Има ли некој што е над Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата P.cat
  • Време на започнување Време на започнување
Ако верувам, сигурен си дека ќе ми помогне?
Па ако веруваш само кога ке ти е тешко, односно го мислиш како златна рипка да ти исполнува желби, тогаш нема да ти помогне, но ако веруваш во него со чисто срце, сигурен сум дека ке ти помага.

Еден човек по обичај отишол до кај берберот да ја скрати својата коса и брада. Започнале разговор со берберот кој многу го загрижи. Разговараа за многу нешта и на разни теми. Изненада почнаа да зборат и за Бога.
Берберот вели:“ Виду човеку, јас не верувам дека Бог постои како што ти велиш. “Зашто викаш така ?“ - праша човекот.
“Па тоа е толку едноставно само мораш да излезеш на улица и да разбереш дека Бог не постои. Кажи ми доколку постои Бог да ли би било толку болни луѓе ? Дали би имало напуштени деца ? Доколку постои Бог, не би било ни патење ниту бол. Јас неможам да го замислам Бога кој ги дозволува сите овие работи.“ Човекот зе заќуте едно време мислејќи но не сакаше да одговори без аргументи.
Берберот си ја заврши работата, и човекот излезе. Набрзо идејќи замислен здогледа човек со долга коса и запуштена брада (целиот изгледаше неуредно).
Човекот се врати кај берберот и му вика: “Знаеш што ? Берберите не постојат: “ Како не постојат ?“ - запраша берберот. “Не!“- извика човекот. “ Тие не постојат, затоа што во спротивно не би било несредени луѓе како што е оној на улица: “Ах, берберите постојат! само што луѓето не доаѓаат кај нас.“
“Точно!„- потврди човекот
„Тоа е поентата“. Бог постои, само што луѓето не веруваат во него и не му се поклонуваат, и затоа е толку болка и страдање во светот.

Поглупава приказна немам прочитано! И Тоше Проески (нека почива во мир) веруваше во Бог па види што го снајде него, ја никад не сум верувал па уште сум жив .. м?

Бог е за прости луге ..
Бог е перење мозок ..
Библијата продава очај ..
Религијата е лицемерие ..
Молитвите нема никогаш да ви бидат одговорени ..

Поглупава приказна немам прочитано! И Тоше Проески (нека почива во мир) веруваше во Бог па види што го снајде него, ја никад не сум верувал па уште сум жив .. м?

Бог е за прости луге ..
Бог е перење мозок ..
Библијата продава очај ..
Религијата е лицемерие ..
Молитвите нема никогаш да ви бидат одговорени ..

Глупости бар не трескајте ако незнаете што да напишете, прости луѓе се оние кои нејќат да сватат дека постои.

Нормално дека нема никој над него, пробал некој одаавно да дојде наднего и сега е таму кај што е. Никој не го создал бог Единосуштен, Незоздадлив преку кого се станало.

Bog e apstrakten poim koj se upotrebuva vo religiite kako aksioma i zamena na poimot energija (nelicnosen bog) vo naukata.

Бог е конкретно битие,без почеток, без крај, без ограничувања, основа за сите нешта. Нема ништо и никој не е над Бога.
Се од Бога и се е во Бога.

Бог е конкретно битие,без почеток, без крај, без ограничувања, основа за сите нешта. Нема ништо и никој не е над Бога.
Се од Бога и се е во Бога.
Бог е без апсолутно никакви ограничувања?

Без апсолутно никакво ограничување. Во спротивно, не би бил Бог, туку Божја креација, која би била ограничена во се.

Без апсолутно никакво ограничување. Во спротивно, не би бил Бог, туку Божја креација, која би била ограничена во се.

Како е тоа можно???
Ништо не може да биде без никакви одграничувања. Дури и да мислиме за нешто дека тоа е без никакви ограничувања, грешиме, затоа што тогаш, ограничување би му било тоа што нема никакви ограничувања, ограничување би му било неограничувањето.
Зошто? Па што ако посака да биде ограничен? Нема да го добие тоа. Па и да го добил, тој станува ограничен. Значи во никој случај не е можно некој или нешто да биде апсолутно неограничен или неограничено.

Нема некој што е над господ, тој е создател на се и е над сите.

Bog ne postoi Bog moze da se narece onaa energija onaa sila koja go dvizi svetot, a od nasa covecka gledna tocka toa obicno go narekuvame sudbina, od sudbinata nikoj ne e posilen duri ni Gospod!!!

Bog ne postoi Bog moze da se narece onaa energija onaa sila koja go dvizi svetot, a od nasa covecka gledna tocka toa obicno go narekuvame sudbina, od sudbinata nikoj ne e posilen duri ni Gospod!!!
Хајзенберховиот принцип на неопределеност не постои или судбината не постои? :s

toa sto ne go znaeme ne znaci deka toa se slucuva slucajno to est bez pricina, neopredelenost znaci deka nie ne mozeme da opredelime inaku toa si e takvo kakvo sto si e, znaci determinizmot e apsoluten, i ke dojde vreme ko sto rekol Ajnstajn koga ke se moze se so tocnost da se predvidi. Znaci prirodata ima determinizam a za covekot toa se vika sudbina.

toa sto ne go znaeme ne znaci deka toa se slucuva slucajno to est bez pricina, neopredelenost znaci deka nie ne mozeme da opredelime inaku toa si e takvo kakvo sto si e, znaci determinizmot e apsoluten, i ke dojde vreme ko sto rekol Ajnstajn koga ke se moze se so tocnost da se predvidi. Znaci prirodata ima determinizam a za covekot toa se vika sudbina.
Па истото и јас го викав...
( ако не веруваш, побарај низ моите постови на форумов )

Мислам дека вишата математика ќе ми даде многу одговори, па едвај чекам да ја проучам :)

Едит: но детерминизмот не е детерминизам додека ние не го детерминираме..
Детерминизмот не постои, но би постоел кога ние би можеле да го детерминираме, а возможно е да го детерминираме, само треба да го најдеме начинот за тоа.

Со тоа што ќе можеме да го детерминираме универзумот, ќе можеме да „видиме“ уште една димензија, а таа е времето, но за жал, само како read only...незнам, уште размислувам, што немора да значи дека за ова мислам дека е точно, само се преслушувам „на глас“...

Обично Бог им дава да видат на тие кои без никаква претенциозност и еготрип можат тоа да го прифатат и да го разберат.

Секој кој верува во самиот себеси, кој знае колку вреди и колку е способен и колку може да постигне, што поголема волја и челична дисциплина може да биде над Господ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom