Еве, ќе прифатам дека си во право кога ќе ми посочиш барем една држава/народ што во 21от век е приближно на ниво со Израел во ѕверствата што ги прави...
Да, Израел е прв пат во доминантна позиција врз едно малцинство, ама ти го претставуваш тоа малцинство како скандинавци кои правеле мебел и отворале Ikea. Во реалноста тоа група која сега е малцинство има правено еден куп пиздарии и таму и во Либан и во Јордан и каде уште не. Египет со ѕидови и бодликави жици го спречува тоа малцинство да влезе кај нив. Да не се преправаме сега дека не знаеме со кого си имаат работа и Евреите таму.
Тие објаснувања за Хитлер и Евреите и како било исто како и денес, разврат, блуд, ти реков ми рече, не е нешто што ние сме го доживеале и знаеме дека било така. Во реалноста, потребен е непријател да ги мотивира масите, и тие се етничката група кои послужија за тоа. Ако не пак нека ги соберат и овие денес што прават разврат и сите во гасна комора. Дали ќе поддржите такво нешто? Оправдувања за холокаустот не се my cup of tea. Едноставно домашниот тим станал посилен и го здробил гостинскиот, како и 100 пати предходно низ историјата.
Затоа шо имам респект, ти се извинувам за реторичката стапица.
Гледаш како не те интересира what came before, не сакаш да навлегуваш во било каква расправа за холокаустот? Ти знаеш какво зло било тоа, со какви размери и не дозволуваш некој да го релативизира со муабети за ножеви во грб у прва светска и Вајмарска Република. Тоа не е your cup of tea. Ама, исто како и грците за егејците, го релативизираш овој денешен холокауст со муабети за what came before, овде е тоа многу битно, треба да се има во предвид шо боранија од народ била таа на која евреите и извршија тотален геноцид. Треба да се знае шо боранија од народ биле егејците, па грците не им давале тревата во Лерин да ја помирисаат, а камо ли домот да си го видат...
Не е секоја држава окупирана. Да, во Македонија владее криминал, но се менуваат влади, во Македонија не те пукаат со снајпер кога протестираш. Македонија не финансира тероризам надвор од своите граници. Беспредметно е да се споредува ова.
Да, Македонија е окупирана. Од САД а УЧК им се сатрапи.
Не, во Македонија не те пукаат кога правиш државен удар (можеби и без да знаеш, а можеби и пошто си платен за тоа).
Не, ни во Иран не те пукаат за протести ама те пукаат за палење полицајци и полициски коли (фан факт, во иранскиот бунт имало повеќе загинати полицајци отколку бунтовници).
Тие објаснувања за Хитлер и Евреите и како било исто како и денес, разврат, блуд, ти реков ми рече, не е нешто што ние сме го доживеале и знаеме дека било така.
Да, Израел е прв пат во доминантна позиција врз едно малцинство, ама ти го претставуваш тоа малцинство како скандинавци кои правеле мебел и отворале Ikea. Во реалноста тоа група која сега е малцинство има правено еден куп пиздарии и таму и во Либан и во Јордан и каде уште не. Египет со ѕидови и бодликави жици го спречува тоа малцинство да влезе кај нив. Да не се преправаме сега дека не знаеме со кого си имаат работа и Евреите таму.
Демек толку се гадови што заслужуваат сите топтан да се убијат на ѕверски начин (а повеќето се жени и деца). И ти тоа го знаеш засигурно, доволно добро за да оправдаш или барем релативизираш геноцид, а го знаеш за сигурно пошто го имаш видено... Каде?
Мислам ако малку застанеш да размислиш што всушност кажуваш, дека ќе си направиш проблеми... Пффф, тогаш можеби добро е што не размислуваш.
Затоа шо имам респект, ти се извинувам за реторичката стапица.
Гледаш како не те интересира what came before, не сакаш да навлегуваш во било каква расправа за холокаустот? Ти знаеш какво зло било тоа, со какви размери и не дозволуваш некој да го релативизира со муабети за ножеви во грб у прва светска и Вајмарска Република. Тоа не е your cup of tea. Ама, исто како и грците за егејците, го релативизираш овој денешен холокауст со муабети за what came before, овде е тоа многу битно, треба да се има во предвид шо боранија од народ била таа на која евреите и извршија тотален геноцид. Треба да се знае шо боранија од народ биле егејците, па грците не им давале тревата во Лерин да ја помирисаат, а камо ли домот да си го видат...
Токму за ова ти зборувам. Ти ги поистоветуваш Македонците во Егејска, кои немале никаков проблем да коегзистираат со Грците. Или Евреите во Германија кои немале проблем да коегзистираат со Германците, како што немаат проблем да коегзистираат со други народи во државите каде што живеат. Ги поистоветувап овие со арапите кои апсолутно немаат намера да коегзистираат со Евреи или со Христијани.
Да не си ставаме зборови во уста, јас не ти викам дека поради тоа заслужуваат да бидат здробени, туку дека има причина за овие војни и не е одговорноста само на Евреите.
Скроз е сериозен, според цио-вестите можеби и милион протестанти бунтовници се убиени.
Нема врска што интернетот после дојде во Иран и немаше снимки ни од стотици не па дестици илјади убиени. Реално повеќе џандари има мртви отколку бунтовници. Има куп снимки како напаѓаат полицајци, ги палат со молотови и импровизирани пламенофрлачи, убиваат со оружје, итн. Ама протестанти се разбираш?
Не не, не на мене овие муабети. Пошо те сметам за паметен дечко, ваљда конташ дека не заземам ничија страна во конфликтов, туку само им клизам ко Матераци на Шевченко на Ванлок, Рон и компанија. Ама сериозно, за било што прај ми муабет, укажувај ми на гуглања, емисии и слично, само немој за исламот. Ниту еден Евреин, Христијанин, Будист или било што не им го всадува менталитетот на диво племе, на било кое место на планетата. Мене ако ме прашуваш и Иран и Израел да ги снема уште денес светот ќе биде многу подобро место за живеење.
Автоматски споено мислење:
Па добро, факт и дека исламот е извор на злото. Кај ти е на табелава? Гледаш сега за што ви збориме цело време? Ти од дрвата не ја гледаш шумата, односно пошо Америка и Израел ги ставаш на тронот (оправдано), го занемаруваш фактот колку зло имаат нанесено радикалните исламисти низ светов последните 20-30 години.
Убаво пиша. Последниве 20-30 год.
Исламот последниве години е опасност на светско ниво. Предходно беше само на локално.
Јас овде ти направив табела на државни политики. Кај државниве политики Израел (читај и евреите кога немале држава) се број 1 затоа што поише од 2000 години се глобална опасност.
Кај шумата и дрвата кога ги спомна, затоа ти го постаив тоа глупото прашање со да и со не . Зошто гледаш фудбалски на работите ако навиваш за едни мора автоматски да си против други и ако си против други автоматски мора да си за едни ? Види чим навиваш за Интер логично е да не го сакаш градскиот ривал и обратно јас за Милан. Јасно е се црно - бело. Политиката е курва, кој како си има интерес, желба, емоција така си фаќа страна.
Истово мислам и у темата за Палестина те прашав.
Зашто мислиш дека тоа што ги напаѓаме евреите автоматски не прави дека ги поддржуваме муџите ?
Мене каде си ме видел да ги бранам муџиве освен ако не е возвраќање со иста мера кон евреи ?
Еве да не ги изедначувам, ти ме праша за држава која е приближно на ниво на Израел во тој поглед.
Патем, ти благодарам на коректноста, исто и @Raziel и неколкумина други. Навистина е тешко да се дискутира од оваа страна без човек да биде изложен на навреди и провокации цело време.
@Ska Maniac брат, среќен сум што те смеам, најсериозно, вреди времето потрошено овде да му го направиш некому денот
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.