Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
galaxy2027 напиша:
Imam Max ADSL, 4ca na edna linija, preku Hub. Sto se slucuva? Nekogas koga sakam da se povrzam nikako ne uspeva. Connecting throught WAN Miniport i toa odi na redial, nekogas 5 minuti, nekogas 15minuti, ednas se imase sluceno 1h da cekam i edvaj nekako da se povrzam. Se ima slucuvano da odi i do verifikacija na username i password, a pak da nemozam da se povrzam, tuku od pocetok pak pravi redial. Dali ova znaci deka nema slobodna ip adresa na serverot na Mt-Net ili nesto drugo e vo prashanje?

ИП адресата е една... нема за секој од вас посебно... најверојатно е до конекциите.... пробај сетирај го модемот да се аутоконектира... т.е. внеси го username-от и password-от во адсл модемот па да си е на аутокентирање за било кој компјутер од мрежата што ке бара интернет.

walker_girl напиша:
Pls ми треба сајт за upload што подржува и pdf file. На http://www.imageshack.us неможам да направам upload на pdf file. Знае ли некој ?
www.mytempdir.com

galaxy2027 напиша:
Imam Max ADSL, 4ca na edna linija, preku Hub. Sto se slucuva? Nekogas koga sakam da se povrzam nikako ne uspeva. Connecting throught WAN Miniport i toa odi na redial, nekogas 5 minuti, nekogas 15minuti, ednas se imase sluceno 1h da cekam i edvaj nekako da se povrzam. Se ima slucuvano da odi i do verifikacija na username i password, a pak da nemozam da se povrzam, tuku od pocetok pak pravi redial. Dali ova znaci deka nema slobodna ip adresa na serverot na Mt-Net ili nesto drugo e vo prashanje?

Решение за твоите/вашите проблеми:

ADSL <--> Server (internet gateway) <--> Switch/Hub/Routher <--> клиенти (ти и останатите тројца)

Eko1 напиша:
ИП адресата е една... нема за секој од вас посебно... најверојатно е до конекциите.... пробај сетирај го модемот да се аутоконектира... т.е. внеси го username-от и password-от во адсл модемот па да си е на аутокентирање за било кој компјутер од мрежата што ке бара интернет.
Да, во ред ке го направам тоа. Ама незнам како??:) Инаку сите пристапуваме со различни IP адреси на интернет. Не е една заедничка за сите како што е во случај кај рутерите.

galaxy2027 напиша:
Да, во ред ке го направам тоа. Ама незнам како??:) Инаку сите пристапуваме со различни IP адреси на интернет. Не е една заедничка за сите како што е во случај кај рутерите.

Значи секој од вас четворицата се си имате свои дајлап конекции на еден ист модем и си имате различни ИП адреси?.... мислам дека тоа не е дозволено од страна на Мт-Нет :icon_lol:

Иначе да си сетираш на модемот напиши на експлорерот следната адреса: 192.168.1.1

username: admin
password: admin

И види чепни по прозорчињата ке видиш има за впишување на јузер и пасворд (ако не можеш да најдеш кажи да видам еден скриншот да направам) за аутоматско конектирање на модемот.... откако ке го направиш тоа модемот сам ке се конектира.

436053 напиша:
е вака,пишав пред некое време дека дома иам два компјутери и дека сакам да си ги поврзам.
Е сеа,го поврзав со лан и со кабел.Ги најдов еден со друг и мрежата работи,арно ама неможам никако да му наместам интернет на другиот компјутер.Иначе иам кабловски интернет што ми иде на лан,значи на едниот комп. иам 2 лан картици,едната за интернетот а другата за другиот кабел што иде у 2от комп.,е сеа работата е што незнам кои IP адреси да ги пишам,и дали може се тоа да се направи без свич.Ај ако може едно упатство со IP адреси на гетавеј и слично:se_ molam :se_ molam ајде па после ке пиеме пиво
Дајте бе луѓе неможам да ја избркам сестра ми од компјутер,дајте малце помош:se_ molam :se_ molam

436053 напиша:
Дајте бе луѓе неможам да ја избркам сестра ми од компјутер,дајте малце помош:se_ molam :se_ molam

Еве пробај овака:На картичката што ја врзуваш со кабелот од Кадис стави ја IP адресата што ти ја дале они и сите други ставри(субнет маска,дефолт гејтвеј и днс серверите).Сеа на другата можеш да пробаш со статички или пак ако имаш пуштено DHCP да ти работи,тогаш он ќе ти фрла адреси и не мора да ја мислиш.На втората картичка,што ја врзуваш со компјутерот на сестра ти,ставаш адреса да речеме 192.168.1.1,маска 255.255.255.0 и гејтвеј адресата(твојата) од Кадис.Можда треба и ДНС сервер да се стави адресата од Кадис,твојата,не нивниот ДНС сервер.На вториот комјутер(тој на сестра ти),му ставаш IP адреса 192.168.1.2,маска иста,и гејтвеј 192.168.1.1,а ако треба и ДНС сервер,му ставаш 192.168.1.1.Сега,пробај и во Нетворк конекшнс да не треба да се направи бриџ на конекциите.Пробај го ова,па види.Ако имаш проблеми,пиши ми ПП,со задоволство ќе ти помогнам.А и пошто си од Ново Лисиче,може и да се видиме,не е проблем.

Eko1 напиша:
Значи секој од вас четворицата се си имате свои дајлап конекции на еден ист модем и си имате различни ИП адреси?.... мислам дека тоа не е дозволено од страна на Мт-Нет :icon_lol:

Иначе да си сетираш на модемот напиши на експлорерот следната адреса: 192.168.1.1

username: admin
password: admin

И види чепни по прозорчињата ке видиш има за впишување на јузер и пасворд (ако не можеш да најдеш кажи да видам еден скриншот да направам) за аутоматско конектирање на модемот.... откако ке го направиш тоа модемот сам ке се конектира.

За IP адресите, точно е дека имаме сите различна IP адреса за на интернет. Пред неколку месеци МтНет правеа рестрикција еден username и pass за една IP адреса и сите други што беа поврзани преку hub или switch неможеа да пристапуваат, али тоа траеше еден месец или два па сега пак сите можат да пристапуваат преку hub или switch и сите имаат различна адреса. Пристапувам кон модемот 192.168.1.1 ама незнам кај да впишам password i username, негледам такво нешто некаде и за автоматско реконектирање на модемот.

Ке кликнеш на SETUP.... па на CONNECTION

adsl4zy.jpg

Ми треба некој да ми изработи флеш анимација со димензии 797х80. Се наоѓа некој таков?

Петар-МКД напиша:
Ми треба некој да ми изработи флеш анимација со димензии 797х80. Се наоѓа некој таков?

Што анимација ти треба?.... Ако не нешто комплицирано имам едно другарче ке ти среди одма.... ако не нешто полесно можам и сам да пробам :icon_lol:

Абе за поедноставна и јас можам, ама ми треба нешто по кул... главен топ банер на страна.

Петар-МКД напиша:
Абе за поедноставна и јас можам, ама ми треба нешто по кул... главен топ банер на страна.

Нема проблем.... напиши ми ПП отприлика што сакаш... ако имаш и нешто слики што сакаш да ги има ке ти дадам и маил па ке му однесам јас све и ке среди тој.... дечкото многу напреден во Флеш анимирање и тнт. :wink:

Луѓе помагајте ако можете. на mirc сакам да влезам на канал ама ми вика "channels locked in options dialog". Што значи тоа и како да ги отклучам каналите?

Otvaram MSN denes i mi se pojavuvaat levo na MSN 10-tina i poveke tabovi. Muzika, Igri, COntacts, Reklami i se i sesto. I sega nikako nemozam da gi trgnam. Ne sakam da imam tabovi na MSN, sakam cis da mi e samo kontaktite sto gi imam so lugeto. I sega kako da gi trgnam tabovive od tamu? Bev vo Tab Options i nisto ne se trgaat. Katastrofa.

Немам MSN, ама од искуство можам да ти препорачам да пробаш да кликнеш со десен клик на нив и од паѓачкото мени избери Close или нешто слично. Не знам што друго да ти кажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom