Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Свесен сум дека ова критичко излагање различно ќе се свати меѓу посетителите на овој форум.
...
...
Други ќе отидат предалеку и ќе прашуваат дали сето ова значи дека Бог е против уметноста и против употребата на секакви духовни симболи? И таквите ќе ги замолам да не извлекуваат неиздржани заклучоци. Господ е голем Уметник и не е против уметноста. Тој го направил човекот по Својот образец и му дал креативен и уметнички дух. Но тоа што Бог не го одобрува е фетиширање на уметнички дела, или нивно осветување и прогласување за божествени реликвии. Не одобрува нашата духовна имагинација и побожност да бидат поттикнати од сликовни претставувања, туку од дејствување на Неговото Слово.
Нека Господ ни ги отвори очите на сите, за да го разликуваме Божјото од човечкото, правилното од неправилното, заповеданото од забранетото, како и свесност за одговорноста што ја имаме пред Бог.
makarios, никогаш не сум лицемерел за иконите, ниту пак некогаш сум користел икона за аватар.
makarios, никогаш не сум лицемерел за иконите, ниту пак некогаш сум користел икона за аватар.
Мојот став за иконите е образложен на долго и широко во воведот на оваа тема. На самиот крај од воведниот коментар, јас меѓу другото напишав и...
Тогаш објасни го ова:
![]()
Ова е некаква римокатоличка или протестантска икона (слика)!
Господ забранил икони.
Знам, знам...
Така е одредено со втората Божја, така? А според ЧИЕ толкување на таа заповед?
Ако може различно да се толкува „не лажи“ и „не кради“, тогаш различно може да се толкува и „не прави икони“.
Само од кого е тоа „различно“ толкување?
Ако може различно да се толкува „не лажи“ и „не кради“, тогаш различно може да се толкува и „не прави икони“.
Alal da ti e, kakvo poinakvo tolkuvanje moze da ima jasniot iskaz ne kradi, ne ubivaj , ne vrsi preljuba, ne pravi ikoni...taka e, ne moze da se tolkuva ona sto ne dava moznost za poinakvo tolkuvanje koga e kazano kratko i jasno nemoj da imas drugi bogovi osven mene (zabrana za trojstvo) ne kradi, ne ubivaj, ne pravi ikoni. Jasno im e na jasnite na zbrkanite se im e zbrkano.
Miki ama be dete.Нихилиста, ЧИТАЈ на втората Божја ДО КРАЈ, а не само делот во делот од заповеста во кој се наведени и идолот и сликата/иконата. А втората Божја завршува со изразот „служиш„! Чисто информативно...
Abe ti kolku sakas veruvaj toa ne ti go sporam a ako se navredi so toa dete izvini ali ne odgovori na mojot citat.„Дете„? Марјанчо, верувам дека сум постар од тебе...