Јазикот... Не ти кажувале ли старите твои, ако македонците биле православни ги сметале за бугари,срби или грци, сакале не сакале и нормално верата се практикувала на српски и бугарски (словенски) јазик или на грчки, па и ден денес српската црква не признава макесонска црква, а бугарите не признаваат македонски јазик. Што не ти е јасно во сето ова ? Мене ми се чини многу јасно дека православните словени го наметнале словенскиот јазик кај македонците токму пореку православната вера на православните македонци и нормално заради асимилаторната политика на Грција,Србија и Бугарија. Јас барем колку се сеќавам во основно училиште ги учевме овие работи односно дека дел од македонците се асимилирале па ако се асимилирале во бугари,срби или грци и говорат на бугарски,српски и грчки јазик тоа значи дека за да се асимилираат би требало пред тоа да се чувствувале како македонци и говореле на некој различен јазик од бугарскит,српскиот и грчкиот јазик.
Инаку има многу докази дека македонците одсекогаш си се чувствувале како макеоднци, единствено кој бил јазикот на нашите предци македонци останува сеуште дилема

но сигурно е дека не говореле на словенски српски,бугарски јазик ниту пак на грчки јазик.