Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Јас примерно и за тоа дојдов на овој форум да дебатирам највеќе за Мисирков. Кога напишам нешто од Мисирков одма ми исчезнува. Значи изгледа само модераторите имат читано „За македонцките работи“. Останатите читале само тоа што пишува на еден одреден сајт, ништо друго. Таму е покажана само едната страна на Мисирков. Кога е голем Македонец. Во самата книга тој јасно кажува зошто ја напишал.
Да ве прашам зошто Мисирков зборува за „НООТО ТЕЧЕНИЕ“?

Самиот факт што не се дозволува дебата на македонските форуми јасно покажува дека има нешто кое не е баш така какошто му се сака на Македонецот.

Многу во завиена форма се искажуваш. Може нешто поконкретно!

Многу во завиена форма се искажуваш. Може нешто поконкретно!

Завиена е оти кога ја развијам ме бришаат.
Неколку пати веќе пишувам 10-15 минути и накрај - нема го напишаното.

Кој ти е крив кога пишуваш глупости!

Не се глупости.

Ете ти пример
Мисирков го напишал тоа

Македониiа напраи опит наi напред да
се ослободит от Турцко, но за сожал'уаiн'е излезе опитот неудачен​
. Можит по
ослободуаiн'ето ке се мислеше и за соединуаiн'е со Бугариiа.
Но таiа година ни
покажа, оти историiцките. прилики никоi пат не ке дозвол'ат да се
соiединит цела Македониiа со Бугариiа; сега за македонците и
бугарите, остаат iедно од двете: или делеiн'е на Македониiа мег'у
Балканцките држаици и со тоа изгубуаiн'е за бугарите и македонците
2/3 од Македониiа, или полно пресечуаiн'е врските со бугарите и
постауаiн/е на македонцкото прашаiн'е на совршено неутрална, чисто
македонцка осноа.
Кога така го постауат необходноста прашаiн'ето, то iасно iет,

оти секоi пат и от секого ке бидит предпочетено второто.

Не се глупости.

Ете ти пример
Мисирков го напишал тоа

Македониiа напраи опит наi напред да
се ослободит от Турцко, но за сожал'уаiн'е излезе опитот неудачен​
. Можит по
ослободуаiн'ето ке се мислеше и за соединуаiн'е со Бугариiа.
Но таiа година ни
покажа, оти историiцките. прилики никоi пат не ке дозвол'ат да се
соiединит цела Македониiа со Бугариiа; сега за македонците и
бугарите, остаат iедно од двете: или делеiн'е на Македониiа мег'у
Балканцките држаици и со тоа изгубуаiн'е за бугарите и македонците
2/3 од Македониiа, или полно пресечуаiн'е врските со бугарите и
постауаiн/е на македонцкото прашаiн'е на совршено неутрална, чисто
македонцка осноа.
Кога така го постауат необходноста прашаiн'ето, то iасно iет,

оти секоi пат и от секого ке бидит предпочетено второто.

Не ми се верува дека ова го напишал Мисирков. Еве, текстот е на форум повеќе од 10-15 минути и не е избришан.:wink:

За македонцките работи
Крсте Мисирков
0005Za%20makedonckite%20raboti.jpg

(.pdf, 17.9 MB)

земена е од тука

Македонска академија на науките и уметностите

Истражувачки центар за ареална лингвистика (ИЦАЛ)

Дигитален архив на македонскиот јазик
ТЕКСТОВИ​

Сега ке побарам и страницата

На 105 стр. најгоре

НЕ ЗНАМ за кај другите но баба ми покојна крескаше пред телевизорот против љупчо кога сите ние го славевме војводата..како шесто чуло од сите маки, без разлика на политичките убедувања кој варираат од семејство до семејство само дома ке те научат кој си и што си....додека во школо не учеа хеј словени мене ми кажуваа прикаски за гоце и легенди за александар и марко...

А, каква врска има крескањето на твојата баба против Љупчо, неговото славење од твоја страна и некоја историска вистина? :) Ти нешто даваш зор за некаква трибина, па си замислувам на таа трибина да има гости и од некои други земји, а најголемиот аргумент во корист на македонската историја да е ’шестото чуло’ на твојата баба!? Една работа е националното чувство (кој си? и, што си?), тоа може да го стекнеш од твојата баба и да и веруваш, а да ја дознаеш вистината за некои работи од кои баба ти не била дел, е невозможно. Дај некој друг аргумент, остави ја бабичката... :)

A zoshto se ova ne se sluchilo vo vreme na SDSM a se sluchuva sekogash koga ke dojde DPMNE na vlast?Posho tvrdish deka Branko i SDSM se kreatori,ne te svakjam na shto kreatori i zoshto togash Todorovski ne rekol deka Misirkov e Bugarin tuku 2008 godina za vreme DPMNE.

Какви работи не се случувале? Немало објавување на книги со државни пари, а таму нашите дејци да се преставувани како Бугари?!

Еве ќе ти дадам само еден пример, поврзан со нашиот најголем празник... По повод 100 години Илинден, Владата на РМ (СДСМ беше стожер на таа влада) ги објавува книгите ’Ослободителните борби на Македонија’ од Христо Силјанов и ’Беседа за Гоце Делчев’, каде македонските дејци се преставени како Бугари!!! И што правиме сегаSuicideMessiah? И тие се бугараши?

Еве нешто за Силјанов, сите линкови се од Утрински:http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5E2C7C6BD7A74146ACF271840F4C886A http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=1143&stID=5177&pdate=20030412 http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=1163&stID=7208&pdate=20030510 http://star.utrinski.com.mk/default.aspx?pbroj=1232&stID=7183&pdate=20030730

те молам не мора да ја плакаш само убеди го ценетиот професор да ги даде факс копиите, НИЕ ке ја платиме...најсериозно...Абе тикво..да беше како што треба

Веќе еднаш го демантирав ова, но еве уште еднаш, ако случајно не си прочитал, или не си сакал да прочиташ...

Со купување на дневникот ќе добиеш CD на кое можеш да го добиеш тоа што го бараш т.е. скенирани мемораите на Мисирков, како што ги напишал, на руски, негов ракопис, ама се баш како да го имаш оргиналот во рака. Доколку некој не верува ни во тоа, може мемораите да ги побара во институции задолжени за нивно чување! Кажи еден наш научник што ги побарал, а не ги добил?? :)

Можеби полемиката помеѓу Ристовски и Тодоровски не се чита убаво, па ќе искуцам тука нешто што вели Блаже за овие мемоари...

Блаже Ристовски напиша:
... тој и во ’Дневникот’ (ако чесно се чита), па се ’ до крајот на животот си остана заколнат Македонец, загрижен пред се’ за целоста и перспективата на народот и татковината

’Дневнкиот’ на Мисирков со децении (од 1960-тата) го знаев и го барав по архивите... (Сфативте ли веќе дека тој всушност и воопшто не е во полза на бугарската национална кауза?)

Па јас одвај го чекав објавувањето за да го вклучам (заедно со други слични текстови) во тематскиот том IV (’Дневничко-мемоарски записи’) од Собраните дела што треба да излезе во 2009 година!

Па, знаете ли Вие дека сето тоа што вие сакате да го објавите против Мисирков (мислејќи дека правите ’откритие’ за неговата ’бугараштина’!) - јас го имам веќе објавено уште во 1966 година, кога Вие сте запрусале како прваче!

Само едно не ми е јасно, како тоа кога Блаже би го објави Дневникот (нели сакал и го барал) тој би бил добар и во корист на науката, Македонија и сл, а сега кога го објавил некој друг веднаш добиваме спротивни изјави?! Требало Блаже некои работи подобро да ги објасни...

Какви работи не се случувале? Немало објавување на книги со државни пари, а таму нашите дејци да се преставувани како Бугари?!

Ova ne e neshto koe shto makedonecot treba da go goltni tuku taka i da pomini,doma vo nasha drzhava izleguva Todorovski so "dokaz" i stav deka nash deec se deklariral kako bugar i ostanati dejci.Taka da za ova neshto beshe pobarana analiza a Todorovski ne dozvolil a kazhal deka "dokazot" e stignat od Sofija i e cvrst "dokaz" za toa deka Misirkov bil deklariran kako Bugarin.Ajde ti se molam,za ova i te kako e potrebna ekspertiza samo kako shto rekov Todorovski si go obezbedil mestoto tamu kade shto e pa sea mozhe slobodno da proiznesuva shto kje mu tekne.Za onakvo neshto makedonec da napravi vo Bugarija nema da go razdeni ne pak da opstani tamu kaj shto e.Krajno vreme e da si staish prst na chelo.

Ova ne e neshto koe shto makedonecot treba da go goltni tuku taka i da pomini,doma vo nasha drzhava izleguva Todorovski so "dokaz" i stav deka nash deec se deklariral kako bugar i ostanati dejci.Taka da za ova neshto beshe pobarana analiza a Todorovski ne dozvolil a kazhal deka "dokazot" e stignat od Sofija i e cvrst "dokaz" za toa deka Misirkov bil deklariran kako Bugarin.Ajde ti se molam,za ova i te kako e potrebna ekspertiza samo kako shto rekov Todorovski si go obezbedil mestoto tamu kade shto e pa sea mozhe slobodno da proiznesuva shto kje mu tekne.Za onakvo neshto makedonec da napravi vo Bugarija nema da go razdeni ne pak da opstani tamu kaj shto e.Krajno vreme e da si staish prst na chelo.

Што неможе да голтне Македонецот? Остави такви непотрбни изјави, место патетика дај факти. Зошто не ме демантираш во нешто?

Ти дали ’голтна’ кога по повод 100 години Илинден СДСМ издаде две книги каде што Илинденците се прествени како Бугари?! Зошто за тој случај не направиш некој патетичен пост каде што ќе ги критикуваш ’бугарските предавници’ што направиле такво нешто? Гоце Делчев е преставен како Бугарин, како премина ти преку тоа?

Гледаш дека не знаеш што критикуваш?!

А, за таа ’експертиза’ веќе доволно пишувавме неколку членови... Секој кој сака може да ја направи таа ’експертиза’... Тој проценил дека се ’исправни’ и ги објавил, доколку некој друг научник смета нешто спротивно треба да си направи свое истражување. Но, како што можеш да прочиташ во неколку постови Блаже Ристовски нешто друго зборува за Дневникот...

Прибидејќи гледам дека vancevtodor не се осмелил да ме удостои со одговор, а и темава малку эабегала имам едно прашање эа овој Kasnakoski, што го напишал ова,
Јас примерно и за тоа дојдов на овој форум да дебатирам највеќе за Мисирков. Кога напишам нешто од Мисирков одма ми исчезнува. Значи изгледа само модераторите имат читано „За македонцките работи“. Останатите читале само тоа што пишува на еден одреден сајт, ништо друго. Таму е покажана само едната страна на Мисирков. Кога е голем Македонец. Во самата книга тој јасно кажува зошто ја напишал.
Да ве прашам зошто Мисирков зборува за „НООТО ТЕЧЕНИЕ“?

Самиот факт што не се дозволува дебата на македонските форуми јасно покажува дека има нешто кое не е баш така какошто му се сака на Македонецот.

Де момче, штом се сметаш эа врвен поэнавач на делото на Мисирков, обиди се да ми го протолкуваш овој краток пасус од предговорот на неговата книга "За Македонцките Работи", а гласи вака:

Сега се питат: дали од нашето отцепуајн'е од балканцките народи, ке се восползуват нашите неприiатели и коiи сет тиiе? Сега во Бугариiа iет мода да зборуат, да сет наi големи неприiатели на балканцките словени: русите и ав.строунгарците, коiи сакаат на оточва на македонцкото прашаiн'е да се зафатит и продолжит iедна борба меѓу србите и бугарите, коiа ке ослабит силите и на iедните и на друзите до таква степен, шчо ке требит да се набркаат во балканцките работи Русиiа и Австро-Унгариiа и првата ке завоiуват Бугариiа и Стамбул, а втората Србиiа и Солун. Јас ке си позвол'ам да не се согласам со такво глабоко политично „далековидеiн'е". Можит, бугарите и сет праи, кога мисл'ат, оти Русиiа без Бугариiа не можит да сашчествуат, ни политично, ни економцки, но тоа iет бугарцка политика, а iас не сум намерен да политиканствуам бугарцки. Јас сум Mакедонец и интересите на моiата таткоина ми се предстауат така: не Русиiа и Австро-Унгариiа сет неприiателите на Македониiа, а Бугариiа, Грциiа и Србиiа. Само енергична борба со тиiа три држаи ке избаит од погубуаiн'е нашата таткоина. Борбата со трите балканцки држаи не протиоречит на нашите интереси, коiи се достигаат и со револ'уциiа и со евол'уциiа, или постепено развиiаiн'е на нашиiот народ во моралнорелигиозен праец!

Ај жити эдравје објасни ми, да чујам што имаш да кажеш эа горенаведеново..?!?

Ај жити эдравје објасни ми, да чујам што имаш да кажеш эа горенаведеново..?!?

Aj нека не објаснува. Што мислиш дека ќе добиеш како одговор?!
А ти помалку да се палиш.

На истиот тој кој демек се жали дека не му била дозволена дискусија, му беше затната устата на темата за Мисирков, кога се пресели да тролува на друга тема.

Мислам дека сум јасен.

Aj нека не објаснува. Што мислиш дека ќе добиеш како одговор?!
А ти помалку да се палиш.

На истиот тој кој демек се жали дека не му била дозволена дискусија, му беше затната устата на темата за Мисирков, кога се пресели да тролува на друга тема.

Мислам дека сум јасен.

Не бе брат воопшто не се палам јас на вакви рабоќе, ладен сум ко шприцер.
;)

Само не сакам недоречености, коишто обично од ваквите како овој се сметаат эа некаква си слабост на нас Македонците, па почнуваат да иэмислуваат работи од типот: "Јас многу энам, ама не ми доэволуваат да ги кажам овде"
Ем шуто, ем боде...

Прибидејќи гледам дека vancevtodor не се осмелил да ме удостои со одговор, а и темава ......

Deneska li go primi telefonskiot povik.... post vo koj si gi "postavil" prashanjata e na 30-12-08, 06:05-da te potsetam deneska e 26.04.09
Tvoevo deneshno "prozivanje" me potseti na ovoj tekst, ke ti postiram del od nego a ke ti go dam i linkot, prochitaj go i mozebi ke im stane jasno na mnogumina :NIE VEKE ZNAEME KAKO RABOTI SLUZBATA. AMA SLUZBATA VEKE NEZNAE KAKO RABOTIME NIE.

За Роберт Фрост и Службата

"....Разговорот завршува, а на крајот хипнотизираниот кодош се потсетува дека, што и да направил, неговата работа продолжува, дека останува на линија. Ремембер Трпе, ѕоу хаве милес то го бефоре ѕоу слееп... И, по спуштањето на слушалката, разни нешта се случуваат."
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1232&ArticleID=79220

Како прво, немој да ми се поставуваш на некаква имагинарна воэвишена поэиција во однос на мене само эатоа што имаш поголем "стаж" на форумов, эашто со тоа само уште повеќе се девалвираш.

Е сега да тргнеме по ред.
Во твојот последен пост ме спомена мене (беэ цитат), и ме стави во група на овдешни форумџии што според тебе некого (во случајов Тодоровски) го етикетираат како бугараш.
Те прашав еднаш, еве пак ќе ти повторам: Каде на оваа тема или било која друга јас некого на форумов сум му эалепил етикета бугараш...?!?
Каде..?!?

Во последниов пост пак нешто бладаш эа некаква си веродостојност на потпис од Мисирков, нешто эа што јас ниту сим пишувал, ниту сум спомнал овде..?!?
Одтука можам само да эаклучам дека ти не ги читаш постовите на другите луѓе и си ја вртиш водата на својата воденица, во случајов да бидеш со ништо повикан, дрвен адвокат на човек чиешто дејствување и пишување е предмет на темава. Ако ти е целта да го "браниш" од мене, има многу поарни начини тоа да го правиш беэ да ме ставаш во некакви си иэмислени групи, или правиш тотална эамена на теэи и лепење етикети эа нешта што јас не сум ги кажал.
Настрана муабетот што јас освен эамерката дека си ја валка професионалноста со седнувањето во скут на власта (нешто, што пак ќе повторам е неговата најголема эабелешка спрема Катарџиев и Блажевски), воопшто и не сум го "нападнал".

Јас сум Македонец и ме интересира да не се искривува мојата богата Македонска историја и традиции. Во таа насока, ако добро ги прочиташ моите постови тука ќе видиш дека јас се эалагам эа единство првенствено на нашите, Македонски историчари, а преку тоа и на пошироката Македонска јавност по однос на некои од најконтроверэните настани и личности од нашето поблиско минато. За да колку толку еднаш престанеме со делбите на "ваши и наши".

Да ти објаснам пластично эашто очигледно или не си прочитал или не си раэбрал што сум напишал, јас сметам дека врэувањето на еминентни историчари од Македонија или било каде по светот со моменталната гарнитура на власт е погубно эа нивниот професионален интегритет и поэиција на критичка дистанца, толку неопходна эа бавење со таа дејност наречена историографија. Тоа подеднакво важи и эа Тодоровски, и эа Катарџиев и Блажевски.

За крај ќе ти поставам уште едно прашање.
Нагласив дека эад името на "Редакција"-та во првичниот пост од човекот што ја отворил темава се крие Виктор Канэуров.
Сметам дека ти е добро поэнато, како и на сите нас эа кого се работи.
Е, сега эа да энам јас со кого си имам работа, те молам објасни ми на мене, а и эа сите овде какво е твоето мислење эа него, неговите иэјави, дејства и идеи эа Македонија и Македонците..?
Го поддржуваш, се слагаш со него, не се слагаш, биди прециэен.

Na site tvoi "prashanja" sum odgovoril niz temata, i zatoa nechuvstvuvav potreba da gubam vreme.No deneska bidejki fabrikava pochnuva so rabota vo chetiri smeni, ke ti "odgovoram" na najbitnoto, koj e Konzurov- moite pishuvanja dosega nikoj ne gi komentiral-a za tvoja informacija bidejki si "nov"- Регистриран: Jul 2008, za Konzurov e pishuvano i zboruvano ushte na forumot "NEPOKOR" no "biografijata" na Konzurov site ja zaboravile. Mozebi so tebe ke sum posrekjen pa ke mi odgovorish:
-kako moze dokazan VMRO-vec (kako takov vazi od devedeset i nekoja) da se vraboti vo partiskoto glasilo na SDSM, nedelnikot "START" sopstvenik, Palevski, predsedatel na SKOPSKITE Socijaldemokrati. Po gasenjeto na "START", Konzurov so Toni Dimitrievski-glavniot i odgovorniot urednik (sigurno i toj "sluchajno" bil izbran da go vodi partiskoto glasio) na "START" so "donacija" od EU fodovi go pravat internet vesnikot "tribune.eu.com" a go hostiraat so pomosh na ....... ......IKJ preku slovenska kompanija na koja na sopstvenikot e .... ....OV.

Deneska li go primi telefonskiot povik.... post vo koj si gi "postavil" prashanjata e na 30-12-08, 06:05-da te potsetam deneska e 26.04.09
Tvoevo deneshno "prozivanje" me potseti na ovoj tekst, ke ti postiram del od nego a ke ti go dam i linkot, prochitaj go i mozebi ke im stane jasno na mnogumina :NIE VEKE ZNAEME KAKO RABOTI SLUZBATA. AMA SLUZBATA VEKE NEZNAE KAKO RABOTIME NIE.

За Роберт Фрост и Службата

"....Разговорот завршува, а на крајот хипнотизираниот кодош се потсетува дека, што и да направил, неговата работа продолжува, дека останува на линија. Ремембер Трпе, ѕоу хаве милес то го бефоре ѕоу слееп... И, по спуштањето на слушалката, разни нешта се случуваат."
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1232&ArticleID=79220

Хахааа..!
Не иэдржа срцуле јуначко со "гооолем стаж" на форумов, демек со педигре (мижи Асан да ти баам).

Како прво не сум редовен на овој и други форуми (повеќе странски одколку наши) како што сум энаел да бидам порано эашто имам обврски во real life што би рекле странциве, а и не сум энаел дека твоиве писанија овде имаат краток рок на траење, па эбајатуваат и не стоиш эад нив само по неколку поминати месеци.
Или си дволичен, па еднаш вака утре така..?

Ме потсеќа ова на бугарската таканаречена "политика на 2 коња" (кај можат Бугарите било што беэ коњи?:helou:) од XIX век, при што едниот "коњ" ја претставувал Царска Русија, а другиот Германија. Или како тоа пластично го објаснил Стефан Стамболов: Кога ќе се умори едниот (Русија), тогаш ќе скокнеме на другиот (Германија) эа да можеме сигурно да стигнеме до целта (читај:Македонија)

Гледам и ВРЕМЕ си читнуваш па ми правиш споредби эа некаква си моја наводна конспиративна дејност со "службите" против тебе, а..?
Ако ти се праи муабет эа филмови, пошто цитатов ти е эа филмот Telefon кажи слободно, па да се префрлиме и да продолжиме кај што му е место эа таков муабет. Само да те предупредам, энам бајги эа филмската уметност.

Ама се' ми се чини дека тебе филмовите ти се во глава, эашто постануваш параноичен (а може и одсекогаш си бил, не энам).
Во сега веќе култниот филм Пи паранојата се дефинира како a secret order behind the visible.
Читам тука (откако не си ми одговорил на ништо) си набедил луѓе дека се членови на "службите", а сега и мене ми лепиш иста етикета.
Ц ц ц... тоа ли ти е начинот на кој "полемиэираш" по форумиве наши со огромниот стаж што го имаш..?

За ова:
vancevtodor напиша:
NARAVOUCHENIE: prvin ZAJKOVCI (strelci,МаќедонцкCKOVCI, "ЧЕНТОvci", "izvinjavamo se na nespomnati") otsrantego smetot od vashiot dvor pa potoa kazuvajte koj e bugarash....
те прашав да одговориш или ме цитираш каде тоа јас сум етикетирал некого така на форумов, и ете си имал неколку месеци да одговориш а ти ништо.

Па на моето директно прашање:
Ч Е Н Т О напиша:
Нагласив дека эад името на "Редакција"-та во првичниот пост од човекот што ја отворил темава се крие Виктор Канэуров.
Сметам дека ти е добро поэнато, како и на сите нас эа кого се работи.
Е, сега эа да энам јас со кого си имам работа, те молам објасни ми на мене, а и эа сите овде какво е твоето мислење эа него, неговите иэјави, дејства и идеи эа Македонија и Македонците..?
Го поддржуваш, се слагаш со него, не се слагаш, биди прециэен.
ми велиш,
vancevtodor напиша:
Na site tvoi "prashanja" sum odgovoril niz temata, i zatoa nechuvstvuvav potreba da gubam vreme.No deneska bidejki fabrikava pochnuva so rabota vo chetiri smeni, ke ti "odgovoram" na najbitnoto, koj e Konzurov- moite pishuvanja dosega nikoj ne gi komentiral-a za tvoja informacija bidejki si "nov"- Регистриран: Jul 2008, za Konzurov e pishuvano i zboruvano ushte na forumot "NEPOKOR" no "biografijata" na Konzurov site ja zaboravile. Mozebi so tebe ke sum posrekjen pa ke mi odgovorish:
-kako moze dokazan VMRO-vec (kako takov vazi od devedeset i nekoja) da se vraboti vo partiskoto glasilo na SDSM, nedelnikot "START" sopstvenik, Palevski, predsedatel na SKOPSKITE Socijaldemokrati. Po gasenjeto na "START", Konzurov so Toni Dimitrievski-glavniot i odgovorniot urednik (sigurno i toj "sluchajno" bil izbran da go vodi partiskoto glasio) na "START" so "donacija" od EU fodovi go pravat internet vesnikot "tribune.eu.com" a go hostiraat so pomosh na ....... ......IKJ preku slovenska kompanija na koja na sopstvenikot e .... ....OV.
Јас не расправам во категории "докажан, недокажан", ниту па ме интересираат такви квалификации эашто се субјективни и не водат никаде.
Ако ништо друго и форумов е место каде луѓе доаѓаат эа да ги подиэбистрат работите а не доэамрсат, па эатоа немој да ми играш бесилка овде, туку кажи ако имаш нешто да кажеш.
Теории на эаговор и интриги имало и ќе има, ама эатоа те прашав јасно и недвосмислено да одговориш, а не да ми продаваш ветер и магла.
Или ти е тешко да праиш муабет со луѓе эа коишто не си сигурен како да ги етикетираш..?
Тоа ли ти е проблемот, ти треба прелиминарна класификација..?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom