„Import Charges“ на Temu?

• Креатор на темата Креатор на темата corban83
  • Време на започнување Време на започнување

corban83

Corban
Член од
22 јули 2024
Мислења
131
Поени од реакции
125
Дали некој знае конкретно што се случува со Temu кај нас?

Денеска сакав да порачам неколку работи но гледам на checkout ми наплаќа дополнителни трошоци за производите. Последно имав нарачано на 29ти август и вакво нешто немаше. Што може да се има случено? Законот што го донесоа минатата година за нарачки под 22 евра сметам дека нема врска со ова, оти било која вредност да ставам помеѓу 22 евра и 90 евра сепак плаќам „import charges“. Од support ми кажаа дека „import charges are collected by the government“, ама не кажуваат која институција, по кој закон или дали е само ДДВ. По медиумиве ништо нема. На царина исто така проверив но правилото останува исто. Нема ништо сменето. Од кај им текна Тему да наплаќаат сега плус и да ги оскапуваат нарачкиве? Локацијата исто ја сменив во Албанија и таму нема вакви трошоци.

Дополнителните трошоци се движат помеѓу 18%-19%.

1788720567621.png
1788720625628.png
Автоматски споено мислење:

Исто така на редит луѓе коментираат за истото.

Што знам досега:
  • Нарачка имав направено на 29 август без оваа посебна наплата.
  • Истите производи сега чинат значително повеќе споредено со минатата недела при конечната наплата - приближно 18-20% повеќе.
  • Надоместокот се појавува дури и како гостин (без да се најавиш), па затоа е базиран на земја за испорака, а не поврзан со Temu сметката.
  • Префрлањето на земјата во Албанија, Црна Гора и Босна го отстранува надоместокот, што значи дека станува збор за конфигурација на Temu специфична за Македонија. И Србија ја има оваа увозна такса.
  • Процентот се совпаѓа со стандардниот ДДВ од 18% во Македонија, но Temu го означува генерално како „Увозни трошоци“, а не ДДВ.
  • За пакет од компанија до потрошувач под 90 евра, царината вели дека ДДВ може да се примени (и веќе е), додека царинската давачка не треба. Тоа не создава очигледна причина за дополнителен, необјаснет трошок сега.
  • Јавното објаснување на Министерството за финансии од 2025 година вели дека пакетите Temu веќе имале вклучен ДДВ во нивните цени и дека потрошувачите нема да имаат нов процес на плаќање при испорака.

Последно уредено:
Царина над 50 евра пратка се плаќа царина.

Еве ти од Царина сајтот и ваљда немаат SSL серификат па ти вика дека е небезбеден сајтот
И да имам и под 50 евра пак ми наплаќа царина без разлика. Проверив на страницата и останува непроменета, ова тему нешто има направено.

И да имам и под 50 евра пак ми наплаќа царина без разлика. Проверив на страницата и останува непроменета, ова тему нешто има направено.
ДДВ, зарем не прочита од линкот?

Ако ти испраќа роднина, другар или било кое физичко лице од странство тогаш 45 еур е граница за царина и ДДВ. (порано беше 50).

Ако ти испраќа фирма, а у твојот случај ти испраќа Temu, тогаш:

Доколку вредноста на стоката е од 22 до 90 евра, истата е ослободена од плаќање царински давачки, но подлежи на плаќање на ДДВ.
Стока чија вредност надминува вредност од 90 ЕВРА подлежи на плаќање и на увозни давачки и на ДДВ.
Ослободувањето не важи за пратки кои содржат алкохол и пијалоци што содржат алкохол, парфеми и тоалетни води, тутун и производи од тутун.

Јас не знам точно која сума е основица за царинење у твојот случај, оти глеам имаш попуст, ама сеедно и на крај надминуваш 90 евра границата.

ДДВ, зарем не прочита од линкот?

Ако ти испраќа роднина, другар или било кое физичко лице од странство тогаш 45 еур е граница за царина и ДДВ. (порано беше 50).

Ако ти испраќа фирма, а у твојот случај ти испраќа Temu, тогаш:

Доколку вредноста на стоката е од 22 до 90 евра, истата е ослободена од плаќање царински давачки, но подлежи на плаќање на ДДВ.
Стока чија вредност надминува вредност од 90 ЕВРА подлежи на плаќање и на увозни давачки и на ДДВ.
Ослободувањето не важи за пратки кои содржат алкохол и пијалоци што содржат алкохол, парфеми и тоалетни води, тутун и производи од тутун.

Јас не знам точно која сума е основица за царинење у твојот случај, оти глеам имаш попуст, ама сеедно и на крај надминуваш 90 евра границата.
Поентава ми беше страницата на царината останува непроменета, значи била иста на пример пред 6 месеци и сега. А тему последнава недела додава нова увозна такса без никаква основа (дали на пример излегол нов закон за увоз на пратки од тему и треба да се наплаќа царина итн.) Ниту пак Тему спомнува дали е ДДВ или царина. Многу е нејасно напишано кај нив.
Тоа е само пример. Пробав и во вредност од 35 евра да нарачам и пак ми бара увозна такса.

1788724572983.png

Поентава ми беше страницата на царината останува непроменета, значи била иста на пример пред 6 месеци и сега. А тему последнава недела додава нова увозна такса без никаква основа (дали на пример излегол нов закон за увоз на пратки од тему и треба да се наплаќа царина итн.) Ниту пак Тему спомнува дали е ДДВ или царина. Многу е нејасно напишано кај нив.

Тоа е само пример. Пробав и во вредност од 35 евра да нарачам и пак ми бара увозна такса.

Прегледај го приврзокот 486659
До сега беше израчунат ДДВ или уопште не наплаќаа од TEmu. ОД AliExpress имав ситуација кога поштарот ми дојде на врата со 5 ден. уплатница за ДДВ за безжичен блутут усб рисивер/емитер.

ај направи hoover со маусот на прашалникот после Import charges и види што ти пишува. Помини со маусот и застани на прашалникот.

ај направи hoover со маусот на прашалникот после Import charges и види што ти пишува. Помини со маусот и застани на прашалникот.
1788724820245.png
Еве го, веќе го имав вметнато во темава.

Прегледај го приврзокот 486667
Еве го, веќе го имав вметнато во темава.
Епа тоа е, од јули годинава шибнаа и за TEmu, крв им 'бам.

А најиронично е што не сме ни у ЕУ!!!

Епа тоа е, од јуни годинава шибнаа и за TEmu, крв им 'бам.
Како мислиш „од јуни“ поспецифично, тему го има направено ова намерно или биле форсирани?

За жал не знам дали кога ќе враќаш производи ќе ти ги вратат и парите од увозната такса. Многу работи на тему се чкарт и пола нарачка ја враќам, тоа што се погаѓа го чувам. Но сега тоа не се исплаќа.

Се исплаќа за ствари што ги нема, за нешто што можеш на пазар да го најдеш или во дуќан одамна не.

Како мислиш „од јуни“ поспецифично, тему го има направено ова намерно или биле форсирани?

За жал не знам дали кога ќе враќаш производи ќе ти ги вратат и парите од увозната такса. Многу работи на тему се чкарт и пола нарачка ја враќам, тоа што се погаѓа го чувам. Но сега тоа не се исплаќа.
Од јули годинава, види го ажурирав постот.

Епа тоа е, од јули годинава шибнаа и за TEmu, крв им 'бам.

А најиронично е што не сме ни у ЕУ!!!
Нема врска тоа, увозната такса од 3 евра по категорија важи само за ЕУ држави. Праткиве што прво стигнуваат во големи транспортни хабови во ЕУ па се префрлуваат во земји кои не се во ЕУ не се наплаќа за нив таа такса.

Зошто Албанија на пример нема никаква увозна такса на тему? Значи сепак ЕУ што си го воведе тоа е друго.

Нема врска тоа, увозната такса од 3 евра по категорија важи само за ЕУ држави. Праткиве што прво стигнуваат во големи транспортни хабови во ЕУ па се префрлуваат во земји кои не се во ЕУ не се наплаќа за нив таа такса.
A ti koa ke naracas u izvodot od banka sto ti pisuva? Temu Dublin?
Ne mu ja misli tolku se im e izracunato na niv, i sekogas krajniot potrosuvac go jade stapot.

Од Септември изгледа почнале со ова, зашто и јас на крај на Август порачав нешто на кое немав додатни трошоци, негде околу 1500 денари ми беше таа нарачка. После првата нарачка месецов ја направив на 1ви или 2ри Септември и се изненадив кога за нарачка од 2100 денари уствари ми скина 2500. Ми додаде 400 денари за тоа "Import Charges".

Од 1-ви септември се пресметуваат додатни 18% ддв на нарачките.

Исто и за услугите од гугл, а можеби и некои други фирми.

Еве тука нешто околу тоа:

Back
На врв Bottom