Инјекција во глава

• Креатор на темата Креатор на темата Epsilon
  • Време на започнување Време на започнување
E

Epsilon

Гостин
Намерно правам тема, наместо да пишам во некоја од темите, уствари не ни знам која е соодветна за ова прашање. Ќе ве молам без тролање и да ми одговорат што е можно повеќе стручни или поголемо познавање во медицината.

Дали на дечиња им се ставаат во глава инјекции ( демек против жолтица)?

И дали може да настанат некои компликации после тоа?

Намерно правам тема, наместо да пишам во некоја од темите, уствари не ни знам која е соодветна за ова прашање. Ќе ве молам без тролање и да ми одговорат што е можно повеќе стручни или поголемо познавање во медицината.

Дали на дечиња им се ставаат во глава инјекции ( демек против жолтица)?

И дали може да настанат некои компликации после тоа?
Ако збориме за бебиња, да, им се ставаат затоа што е тешко да им се најде вена на друг дел од телото (бар така ми имаат кажано). За компликации не знам, ама не би требало..

Неам чуено за вакво нешто (јес да не дека воопшто се разбирам од медицина, само кажувам дека не сум чул до сега), ама ако докторот така ја ставал и рекол дека така се прави кај бебиња тогаш сигурно не си правел заебанции или некои си франкенштајн експерименти за да си игра мајтап.

Имам слушнато дека на инфективно ставале инфузии во глава на бебињата. Најверојатно болни од жолтица.

Последици некои од тоа, ментално пореметување?
a не е глава како глава во мозок под череп. Тоа најверојатно е некаде околу врат и се работи за венски инекции. Бебенцата немаат вени како возрасните па да им ставаат во лакт или на дланка посебно ако како што спомнаа треба да е инфузија која ќе тече повеќе време. Бебенце нема да те разбере не ја движи раката...

Последици некои од тоа, ментално пореметување?
Вените на бебињата се прилично нежни и тенки, тешки за "погодување", а згора на тоа и премногу претаат со рачињата па можат да го изместат системот за инфузија, па затоа од прилично практични причини медицинскиот тим се одлучува за интравенозна апликација на медикаменти на вените на главата кои најлесно се "погодуваат" и чија локација го намалува ризикот од изместување на системот. Компликации од типот на ментални заболувања се исклучени.

Се ставаат инфузии во главата,некаде околу челото,тоа е безбедно сосема и нема никакви последици.Го знам тоа од искуство со моето дете.

Eве прв пат слушам, сум бил на детска клиника на пракса, инфузии им ставаат во рачето од горна страна и е прицврстено со “пеперутка‘‘ и хартиени лепенки како фиксатор да не излезе. (Се извинувам за терминологијата - не ги знам македонските термини)

copil_spital3_02173100.png

безбедно во глава а ?? ако ја љуфне вената че му се наполни главчето со инфузијата ако не се види навремено дека не е правилно ставена :facepalm:

Се става инекција во глава,на мали деца..И се зема крв од стапалото на мали деца.

Eве прв пат слушам, сум бил на детска клиника на пракса, инфузии им ставаат во рачето од горна страна и е прицврстено со “пеперутка‘‘ и хартиени лепенки како фиксатор да не излезе. (Се извинувам за терминологијата - не ги знам македонските термини)

copil_spital3_02173100.png
Во аптека ги викаат бебисистем, и се користат и кај стари лица наместо канила.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom