Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Поентата е дали си читал нешто од Мисирков или си читал некој што пишал за Мисирков и неговото дело.

Т.е. дали си читал нешто од Крсте Мисирков.

Normalno deka sum chital i shto sega?Pa i deka sum chital kazhuvam deka Todorovski vekje go falsifikuval pismoto so faktot shto e dobieno od Sofija kako "dokaz" deka toj i drugite dejci se deklarirale kako Bugari.Takvo neshto ne sum prochital od Misirkov seushte ama od Todorovski ona na 23 septemvri da.

На сајтот на Саратовскиот државен универзитет има три писма од Мисирков до рускиот надворешен министер. Ако разбираш руски - погледни ги.

Публикуемые ниже документы, адресованные К. Мисирковым министру иностранных дел России С. Д. Сазонову, отражајут его понимание событиј на Балканах в наиболее кризисные длја этого региона периоды (1909-1914гг.), предложенија по заштите интересов славјанства в целом и достиженију единства јужного православного славјанства. Красној нитьју через все эти документы проходит утверждение К. Мисиркова, что предоставление автономии Македонии будет лучшим разрешением македонского вопроса как длја самих македонцев, так и длја всех славјан и России.

Pak toj so Ruski i Bugarski propagandi,mene me zabole shto pishale na sajtot od ruskiot drzhaven institut jas znam shto tochno napishal Misirkov protiv Bugarskata kauza.I aman nemoj so tie tezi i "istoriski" obrazlozhenija po terkot na MPO.

Значи да разбирам дека знаеш нешто и ништо повеќе не те интересира?

Tuta bugarin,neli napishav deka sum prochital skoro se shto napishal Misirkov i onoj del protiv Bugarskata kauza?Shto sakash da chitam?Todorovski i nekoi drugi napishani "dokazi" ? Kazhi mu go toa na vancevtodor,toj e po tie "nauchni" istrazhuvanja.

Поентата е дали си читал нешто од Мисирков или си читал некој што пишал за Мисирков и неговото дело.

Читал за Мисирков... а по терк на Блаже Ристовски, кој вели,парафразирам...не треба целата историска вистина да се каже... за да не се вознемири македонскиот човек...и браќата Срби. Јасно ти е ?

Normalno deka sum chital i shto sega?Pa i deka sum chital kazhuvam deka Todorovski vekje go falsifikuval pismoto so faktot shto e dobieno od Sofija kako "dokaz" deka toj i drugite dejci se deklarirale kako Bugari.Takvo neshto ne sum prochital od Misirkov seushte ama od Todorovski ona na 23 septemvri da.

Фино е што имаш мислење за Тодоровски...ама тоа мислење не е валидно...и какво такво е...неважно.

Гледаш дека се повикуваат само на свои историчари, на податоци и докази пронајдени кај нив и докажани од нивни луѓе. За жал историјата има две страни, вистинската и онаа пишувана од власта. Кога веќе разоткривате историски тајни или нејаснотии или било какви феномени,погледнете од повеке гледишта.
Разбирате бугари и бугарофили ? Не сте се фатиле како слеп за стап и само едно исто прашувате и сами си одговарате. Морончиња мали :pipi:

А ти си читал ли ? Ти штом во делото ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ каде што ти го нарекува племето , цитирам : монголцки бугари, и кадешто вели дека грците им го наметнале името Бугари на Македонците, ја доведуваш во прашање неговата националност тогаш во прашање е не твојот кредибилитет, туку прашање е дали си при здрав разум и тешко дека ќе ја разбереш суштината на неговите текстови и дела. Текстови каде што се изјаснува понекогаш како Македонцки бугарин, се пишувани под притисок од Софија , но во текот на целиот живот кај него се среќаваат текстови каде што се јасно си ја диференцира својата Македонска националност од Бугарската. Ај кажи што не ти е јасно за Мисирков можеби твојјот ретардиран мозок ќе се подобри за 0,00001 процент.

Христо ако сте толу убедени во теориите ке излезете на терен да ги одбраните и практично:vozbud:

................можеби твојјот ретардиран мозок ќе се подобри за 0,00001 процент.

Кај бугаро-татарите има една необјаснива мозочна аномалија т.е откако ќе бидат родени со секој изминат ден мозокот само им назадува (закржлавува), овој редок медицински проблем до ден денешен се уште не е разјаснет. :pos2:

Tie nemaat mozok,da imaa mozok nemashe da se brukaat shirum svetot pa kaj vo EU i NATO se im gi derat Albancite zhenite za 2 cherveni i porano po Makedonskite pazari im gi odraa zhenite vo Makedonskite sela za 5 evra.

Pozdrav do Bugarchinjata i ljubimcite na Todorovski :

И да завршам со уште една блескава поента: ЕБАВИ ГОМНАТА ПОБУГАРЧЕНИ, СМЕШНИ СТЕ КАКО ТУРСКА „ЛА КОСТА“!!!!

emission,zaludno e da im se obrakjash na Bugari i Probugari,vednash ja teraat nakaj Srbija i Tito.
Ј

Abre kakva vrska imaat Srbite i Srbija so ona nedelo na Todorovski i delata na K.Petkov Misirkov?

Јас, не. Тоа го изјавил комунистичкот историограф Блаже Ристовски.

Христо ако сте толу убедени во теориите ке излезете на терен да ги одбраните и практично:vozbud:

Па, излеговме. На “ терен“ ( претпставувам дека мислиш на јавност) уважениот проф. др. Зоран Тодоровски, сегашниот директор на Државниот Архив на Република Македонија објавил 18 ( осумнаесет историски книги) за тој период за кој дебатираме. И за тоа дело од Владата на РМ, а по препорака од комисија составена од 12 еминентни јавни работници од РМ, добил државна награда “ 23 октомври“. Се е легално и легитимно.

Јас примерно и за тоа дојдов на овој форум да дебатирам највеќе за Мисирков. Кога напишам нешто од Мисирков одма ми исчезнува. Значи изгледа само модераторите имат читано „За македонцките работи“. Останатите читале само тоа што пишува на еден одреден сајт, ништо друго. Таму е покажана само едната страна на Мисирков. Кога е голем Македонец. Во самата книга тој јасно кажува зошто ја напишал.
Да ве прашам зошто Мисирков зборува за „НООТО ТЕЧЕНИЕ“?

Самиот факт што не се дозволува дебата на македонските форуми јасно покажува дека има нешто кое не е баш така какошто му се сака на Македонецот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom