Има ли форумот рок на траење?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Дали форумот има рок на траење?

• Да!

Гласови: 26 25,5%
  • Не!

Гласови: 76 74,5%

• Вкупно гласачи
    102

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
277
Да значи инспирација за темава ми беше еден семинар, одржан сега брзо во Берлин на кој меѓудругото имавме панел сесија на која се дискутираше точно на ова тема:

Дали форумот како форма на еден вид комуникација и размена на мислења помеѓу корисниците на интернет има рок на траење, но не глобално туку гледано за конкретен скучај?

Значи, дали темите можат да се исцрпат? Дали форумот може да стане напорен, досаден или безвезен?

На таа панел-сесија меѓу другите свое мислење дадоа и експерти по комуниации, блогер, информатичари и луѓе искусни форумџии и слично.
Помеѓу другото беше нагласено дека форумот е сосема здраво демократско средство и како такво не би требало да постои страв од негово замирање.
Но имаше и сосема спротивни ставови кои потркепени со примери и те како тврдеа дека после одредено време на секој форум кога-тогаш ќе му дојде крајот.

Значи ајде ние да се изјасниме по ова прашање:
Дали мислите дека форумот има рок на траење?
Дали еве конкретно може на КАЈГАНА да и се случи (од аспект на исцпреност на теми) да престане да функционира? И ако ДА што тогаш, од ново пак? или крај?

Koga ke prestanat lugeto da zboruvaat ili pak koga ke pocnat site isto da razmsluvaat, togas forumot ke prestane da postoi....

Дали мислите дека форумот има рок на траење?
Дали еве конкретно може на КАЈГАНА да и се случи (од аспект на исцпреност на теми) да престане да функционира? И ако ДА што тогаш, од ново пак? или крај?
na forumot nema da mu dojde kraj zosto sekogas ima sveza krv:) na koj mu treba pomos i ima problem a go mrzi da prebaruva od 1 do 151 strana i ke postavi prasanje i togas ostanatite odgovaraat i posle toa pak jovo na novo:))
temi ke ima slicni, ama pomosta za ljubovnite problemi nema da prekinat:)))):sakela

Да бидам искрен многу повеќе ми се допаѓаше на почетокот(кога се зачленив јас). Сега можам да речам ги запознав луѓето, има стварно супер кои знаат и умеат да кажат нешто навистина добро(КВАЛИТЕТЕН пост). Нема да именувам но се бројат на прсти. А многу се оние кои со тапа коментари да, не, аха, РЕМЕТ(не сум поарен ама барем имам контрола)ги упропастуваат темите. Сепак мислам дека со овие скоро 8000 членови... Kajgana is eternal.

Мислам дека нема рок на траење.
Секогаш ќе има нови теми, едноставно, светот се врти и секој ден се случува понешто, вредно за спомнување, кое се дискутира.
И, секогаш имало и ќе има борба на мислења. Не сме во времето кога „другарот Дедијер евоцира спомени за Тито“, па сите да сме на иста бранова должина, па само да се потврдуваме.
И од тој аспект, форумот нема рок на траење.
Да не заборавиме дека секојдневно се регистрира понекој нов член кој носи нешто интересно со себе, кој провоцира дискусии, дава интересни теми за пишување но и размислување.

Не верувам дека може да му додјде крај конкретно на овој зошто:
Живееме во општество каде што секој ден има нешто ново
Секоја фудбалска/кошаркарска сезона има нешто новоsd
Стално ке има некој со љубовни и сексуални прашања
и најбитно кога би дошол ден да замрат овие теми тука се Бугарите кои никад give up:bilokojzbor:

Некои теми ќе се исцрпат за некои луѓе : други луѓе доаѓаат и ги почнуваат истите дискусии што придонесува до тоа оние коишто имаат “поголем стаж“ да се чувствуваат како да им е досадно ама во секој случај секоја нова етапа од животот носи нови предмети на дискусија.

Инаку, многу зависи каков е типот на форумот и каква е неговата цел. Некои форуми коишто дискутираат за нешто што е исцрпливо (еден програмски јазик или еден вид на софтвер/хардвер) можат да бидат исцрпни. Други форуми, како Кајгана, на пример, не... Дури и да ми стане досаден пак ќе си го сакам бикоз ит’с мај ф’рст РИАЛ ЛОВ :music3:

П.С. Ова е лично мислење! :star:

Па мислам дека нема да дојде крај на форумот се до дека не дојде крај на технологијата литературата и сл, бидејќи постојано ќе има теми за дискусија...

Не верувам дека има крај на форум.Постојано се случува нешто ново,има нови настани и нови теми за дискутирање и секогаш може да се пронајде некоја тема за разговор.

А мислите дека нема да дојде денот кога поголемиот дел од нас ќе се заситиме од ова и ќе кренеме раце од форумот-од тој аспект да му помине рокот на овој форум?

Затоа што секојдневно има мислења од типот, дека некој пишувал глупости (а нели тоа е многу релативно што е “глупост“), пишувал не важни работи (а и тоа е релативно). Има многу членови на кои им сметаат мислењата на други членови или самиот процес на мислење им смета? Не е ова заситување едни од други?

Не викам дека е така туку само постаувавам прашања!

Би имал крај али ако форумот би кружел само околу исти луѓе! Но секој ден, има по неколку нови, од кои барем по еден е добар форумџија и знае на место да го стави својот став и мислење.

Затоа секој си има своја тема на разговор, некој во мода, некој истории, мистерии и тн, и скоро секој ден се носи ново нешто неиспробано ...

Затоа форумот според мене нема крај. Зборувам стрикно за Кајгана, бидејки за ниеден друг не знам!

А мислите дека нема да дојде денот кога поголемиот дел од нас ќе се заситиме од ова и ќе кренеме раце од форумот-од тој аспект да му помине рокот на овој форум?

Затоа што секојдневно има мислења од типот, дека некој пишувал глупости (а нели тоа е многу релативно што е “глупост“), пишувал не важни работи (а и тоа е релативно). Има многу членови на кои им сметаат мислењата на други членови или самиот процес на мислење им смета? Не е ова заситување едни од други?

Не викам дека е така туку само постаувавам прашања!

Па не верувам.Сум била и на други форуми и да сум дигнала раце од нив,но тоа било зашто немало што да ми понудат,ниту разновидност,ниту нешто интересно што би ме задржало на тој форум.
Кајгана е некако поразличен од другите форуми.Затоа сум и останала тука и секој ден пишувам мислења,затоа што ми е интересно да го споделувам своето мислење со другите,а и да ги читам другите размислувања.
Имало теми каде што се развивале прекрасни дискусии,па да ти е мерак да читаш.
Покрај тоа толку многу разновидни луѓе има на фоумот.Секој е свој,секој со своите размислувања,секој со својот живот.Некој е смешен,некој е сериозен...
Се разбира дека има и караници и рчки помеѓу некои од членовите,но тоа се случува и во реалниот живот и затоа мислам дека неможе да дојде крај на форумот.

Kолку што ја разбирам темава, не се однесува конкретно на Кајгана како форум, туку општо, на форумот како средство за комуникација и размена на мислења.

Па ако ја разбирам темава исто како и Мистичен, форумот нема никогаш да замре, бидејќи луѓето се суштества на кои им е потребна комуникација а форумот е токму средство за комуницирање.

А од друга страна... како другите форумџии што ја сфаќаат темава. Еден форум постои се додека постојат луѓе што сакаат да напишат нешто таму, и додека постои некој кој ќе се грижи за физичкото постоење (сервер, хостинг, енџин, ен шит) и за модерирањето на темите и мислењата. Мислам дека ништо не функционира во анархија (освен македонски и сличен политичар).

Јас го разбирам светов како форум за културно општење и не спамирање на разни теми-Точкест(Гоце). Ова беше малце онака кажано, иначе форумот како форум зависи од неговата намена неможе да умре, може доколку се случи заеб на машината значи гледано хардверско-софтверски. Иначе да се исцрпат темите неможе, да прекине комуникацијата исто така неможе, нови членови ќе има постојано, што значи дека темите ќе бидат секогаш активни. Инаку може да умре еден форум од многу причини т.е. ако е напраен за „колку да се рече„ да е воден без љубов од страна на одговорните, да е од типот „ние го создадовме и ќе ви праиме шо сакаме„ да е преполн со „шкарт„ фаци кои што се пензионери на форумот и на сите нови членови им маваат ремет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom