:
-во случај на агесија врз една земја да се пишува за нивниот систем и култура е само за поткрепа на оние кои вршат агресија;
-кога од страна на агресорот се врши невиден терор се уништуваат училишта, факултети, болници и други објекти од јавен карактер да се пишува дека не си љубител на теократијата (не сум ни јас па што) затоа што имаш поинакви културни вредности е само во прилог на релативизирање на агресијата па дури и нејзино оправдување;
...ете така јас гледам на работите, секако не мора да се сложиме, инаку би немало дискусија, или ако и таму и во цел свет имаме иста култура, вредносен систем и погледи не би биле тоа што сме ами... и јас баш не сум љубител на униформираност.
-----------------------
Има ли некакви информации за блокадата на блокадата?
Глеам за сабота најавување на нова рунда преговори,
Циоистички Израел користи прилика од примирјево и на големо го рамни Либан, никој глас да пушти,
блокиран, не е блокран, ај ти прв...