Име според родители

• Креатор на темата Креатор на темата B. Boop
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи од името. Не би му дала име на дете ако сметам дека не е убаво. Не сакамда го зафркаваат поради името.

Ја не сфаќам што е поентава у традицијава,демек чест им правиш на родителите со тоа што ќе го крстиш детето на нив?И што ако,демек ќе се пљукне на нив детево,глупости.
И да е убаво и да е најубаво името од свекор ми или свекрва ми(пошто од мајка ми и татко ми не ми се свиѓаат,а и не прават проблем они),не го крстувам по нив,ќе му одберам име што ќе си биде негово,а не од некој си дедо.
И не ги сфаќам и некои што се лутат или увредуваат ако не се крсти детето по нив,кобајаги ако се крсти детето по нив појќе ќе ги сака или нешто.Глупава традиција во секој случај.

Јас не би сакал на моето дете да му ставам име на некој роднина...јас сум крстен на дедо ми но би сакал некој ден да идам и да си го сменам името:):)

Ne bi stavila ime na moeto dete spored nekoj rodnina,bezveze mi e cela familija isti iminja da imame. Eve jas sum krstena po baba mi i glupo mi e koa i se obrakaat nejze se vrtam i jas. Nema sto da se mesaat starite za imeto na deteto, moe e i kako sakam jas ke se vika, isto mi e glupo i kumovi koa se prasuvaat za ime. Ako veke soprugot insistira da bide krsteno po nekoj negov blizok ke gledam imeto da mi e prifatlivo ako ne ke go modificirame.

Ако е убаво името и ако мене ми се свиѓа зошто да не. Но ако е некое нафталинско нема теорија, после тоа дете ке има свој живот и свое детство, не би сакала да се зезаат со него ради името, не дека неможе да го смени после полнолетство, но сепак не е тоа тоа. Или па кога ќе ми каже некој „кумот како ќе одлучи така“. Абе ајјјјдеееее, нема грешка, на кумот да му текне Харалампие да ми го крсти детето па да зеам да го обесам за кхм кхм :pos2:

Ако е убаво името,и ако на мене ми се свиѓа да,а ако не ми се свиѓа не би само за да им го направам кејфот на другите..глупа работа ми е тоа искрено..:wink:

Зошто да не,ако се исклучат имињата на свекорот и свекрвата,сите останати влегуваат во опција :)

Татко ми се вика Мирослав, јас Мирослава. Мислам дека сум доволно унаказена и фала, нема да правам експерименти за моето дете. Ќе му дадам некое македонско културно, нормално име. На пример-Стефан.

па името ми е дадено по мојот дедо

мислам дека ова е глупаво и нема шанси да им дадам имиња на децата по дедовци, баби, прабаби и така натаму и така наваму. :nenene: ќе си има име какво тогаш ќе биде некое помодерно, а како што гледам се повеќе и повеќе старите имиња пак се обновуваат. на пр. калина, марко,калин, арсен ......

Па зависи дали ќе сакаат родителите..А кој не би сакал внуците да им се викаат како нив..Сепак јас би размислил..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom