Интернет данок?

• Креатор на темата Креатор на темата aleksandar40
  • Време на започнување Време на започнување
Точно, не викам дека не се следат трансакциите, ама што е разликата во тоа јас да ти пратам 100 евра онака, поклон од мене и ти да ги повлечеш преку скрил или пак да заработиш 100 евра (на било кој начин) и да ги повлечеш преку скрил ?
И да ги пријавиш, и во двата случаи би можел да наведеш да речеме “поклон од роднина“ и со тоа би избегнал оданочување, што според тебе е валидно ?

За банка-банка трансакции не зборувам, за тие и те како се применуваат закони.. имам порано напишано во некој пост, мене за 50 евра што си ги пратив од германска на македонска сметка ми направија проблем т.е. ми ги замрзнаа средствата додека не доставам документ за потекло на парите. Исто, и кога пробував да пратам од македонска на германска вработената ми кажа “мора да се пријават средствата во Ујп па макар биле и 1000 денари.. вака јас ризикувам да бидам казнета“

Полесно би поминал со УЈП ако се вадиш со муабети од тип незнаев дека треба пријава и сл. отколку да даваш лажни информации. Имај на ум дека зад пријавата стоиш ти со полна одговорност. Што ако ти побараат докази за „роднината и неговите уплати“, а што имаат право и можат во секое време да го направат?

Секако дека треба и секако има кој да објасни. УЈП испраќа уплатница за данок врз основа на она што си го пријавил. Ако немаш пријавено испраќа уплатница за данок + камата и уплатница за казна за непријавување.

Аман веќе со тоа ... УЈП да докажале. Вие треба да им докажете на УЈП, не они на вас. Само моли се да не те закачат па да видиш како оди постапката на докажување.

На годишно ниво се утврдува личлно ослободување, кое после игра улога во пресметката на данокот кој треба да се плати. Сепак, секој и најмал износ мора да се пријави за оданочување (дали ќе се плати тоа е друга работа).

Секој е обврзан да ги знае прописите поврзани со она што го прави во животот. Сообраќај, образование, облигации, даноци и сл. Како доволни се сметаат објавите кои државата ги објавува во печатените изданија, телевизии и сл. ... со нивната објава неможете да кажете дека не сте биле информирани, без разлика дали ги читате/гледате или не.

Да важи, за секој прилив од странство.
Пратими извадок каде државата објавила што и како треба да се пријави-оданочи од странство за физички лица.
Во Бугарија поради овој проблем автоматски ти одбиваат 10% кога ќе ти легнат парите без да те замараат. Ти сепак си ФИЗИЧКО лице, кога некоја фирма ми плаќа во Македонија ТАА го плаќа данокот, мене само ми доставува потврда дека е се тоа платено за јас да го пријавам во годишна пријава.

Во банка имам прашано што да правам каде да пријавам, ми рекоа дека не знаат, се потпишува само еден документ по кој основ ти легнуваат пари и тоа е тоа, прашав и инспектор од УЈП пријател рече дека не знае точно како се плаќа данок на тие пари и прашав сметководител кој рече дека во моментов државата нема ефикасен начин за контрола на тие пари и дека треба да чекам да ме побараат тие па да ги подмирам.

Пратими извадок каде државата објавила што и како треба да се пријави-оданочи од странство за физички лица.
Во Бугарија поради овој проблем автоматски ти одбиваат 10% кога ќе ти легнат парите без да те замараат. Ти сепак си ФИЗИЧКО лице, кога некоја фирма ми плаќа во Македонија ТАА го плаќа данокот, мене само ми доставува потврда дека е се тоа платено за јас да го пријавам во годишна пријава.

Во банка имам прашано што да правам каде да пријавам, ми рекоа дека не знаат, се потпишува само еден документ по кој основ ти легнуваат пари и тоа е тоа, прашав и инспектор од УЈП пријател рече дека не знае точно како се плаќа данок на тие пари и прашав сметководител кој рече дека во моментов државата нема ефикасен начин за контрола на тие пари и дека треба да чекам да ме побараат тие па да ги подмирам.

http://www.ujp.gov.mk/mk/vodic/category/140

Приходите кои ги остваруваат физичките лица, во земјата и во странство, се оданочуваат со персонален данок на доход (ПДД). Од 01.01.2008 година даночната стапка по која се пресметува персоналниот данок е 10%. Даночната основа за пресметување на ПДД е различна во зависност од видот на приходот што го остваруваат или дејноста што ја вршат физичките лица. Даночен период за кој се утврдува данокот на доход е календарската година.

Одделните приходи, кои ги остваруваат во текот на календарската година, даночните обврзници-физички лица имаат обврска да ги пријават во Управата за јавни приходи и да поднесат соодветна аконтативна даночна пријава во законски предвидените рокови.

По завршувањето на календарската година, а најдоцна до 15 март, физичкото лице има обврска да поднесе Годишна даночна пријава за утврдување на ПДД, во која ќе ги пријави сите приходи остварени по различни основи во текот на календарската година.

Дечки ај ако сака некој нека ми каже како да си направам акаунт на Манибукерс со цел да повлечам пари од кладилница. Може и во ПП да не спамам тука, фала.

А дали знае некој во случај да речиме подигнувам пари од Neteller, преку Neteller Prepaid MasterCard од некојси банкомат во Македонија што поддржува MasterCard, дали во тој случај ке се наплаќа данок, на сумата што сум ја подигнал од банкомат за цела година??? Или нема да може да знаат што кој каде како подигнал?

А дали знае некој во случај да речиме подигнувам пари од Neteller, преку Neteller Prepaid MasterCard од некојси банкомат во Македонија што поддржува MasterCard, дали во тој случај ке се наплаќа данок, на сумата што сум ја подигнал од банкомат за цела година??? Или нема да може да знаат што кој каде како подигнал?
Тоа значи дека и на сите туристи што се дојдени тука ако вадат пари од банкомат, треба да има бараат данок...глупости :cautious:

Но би требало да има разлика со тоа што туристите ќе го прават тоа само на лето на пример, и немаат македонско државјанство и такви работи, а во мој случај може да се деси да го користам банкоматот и по 2 пати месечно со што би испаднал малце сумљив за УЈП дечките. Не дека се правам паметен или нешто, но прашањето ми е дали и доколку би се зеле во обзир и овие работи би можело ли да ми бараат данок?

Но би требало да има разлика со тоа што туристите ќе го прават тоа само на лето на пример, и немаат македонско државјанство и такви работи, а во мој случај може да се деси да го користам банкоматот и по 2 пати месечно со што би испаднал малце сумљив за УЈП дечките. Не дека се правам паметен или нешто, но прашањето ми е дали и доколку би се зеле во обзир и овие работи би можело ли да ми бараат данок?
Мое мислење...треба ептен да почнат да копаат, да ги следат сите можни трансакции, сумите кои се влечат и слично. не дека не е можно ама во ова време, и економија како нашата која одвај врзува крај со крај (мислам на буџетот, собирање даноци и сл...) може се да се очекува, ама мислам дека не се стигнати барем засега до тоа ниво, да се занимаваат со поединци, за неколку стотици евра пари.

Фала, се надевам дека си во право :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom