Има ли бугари во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата bobce
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
има колку што има марсовци во Америка.....све се тие со испрани мозоци, луѓе кој што државата Бугарија им плаќа да се декларираат така.Утре грците да им дадат повеќе грци ќе се кажат

Дали за пари, дали за љубов, дали така се чувствуваат не е важно јас како и цела Македонија на ТВ станиците чув дека има граѓани во Македонија кои се изјаснуваат како Бугари. Велеа дека нивните, татковци, нивните дедовци, нивните прадедовци се чувствувале Бугари. Што и не е толку страшно. Во Македонија има толку многу етнички заедници па уште една ке се издржи. Дали за Србите во Макеоднија велиме дека се платени предавници? Не, ги прифаќаме како Срби. Така и овие декларирани Бугари во Македонија ке ги прифатиме како факт. Се друго е политика.Во 21 век на никој човек не можеш да му оспориш или негираш национална припадност и чувство.

Абе луѓе, разберете, ние си немаме никаква мака од бугарите, мислам на вистинските етнички бугари. Дел од нив дури и не сакаат..
Проблемот е со накотот на македонците, кои отишле во Бугарија пред Втората Војна и за време на војната.
Тие се поголеми бугари од бугарите..
Нема подобар бугар од побугарчен македонец - јаничар!
Ова е преведено од Босна, кај што велат..
Нема бољег муслимана од потурченог србина!
Ете, тоа ти е...

Тој накот како што го означи, е кремот на вмровштината и борбата на Македонија за ослободување. Тие кои не се мешале во политиката и борбата, Турците, Грците и Србите не ги дирале. Овие другите по поразите и угушените востанија и буни со фамилиите бегале во Бугарија. Прашање е зошто бегале во Бугарија а не во Србија, Грција или Турција. Го знаеш одговорот или да ти го кажам??

hristo, ne kaki

begale do kaj sho ke stignele...

na tri strani ne razdelija, na cetvrta avstralija

aj sea , da ne ti velam sikter, ednostavno odi prodavaj blgarstina na grci ili turci ili srbi...

... чув дека има граѓани во Македонија кои се изјаснуваат како Бугари. Велеа дека нивните, татковци, нивните дедовци, нивните прадедовци се чувствувале Бугари. Што и не е толку страшно. ... и овие декларирани Бугари во Македонија ке ги прифатиме како факт.

Во тој сличај ќе треба и декларираните бугари во Република Блгарија да ги прифатиме како факт. Уште повеќе што барем 3 милиони од нив се со македонска крв. Факт е исто така дека вистинските бугари се нешто друго и говорат друг јазик, но, денес, во 21 век на никој човек не можеш да му оспориш или негираш национална припадност и чувство.

Не знам за бугари, има бугарки. :):)

Da ne gi zaboravime i Vlasite vo Bugarija. Oti, i samiot Stefan Vlahov-Micev e Vlav po narodnost.

Влахов Мицов не е влав.....
Мислам дека татко му е бугар, а мајка му е македонка....
И знам дека има работено повеќе од 25 години на Софискиот универзитет(не ми текнува на кој поточно)

Taka veli samiot toj ama Hristo po urnekot na bratjata mu B'lgari znae poarno od nego samiot sto e pa veli Vlav e. Toa ti e isto kako ovie bugarite sto bljuvaat po forumov demek so znaes ti koi se tvoite predci i kakov si ti slusaj me mene jas ke ti kazam. Toa ti se nenormalni lugje. Inace Hristo "samo go brani" pravoto na sekoj slobodno da si ja opredeli nacionalnata pripadnost. Abre procitana kniga ste.

Тој накот како што го означи, е кремот на вмровштината и борбата на Македонија за ослободување. Тие кои не се мешале во политиката и борбата, Турците, Грците и Србите не ги дирале. Овие другите по поразите и угушените востанија и буни со фамилиите бегале во Бугарија. Прашање е зошто бегале во Бугарија а не во Србија, Грција или Турција. Го знаеш одговорот или да ти го кажам??

И на мене ми е баш интересно зашто е така но никои нема да даде отговор на този вапрос.

"Во тој сличај ќе треба и декларираните бугари во Република Блгарија да ги прифатиме како факт. Уште повеќе што барем 3 милиони од нив се со македонска крв. Факт е исто така дека вистинските бугари се нешто друго и говорат друг јазик, но, денес, во 21 век на никој човек не можеш да му оспориш или негираш национална припадност и чувство."

Вистината е че македонски корен имат около 2 милиона в Блгариа но никои незнае точно заштото никои не ги дели от останалите блгари.
Нема вистински и не вистински бугари сите сме бугари. За разликата на езика голема ролја е изиграла религиата.Дунавска Булгариа е приела христианството а Волжка Булгариа мусулманство горе долу по едно и сашто време. На Дунавските булгари влијание са оказали славјаните а на Волжките бугари арабите и турците.

По темата : Кога в Македониа всеки може да се изјасни като какав се осешта тогава ште видите колко бугари има. Не започвајте да ме обиждате и триете вижте темите в форума "Колко от вас имат БГ пасош" и други такива и ште разберете зашто така мислја.

Е, па во Македонија досега 60-ина години имаме просрпска власт. Малку да имаме и пробугарска власт. Како за промена. Можеби ке ни тргне на подобро. Со Србите не се усреќивме многу.
Пичко да е до мене, една паравојска и колење на просрпските, пробугарските, проалбанските и прогрчките настроени копилиња што ни ја уништуваа државата. Па тоа што ќе остане ќе функционира подобро.

Nitu prosrpska vlast nitu probugarska ni e potrebna, tuku promakedonska.

Povtorno prashuvam, zoshto temava ne e vo kanta? Ako nekoj na istok ima potreba od shpekuliranje so brojkata na Bugari vo Makedonija, nie sekako deka nemame.

Nitu prosrpska vlast nitu probugarska ni e potrebna, tuku promakedonska.

Povtorno prashuvam, zoshto temava ne e vo kanta? Ako nekoj na istok ima potreba od shpekuliranje so brojkata na Bugari vo Makedonija, nie sekako deka nemame.

Мисирков искаш ли да се запознаеш с внука на Мисирков ако имаш п'т к'м Софија кажи , на него ште повјарваш ли как'в е и как'в е бил дјадо му.

Е, па во Македонија досега 60-ина години имаме просрпска власт. Малку да имаме и пробугарска власт. Како за промена. Можеби ке ни тргне на подобро. Со Србите не се усреќивме многу.
А про-македонска власт????

А бе Вова прочитан си одамна. А и да те пофалам многу брзо си го научил вицот со Жирафата. Ајде почни да одиш по градинките оти ни по основните нема да најдиш деца да излажиш. Ако некој во Македонија се чувствува како Бугарин нека му е со среќа дијагнозата што би рекол Влахов-Мицов.

има повеќе марсовци од бугари во Македонија...и се разбира една категорија на продадени души само незнам колкав е нивниот број...ај се продале што се продале туку најниско е бедната цена за која се откажале од идентитетот...пасош!!!!!!!!!!

Има бе како нема,па 5-6 мина пред некој ден им посакаа добредојде на Каракачановите автобуси од Бугарија.Сега,сигурно 2-3ца не можеа да стигнат навреме,ама факт е дека во Македонија има сигурно 10тина Бугари.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom