Иран демонстрира сила!

• Креатор на темата Креатор на темата no.one
  • Време на започнување Време на започнување
Vidi sega ako smetame kako vojna a bese vojna, koja strana ima povece zagubi vo covecki resursi?

Jas ne gi branam amerikancite samo sum realen, i se vodam po faktite.
те разбирам, ама американците реално не ја добија војната во Ирак и Авганистан, па ако се степаат со Иран, свршија работа

те разбирам, ама американците реално не ја добија војната во Ирак и Авганистан, па ако се степаат со Иран, свршија работа

Toa sto go sakaa tie go dobija, ista pesna so kosovo, go osvoija i im go dadoa na kosovarite za da se sluzat.

Iran ce bide ista pesna, ce vlezat ce ispozapalat, ce ja unistat zemjata i ce zaminat. Nikade do sega ne ostanale da vladeat.

Neznam sto podrazbiras pod kontrola, ama im go smenija pretsedatelot, im gi crpat prirodnite resursi, kontroliraat aerodromi, granici. Vo slucajov parite se vecni, zosto ako amerika objavi bankrot cel svet ce propadne - domino efekt, vece videno vo 2008.
НАТО Кабул не го контролираат цел, па Авганистан...

Неподвижните мети се детектираат лесно со spy авиони и сателити ама доколку не се тешко камуфлирани. Движечките ракети што ги има Иран може сега да се во Техеран а додека да стигнат авионите да ги бомбардираат да се преместат за стотици метри ако не и километри. Плус тоа и они може да бидат камуфлирани. А постојат и мамки какви што користеа Србите додека НАТО бомбардираше се живо што им наликуваше на тенк или авион.

Чисто колку да се знае на што мислам!

Од 4 ракети 3 полетаа додека едната беше во дефект, многу голема сила се циганиве. :D

И Ирак демонстрираше сила - видовме што стана, НО
Иран е потежок за САД како проблем поради една проста причина - Иран лесно може да блокира Персиjскиот залив(и ако тоа може да биде преминато от страна на САД), а това ке зголеми цената на нафтата во пати. Како цело дестабилизациja тамо ке изфрли цените на нафтата. САД нема интерес сега от това. Уште повеке на другиот брег на Персиjскиот залив е Саудитска Арабиja - десна рака на САД.
Една операциja на САД срешту Иран ке дестабилизира и Афганистан и Ирак. Сириja е тамо от другиот краj на Ирак.
Како цело Иран е клучен фактор во този регион и многу тежко може да се влиjaе тамо(предимно САД ке се мачи да влиjaе преку опозициjaта во Иран) и коjто и да интервенира ке има големи жертви, многу резурс ке му треба, голема можност от дестабилизациja на веке полустабилизираните Ирак и Афганистан.

америка е веле сила сакаме тоа да го признаеме или пак не прашање колку таа има интерес во моментов да отвори нов конфлик со Иран, колку и како тоа би влијаело на целиот блиски исток а и пошироко во светски рамки

америка е веле сила сакаме тоа да го признаеме или пак не прашање колку таа има интерес во моментов да отвори нов конфлик со Иран, колку и како тоа би влијаело на целиот блиски исток а и пошироко во светски рамки
нема интерес...може да има штета...како прво Иран е во близина на Саудиска Арабија, Саудиска Арабија е сојусник на САД, тука е и Израел, значи Израел прв би настрадал...тогаш би било Трета Светска....

И Младиќ тврдеше дека можат да ја освојат Англија и да стигнат до Токио па сепак се најде позади решетки и сега бои боенки.Пуста фантазија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom