Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
па научна трибина бре..со сите нишани...не викам футбал да играме...

си има бина си има и трибини..за повеке луге...за разлика од телевзијата која е нечија сопственост ова нема...

батали тука не чита христо..у живо ке ти образложам...

има време до летоска

да, тука те чита Христо... и се крсти со двете раце.

Хм.. од кај ли ми е познат терминот србокомунисти? ....а да, од источниве ни соседи и нивните инсталации овде:toe:

ХМ,ХМ,ХМ...видиш јас мислам и подолго и подлабоко. Ако не ти е јасен треминот “ србокомунист“ или нагалено “ србокомуњара“ не ти е место на овој форум. Оди си на полесни. Ги имаш разни.:smir:

Маќедонцки, stara UDBINA shkola koga se nema fakti, zakani.Samo ushte da mozete da apsite kako 1945 kaj ke vi beshe krajot.
Za NACIONALNATA SVEST ti ZBORUVA Akademik Ivan KATARDZIEV, kolku shto chitam toj ti e vo Skopje.Sovetnik e vo Gradskiot SOVET.Ama bidejki e "tvoje gore list-komunjara" i nechepka da gi otkrie istoriskite vistini za onaa shto se sluchilo 1943-1948 koga obedinuvanjeto na Makedonija veke bilo vospostaveno,negovite ANTIMAKEDONSKI istapi za vas se nebitni.Bitno e ne vi chepka vo lichnite pridobivki so koi ste nagradeni od srbokomunistichkiot rezim -chii slugi ste i den deneshen.
ps.se nadevam ke se sretneme i vo zivo.

срекавање кај сакаш кога сакаш..чичко ванчев :wink:..ја удбаш..:vozbud::vozbud::vozbud:

да, тука те чита Христо... и се крсти со двете раце.

зошто бе христо..секој кој пласира бурек во јавност треба да го одбрани тој бурек во јавност...вистинска јавност...не онаа застаклената позади камерите

Многу си ги испомешавте улогите, несвесно сами против себе.

Него, вие се' си знаете, прајте ко што сте наумиле.

Се сомневам дека ќе ја организирате трибинава, само детски чалам кревате. Подобро не се курчете а одработете, па да имаме за што да дискутираме.

Јас на трибинава би го додал и Никола Жежов како историчар, а би ги додал и поистакнатите бугарофили во Македонија, од Канзуров до Симјон Симев, ако не се срамат од прикриената пропаганда па да излезат на соочување јавно.

Како што го прават тоа по бугарските медиуми и во друштво на Каракачанов.

немој ти мене да ми збориш за национална свест пред втората светска војна..мојата фамилија има дадено луге и пред и после таа ваша војна..секогаш како Македонци..сакаш на гости кај дедо ми..дата на рагање..1931..

И родителите на Тодоровски учествувале во НОБ како Македонци, така да ако е тоа некое мерило за ’македонштина’ и тој би можел да се пофали со тоа...

Читам дека многу пишуваат за некаква дебата помеѓу Ристовки, Катарџиев од една страна и Тодоровски од друга... Но, има неколку проблеми, прво, Катарџиев и Ристовски повеќе меѓу себе ќе се расправаат отколку со Тодоровски и втора работа, а истовремено и најбитна, првите двајца не прифаќаат такви дебати (посебно Катарџиев), не само пред ТВ туку ни на научни собири што ги прават во МАНУ, ИНИ и др места. Еднаш нешто почнаа Катарџиев и Ристовски, но многу бргу Катарџиев почна да вика да се остават тие работи и да не се дискутира за тоа!!!
Македонеро напиша:
Хм.. од кај ли ми е познат терминот србокомунисти? ....а да, од источниве ни соседи и нивните инсталации овде

СРБОКОМУНИСТ е македонска ’кованица’ од два збора, за разлика од БУГАРАШ кој што е увезен, поточно прифатен од север... Прашај некој лингвист за да се увериш.

Се сомневам дека ќе ја организирате трибинава, само детски чалам кревате. Подобро не се курчете а одработете, па да имаме за што да дискутираме.

И јас. Подобро да се читаат документите одколку да се чита за нив.
Колку од вас имат читано „За македонцките работи“?

<SPAN style="COLOR: black; FONT-FAMILY: 'All Times New Roman'"><STRONG>К. Мисирков

Многу си ги испомешавте улогите, несвесно сами против себе.

Него, вие се' си знаете, прајте ко што сте наумиле.

Јас на трибинава би го додал и Никола Жежов како историчар, а би ги додал и поистакнатите бугарофили во Македонија, од Канзуров до Симјон Симев, ако не се срамат од прикриената пропаганда па да излезат на соочување јавно.

Како што го прават тоа по бугарските медиуми и во друштво на Каракачанов.

од таму...сомневај се ..што да ти кажам... а курчењето остај го на тие што имаат со што да се курчат..

срекавање кај сакаш кога сакаш..чичко ванчев :wink:..ја удбаш..:vozbud::vozbud::vozbud:

Маќедонцки, stara UDBINA shkola koga se nema fakti, zakani.Samo ushte da mozete da apsite kako 1945 kaj ke vi beshe krajot.
Za NACIONALNATA SVEST ti ZBORUVA Akademik Ivan KATARDZIEV, kolku shto chitam toj ti e vo Skopje.Sovetnik e vo Gradskiot SOVET.Ama bidejki e "tvoje gore list-komunjara" i nechepka da gi otkrie istoriskite vistini za onaa shto se sluchilo 1943-1948 koga obedinuvanjeto na Makedonija veke bilo vospostaveno,negovite ANTIMAKEDONSKI istapi za vas se nebitni.Bitno e ne vi chepka vo lichnite pridobivki so koi ste nagradeni od srbokomunistichkiot rezim -chii slugi ste i den deneshen.
ps.se nadevam ke se sretneme i vo zivo.

Nikako da odgovorish za Katardziev.Go shtitish- mora da ti eden od dedovcite-otamu sigurno poteknuva tvoeto "znaenje" na Makedonskata istorijata.
Ama po vtoriot dedo sigurno poteknuvash od Prelikj, imash mnogu negovi maniri-vizijata za Makedonija vi e ista.

зошто бе христо..секој кој пласира бурек во јавност треба да го одбрани тој бурек во јавност...вистинска јавност...не онаа застаклената позади камерите
[/QUOTE]

Гледам... имаш многу енергија и желба да протнеш и наметнеш некои ставови, што само по себе, е работа за почит...независно од нивната суштина и објективност. Еве, преку пример со мојот дедо плсатично ке ти покажам како би изгледала твојата замислена трибина. Дедо ми 1941 година како трудовак е пратен во Бугарија, каде ,скоро, до капитулација на монархистичкиот режим работел во еден каменолом. По војната, како богат трговец ( со генерации неговото семејство се бавело со трговија), од новата комунистичка власт е фатен и ставен во затвор. Под обвинение дека е воен профотер ( иаку цело време бил на работа во каменолом во Бугарија...ама имал голем имот и требало да му се земе) е осуден на смрт, па после пресудата е преиначена на 5 години робија.Нормално, по тогашните високо идеологизирани законски норми целиот имот му е конфискуван. Како се одвивало самото судење? Пред народ народниот суд заседава... толпа народ во судот...провокатори во салата на одреден временски период довикуваат: уа, народен непријател...а толпата прифаќа. Е, така би изгледал и “ дебатата “ на историчарите во твој верзија. На секое искажување на уважениот прод. др. Зоран Тодоровски , ти и другите провокатори би довикувале...уа, предавник,...уа бугараш... и би се сведела целата “ дебата“ на негово исвиркување. Затоа, намерите ти се нечесни. Тоа се прави на јавна ТВ дебата, каде ке се соочат аргументите а јавноста ке пресуди. Љубчо пред 1-2 години понуди јавна ТВ дебата на слична тема, но никој немаше храброст да ја прифати .
=vancevtodor;2043015]Nikako da odgovorish za Katardziev.Go shtitish- mora da ti eden od dedovcite-otamu sigurno poteknuva tvoeto "znaenje" na Makedonskata istorijata.
Ama po vtoriot dedo sigurno poteknuvash od Prelikj, imash mnogu negovi maniri-vizijata za Makedonija vi e ista.
[/QUOTE]

Мислам дека не му е биолошки дедо... туку идеолошки дедо

Гледам... имаш многу енергија и желба да протнеш и наметнеш некои ставови, што само по себе, е работа за почит...независно од нивната суштина и објективност. Еве, преку пример со мојот дедо плсатично ке ти покажам како би изгледала твојата замислена трибина. Дедо ми 1941 година како трудовак е пратен во Бугарија, каде ,скоро, до капитулација на монархистичкиот режим работел во еден каменолом. По војната, како богат трговец ( со генерации неговото семејство се бавело со трговија), од новата комунистичка власт е фатен и ставен во затвор. Под обвинение дека е воен профотер ( иаку цело време бил на работа во каменолом во Бугарија...ама имал голем имот и требало да му се земе) е осуден на смрт, па после пресудата е преиначена на 5 години робија.Нормално, по тогашните високо идеологизирани законски норми целиот имот му е конфискуван. Како се одвивало самото судење? Пред народ народниот суд заседава... толпа народ во судот...провокатори во салата на одреден временски период довикуваат: уа, народен непријател...а толпата прифаќа. Е, така би изгледал и “ дебатата “ на историчарите во твој верзија. На секое искажување на уважениот прод. др. Зоран Тодоровски , ти и другите провокатори би довикувале...уа, предавник,...уа бугараш... и би се сведела целата “ дебата“ на негово исвиркување. Затоа, намерите ти се нечесни. Тоа се прави на јавна ТВ дебата, каде ке се соочат аргументите а јавноста ке пресуди. Љубчо пред 1-2 години понуди јавна ТВ дебата на слична тема, но никој немаше храброст да ја прифати .

Organizator UDBA -togash dedovcite -denes vnucite.

од таму...сомневај се ..што да ти кажам... а курчењето остај го на тие што имаат со што да се курчат..

Па не зависиш од мене, кај и да сум, а првин докажи се за ова што го збориш па после чалам ќе креваме.

Еве можеш и како провокација или предизвик да го сфатиш мојот сомнеж, докажи дека грешам и организирај ја трибинава.

Nikako da odgovorish za Katardziev.Go shtitish- mora da ti eden od dedovcite-otamu sigurno poteknuva tvoeto "znaenje" na Makedonskata istorijata.

мојот став дека едно гомно не пере друго добро го знаеш....а за мојата историја не се секирај..првин ја учам од дома...

Гледам... имаш многу енергија и желба да протнеш и наметнеш некои ставови, што само по себе, е работа за почит...независно од нивната суштина и објективност. Еве, преку пример со мојот дедо плсатично ке ти покажам како би изгледала твојата замислена трибина. Дедо ми 1941 година како трудовак е пратен во Бугарија,

Христо, ме заболе за дедо ти..дали тебе те заболе што 48 изгубивме куки ниви шуми и стока во Егејска Македонија??? дали те заболе што 1945 ни национализираа земја денес вредна стотици илјади евра во кисела вода...а све у име комунизма и друга Тита..дали те заболе за заробените девизи на моите во 92??? секоја војна, со секој систем ние како семејство губиме..да не ги редам заробените погинатите и ранетите...

е па што ме заболе мене за било кој???

Па не зависиш од мене, кај и да сум, а првин докажи се за ова што го збориш па после чалам ќе креваме.

Еве можеш и како провокација или предизвик да го сфатиш мојот сомнеж, докажи дека грешам и организирај ја трибинава.

немаше потреба од делот со чаламот !!! , сомнежот имај го, но не се знаеме ...не си тука...не гледам проблем да му организираме на господинот тодорвски трибина до летоска...ке најдам кој да се нафати....само како и многу други работи се плашам дека ке ја омекнат формата и искриват идејата.... во секој случај имаме поголеми и почовечки приоритети до тогаш...

срекна нова на сите...

Христо, ме заболе за дедо ти..дали тебе те заболе што 48 изгубивме куки ниви шуми и стока во Егејска Македонија??? дали те заболе што 1945 ни национализираа земја денес вредна стотици илјади евра во кисела вода...а све у име комунизма и друга Тита..дали те заболе за заробените девизи на моите во 92??? секоја војна, со секој систем ние како семејство губиме..да не ги редам заробените погинатите и ранетите...

е па што ме заболе мене за било кој???

Пристапот ти е нелогичен! Ако не те “ заболе“ за судбината на другите...зошто тогаш грижа за ...на пр... Македонците во Пирин и Егеј? Или... тоа го тераш...професионално!

мојот став дека едно гомно не пере друго добро го знаеш....а за мојата историја не се секирај..првин ја учам од дома...

Можеби и тука е грешката... Не треба историја да се учи дома, затоа што тие што ни ја кажуваат дома не се запознаени доволно со работите... За да ја научиш историјата од дома најпрвин ќе треба да имаш блиски роднини кои што биле дел од значајни настани, организации, партии и сл, а плус да играле и важна улога во сите тие. Но, и да имаш некој таков, повторно е тешко да се научи нешто од нив, затоа што тоа скоро секогаш е субјективно, а со тоа и многу работи не се најреално прикажани. Таа ’домашна’ историја е многу идеолошки оптеретена, не очекуваш од некој кој што уживал во комунизмот сега да го оцрнува?! Нема шанси, може најмногу накај сиво да ја тера.

Од домот можеш да понесеш љубов спрема татковината, спрема нацијата, а историја се учи од монографии, зборници на документи и сл. или доколку посериозно се занимаваш со нешто и од архиви (или нешто др. зависи за кој период и за што се работи).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom