Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Како да ги видам сите страни што сум ги посетил освен во History. И дали може да се најдат ако имам направено Clear Private Data

Само преку HISTORY можеш, а одкога ќе направиш CLEAR PRIVATE DATA немојт више :)

molam za pomosh decki.
nikako nemozam wireeles da si ja najdam mrezata preku routerot.
do so e problemot.naogja drugi mrezi a mojata nikako. .uklucen mi e i ruterot i laptopot.
blagodaram za pomoshta odnapred

Чим наоѓа други мрежи, а твојата не, значи нешто имаш проблем со твојата мрежа. Преку лаптопот ја наоѓаш ли мрежата?

sega ja najdov.i pisav user name i pasword i se e okey.
a zashto ova mi se desilo neznam,nikoj nema cepkano ni vo laptopot ni vo ruterot.
dali e mozno nekoj drug da mi napravil neshto na mrezata ,nekoj stranec da pokushal da mi vleze vo mrezata,

mi naogjase nekoja mreza koja se vikashe linksys i beshe nezaklucena,no pisuvashe deka e nesigurna.da ne bila taja!

Ми треба програмче кое што ќе конвертира слики од дадена димензија во друга.( тука спаѓаат пиксели, па конвертирање од гиф во јпг и обратно, и големина на сликите)
На пример ако е сликата 100 со 100 пиксела и 56 килобајта, јас сакам да ја направам 70 со 70 пиксела и 3 килобајта.
Може да ми помогнете?
Фала

ACDSee 2.0

Ти благодарам многу но и јас имам ЦД (српско-англиско и обратно) и истата финкција ја фрши.
Сакам да го најдам ова што беше на сајт од некое МК минитерство. Супер беше.

Ako vekje baras srpsko-angliksi recnik eve eden mal no mnogu brz i dovolno dobar;

http://solair.eunet.yu/~ilicv/recnik.html

Ми треба помош околу мрежата.

Значи имам 2 пца. Еден лап топ и еден десктоп.
Со лап топот се конектирам на безжичен рутер Linksys WRT54GL, а другиот пц ми е повржан со кабел. Се е океј. Се гледаат пц-ата и си шерувам фајлови, но ете кога ќе пробам некоја игра да играм мрежно не може. Не се гледаат едноставно... Зошто така ? Еве пример кога сум конектирам преку рутерот пппое конекција не можам да креирам никаков онлајн сервер, а кога сум конектирам директ со модем се можам. Тоа е поради firewall-от на рутерот, но јас не знам како да го решам тој проблем. Т.е. знам до некаде, но не ми успева секогаш. Затоа барам ваша помош.

Update:
Користам Vista на 2-те пца.

Фала.
Поздрав.

Ми треба помош околу мрежата.

Значи имам 2 пца. Еден лап топ и еден десктоп.
Со лап топот се конектирам на безжичен рутер Linksys WRT54GL, а другиот пц ми е повржан со кабел. Се е океј. Се гледаат пц-ата и си шерувам фајлови, но ете кога ќе пробам некоја игра да играм мрежно не може. Не се гледаат едноставно... Зошто така ? Еве пример кога сум конектирам преку рутерот пппое конекција не можам да креирам никаков онлајн сервер, а кога сум конектирам директ со модем се можам. Тоа е поради firewall-от на рутерот, но јас не знам како да го решам тој проблем. Т.е. знам до некаде, но не ми успева секогаш. Затоа барам ваша помош.

Update:
Користам Vista на 2-те пца.

Фала.
Поздрав.

Рутерот има опција Port Forwarding. Значи портот кој играта го користи ке го поставиш таму и ќе го пренасочиш кон комpпјутерот кој е сервер за играта. Вака нешто иде:

name port in port out ip address
CoD 21312 21312 192.168.0.100

Да не отварам нова тема...
Дали некој знае како можам да направам на Linksys WRT54GL со Tomato 1.21 firmware QoS да не ми закача еден одреден компјутер?
Пример.... уклучувам QoS, местам таму се како што сакам... и супер работи, ама на сите компјутери им го шејпува интернетот. Сакам 1-2 компјутери (со фиксни IP адреси) да не ги закача, значи да им дава интернет колку што дава АДСЛ, а на сите останати да им дава онолку јас колку што ќе одлучам. Не можев никако да ги исклучам од QoS тие два компјутера.

Можеш но не преку QOS,пробај го DD-wrt а со Томато немаш таква софтверска подршка како што бараш,имаш специјална верзија на Dd-wrt special и со нејзе можеш на одредена MAC адреса односно мрежна да ја ограничиш shape брзината на пристап односно намалиш за разлика од другите PC`a,QOS ги поставува глобално работите бидејќи се однесува на сите пакети што поминуваат од него во мрежа.

Не ми се менува firmware само заради ова, башка што ептен задоволен сум со Tomato... брат ми победи изгледа :icon_lol:
Фала сепак :smir:

Ми треба Wireless Zero Configuration (WZC) run командата. Can somebody help me ?

nbd554.jpg

WTF??? Имам кабелски Нет и одам прееска во Нетворк Конекшнс и гледам ми дава ова.Прв пат гледам вака, и не ми е јасно што е работата. Мислам дека ми пишува дека всушност имам ЛАН конекција...:nesum: а не сум поврзан со никој...:kesa:

nbd554.jpg

WTF??? Имам кабелски Нет и одам прееска во Нетворк Конекшнс и гледам ми дава ова.Прв пат гледам вака, и не ми е јасно што е работата. Мислам дека ми пишува дека всушност имам ЛАН конекција...:nesum: а не сум поврзан со никој...:kesa:

Или некој ти чепкал дома, или ова ти стои од пред 100 год. а не си го приметил, или интернет провајдерот си има мрежа па и ти си поврзан....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom